טוב חברים יש משו שאני צריך לדעת!

lior efi

New member
טוב חברים יש משו שאני צריך לדעת!

לכולם מוכר המשפט המדהים: אין באמת צד אפל לירח, בעצם הוא כולו אפל!(אין לי כח לאינגליש כרגע!) בקיצור, בכל מקום אני קורא שהוא מופיע בסוף של דארק סייד! יש לי את האלבום, אני חולה עליו והקשבתי והאזנתי אלף פעמים אבל, לא יוגע, אולי לא הגברתי מספיק!? כי אני פשוט לא מוצא את המשפט הזה בכל האלבום!!! מישו יכול לעזור לי למצוא משפט אבוד...!? ויכול להיות שהוא לא מופיע בכל הגרסאות שיצאו לאלבום, שלי הוא מתחילת שנות ה-90 נראה לי!

Blind Idiot

New member
הנה תדע...

תקשיב טוב אחרי השיר האחרון (אקליפס) תגביר ממש חזק את הרמקולים, רוג'ר באמת אומר את זה וזה נמצא בכל הגרסאות של הדיסק לא רק הישנים... יש עוד דבר כזה גם בשיר גרייט גיג בדקה 3:32 בערך תקשיב טוב... ואל דבר איתי בספלינג...

Nir of GondoliN

New member
לא ווטרס אומר

אלא השומר של Abbey Road - האולפן בו הוקלט האלבום - עם המבטא הסקוטי הכבד. נשמע בערך ככה There is noooo dark siide of the moooooon reallllly. as a mattter of faaact its aaaall daark

meandmeandme

New member
וגם הדבר השני שאמרת לא לגמרי נכון..

המשפט שנאמר בגיג הוא "if you can hear this your dieing".

abarth

New member
ושיהיה ברור, שזו טעות להגיד דבר

כזה, כי זה לא נכון! למעשה, אין צד אפל לירח ולא בגלל שהוא כולו אפל, אלא בגלל שהוא כולו מואר!!! סתם בשביל הידע הכללי: הירח תמיד פונה לכדור הארץ עם אותו הצד מלא המכתשים. למרות שאת הצד השני שלו (הצד הרחוק) אנחנו לא רואים, הוא מקבל אור מהשמש, והוא גם מואר, ואת זה אנחנו יודעים בזכות החללית הרוסית LUNA 3 שצילמה את הצד הרחוק של הירח בשנת 1959. בתמונה המצורפת: התמונה הימנית זה הצד שפונה לכדור הארץ, והתמונה השמאלית זה הצד הרחוק.

noosh

New member
כן, אבל המשפט לא בא

לציין עובדה מדעית אלא להביע משהו הצד האפל של הירח לא קיים כי כולו אפל, זה בטוח לא יכול להיות טוב כ"כ... וזה הרי תקליט פסימי ביותר

נימרודל

New member
לא חושבת...

נוש הירח באמת אפל כי הוא מחזיר את אור השמש, אם לא הייתה שמש לא היינו רואים גם ירח, לא הבנתי למה רוג'ר מתכוון כשהוא אומר נתראה בצד האפל של הירח, זה יכול להיות טוב, וזה יכול להיות רע, אבל לפי דעתי הם שמו את המשפט הקצת פסימי אבל אפילו דיי מצחיק שבלבל כמעה את התקשורת הרבה שהייתה אז באולפנים, כי חברי פינק פלויד בעיקר השתעשעו מהמשפט, רוג'ר במיוחד תיעב את התקשורת ולא דיבר כלל עם העיתונות, לכן הנציח את זה (פחות או יותר) בסוף האלבום המוצלח שלו, שכמובן נתן גם סוף פתוח ומקום למחשבה ואפילו קצת 'gloominess ' בסוף האלבום.

כשאומרים הצד האפל של הירח,

אני כוונה שלצד הזה לא מגיעה אור. הכוונה היא שאנחנו לא יכולים לראות אותו (בגלל שרק צד אחד פונה לכדור הארץ)

הוא באמת כולו אפל

הירח הוא סלע אפל נטול אטמוספירה שלא מייצר חום בעצמו ולכן אפל תמיד, מה שאנחנו רואים זה השתקפות של אור השמש, אבל בבסיס זה סתם סלע, שלא מייצר אור או חום מעצמו, לכן הוא מטאפורה מצויינת לאלבום הקודר הזה.

לא.. בערך

יש כזה מונח אסטרונומי, הצד האפל של הירח. זה לא שפינק פלויד המציאו את המטאפורה.. זה פשוט הצד שלא נגלה אף פעם לכדור הארץ.

lior efi

New member
ידעתי שלא תאכזבו אותי!

