טוסט אבוקדו מול סושי ונרגילות

JaneLame

New member
טוסט אבוקדו מול סושי ונרגילות

לפני כשבועיים הייתה התפרצות ברשתות החברתיות על אחד, ברנרד סולט, בעל טור ב-THE AUSTRALIAN (עיתון של מרדוק). סולט סיפר שישב בבית קפה, הביט סביבו והבחין בהרבה חבר'ה צעירים שיושבים ואוכלים בראנץ' של טוסט אבוקדו מלחם מלא, עם פירורי גבינת פטה, במחיר של 22 דולר למנה. הוא שאל מעל דפי העיתון מה פתאום הם מעיזים לבזבז סכום כזה, במקום לחסוך לבית משלהם, ותהה אם זו הסיבה שכולם מתלוננים שאין להם כסף לבית - הרי הם מבזבזים על אכילה בחוץ.

כמובן שאומת פייסבוק נכנסה בו, והראתה שעם מחיר בית בסידני - צריך לוותר על בראנץ' בשבת בבוקר במשך 175 שנים רצוף כדי להרשות לעצמך לקנות 3 חדרים. בני דורו של סולט יכלו לקמץ קצת שנה-שנתיים מחייהם, ולקנות נכס ששווה פי כמה וכמה היום. לבני דור המילניום אין את התענוג הזה, ומחירי הדיור זינקו יותר מכל מוצר צריכה אחר, במיוחד בסידני (בפרת', שבה תעשיית המכרות עוברת משבר רציני והמיתון מורגש מאוד, המחירים דווקא ירדו). מישהו מצא שאותו בית שנמכר בקמפרדאון בסידני לפני 3 שנים - מוצע עכשיו למכירה במחיר כפול בדיוק.

יש גם את אלו שמציעים לחסום את האפשרות של קונים מחו"ל, בעיקר מסין, לקנות דירות נופש/השקעה באוסטרליה בלי אזרחות, בדומה למה שעשתה וונקובר בהצלחה.

כשקראתי על קשיי הדיור האלה, ישר עלו לי לראש תמונות מהקיץ האחרון שלי בישראל לפני שעליתי למלבורן, שכלל לינה באוהלים של רוטשילד. "טוסט אבוקדו" זה המקבילה ל"סושי ונרגילות" שמרכז הליכוד הגה. זו בעיה גלובלית, לא ישראלית. לרבות האשמת הקורבן. לפחות פה לא עושים את ההגרלות השטותיות האלה.

ידיד שלי מהעבודה מהסס לקנות בית עכשיו כי הוא חושב שהכל בועה ושאי אפשר שהמחירים יישארו כאלה גבוהים. מה שעולה, חייב לרדת, הוא אומר.

בינתיים הם רק עולים. קולגה אחר, ג'יימס שמו, עלה לפה מאוקלנד, ניו-זילנד. אימא שלו קנתה בית לפני 16 שנה ברבע מיליון. בינתיים השכונה הפכה טרנדית והתאכלסה בבתי קפה אורגניים וכאלה. הבית הוערך מחדש בשנה שעברה ב-1 מיליון. ג'יימס עשה את החשבון וחילק את ההפרש - 750 אלף דולר ניו-זילנדי - במספר השנים שעברו. יצא שהבית "הרוויח" כל שנה בערך כמו ג'יימס, והוא לא היה צריך אפילו ללכת לעבודה בשביל זה.
 

