טיול אקראי לבניה לוקה

faridi

New member
סיפור חמוד! יפה שהסתדרתם

אלו חוויות שקשה לשכוח. אפשר להגיד שממש המרתם על הטיול הזה. מרגש לשמוע שפגשת יהודי שידבר איתך עברית.

מה שאני לא מבין

'ריח של חומר ניקוי מעורב בשתן ישן, ופקידה ממורטת יושבת וכותבת כרטיסי נסיעה ביד, עם נייר "קופי".' למה אי אפשר לשמור על היגיינה ואסתטיקה גם במקום שאינו עשיר. גם בישראל אני עובר בשכונה שבה בית נקי וחצר מסודרת ולידו שורה של מזבלות...והמצב הסוציואקונומי של כל התושבים באותה רמה.

Fleddermaus

New member
לצערי הזנחה היא למילת המפתח בבוסניה

שנים של תשישות, שחיתות שלטונית ומוניציפאלית, חוסר עניין ועוד בעיות הובילו להזנחה אסטתית כואבת של כל אתר לא מתויר, בעיקר מוסדות ציבוריים (תחנות תחבורה ציבורית, בתי חולים, בתי ספר, וכו').

beti123

New member
קצת דומה להתנהלות החרדים בישראל

או מנטליות מזרח תיכונית לבנטינית

בחודש שעבר היינו בסלובניה וקרואטיה, הנקיון

והאסטטיקה זו מילת המפתח אצלם, במיוחד בסלובניה ! הכל מבריק בנקיונו .....לא זורקים דבר ברחוב ולא יורקים !!!!! אחד הדברים שבלט לנו בחסרונו , שלא ראינו גינות ציבוריות ומתקני משחקים לילדים .... כשסוף - סוף מצאנו אחד לרפואה... בלובלינה, הוא היה מוזנח להחריד,מעט ספסלים (ש אם יכלו לספר, היו מספרים על קורותיהם במלחמת העולם ... ) מתקנים ישנים ו גרפיטי בכל מקום אפשרי (אפילו על העצים ! ) בתוספת צלבי קרס .... אגב, בלובלינה פגשנו את חותמו של הישראלי המכוער, בצורת גרפיטי .... "מכבי נאצים, Gate 5 " ן "רובxית 12" ..... מירי

beti123

New member
טוב כשיש 1 עד מכסימום 2 ילדים במשפחה

כאן לא מקפידים על איכות סביבה, כשאת נוסעת בכביש 6 מאזור רמלה וצפונה כל הזמן ריח מזבלות ושרפות, זיהום ממפעלים וחקלאות. יותר עדיף מקום מסודר ואסטתי כי זה מגיע לבריאות שלנו. גם בישראל היו לאחרונה נאצים... האם נתקלתם בגילויי אנטישמיות בסלובניה ובמיוחד בקרואטיה?

לא יודעת אם יש קשר לכמות הילדים ....

גם בארץ יש איזורים עם מספר לא רב של ילדים ולמרות זאת אין הקפדה על נקיון החוצות .... וגם בשכונתם אנשים יורקים ברחוב !
אגב, בלובלינה ובפוסטוינה, ראינו הרבה תלמידים מסיירים (בכל הגילאים ). כולם התהלכו בשקט,האזינו למורה/מדריך ומלאו דפי עבודה,בלי שכל הרחוב ידע על קיומם !!!!! ממש התלהבנו מהתופעה "המוזרה" ! בקיצור, הייתי שמחה לו היינו מיבאים ארצה כמה מנהגים תרבותיים !!! כל זה + הקפדה על איכות הסביבה צריכה להגיע עם הכוונה מלמעלה (מנהיגות ראויה ! ) .... ואז לכולנו יהיה נעים יותר !!!! מירי

Fleddermaus

New member
סלובניה וקרואטיה מתקדמות מבוסניה בהרבה

סלובניה הצטרפה לאיחוד האירופי וכלכלתה משגשגת, קרואטיה מעט אחריה ובקרוב תצטרף אף היא לאיחוד. בוסניה-הרצגובינה מתרחקת מהאיחוד האירופי, השחיתות גואה, התשתיות מיושנות, התיירות מקרטעת, הכלכלה תקועה, ו-13 שנה אחרי הסכמי דייטון בוסניה עדיין מתפקדת על פי החוקה הזמנית! המצב יישתנה אחרי משאל-העם בקוסובו, לטובה או לרע.

