היי אני מעוניין להכניס גור חתול ככל הנראה גזע סקוטי לבית בן חודשיים בערך וזה חתול ראשון שלי וחיית מחמד ראשונה בבית. ולכן אשמח לקבל ממכם טיפים בסיסים. בעתיד כנראה אסרס את החתול.
אני מעוניין לדעת איזה אוכל כדאי להביא לגור חתול?
איזה ארגז חול מומלץ לקנות? ואיזה חול עדיף לקנות? המליצו לי על חול מתגבש עם ניחוח לוונדר.
ובכללי אשמח לכל מידע רלוונטי שתביאו לי על מנת להבטיח את הכי טוב לחתול.
תודה מראש לעונים!
אני לא אנציקלופדיה, אבל אשתדל לחלוק ממה שיצא לי להכיר בשנים עם חתולים אצלי ואצל אחרים (כשמר-חתול, הגעתי לבתים שונים ולמדתי ממה שהיה אצלם).
העצה הראשונה שאוכל לתת לך, אבל כנראה לא תרצה לשמוע - אל תקנה חתול גזעי. לך לאמץ מהחתולים הרבים שכבר קיימים וצריכים בית. מדוע? כמה סיבות:
1. אף לא אחד מהגזעים הקיימים, בכלבים או בחתולים, הוא משהו שהחתולים או הכלבים עצמם מפיקים ממנו תועלת. כל הגזעים הם תוצאה של הקטנה משמעותית של המאגר הגנטי ולכן כולם פוגעים בבריאות בעלי החיים במידה כזאת או אחרת.
2. הסחר בבעלי חיים הוא שוק בשר מהסוג הגרוע ביותר. אפשר לטעון שיש מקומות "אחראיים ואכפתיים" אבל בסופו של דבר, כל מי שמוכר עבור כסף הוא מישהו שהאכפתיות שלו,אם היא בכלל קיימת, היא מוגבלת ביותר. הרי מי שמתכנן מראש הרבעה וניתוק של גורים מאמם עבור תמורה כלשהי לא באמת חושב על האם או הגורים. לאם זה גרוע וגם לגורים זה גרוע. אם יש להם מזל, מדובר במקום שלפחות נותן תנאי מחיה נוחים מספיק, אבל בהרבה מקרים זה לא כך, וגם האחריות להרבעה בריאה היא מועטה אם בכלל קיימת. זה נכון גם במקומות שאמורים להיות חוד החנית של התנהלות אחראית כמו האגודה לכלבנות - אין סנקציות נגד מי שפועל בניגוד לתקנון שבו מצויינים כללים שאמורים להפוך את ההתנהלות לנכונה יותר (רק נכונה יותר. אדם הגון יצטרך להודות שאין נכונה ממש בדבר כזה), ולמרות שפעם עוד חשבתי שבאמת משתדלים במקומות כאלה - התברר לי במהלך השנים שהכל כסף, שום דבר אחר לא קובע ולא מעניין, כסף והחשקים האנוכיים של מי שמעורבים בהפיכת יצורים חיים למטבע עובר לסוחר.
3. אם אתה בכל זאת מתעקש, עדיף לקנות עם תעודות גזע (למען הסר ספק - לא תעודות חיסון, לא מכתב מוטרינר - אלא תעודות המעידות על כך שהגור אכן גזעי ונולד להורים גזעיים). לא מפני שתעודת הגזע הופכת את כל העניין למוסרי או לנכון יותר, אלא מפני שבשוק החאפרים ללא התעודות המצב הרבה יותר גרוע מבחינת הטיפול בבעלי החיים, היחס לאמהות ושאר היבטים של הנושא המגעיל הזה.
4. כשמר-חתול, יצא לי להגיע לבתים רבים עם חתולים גזעיים. חלקם בתים שהיה בהם חתול גזעי לצד חתול לחלוטין לא גזעי. אנשים רבים קונים חתולים בטענה שהם חייבים שהחתול "יתנהג יפה ויהיה ידידותי", אבל בכל המקרים בהם נתקלתי, החתול הלא-גזעי בבית היה הידידותי יותר. במהלך השנים התברר לי שיש כאן איזו הטעייה של הציבור: חתולים גזעיים אינם ידידותיים יותר (הם יכולים להיות ידידותיים או לא, בהתאם לאופי האישי שלהם - ההרבעה בחתולים היא באופן מוחלט מוכוונת מראה ולא מוכוונת אופי), הם במידה מסויימת חיוניים פחות. זה משהו שונה מאוד מלהיות ידידותי. אם תקרא בפורום הזה שרשורים מהשבוע האחרון, נראה לי שתמצא את השרשור עם החתולה הבריטית שמי שקנה אותה לא מרוצה מכך שהיא לא "מתחברת אליו" באופן בו הוא רוצה, יש שם הדגמה יפה של הפער בין הציפיות למציאות.