ובעיקר שהורודים לא יאכזבו! מצאתי אותו! לא יודע איך לא שמתי לב לזה קודם! אני פשוט מטומטם! נכון שזה קורה לכם לפעמים, כמה שאתם מנסים למצוא משו ומחפשים טוב טוב ולא מוצאים, ורק אחרי שמישו אומר לכם אתם מתפלאים איך לא שמתם לב קודם!? חוצמזה, אני חושב שהצד האפל של הירח מתייחס למטאפורה הזו ולא לאיזו עובדה מדעית! למרות שיש בזה מן ההקשר! וגם, אני חושב שבכלל הירח מציין אותנו, את האנושות, ע"פ דעותיו של ווטרס, דווקא הירח בגלל שהוא כה אפל וקודר, וכי הוא מראה על הצביעות של האנושות של בני האדם, הצד המואר הוא היפה שאנו רואים ומפגינים, אך האפל הוא החלק המוסתר, ובצדק!, שאליו אנו מתכחשים במידה מסוימת! תודה רבה! חשבתי לשנות את החתימה שלי! פעם הבאה שתראו אותי פה שימו לב לשינוי!

ניתוח יפה..

אבל לא בדיוק לזאת היתה הכוונה המקורית של ווטרס ושות'. ראו את הראיונות עמם במגזין Uncut מחודש יוני השנה, לרגל חגיגות 30 שנה ליציאת האלבום. ווטרס וגילמור מדברים בהרחבה רבה על המשמעות מאחורי שם האלבום, והקטעים השונים שבו. בקיצור רב - כי אפשר לעשות את זה גם באריכות - הצד האפל של הירח, והירח בכלל, מסמלים אצל ווטרס את השגעון. ירח בלטינית זה luna, ומכאן הביטוי lunatic - מוכה ירח - מטורף. הירח הוא כמובן ההפך מהשמש - הבהירה, הזורחת - You shone like the sun, כפי שכתב ווטרס בשיר אחר - והוא מאפיל עליה "but the sun is eclipsed by the moon". ווטרס משתמש בגורמי השמיים בתור אלגוריה למה שקרה לסיד בארט, בתור דימוי לחששותיו שלו מפני השגעון, ותפישתו הפסימית לגבי האנושות בכלל. שימו לב שהשמש והירח מופיעים בהרבה (מאוד) שירים של ווטרס בין השנים 1968 עד 1975(מישהו חרוץ כאן בטח יעשה שיעורי בית ויתן את הרשימה). באשר למקור ההתעסקות של ווטרס בגורמי השמיים - מעבר להתעסקות של סיד בארט בכוכבים ב-Piper (בשירים Astronomy Domine ו-Interstellar Overdrive), שימו לב להופעה הדרמטית של הירח בשירו Jugband Blues (ב-Saucerful): And I never knew the moon could be so big And I never knew the moon could be so blue אין לי ספק, שהדימוי של הירח כאובייקט קר, מנוכר ורחוק - על רקע מצבו של בארט בעת ההקלטה - השפיע על ווטרס ונתן לו השראה. אבל הוא לא יודה בזה. לקח לו 30 שנה להודות שבארט היה ההשראה ל-Dark Side of the Moon; נחכה עוד 30 שנה לזה...

הערה קטנה

כשאני שומע או קורא שיר, הדבר האחרון שמעניין אותי זה מה התכוון להגיד זה שכתב אותו, המאטפורה של מוכה ירח או lunatic היא מאוד יפה והאמת גם עלתה במוחי כששמעתי את השיר, אבל כל אחד ראשי לנתח את השיר או המטאפורה בהתאם לעולם האוציאציות שלו, מה שווטארס רצה להגיד ממש לא רלוונטי פה. ואגב את Jugband Blues כתב סיד, ואולי זו הסיבה להתעסקות של ווטארס עם הירח ולי דווקא נראה שהוא בכוונה מצטט את הדימוי של סיד מהשיר האחרון שכתב ללהקה

נכון

לזה בדיוק התכוונתי. ווטרס מצטט את Jugband Blues - במודע או בתת-מודע. כמובן שכל אחד יכול לנתח את השירים כרצונו. יחד עם זאת, אם רוצים להבין את ה"ראש" של הכותב, בהקשר של כלל הכתיבה שלו ולאו דווקא רק בהקשר של שיר בודד, יש בכל זאת חשיבות לנסיון להבין מאיפה הוא הביא את הדימויים שהביא, ולמה. במקרה של ווטרס זה פחות משנה דווקא, מהסיבה הפשוטה שהוא בלאו הכי התכחש כמעט להכל, במשך רוב השנים, ולכן לא היה אפשר להאמין למה שהוא אומר - לפחות עד השנים האחרונות. וגם כיום יש לקחת את דבריו בערבון מוגבל בלבד. לעומת זאת, גילמור הרבה יותר פתוח, ודבריו לגבי האלבום בראיונות האחרונים הם מאלפים. Uncut : ווטרס אומר שהוא כבר לא כל-כך אובססיבי לגבי הקרדיטים על השירים, כפי שהיה בעבר. גילמור: הוא משקר.... .

למעלה