טיפול התנהגותי קוגניטיבי CBT- לפוביה מג'וקים

י ו ג ה 25

New member
טיפול התנהגותי קוגניטיבי CBT- לפוביה מג'וקים

שלום, ברצוני לשאול לגבי הצלחת טיפול זה לפוביה הספיציפית ממשהו שמכיר / חווה / ממליץ... וגם המלצות למטפלים מאיזור המרכז / שרון - במסר תודה,

מדובר בטיפול מאוד יעיל

טיפול CBT הוא המומלץ לטיפול בפוביות מהסוג הזה, מדובר בטיפול מאוד יעיל ויחסית קצר (כ-12 פגישות). אני לא מכירה מטפלים ספציפיים אבל עכשיו הייתי שותפה לטיפול בנושא דומה בקליניקה הטיפולית של בר-אילן, שם הטיפול מתבצע ע"י סטודנטים לתואר שני ושלישי במחיר מסובסד. בכל מקרה, אם זו הבעיה- עצם הטיפול מאוד מאוד מומלץ. אישית (כסובלת בדיוק מאותה פוביה) -- אני מתה מפחד מלטפל בזה
כל הכבוד על האומץ !

תשובה כללית לגבי טיפול בפוביות

מבוקשת, יוגה ובכלל -- הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית נחשבת למאוד יעילה בטיפול בהפרעות חרדה בכלל ובפוביות פשוטות בפרט. זה לא ממש משנה אם זה חתול, ג'וק, פחד גבהים או חרדה מבגדים בצבע צהוב (חרדה מוצדקת לגמרי !
) הגישה הטיפולית כוללת הבנה של האופן בו מתגבשת ומשתמרת פוביה, זיהוי המאפיינים הספציפיים של הפוביה אצל המטופל והגורמים המעוררים אותה, לימוד טכניקות הרפיה ואז יישום של כל הנ"ל במערך חשיפות הדרגתיות שהולכות מגירויים המעוררים רמות חרדה נמוכות (לדוג' צפייה תמונה של ג'וק) דרך רמות חרדה בינוניות (לדוג' סרט על ג'וקים) וכלה בחשיפה למצבי חרדה גבוהה (לדוג' להחזיק ג'וק חי ביד). הרעיון המנחה הוא, כמובן, ללמד בהדרגה את הגוף ואת החלקים האוטומטיים בראש שלנו מה שהמוח יודע -- שג'וק הוא לא באמת חיה טורפת ומאיימת
אני חייבת להגיד, כפוביסטית בעצמי, שלא חייבים לטפל בזה - את צריכה להרגיש שהפוביה מספיק משבשת את התנהלותך או פוגעת באיכות חייך בשביל לתת לך את המוטיבציה לעשות את השינוי. בשיא הכנות, לי כרגע אין תמריץ כזה - אני מזמינה הדברה, ואם יש ג'וק, אני דואגת לגבר חסון שיטפל בו (אם אין זמין בבית, אני מקפיצה קרוב משפחה
באמת !) בכל מקרה, ככל שהפוביה ספציפית יותר, כך הטיפול קצר יותר - בד"כ 1-2 פגישות אינטייק, 1-2 פגישות של למידה 'תיאורטית' ואז 8-10 פגישות של חשיפות כאשר בין כל פגישה יש מטלות של חשיפות לביצוע בבית. ככל שמתרגלים יותר, זה יותר אפקטיבי, כמובן. לרוב זה מספיק, אם כי אפשר לעשות פגישות רענון אחת לכמה חודשים אם יש צורך. הטיפולים מוצעים הן ע"י פסיכולוגים בודדים המתמחים בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי והן במרפאות לטיפול בהפרעות חרדה ובמרפאות כלליות יותר העובדות בגישת CBT. אפשר לקבל רשימה של פסיכולוגים ע"י חיפוש באתר של איט"ה (האיגוד הישראלי לטיפול התנהגותי-קוגניטיבי), או לחפש מרפאת חרדה באזור המגורים שלך. לגבי בר-אילן: אחרי שכתבתי את זה נפל לי האסימון, שאוטוטו מסתיימת שנה"ל ואני לא חושבת שמקבלים מטופלים חדשים עד אוקטובר, אז אני ממש לא בטוחה ששווה לחכות. אם בכ"ז אתן רוצות לפנות - חפשו את הקישור לקליניקה הטיפולית באתר של החוג לפסיכולוגיה. אבל אני בטוחה שיש עוד דרכים טובות.

י ו ג ה 25

New member
תו-דה!

