Ccyclist
Well-known member
תשכחו מחניה: הדור הבא של שכונות המגורים בישראל
זה קורה בברצלונה, וינה והמבורג ובקרוב גם אצלנו: שכונות עם מרחבים שיאפשרו הליכה ורכיבה, ללא מדרכות שנקטעות בשל כניסה לחניונים. והרכב המשפחתי? המודל החדש, שייבחן תחילה בערים חולון וחיפה, יציע מרכזי חניה במרחק הליכה
www.ynet.co.il
גופי התיכנון הולכים על חשיבה כאילו אירופאית בלי שיהיו תנאי בסיס אירופאיים כמו תח"צ 7 ימים בשבוע.
בלי בושה הם משווים את התיכנון שלהם לברצלונה, עיר שהמטרו שלה נפתח ב 5 בבוקר שבת ופועל 43 שעות רציפות עד לחצות שבין ראשון לשני. בנוסף העיר מפעילה רשת קווי לילה.
תחבורה ציבורית היא התנאי הבסיסי לתיכנון ללא רכב או מופחת רכב. בלונדון מרבית המרכז הישן של העיר, אזורים 1, 2 וחלקים מ 3 נבנו בעידן שלפני הרכב הפרטי. כתוצאה ברבים מהם אין חנייה והשיטה לגבי החונים ברחוב היא תווי חנייה אזוריים לאזורים של מספר רחובות ספציפיים. ברבים מאזורים אלו ישנה אוכלוסייה ללא רכב ואף ללא רישיון, גם בשכבות מבוססות יחסית. אם יוצא לכם לצפות בתוכנית כותרות העיתונים של סקיי ניוז (חצות וחצי שעון ישראל) תופתעו לגלות שאחד הפרשנים, עורך של העיתון הימני-שמרני הדיילי מייל, מעולם לא למד לנהוג. הוא מציין זאת מדי פעם. מבחינת האוכלוסייה שלא נוהגת, אני חושב שחזרתי על המנטרה כמה פעמים: אותם הקווים שמסיעים את הציבור במהלך השבוע מסיעים אותם בסופ"ש. להיכרות עם המערכת יש יתרון ענק כי נסיעות הפנאי למקומות שלא מגיעים אליהם ביום יום נעשות האותה הרשת. אין צורך ללמוד רשת חדשה כדי להתנייד בסופ"ש כמו הפשרה המאוחצת של נעים בסופ"ש. את מרבית נסיעותיי לברייטון למדל עשיתי בשבתות וימי א'.
גם כשאין תח"צ או פוטנציאל טוב לתח"צ כמו באזורי בספרד (יש אוטובוס פעם בחצי שעה על כביש החוף) - ישנן שיטות בעלות ותיכנון המאפשרות חנייה נוחה יותר בבנייני דירות. בספרד שיטת הבעלות על הדירות דומה לזו שבארץ, אבל בניגוד לשיטת הבניינים הנפרדים בארץ - בספרד אפשר לתכנן מקבץ בניינים כאורבניזציה אחת (Urbanización). בניגוד למודל הוותיק בארץ שבה רחובות החנייה והשטחים הפתוחים הם עירוניים - המגרש כולו מפותח באופן פרטי כאשר האזורים הפנימיים הם שטח פרטי משותף. כתוצאה הקבלן יכול לתכנן קומת חנייה רציפה מתחת למספר בניינים, לתכנן שטחים פתוחים משותפים למתחם, לתכנן קומה ראשונה בין הבניינים עם שטחים פתוחים לתושבי הבניינים ואפילו בריכות משותפות לתושביהם. ממה שראיתי בחניונים כאלו ההשקעה בקומת החניון אינה גבוהה יותר מהשקעה בקומת עמודים טיפוסית לארץ. אם המבנה נבנה מתחת למפלס הרחוב - קומת התרתף / יסוד אידאלית לחניון. אם הוא נבנה במפלס הרחוב - אפשר לבנות את קומת העמודים כקומת חניון אחת רציפה ומשותפת למספר בניינים. ההחלטה אם למקם את השטחים הפתוחים במפלס הקרקע או הקומה הראדונה מוכתבת מסוג המגרש והצפיפות העירונית באזור.
צירפתי שני צילומי מסך מספרד וצילום מסך של שכונת גילה בירושלים עם שני מתווים לחלק אזור בה ל"אורבניזציות". באופציה הירוקה החלוקה היא לפי הגינות שבין המבנים. ההזנחה שראיתי בביקור שם בספטמבר היתה עצובה ונובעת מכך שהגינות האלו הן באחריות עיריית ירושלים ומנהלת גילה. אם הגינות היו באחריות וועדי הבתים יתכן שהיו מוצאים דרכים להשאיר אותן ירוקות, אולי בשיטת הצמחייה החסכונית במים שבזכותה גן העצמאות עדיין ירוק, אף שאין בו דשא. באופציה הכחולה החלוקה היא לפי החניונים, כאשר אלו מכתיבים גוש גדול יותר עם מספר שטחים ירוקים. בחלוקה לפי החניונים אלו היו כנראה עוברים להיות פרטיים או פרטיים בחלקם. בשיטה הספרדית ממילא היו בונים את החניונים מתחת לבניינים אז הרחובות האלו לא היו קיימים בקנה מידה מקיף כל כך.
ההצעה של מתחמי חנייה מרוחקים מבתי התושבים קיימת בספרד במקומות כמו מרכזי עיירות היסטוריות וכפרי " Pueblos Blancos " - כפרים לבנים. במקרים כאלו הסימטאות ממילא אינן מאפשרות לרכבים להכנס עד לבתי התושבים, אז יש צורך בפתרון אחר. זהו אינו פתרון לבנייה מודרנית אלא לאזורים עם היסטוריה מסויימת. בעיירה אחת באזורי יש זוג חניונים באורך מצטבר של קילומטר מתחת לטיילת. באחד מהם יש קומה עליונה של כ 600 מטר לתושבים וקומה תחתונה של 600 מטר לתיירים ומבקרים. יש מעבר די כיווני אחד ומקומות משני צדדיו. החוזה לתושבים מבוסס על מנוי לטווח ארוך. המבקרים משלמים לפי שעות. יוממים קבועים יכולים להוציא מנוי כלשהו. זה פתרון שהוא הרע במיעוטו לאזור שאין בו פתרונות אחרים, אך בקנה המידה של החניון היה אפשר לבנות מטרו בן שני תחנות.