ANZ1

New member
זה המצב בכל העולם

עליית מחירי הנדלן למצב שבלתי אפשרי לקנות דירה, זה נכון באוסטרליה, ניו זילנד, ישראל, ארצות הברית ,קנדה וכל מדינה מערבית אחרת.
1. אין לזה שום קשר למהגרים, הם חלק קטן מהקונים, עובדה בישראל המחירים בשיא אבל אין הרבה "עולים חדשים", ואין יותר מהגרים לכל המדינות מאשר היה לפני 10 שנים.
2. גיימס לא המציא את הרעיון שהבית של אמא שלו מרויח יותר ממנו, זה הכותרות בניו זילנד בשנה האחרונה, אבל זה לא נכון שהם עלו במשך 16 שנה, היו שנים שהנדלן ירד, את רוב העלייה הבית של אמא שלו עשה ב4 השנים האחרונות, סביר שהבית שלה היה שווה 400 אלף דולר לפני 5 שנים.
3. בתים ונדלן עולים, ואז יורדים, מי שחושב שבתים רק עולים לא מכיר את המציאות וההיסטוריה
6. הסיבות העיקריות לעלית המחירים הם בעיקר ריבית אפסית, כסף בבנק לא מרויח יותר,גם הבורסות כבר לא עולות כמה שנים, לכן אנשים קונים נדלן כשהשקעה, ולכן ממשלות צריכות להעלות מיסים על נדלן, רק זה יוריד את המחירים הרי לא חסרים בתים, אם היו חסרים בתים אנשים היו חיים ברחובות, אנשים לא מוצאים בתים כי אין להם מספיק כסף מול דרישות המוכרים או בעלי הבתים להשכרה, אנשים מחזיקים בתים ריקים להשקעה.
אבל נכון שבונים פחות, מתי בפעם האחרונה שמעת על עיר חדשה שהוקמה ? הרי לא חסר אדמה שאוסטרליה או ניו זילנד, גם לא ליד הים, אין בעיה להכפיל את אוכלוסית ניו זילנד אם יקימו ערים גדולות חדשות, הם אפילו לא יהיו צפופות.
 

JaneLame

New member
איפה למשל ירדו המחירים הריאליים של בתים?

יש מקומות כאלה? בערים הגדולות בעולם?
המקום היחיד שאני יכולה לחשוב עליו זה דטרויט, שתעשיית הרכב שלה מתה ואחוז האבטלה מרקיע שחקים.
 

ANZ1

New member
אפשר לתת דוגמאות מכל מקום בעולם בכל זמן

קודם כל המילה ריאלית היא לא ממש מתאימה, כי ריאלית יחסית למה ?
למשל הדולר האוסטרלי צנח בשנים האחרונות יחסית לשאר המטבעות, ולכל משקיע בעולם מחוץ לאוסטרליה בית מסוים באוסטרליה היום יותר זול ממה שהוא היה לפני כמה שנים.
זה נקרא ריאלי ?
אותו הדבר קורה עכשיו בבריטניה שהפאונד צונח בעשרות אחוזים.
אבל אפשר לתת דוגמאות היום מכל מקום בעולם כרגע גם יחסית למטבע המקומי
מפרת:
http://www.perthnow.com.au/news/wes...s/news-story/bdb9482157cd9694e000c4e8757acfb1
וונקובר :
http://www.huffingtonpost.ca/2016/09/15/vancouver-average-home-price-banks_n_12034358.html
ועד תקופות בעבר שמחירים צנחו מ50 אחוז פחות ועד 90 אחוז פחות
https://en.wikipedia.org/wiki/Irish_property_bubble
https://www.theguardian.com/money/2009/jan/06/house-prices-fall-in-december
https://www.google.co.il/search?q=j...ei=SA0fWLOrJ8iUaIe2vLAO#imgrc=PxfBSR7_CmbrxM:
https://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_United_States_housing_bubble
או סתם בישראל, משנת 1997 עד שנת 2007 מחירי הבתים בישראל ירדו כ20 אחוז.
 

arieltr

New member
טוסט אבוקדו מול צלחת חומוס, ברור מה לוקח

איבדו את השפיות, אין מה לומר. עוד לא קם האדם שיעדיף סושי על צלחת חומוס. עוד לא.
אהה רגע, כל האסייתים האלה באסיה, טוב, מסה קריטית קשה להתעלם מהם.
תיקון, עוד לא קם האדם המדיטרעניין שיעדיף סושי על צלחת חומוס. אוהה עכשיו זה נשמע יותר טוב!