Fleddermaus

New member
יש

בסרייבו ניתן להתרשם מהשילוב בין ארכיטקטורה עותמנית ואוסטרו-הונגרית, העיר העתיקה ציורית ומזמינה, ההיסטוריה של העיר שופעת סיפורים "עסיסיים" המוצגים במספר מוזיאוני היסטוריה, וכמובן המוזיאון היהודי, למרות שאיני בטוח אם "הגדת סרייבו" המפורסמת עדיין מוצגת שם (יש לתאם ביקור מראש). מוסטאר עדיין מקרטעת מבחינה תיירותית, למרות שהגשר הישן Stari Most מושך תיירים (הגשר המקורי פוצץ בידי "ועדות ההגנה הקרואטיות",HVO , במהלך המלחמה של 1992-95, ונבנה מחדש בשנת 2004). בעיירה מדג'וגוריה, הנמצאת כ-20 ק"מ ממוסטאר, התגלתה על פי המסורת המקומית מריה הבתולה לחישה נערים קרואטים, ומאז המקום מושך תיירים קתולים מרחבי העולם, ומהווה אתר עלייה-לרגל קתולי חשוב, אשר מעליו ברשימה רק ירושלים והוותיקן. העיר העתיקה של בלגאיי ליד מוסטאר חביבה אף היא, שם ניתן לבקר במנזר מוסלמי עתיק וליהנות מקפה טורקי משובח ודגי פורל טריים מנהר ה"בונה", הנובע ממעיין בתחתיתו של צוק מרהיב, המראה עוצר נשימה. הנופים של הרצגובינה מלבבים ומרהיבים, האלפים הדינריים ירוקי-העד מזמינים ביותר, על אף שטיולים רגליים נדירים כתוצאה מבעיית המוקשים הבלתי-מסומנים במדינה. גם בצפון בוסניה יש מה לראות, לא הספקתי להגיע לשם ולכן אין לי ידע של ממש. בניה-לוקה עיר מודרנית ומעניינת, ואומרים שגם בעיר טוזלה יש מה לראות. החוף המזערי של בוסניה, בעיירה נאום, חביב ביותר, המלונות נוחים וזולים ומזג האויר נוח רוב השנה. כמובן שלתייר הממוצע ישנן הרבה יותר אפשרויות טיול במדינות הסובבות (קרואטיה, סרביה, מונטנגרו), אך גם בבוסניה יש מה לראות. לא הייתי ממליץ על חופשה ארוכה בבוסניה, אך ביקור של כמה ימים יכול להיות שופע חוויות ומהנה.

תודה ! נשמע מעניין !!! שאלה נוספת....

איך מתיחסים שם ליהודים (במיוחד המוסלמים ) ?! האם הקהילה היהודית פעילה ונושמת ? ידוע לי שכמה מהעולים החדשים מבוסניה, חזרו אליה .... איך התאקלמו שם מחדש ? אגב, אם יש לך תמונות מהמקומות היפים שציינת, אשמח שתעלה אותם לפורום. מירי

Fleddermaus

New member
תשובות

לרוב, היהודים בבוסניה חיים בשלום ובדו קיום עם שכניהם. לעיתים ישנם אירועים אנטישמיים בודדים, אך הם מתגמדים ביחס לשאר פשעי השנאה שבוצעו בבוסניה במלחמה, על ידי הסרבים, המוסלמים והקרואטים אחד כנגד השני. היחסים עם המוסלמים טובים מאוד, לרוב טובים יותר מיחסיהם של היהודים עם הלאומנים שבין הקתולים הקרואטים (מסורת האוסטשה עדיין חיה בליבם של חלק מאלו). לא ידוע לי על עולים שחזרו לבוסניה והיכן הם חיים, אך הקהילה היהודית של בוסניה-הרצגובינה תיעלם בקרוב. מאז המלחמה לא נולד ולו ילד יהודי אחד בבוסניה. זוגות ברחו לישראל (בתחילת המלחמה סייעה הסוכנות היהודית ליהודים רבים לעלות לישראל מבוסניה), ארה"ב, או שאר מדינות אירופה. הצעירים שנשארו נאלצו, בלית ברירה, להתבולל. הקהילה היהודית של מוסטאר מורכבת כמעט אך ורק מזקנים וזקנות ללא זיקה ליהדות, וגם לבית הכנסת המרכזי של סרייבו קשה לגייס מניין בערבי שבת. אין לי תמונות, אך אשתדל לחפש והעלות בקרוב.

faridi

New member
בטי, ההשתלחות אינה במקומה!

לא רק שאמרה זו עלולה ליצור שנאת אחים, אלא שגם הכללת בצורה מוגזמת. הוריי, שניתן להגדירם כ"מזרחיים", הם מאד אסתטיים והיגיינים בצורה מאד "ייקית". כמו כן, ראיתי רבים מהמגזר החרדי-לובשי שחורים, שחשובה להם מאד הופעה נאה, שהרי נאמר "כבוד האדם-מלבושו" וגם כתוב בתורה "והיה מחניך קדוש" (דברים כג פס' טו). אז מן הראוי שישמרו על סביבה נקיה. אצלם לא מקובל להחזיק כלב, כך שברחובות בני ברק התקשיתי למצוא צואת כלבים. קורה שאדם מסריח מרב זיעה וזה לא חייב להיות מישהו חרדי.

ל -Faridi , לא יודעת אם אתה שייך לתפוצה

שלנו (היוגוסלבית ), אז כידוע לך (?!?) האשכנזים וספרדים חיו בהרמוניה ! הם התערבבו אלו באילו בתנועות הנוער, במחנות הקיץ ולאף אחד לא היו רגשי נחיתות מתוך השתייכות לעידה זו או אחרת. באיזו הזדמנות, אימי הסבירה לי שההבדל בין אשכנזים לספרדים זה ביה"כ .... כל עידה מתפללת בבי"כ משלה . בדיוק כך חונכה חברתי הטובה ,שהיא ספרדיה, שהוריה הגיעו ארצה ממקדוניה !!!! כל התפוצה שלנו היו מ א ו ד גאים בדדו ובבר - לב, שהיו רמטכלים. שנים שלא ידעתי שדדו מוצאו ספרדי .... ידעתי שדדו היה יחד עם אמא שלי בתנועת הנוער !!!! בעיתונות משום מה התחילו לחדד את עניין מוצאו הספרדי ..... למה ?!?! טוב יש עוד הרבה דוגמאות .... שאינני רואה צורך להכניס לכל נושא את עניין המוצא ! ניתן בהחלט להתחיל , גם כאן בארץ, לחיות קצת יותר בהרמוניה ולא לחפש אחד את השני .... כפי שחיו בזמנו היהודים ביוגוסלביה.

למעלה