למה התכוונת שצריך להתאמן על זה בבית? המחשבה על כך שאצטרך לארח את ה"חברים" הללו בביתי לא נראית לי אפשרית
. ומילא אני, מקסימום ה"גבר" הורג אותו... מה תעשה מבוקשת שהיא ממש תפחד מהחתול (זה לא יכול להיגמר בנעל
). ולמה ליד החזקת ג'וק ביד לא הוספת איזה אייקון צוחק הרי זאת היתה בדיחה (נכון?!) בכל מקרה מאוד נהניתי לקרוא את דברייך! שוב תודה על הפירוט וההמחשה.

לצערי זו לא הייתה בדיחה ../images/Emo3.gif

לא חייבים בהכרח להחזיק ג'וק חי ביד -- אבל הרעיון הוא להתמודד, בסופו של דבר, גם עם האלמנט שמעורר הכי הרבה חרדה... תאמיני לי שזה נשמע נורא ואיום, אבל יש בזה המון המון הגיון. הרי בסופו של דבר, אף אחד לא באמת *נהנה* מלהחזיק ג'וק ביד, אבל אותם אנשים יכולים בלי הרבה בעיות לדרוך על אותו ג'וק ולהעיף את הגוויה לפח בלי חשבון, אני למשל נכנסת להיסטריה, זקוקה לעזרה של אדם נוסף, ואח"כ מנוטרלת מרוב חרדה במשך שעה בערך... אז אם זה מגיע לרמה שזה מגביל את התפקוד שלי ופוגע באיכות החיים שלי, זה סיכון שאני אצטרך לקחת בטיפול. בכל מקרה, לא עושים את זה בלי שהמטופל מוכן לזה ועבר הרבה מאוד שלבים קודם. ולגבי שיעורי בית-- שוב, זה משהו שהוא מאוד מותאם אישית, אבל למשל, יכולים לתת לך תמונות של ג'וקים להתבונן בהן בבית, קישורים לאתרי אינטרנט או סרטים לצפות בהם, כרגע אנחנו מדברות על ג'וקים אבל זה רלבנטי גם לכל פוביה אחרת ואדם אחר. יש המון גמישות והמון חשיבה מאחורי החשיפות ותאמיני לי שמוצאים פתרונות להכל. הרעיון הוא, שהטיפול מאפשר ללמוד את הטכניקה אבל המטופל צריך ויכול ליישם אותה בכוחות עצמו בסיטואציות אחרות - וככל שיהיה יותר תרגול בין המפגשים כך הטיפול יעיל יותר. [לדוג' - מבוקשת אולי לא חייבת להביא חתול הביתה, אבל אפשר יהיה להציע לה קודם כל להתאמן על לזרוק את הזבל בנוכחות חתולים, אח"כ לתת להם חלב / אוכל, ללכת לחברה שיש לה חתולים ולשבת שם, בשלב מאוחר יותר ללטף אותם וכו'. ותאמיני לי, אם צריך, אפשר להביא לקליניקה חתול וכיוצב']

י ו ג ה 25

New member
שמעת על טיפול היפנוטי בנוגע לפוביה?

נראה לי שמבחינת התמודדות... זה יותר קל, המטפל עושה את העבודה השחורה וכשחוזרים למודעות הפוביה נעלמה. את מכירה את התחום?

לא שמעתי מעבר לרמה האנקדוטלית

קראתי בזמנו מאמר על היפנוזה לקראת לידה והזכירו גם עבודה עם חרדות, אבל זה היה פסיכולוגיה פופולרית ולא התעמקתי -- את מוזמנת לברר ולחפש, אני לא מתיימרת להכיר את כל האופציות
אבל... את יודעת... [וכאן אין לי אלא להישמע קצת פלצנית ובכ"ז]... דברים הם אף פעם לא כ"כ פשוטים, ולרוב אם רוצים לטפל בבעיה או בקושי כלשהו, צריכים להיות מוכנים להשקיע מאמץ ולעבוד. פתרונות של "המטפל עושה את העבודה השחורה" בדרך כלל לא עובדים, כי המטפל הוא לא זה שיש לו בעיה

י ו ג ה 25

New member
גם אני לא מצדדת בקיצורי דרך,

אבל חשבתי ובהתחשב בנסיבות...
מקווה לקבל המלצה למטפל בקרוב
.

י ו ג ה 25

New member
קשה לי מאוד לדמיין את עצמי לא מפחדת יותר...

אבל... היום ב 07:00 לפנות בוקר
, כשהתארגנתי ללכת לעבודה. הוא הופיע, הגעתי לצרחות וואקליות שאני עד עכשיו חוששת לשלום השכנים... וגם אחרי שהוא נמעך (תודה לבעלי), הרגשתי רע כל הבוקר. החלטתי שאני חייבת לנסות לפתור את הבעיה הרי ברור לי שהיא לא הגיונית בעליל. בתהליך טיפול שבו היית שותפה לו, זה כולל חשיפה למקור הפוביה? וכיצד ניתן להרשם לטיפולים שמוצעים בבר אילן?

את באמת מפחדת או שזו רק תחושת גועל לגיטימית?