כלומר קם האדם המזרח תיכוני הזה ויחד איתו בטח קמו עוד קצת מחבריו הבלתי שפויים, אבל אי אפשר לסמוך עליהם. זה ברור. לא הייתי שם מבטחי בידי אנשים אלו. בטח יש להם שורשים אירופיים ויחד עם מגלן הם שטו בים הסיני לפני 500 שנים. הקשר לסושי אמנם מתחיל להתבהר אם כך. לא שזה משנה משהו, כי עדיין לא הייתי סומך על אנשים ששטו חודשים בלב ים סוער בלי שום צלוחית חומוס. אירופאים נו.

בכל אופן, ברנרד סולט נשמע טיפוס חביב. לא כל כך משנה אם מסכימים עימו או לא, אך חשוב שמישהו אומר את דעתו ברבים גם אם היא לא פופולרית והוא יודע שאומת האונליין לא תשב בשקט.
סך הכל השלב של 'חיסול אופציית קניית בית למגורים' הוא עוד נתיב בכביש המהיר שמוביל לחוסר הרלוונטיות של מדינה כגוף שמשפיע ודואג לתושביו. ברגע שמספרים פיננסים הפכו לשורה החשובה ביותר והגלובליזם הוכנס לכל חור בחיים הפרטיים של פלוני איפהשזהלאיהיה, אין לו שום סיכוי מול גופים כלכליים ותאגידים בינלאומיים או לוקלים.
לא נעים להכליל אבל בגדול, הטכנולוגיה, במקום להקל, די פוצצה את המוח לאנשים וכמה שאתה פחות מבוגר זה יותר משפיע עליך כי אתה לא מודע להתחייבויות כאלה או אחרות שיגיעו בשלב יותר מאוחר בחיים. ובלי מודעות סיסמאות כמו 'נחיה היום כי מחר לא ידוע' תופסות מקום. רגע, גלשתי קצת או שזה המרק על האש?

בכל אופן, ברנרד אמר 22$ בראנץ' אבל כנראה כיוון לתופעה הרחבה שמכילה הרבה יותר מטוסט כזה או אחר. תרבות הצריכה זה העניין. אין לי מושג מה ההרגלים של דור המילניאל או דור ה-Y או כל דור אחר אבל הכיוון הכללי די שם.

מה שעולה חייב לרדת - ב-2008 שהתגוררנו בסידני היו לנו זוג חברים בריטים (בשנות ה-30 המאוחרות לחייהם) שגרו ב-MOSSMAN, שכונה טובה לכל הדיעות הנושקת למרכז סידני. הם חיפשו לקנות דירת 3BED וזה היה קצת מחוץ לתקציב שלהם. אז במקום להתפשר טיפונת הם החליטו להמתין לנפילת המחירים (והמחירים היו אז מאוד גבוהים). וכך הם המתינו והמתינו ובסוף 2012 עת אנחנו עזבנו את סידני הם עדיין לא רכשו, זה רק הלך ונהיה עוד ועוד יותר קשה. מאז עברו עוד 4 שנים ולהבנתי המחירים לא בדיוק ירדו...
אין הרבה מה לעשות, אם רוצים לקנות צריך לחסוך למקדמה ראשונית (הרבה יותר גבוהה מ-20% לדעתי) ככה זה בכל מקום. או להיוולד למשפחת טראמפ. או קלינטון.
 