באשר לדברים טכניים כמו מה חתול צריך בבית - בעקרון צריך קערת מים, קערה לאוכל רטוב וקערה לאוכל יבש, וכן ארגז חול. גורים מגיל חודשיים ואילך בדרך כלל מסתדרים יפה עם ארגז חול בגודל רגיל, עם קטנים יותר לעתים צריך להתחיל עם ארגז קטן יותר שניתן לאלתר (למשל מתבנית אפייה חד פעמית גדולה). סוגי החול מתחלקים לשלוש קבוצות גדולות:
(א) מתגבש - אלה חולות שבדרך כלל מגיעים מכריית עפר בקרקע, ממיני קרקעות סופחות מים כך שנוצרת "עוגה" של חול סביב השתן והצרכים של החתול, ואת ה"עוגות" הללו אוספים (בדרך כלל עם כף ייעודית שיש בה חריצים) ***כל יום*** מהארגז. את החול עצמו לא אוספים כל יום אבל מחליפים אחת לתקופה בחול חדש. חסרון - לא ידידותי בכלל לסביבה, יתרון - ההתגבשות מאפשרת את סילוק המרכיבים המסריחים בקלות יחסית, כך שחול איכותי משפר את איכות החיים בבית. עדיפים חולות ללא ריחות (לבנדר או אחרים) משום סוג, כי יש חתולים שעשויים לא לאהוב את הבישום ואז הם ינסו לחפש מקום אחר לעשות בו צרכים. מידת עליית האבק מחול כזה בעת הטיפול בו משתנה בהתאם לסוג החול, אבל בדרך כלל לאנשים אסתמטיים קצת קשה יותר עם חולות כאלה. אצלנו בבית החול הוא חול מתגבש.
(ב) קריסטלי - אלו חולות סינתטיים העשויים מתרכובות סופחות נוזלים, כך שהם בעיקר סופחים את השתן. צרכים בדרך כלל פשוט יושבים בחולות האלה ללא ספיחה של הקריסטלים. למרות שהחולות האלה נתפסים כנטולי אבק זה לא נכון - יש "אבק קריסטלים" ויש בו אלמנט מסרטן, אז זה לא חומר בריא (לבעלים או לחתול), אבל יש בעלי חתולים שמעדיפים את החולות הללו. אישית, העובדה שאין התגבשות סביב הצואה או השתן אלא יש רק ספיחה של השתן כך שצריך להחליף את כל החול ולא רק להוציא ממנו אלמנטים בלתי רצויים הופכת את קבוצת החולות הזו למסריחה ולא נעימה בעיניי, אבל איש איש וטעמו.
(ג) "טבעיים" - חולות מחומרים אחרים, כגון שבבי חומר צמחי (למשל קטס בסט - זה חול מהסוג הזה). חול כזה נחשב לאקולוגי יותר בהרבה, אם כי ראוי לציין שגם כאן לא קל להפריד בין מה שכדאי להוציא מהארגז על בסיס תכוף יותר לבין מה שלא. עדיין, אפשרי יותר מאשר בקבוצת החולות הקריסטליים. תת-קבוצה בקטגוריה הזו היא גם החולות הזולים בסופר על בסיס נייר - לטעמי חולות נוראים מבחינת מניעת ריחות, שהופכים לעיסה בנוזל השתן, אבל יש מי שקונים את זה כי זה זול וכי הם שמים את הארגז באיזה מקום בו הריח פחות מפריע, למשל במרפסת.
בחירת החול תלויה מאוד בהעדפות אישיות שלך כאדם. אישית, אצלנו בבית החול הוא מתגבש, כיום יש הרבה סוגים טובים בקטגוריה הזו. אחד מהם הוא אברקלין everclean אבל זה סוג יקר יחסית. יש אחרים שאינם באמת נופלים ממנו והם זולים יותר. לאחרונה ניסיתי חולות כמו catmania, טוב בהתגבשות אבל מטייל בבית בצורת גרגרים בתוך כריות כפות הרגליים של החתולים. צריך פשוט לנסות ולראות מה עובד עבורך.
מוצרי לוואי - כשמכניסים חתול הביתה רצוי כבר על ההתחלה שיהיו לו דברים אחרים להתעניין בהם מלבד הציפוי של הספות והרהיטים בבית, כלומר - מוצר שאינו חובה אבל בהחלט מומלץ הוא מתקן גירוד רציני לחתולים. לא משהו קטן שזז בקלות אלא מתקן שהחתול יכול לטפס עליו ולכן הוא אטרקטיבי לחתול.
יש כמובן כל מיני דברים קטנים אחרים אבל הם פחות בגדר "חיוני ליום הראשון בבית".