אפפ'ם לא היה ברור לי איך לאנשים יש פוביה מג'וקים. לעומת זאת מחתולים כן..

י ו ג ה 25

New member
מפחדת / משותקת / היסטרית / נגעלת

אחרי המקרה כל רעש, גירוד, תזוזה של משהו מקפיץ אותי ברמות. פעם אחת ויחידה שבה נאלצתי להרוג ג'וק בעצמי (כשהייתי לבד בבית), ריססתי בכ"כ הרבה חומר עד קיבלתי גוק הפוך עם המון קצף מעל (כנראה באמת ריססתי המון), אח"כ כדי שפשוט לט יהיו התחכמויות לקחתי סיר ושמתי מעליו, עד לבוא הגואל שייקח אותו. אין לי ספק שאין כאן היגיון, אולי פחד מחוסר שליטה שמא יעופפו
לעומת זאת, פחד מחתולים לי אישית לא ברור...

י ו ג ה 25

New member
נשלחה לי התגובה לפני שהשלמתי...

לא מזלזלת חלילה בפוביה מחתולים... חווית מפגש לא אופטימאלי עם חתול?

ורק עכשיו ראיתי את התגובה הזו..

אז גם אני חלילה לא מזלזלת בפוביה מג'וקים, שאלתי רק בשביל להבין נטו:)

י ו ג ה 25

New member
אני בחורה רציונאלית מאוד ../images/Emo132.gif

ואני יודעת שלפוביה הזאת פשוט אין רציונאל. ועדיין יש כ"כ הרבה אנשים שסובלים ממנה... אולי יהיו לי תובנות בעניין, אחרי שאפתור את הבעיה

ג'וקים לא יכולים להזיק לך, חתולים כן.

כבר היו אצלנו כמה 'תקיפות חתוליות' על שכנים תמימים שכל רצונם היה לזרוק את הזבל. ותקיפות רציניות, לא סתם. גם יש להם מבט כזה בעיניים שאומר "אם תתקרב אליי,מיאווו מה שאני אעשה לך". וזה שמוצאים אותם מעוכים על הכביש, נוברים בפחי זבל ועוד מלקקים את עצמם אח"כ, לא מוסיף לכל העניין
תמיד יש את הסיווג הזה של אנשים שאוהבים כלבים לעומת חתולים, אני משתייכת למעדיפי הכלבים

Wolverchenus

New member
זה ממש לא נכון

חתולים יכולים לשרוט זה נכון. אבל לאורך ההיסטוריה ג'וקים היו גורם מחלות כל כך משמעותי שיש לנו נטייה טבעית מורשת לסלוד מהם. לעומת זאת, חתולים הם חיה כל כך חמודה שפרקטיקלי כל מי שהכיר גור חתולים וככה יצא לו להתוודע להתנהגות האמיתית שלהם ומה היא אומרת למד לאהוב חתולים. (יש בלבול נוראי בין שפת הגוף של חתולים לכלבים - אני מניח שאנשים חושבים שחתולים נותנים מסר כפול כי הם מקשקשים בזנב כשהם דווקא לא שמחים אבל זה סתם שוביניזם כלבי)

חתולים לא רק שורטים, גם נושכים../images/Emo5.gif

חוצמזה, גם חתולים מעבירים מחלות. אני מאז ומתמיד הייתי בפוביה מהם, ועם השנים זה רק התחזק בעקבות מקרים שנחשפתי אליהם. עם ג'וקים לעומת זאת, אני חיה בשלום (לא ממש חיה, כי תודה לאל אין לנו בבית
אבל לא אכנס להיסטריה אם אתקל בג'וק)

Wolverchenus

New member
גם כלבים נושכים

גם כלבים נושכים ולכן אני לא רואה סיבה לייחס לחתולים סכנה ייתרה בגלל נשיכות. חתולים גם בעיקר שורטים אז הסיכון להדבק בכלבת מחתול הרבה יותר נמוך (לא שזה אמור להוות שיקול, יש כל כך מעט מקרי כלבת שסטטיסטית הרבה יותר מסוכן להתקלח מאשר להנשך על ידי חיית רחוב) חוץ מכלבת אני לא יכול לחשוב אפילו על מחלה אחת שחתולים מסוגלים להעביר לבני אדם. חשבתי על איך לעזור לך עם זה והנה CBT מהיר וחביב - סרטון חתולים ממש מצחיק שיתן לך גם להתפעל מהם קצת 'גור' החתול שגידלתי בבסיס (הוא מקסים רק תזכרי שכשחתול מגרגר שמרים זה זנב ורוצה להתחכך זה אומר שהוא שמח) חתולים על הליכון עושים כושר יש לי עוד הרבה, אני ממיר שונאי חתולים לאוהבי חתולים על בסיס יומי באוניברסיטה

למעלה