טיפול באי ויסות תחושתי

טיפול באי ויסות תחושתי

שלום מטפלים יקרים, אני חוזרת להתיעץ אתכם באופן מקצועי. ביום האחרון פנו אלי שתי נשים בשאלה האם יש טיפול יעיל ברפואה סינית לילד עם "אי ויסות תחושתי". זה פעם ראשונה שאני נתקלת בענין, ולא זכור לי שפעם ראיתי משהו בנושא. האם למישהו יש נסיון עם זה? מה הכיוון מבחינה סינית להבנת שורש הענין? יש לי כמה רעיונות וכיוונים לטיפול, אך היתי שמחה לשמוע את דעתכם וללמוד מהנסיון שלכם

RanLoel

New member
אי ויסות תחושתי

שלום רחל, אני לא נתקלתי בהגדרה "אי ויסות תחושתי". האם מדובר בסינדרום מוכר? והביטוי, האם הילד לא מסוגל לבטא תחושות או מבטא תחושות שאינן תואמות את הסיטואציה? אני חושב שעולות פה הרבה שאלות שבטח גם לך אין עליהן תשובה. הכיוון הראשון עליו הייתי אני חושב הוא איבר הלב דרכו מתבטאות התחושות. אולי יש מעורבות של ליחה החוסמת את הלב, אולי חסר יין בלב. רעיונות ראשוניים. בהצלחה רן

שמש א

New member
הכוונה

כשאומרים "קודי בויסות תחושתי" הכוונה לבעיה סנסורית/פיזית בתחושה. למשל: ילד שלא מוכן לדרוך על הדשא,ילד שלא סובל מגע, ילד שנכנס להסטריה כשיש רעש ועוד הרבה דברים (יש המון חומר באינטרנט). לאחרונה יוצא לי להתעסק עם הנושא ובהחלט יש קשר חסר איזון בלב, אבל אני חושבת שגם עוד איברים מעורבים, כל ילד והסנדרומים שלו. למשל ילד שנבהל כשמנשקים אותו או ילד ש'מוחק' את הנשיקה, נשמע כמו סנדרומים שונים...

מה זה אי ויסות תחושתי

זה מושג מוכר, אבל לא בעולם הרפואה הסינית, אלא יותר בעולם הפיזיותרפיה וריפוי בעיסוק. הוא קשור בעיקר לילדים: באופן כללי מדובר על ילדים שמשהו בויסות התחושתי שלהם לא מאוזן, ויסות תחושתי הוא תהליך קליטת הגירויים מהסביבה באמצעות החושים שלנו. זה יכול לבוא לידי ביטוי בכל מיני דברים שקשורים לתחושה: ילדים שמגע באוכל, בדים מחוספסים, פתקיות של בגדים וכדו' מאוד מציקים להם. ממש לא מסוגלים לסבול את זה. לפעמים בעיות אכילה של ילדים זה כי האוכל מפריע להם בגרון. אני מצרפת קישור שקצת מסביר על זה. ספציפית אחת האמהות ששאלה אותי ספרה לי על הבן שלה שגם מאוד מפריע לו שנוגעים לו בחפצים אישים- וזה לקח אותי למחשבה שיש פה איזה בעיה בחיבור בין הרמה החיצונית של הילד לעולם- מה שקשה לו זה המגע. בד"כ עובדים על זה בפיזיותרפיה וריפוי בעיסוק, אבל השאלה היא האם הבנה עמוקה של מה קורה פה ברמה של התאוריה הסינית- וטיפול בהתאם, יכולה לעזור גם, או לזרז את פתרון התהליך.

RanLoel

New member
מעניין

קראתי את הכתבה שצירפת ואני חושב שהרפואה הסינית בהחלט יכולה לעזור. כדי לעזור, כמו שכתבת, יש להבין לעומק מה בדיוק קורה פה. הפסיכולוגית ההתפתחותית בכתבה מגדירה את הוויסות התחושתי כך: "ויסות תחושתי הוא האופן שבו האדם קולט גירויים, מעבד אותם ומגיב בהתנהגות מסתגלת לסביבה" לי ההגדרה הזאת הזכירה את הקסקדה המפורסמת מה-ling shu פרק 8 (היי, את ביקשת הבנה עמוקה ברמת התיאוריה הסינית
) "זה אשר שולט באדם הוא הלב כאשר הלב מוציא לפועל, יש כוונה כאשר הכוונה קבועה, זהו הרצון כאשר הרצון נשמר ומשתנה, זוהי המחשבה כאשר המחשבה מתפשטת בעוצמה, זוהי ההשתקפות כאשר ההשתקפות זמינה לכל היצורים החיים, זוהי הידיעה לכן הידיעה היא החיים" אני חושב שאבחנה מדוייקת והבנה איפה בדיוק התהליך "חורק" יעזרו לך להגיע לאיבר הנכון ולנסות להשיב אותו לאיזון. תודה על השיתוף רן