JaneLame

New member
הבנתי ש-20% זה הסף המינימלי, כי

מי שיש לו מקדמה מתחת למספר הזה, צריך לשלם אקסטרא ביטוח משכנתא יקר. אבל מה, הביטוח הזה מבטח את הבנק, לא אותך. עדיף להימנע. תקן אותי אם אני טועה.
&nbsp
מסכימה איתך שלא בטוח בכלל שיירדו המחירים. במציאות שמשתנה נונסטופ ובקצב התקדמות טכנולוגית מטאורי, שום דבר לא ודאי. אולי אנשים מרגישים שההשקעה היחידה שבטוחה היא בנדל"ן, כי בני אדם תמיד יזדקקו לקורת גג מעל הראש.
 

arieltr

New member
זה משהו כזה, אולי אפילו פחות

אני חושב שלפני 5-6 שנים זה עמד על 10-15%, אבל אינני זוכר במדויק. אני חושב גם שהבנקים מתייחסים לכל אינדיוידואל באופן שונה, יש להם את ה-risk assessment שלהם ואני לא זוכר אם זה מעוגן בחוק או כל בנק עושה מה בראש שלו מבחינת הסף המינימלי למשכנתא. בהחלט עדיף להימנע אם אפשר.

לטעמי, לקחת משכנתא עם פקדון של 10-20% עלול להיות קצת קרוב מדי לדלת של הרפתקאות לא צפויות, כמו ריבית עולה או איבוד הכנסה קבועה. אבל אני כנראה קצת שמרן בנושא הזה בייחוד בגלל שאין לנו פה את האופציה לחזור להתגורר בבית של ההורים אם משהו לא עובד.
מה גם שאם מסתכלים על החיים הארוכים של המשכנתא, אז הרי בעשר או קצת יותר השנים הראשונות, העסק בקושי זז למטה כי אחוז ענק מהתשלום נופל קורבן שווא לריבית. אני מדבר כמובן רק על משכנתא למגורים - לא להשקעה.

הקיצר מומלץ לחסוך כמה שרק אפשר וכמה שיותר. זה כנראה עושה את החיים קצת יותר קלים אחרי שלוקחים את ההלוואה.
 
ואני שואל את עצמי

אם אי-אפשר לעשות איזה דיסראפשן קטן גם לקורת הגג הזו. אולי להמציא סוג חדש של קורות? לחשוב אחרת על המושג? הרי לפני עשור ומשהו אנשים הרגישו שכל אחד צריך מכונית, ועכשיו אנחנו מתחילים לחשוב אחרת.
 

arieltr

New member
סוג של אידילייה שלא תצלח את המציאות האנושית

בית, מן הסתם, נושא יותר מורכב ממכונית.
זה פועל במישור האישי (פרטיות וכו) אבל יש לזה חשיבות גם במישור הכללי (שליטה) בייחוד במערכות הכלכליות המודרניות. כל עוד החברה האנושית בנויה על פי מעמדות אני לא רואה סיכוי לשינוי כלשהו במושג קורת גג.
המהפכה התעשייתית הפכה את המכונית שווה ערך לעיפרון. כל אחד יכול לקנות. בכך למעשה היא ביטלה את הערך האדיר שעוד היו לסוסים או חיות מסע לפני מאות שנים. אותו הפוטנציאל קיים גם לגבי קורת גג לאנשים – אבל אף אחד לא יעז לעשות זאת, זה יפגע בסטטוס קוו העתיק בתוך המין האנושי.
מה גם שאם מסתכלים על האבולוציה של 'קורת גג' – כיום כל אחד זוכה לחדר פרטי משלו, כדי שיוכל לברוח לפינה של עצמו. כבר לא נמצאים כולם בכלל אחד כמו פעם. וזה לא רק פרטיות לחיים. חדר מטבח ברור שיש. אבל יש גם חדר ארונות כי הבגדים צריכים גם קצת פרטיות. ארון לבד זה כל כך אייטיז... ובלי עונסוויט בחדר שינה אין קיום למשפחה.
הקיצר התרחקנו.

מה גם שבמאה הקודמת היה נסיון מסוים בכיוון וזה לא צלח את האופי האנושי. (בינינו זה לא באמת היה נסיון חברתי סוציאל-מרקסיסטי ראוי).
 
למעלה