טיקים

טיקים

שלום, בתי בת 6 וחצי לאחרונה החלו טיקים באזור הצוואר משיכות של הצוואר לצדדים... היינו אצל נוירולגית ילדים פרט לכך שאמרה שמדובר בטיקים פשוטים - לא חידשה לי דבר.
בשלושה ימים האחרונים הטיקים נוספו בידיים מעין קיפול של הידיים כמו תנועות ריקוד ולעיתים משיכה של הידיים אחורה.
מדובר בילדה ללא בעיות של קשב וריכוז (לא קיבלנו כל ביקורת מהגן) כמו כן היא ילדה מאוד רגישה.
האם בעקבות הופעת הטיקים יש מצב שישתנון עוד דברים כמו עניין הקשב וריכוז או היפריות?
היא עולה לכתה א מה לומר בביה"ס????
האם טיפול הומופאטי עוזר??? צמחי באך??
אשמח לכל עזרה אפשרית אני דיי בלחץ וקשה לי לראות אותה ככה.
נראה כי היא לא מודעת לזה - ולכן אני לא מדברת איתה על זה... האם זה נכון או שעליי לשאול אותה על העניין?
מה אם ילדים אחרים יתחילו לראות ולהציק לה?
כאמור היא ילדה מאוד רגישה ויחד עם הופעת הסימפוטמים ...(שהלו לאחר מסיבת הסיום בגן) ולכן התחושה שלי שזה קשור לעלייה לכתה א, היא החלה לדבר שוב על המוות של אחותי שנפטרה לפני כשנה. והיא מתעסקת בזה שואלת שוב על מה היה ולמה.

תודה לכל העוזרים

שלום לאמא של ילדה מיוחדת
מגיבה רק עכשיו

היות וציפיתי שתקבלי תשובות מהשתתפים בפורום.
אנסה לענות על שאלותיך באופן הכי ממוקד ומרגיע...

קודם כל מידע חשוב:
כ- 20% מהילדים מפתחים בשלב כזה או אחר של ההתפתחות טיקים כאלו או אחרים, אשר חולפים באופן ספונטני. מתי זה טוראט או טיק כרוני? כאשר הטיקים נמשכים יותר משנה. כאשר יש גם טיקים מוטוריים וגם טיקים קוליים - מדובר בטוראט. במידה ולביתך אין טיקים קוליים ובמידה והטיקים נמשכים פחות משנה - זה מוקדם עדיין לאבחן בהיבט זה.

בכל מקרה ההמלצה לגבי כל טיק היא בראש ובראשונה - לא להעיר לילד ולאפשר לו לעשות את הטיקים. במידה ויש תחושה שזה מפריע לילדה - לשאול האם משהו מפריע לה ומה בדיוק מפריע לה ובהתאם זה לשקול טיפול המשך בטיקים. מניסיון - לרוב הטיקים פחות מפריעים לילדים צעירים ולעיתים קרובות ההערות של הסביבה - ובעיקר אלו של ההורים, לרבות שאלות שבאות ממקום טוב ומכוונה לעזור - מפריעות יותר מהטיקים עצמם.

היות ולדבריך מדובר בילדה רגישה מאד, אשר נמצאת בשלב מעבר חשוב (לפני כיתה א') ואשר מתעסקת שוב ושוב בשאלת פטירתה של אחותך - שווה לקבל הערכה פסיכולוגית לגבי המצב הרגשי, בדיקה האם הטיקים מפריעים לה ולקבל הדרכה איך לתווך לה את סוגיית הטיקים.

ובהתייחס לשאלות הבאות:
א. האם בעקבות הופעת הטיקים יש מצב שישתנו עוד דברים כמו עניין הקשב וריכוז או היפריות? - לא בהכרח.

ב. הילדה עולה לכתה א מה לומר בביה"ס? - ממליצה לציין בענייניות שלאחרונה עלו טיקים, שהילדה במעקב ושלא יעירו לה יותר מדי. כמו כן, לבקש שיעדכנו אתכם אם מציקים לה בגלל הטיקים.

ג. האם טיפול הומופאטי עוזר? צמחי באך? - יש כל מיני גישות משלימות. תוכלי לקרוא על כך בפירוט בקישורים של הפורום. ההשפעה מאד אינדיבידואלית. בכל מקרה, מניסיון כולל - הגישה של ההורים והחוסן האישי של הילד - הם שהכי משפיעים על ההתפתחות של הטיקים.

לסיום, זה בהחלט מובן, שקשה לך לראות את הילדה עושה טיקים ובעיקר את החשש שילדים יתחילו להציק לה בגלל הטיקים.
בהמשך לכך, אני חוזרת על המלצתי לבדוק את הילדה מבחינה רגשית ואם יש צורך - לעבוד פסיכולוגית על חיזוק החוסן האישי שלה. כמו כן, חשוב שתחזקי את עצמך ולא תילחצי, כי זה רק עלול להלחיץ אותה ולהחמיר את הטיקים.

שיהיה
ואם יש שאלות נוספות - אנחנו כאן.

תודה ועוד..