ינוקא1

New member
אני זוכר ששמעתי בעבר

מרוני ספיר שבמקרים שיש בעיה ב"קשר בין פנים לחוץ" כדאי לטפל בTH. "מפריע שנוגעים לו בחפצים אישיים" - לא נשמע לי כמו בעיה בתחושה , אלא כ"רכושנות" בריאה של ילד.

נשמע לי אלמנט האש

היי רחל, אני הייתי בודקת לכיוון אלמנט האש. האלמנט מדבר הרבה על הדברים שאנחנו מכניסים פנימה ומה אנחנו לא, איפה אנחנו מתחילים ונגמרים ואיפה העולם מתחיל ונגמר, איך אנחנו ביחס לעולם. הדבר הראשון שזעק לי כשקראתי את הודעתך זו האחרונה היה TW5 ו- PC6, שמדברים על שערים- האחד חיצוני והשני פנימי. אני הייתי מתחילה משם, מהבנתי הדלה ביותר את הדברים, ומהדבר הראשון שעלה לי לראש. כמובן שכדאי לבדוק גם איך הייתה הלידה, איך היה ההריון, מבחינת האם- מבחינת הילד, דברים כאלה.

פרקטיקה קלינית

שלום רחל,בשנים האחרונות יצא לי לטפל רבות באי וויסות תחושתי.(הגדרה זו מוכרת לי לפחות 15 שנה), סינית מצאתי כי הטיפול היעיל ביותר וזה אשר משנה את הפתולוגיה קשור רבות אל pc (בדגש על הקשר עם הכבד דרך jue yin) ולמרידיאן המיוחד yin wei mai , ואל ה th (בדגש על הקשר עם כיס המרה - shao yang וכתוצאה מכך קשר עם הכבד) ואל ה yang wei mai ובכלל לכל ההבנה של wei. אם תרצי מזמין אותך להתייעץ. ניתן לטפל בהצלחה.

תודה, השיתוף הזה מאוד מפרה

תודה לכולם על התגובות. אשתדל לקחת את כל הדברים ולהמשיך לחקור את הנושא, וכמובן- לעדכן אתכם בתוצאות. אני רואה את הפורם הזה כדבר מאוד מבורך, שמאפשר מעין "סיעור מוחות" ושיתוף בידע המשותף. מיכאל- אם יש לך נקודות מרכזיות שמנחות אותך בטיפול- אשמח לשמוע