תודה על התגובה,
האם יש טיקים שאופיניים לתסומנת ? כוונתי האם מתוך הטיקים עצמם אפשר לדעת האם זו תסמונת טוראט או לא?
אני שמה לב כי הטיקים לעיתים מתחילים הצוואר ואז "ממשיכים" לידיים ואפילו להעפת הרגל.. יש גם טיקים באצבעות
הילדה הפכה למפוחדת יותר. מילדה שרוכבת על סוסים היא לא מוכנה לעלות אפילו על פוני... כל ילד מציק לה היא בוכה מתוסכלת מאוד.
אנחנו מנסים להיות שם בשבילה לחבק לנשק להעצים, להוריד מתחים.
אני כרגע מבררת לגבי טיפול פסיכולוג לילדים אבל זה לוקח זמן.
בנתיים היא התחילה לדבר על זה ... שכואב לה הצןוואר ולכן היא צריכה לעשות כך או כך... שאלתי אותה אם זה מאוד מפריע לה מאוד כואב ? אמרה שמעט. אמרתי לה שאם יציק לה שתגיד לי ואני אבדוק איך אפשר לעזור לה. כיצד אפשר לעזור לה בנתיים?
כיצד ממשיכים מכאן?
רפואה סינית הומופתיה יש למשיהו פה ניסיון חיובי, יש מטלפת בהומופתאיה שמספרת על עצמה שהיא מטפלת בטיקים כבר 10 שנים עם אחוזי הצלחה גבוהים מאוד. האם כדאי לנסות?
אני לא רוצה להתברבר וללכת לכל הכיווניום גם כדאי לא להכניס את הילדה לעוד ועוד "טיפולים"
אשמח לעזרה

שלום לך, שוב

שאלת מליון הדולר היא מה נחשב כ"טיק" ומה יכול להיחשב כהפרעת תנועה אחרת / דומה.
זה עניין של אבחון מקצועי שמתבצע בעיקר ע"י נוירולוגים.
עם זאת, מה שאת מתארת מוכר בהחלט כ"טיקים אופייניים" לתקופת ההתחלה, כאשר במשך השנים הם מתחילים להתבט במגוון סגנונות כיד הדמיון הטובה...

את הפחדים של הילדה חשוב בהחלט לבדוק.
ובינתיים, אני שולחת חיזוק חם להכלה שלכם עם הרבה חיבוקים, העצמה ועידוד! זה אף פעם לא הזיק לאף אחד - ובטח לא לילד עם טיקים...

איך אפשר לעזור בינתיים?
שיטות הרפיה שונות יכולות לעזור, אמבטיות, עיסויים, ליטופים והרגעה. מוזיקה יכולה לעזור מאד גם, בעיקר מוזיקה מצחיקה.

לגבי טיפולים אלטרנטיביים שונים - כבר התייחסתי ליעילות שלהם בתשובתי הקודמת.
באופן כללי, יש כאלו שמדווחים על טיפול כזה או אחר שעזר להם אבל חשוב לזכור שני עקרונות חשובים בהקשר זה - בייחוד אם את לא רוצה "להתברבר"; האחד - כל אחד מגיב אחרת לכל טיפול ולכן היעילות של כל הטיפולים הללו היא בדרך כלל ספציפית ועל בסיס של ניסוי וטעיה. השני - יש תקופות של הקלה בטיקים בלי שום קשר לטיפול, כך שזה ממש מתעתע ולא תמיד נדע מה בדיוק עובד שם.

מה שחשוב זה לא לערבב בין סוגי טיפולים שונים, כי זה מה שמסבך עוד יותר את התמונה. בכל מקרה של שימוש בחומרים או תוספי מזון שונים - כדאי לדווח לרופא המטפל, כדי למנוע תגובות נגד עם תרופות שונות.

אישית, אני מאמינה שהטיפול הפסיכולוגי-רגשי עשוי להועיל מאד, גם אם לא באופן מיידי - אך המחקרים מראים, כי התוצאות במקרים של טיפול מוצלח הן ממושכות.

שיהיה

תודה האם יש פסיכולוג שמתמחה בטיפול בילדים עם

תודה האם יש פסיכולוג שמתמחה בטיפול בילדים עם טיקים?
או שכדאי לפנות נניח לשניידר ולמצוא טיפול כוללני שאנני יודעת אם קיים כלל

טיפול התנהגותי בטיקים

מדובר בטיפול חדש יחסית ולכן אין בארץ מספיק (כמעט) מטפלים התנהגותיים בטיקים.

בהחלט ניתן לקבל את הטיפול בשניידר, אך צריך לקחת בחשבון שתידרשו להמתין בתור לטיפול.

העמותה פועלת בימים אלה להרחבת שורת המטפלים בטיקים, אך זה ייקח קצת זמן.

את מציינת שלילדה יש גם פחדים לאחרונה ולכן, החלופה שנראית הכי ריאלית ברמה המיידית היא למצוא מטפל רגשי טוב (ע"ס המלצות).
רצוי שזה יהיה פסיכולוג או עו"ס קליני אשר גם מוסמך לטפל בחרדות בשיטת CBT.
במידה והמטפל שתמצאו יהיה מעוניין לטפל בטיקים - ניתן יהיה להפנותו להדרכה עם מומחית מטעם העמותה.

רשימת מומחים ל- CBT ניתן למצוא באלפון איטה.
המלצות לגבי מטפלים באיזור המגורים שלכם ניתן לקבל בשפ"ח, בקופת החולים או ע"ס המלצות אישיות.

למעלה