המשך וקצת ארוך

הי רחל, לאש יש מספר מעגלים פתולוגיים אפשריים במקרה הזה. במעגל התנועות הגדולות - da yun (שמימי) האש פוגעת במתכת של הכבד - דבר הפוגע ביכולת של ה hun להיות מווסתת ומוזנת ממינרלים עמוקים באדמה ולרוב התוצאה היא גירוי יתר של כל מערך ההחצנה בחסות העץ.כאן יש לבדוק היטב את הקיבה,המעי הגס והכליות ביחס לכבד. ולרוב חוסר איזון של hun ייצור את כל מערך ההגנה הבריאה של האדם פרוץ. הגנה זו בחסות הכבד נעשית בשלוש רמות של הכרה, אך זה לא המקום לפרטן, לאחר מכן החדירה נעשית דרך 6 ה"שכבות" או ארבעת הרדיקלים ומערבת בעיקר את tai yang shao yang ואת כל מערך ה wei qi. במעגל האדם אליו pc ו th קשורים ומתארים את "תגובתו ליקום" יש להתייחס לאש השרית/ארצית/ming men אשר שורש הכבד (על אף שכבר לא מתייחסים אליו כמעט כך) קשור אליה הדוקות. יש לבדוק כאן את המיוחדים שהוזכרו קודם והאם האדם מעוגן עם שורש בחיים - כאן יש לבדוק את היחסים עם אמא אבא בפרוטרוט ולהקיש האם הם סיפקו את ה wei - העוגן לו אנו נזקקים על מנת להתפתח (בחסות הכבד) כראוי.בנוסף יש לבדוק את ארבעת האברים שמגיבים (כתוצאה מאינטראקציה בין האדם לחוקיות ארבעת העונות ביחס לשעון הביולוגי) לאדמה - כבד,קיבה,מעי דק ומאסטר הלב ולראות מהי האיכות והאם יש כזו שבולטת יותר מן השאר. במעגל הארצי יש לבדוק על פי יחסי חמשת התנועות מספר תהליכים - האם כתוצאה מאש שפוגעת במתכת האדמה לא מנסה לשנות את התהליך - xiang hua ,ולהבין מה המחיר שזה דורש ממנה.כאן גם יש לבדוק האם האש אינה "מרוקנת" או מכלה את העץ. לרוב תמצאי כאן יובש, פגיעה ב ye של הכבד. האם כתוצאה מניסיון המתכת לרסן את העץ, האש אינה מתעוררת לתגובתיות יתר - xiang zhi ,ומה המחיר שזה גובה ממנה. כאן לרוב חוסר האיזון הרגשי מתלווה בצורה ברורה או נסתרת אך ברורה בדופק, במיוחד בריאות. לעיתים הנוקדה lu 8 בפיזור יכולה לעשות שינוי עמוק כשהיא נדקרת בעיתוי הנכון ולבד,אך היא דורשת אבחנה מדוייקת שכן היא יכולה גם להאיץ את כל הפגיעה בוויסות. האם כתוצאה מחולשת המים אין הזנה מספקת לעץ - xiang sheng, ועל כן הוא או "קמל" או הופך קשה,חם.. וכן הלאה אם תרצי להציג את המקרים כאשר תטפלי בהם אוכל לנסות לעזור בצורה ממוקדת יותר.

miriamr

New member
אי ויסות תחושתי

שלום רחל, מאוד עניין אותי הנושא שהצגת ולכן פניתי למורים שלי שהתמחתי אצלם בילדים (ארם צייג ואפרת אברמסון). אסכם עבורך את התשובה שלהם: 1. יש כאן חוסר איזון במתכת, משום שמדובר ביכולת של הילד לקבל מגע, תחושתיות. חוש המגע קשור למתכת. מתכת קשורה לריאות וכיס המרה, לכליות ולשלפוחית השתן (אנרגיה העונתית) ולכבד ברמה השמיימית. 2. כל הקליטה החושית קשורה לאש - ואכן מערבית מדובר כאן בתפקוד של המוח. ידוע שילדים רבים עם הפרעות קשב סובלים גם מתופעה זו. סינית המוח קשור ל- XIN (הלב). 3. אותו יובש גדול שנוצר עקב העודף וחוסר האיזון של המתכת גורם לחום כריאקציה (אותה היפר סנסטיביות). אותה ריאקציה מתבטאת דרך הכבד שיש לו קשר גם ל-HUN והרגשות/רגישויות וגם להפצה נכונה של ה WEI QI. כמובן שיש כאן בעיה בהפצה של ה WEI QI ע"י הכבד והריאות. 4. חשוב לחזק את הכליות ולהביא צ'י לראש (למוח). 5. המיוחדים שקשורים בצורה הדוקה ביותר למוח ולמע' העצבית הם GV ו- YIN/YANG QIAO וצריך לחפש את חוסר האיזון בדופק. בהצלחה אשמח להמשך הדיווח. תודה על ההזדמנות ללמוד נושא חדש. נ.ב. התשובה של מיכאל מדהימה ונראה לי שיהיה בהחלט נכון לשלב את המידע שהוא העביר עם מה שכתבתי. רייך מרים מטפלת ברפואה סינית עתיקה בוגרת התמחות ברפואה סינית לילדים במרכז אלה

ofir tcm

New member
הי רחל

קיבלת הרבה תשובות מורכבות (וטובות). עם ילדים אני בעיקר מנסה להיות פשוט. מה שאני לרוב עושה: 1. טיפול במגע (לפני כל דבר אחר, גם אם הוא קצר) 2. התיחסות לכבד (תמיד טוב וחשוב אצל ילדים) 3. חיזוק LU 4. איזון PC/TW/HT אם אפשר גם לטפל באמא, עוד יותר טוב. בהצלחה, אופיר

למעלה