טעות בתשלום מזונות

m i c h a l i

New member
טעות בתשלום מזונות

לפני כשנתיים קיבלתי פסק דין למזונות עבור בתי. פניתי לביטוח הלאומי כדי לקבל דרכם את המזונות ואכן הועבר אליי הכסף מדי חודש. לאחר שמונה חודשים הופסק התשלום. ובכן, מסתבר שהפקידה ה"נחמדה " הזאת עשתה טעות לפני שמונה חודשים כשאישרה לי לקבל מביטוח לאומי מזונות בשל המעמד של האב בארץ ( תושב ארעי) לא מגיע לי לקבל מזונות מביטוח לאומי ... בנוסף לזה, לא רק שהם מפסיקים לי את המזונות מעכשיו אני גם צריכה להחזיר להם את כל מה ששולם לי עד כה ( כ 15 אלף שקל) ברגע הראשון הכל הסתחרר סביבי והרגשתי כאילו מישהו כיבה את האור. ההצעה הראשונה שלה היתה: לא נורא, נוריד לך מקצבת הילדים ( שהיא כרגע 144 ש"ח) ונפרוס לך את זה לעשר שנים בערך... אחרי כמה דקות התעשתתי. הבנתי שהטעות פה היא שלהם ולא שלי . אני דיווחתי על מצבי וגם מצבו של האב כבר כשפניתי אליהם. והכרזתי שאני לא מוכנה לשלם שקל אחד בחזרה. הטעות היא שלהם. לאט לאט , וככל שהתעקשתי ראיתי שהפקידה מתחילה להתקפל ולנוע בחוסר נוחות במקומה... ( "אבל המקרה שלך הוא די נדיר... לא ידעתי... טעיתי") כשביקשתי שתחתום לי שהטעות היא שלהם היא כבר נבהלה ממש. בסופו של דבר היא חתמה לי על מסמך שהכסף הועבר אליי בשל טעות שלה. באותו הרגע הם הסכימו ברוב טובם לא לגבות ממני את הכסף לפחות חצי שנה... בזמן הזה אני (!!!) צריכה לנסות ולגבות את הכסף ממנו דרך הוצאה לפועל. מאז עברו שנתיים ולפני שלושה חודשים החלו לקצץ לי את קיצבת הילדים בחצי. נאמר לי טלפונית שאין מה לעשות ואני צריכה להחזיר להם את הכסף והסכום יוחזר באמצעות הורדה מהקיצבה. מאז אינני מקבלת מזונות כלל מכיוון שאי אפשר לאתר את האב. אני מקבלת השלמת הכנסה וסכום המזונות נכלל בהכנסותיי. שאלותיי הן: 1. האם מותר להם לעשות זאת למרות שהטעות היתה שלהם? 2. למרות טענתם שהאב אינו אזרח ישראלי זה לא מנע מהם מלשלם לו סכומים שונים בגין תאונות עבודה שעבר ואף הגיש בקשה לקיצבת נכות בעבר. האם לשם כך הם כן מכירים בו כאזרח מן השורה? 3. האם יש סיכוי לשנות את גובה השלמת ההכנסה? (להוריד את סכום המזונות שלא משולמים גם ככה?) תודה מראש מיכלי

מסובך...

1. אם שילמו לך גמלה בטעות, הם זכאים - עקרונית - לקבל את זה ממך בחזרה, גם אם זו טעות שלהם. אבל, אם הם פתאום החליטו לקזז חצי מקצבת הילדים - את יכולה לפנות אליהם ולנסות להגיע להסדר נוח יותר, שיקזזו פחות. ועוד דבר - את יכולה גם לפנות לועדה מיוחדת שלהם, שיש לה סמכות לוותר על השבת הסכום ששולם לך בטעות. 2. ביטוח נפגעי עבודה חל גם על כאלה שאינם אזרחים ישראלים, אז זה שהוא קיבל משהו על תאונות עבודה - לא אומר שהם מכירים בו כאזרח ישראלי. 3. לא כל כך הבנתי את השאלה לגבי השלמת ההכנסה. אם את מקבלת השלמת הכנסה והמזונות מובאים בחשבון כ"הכנסה", אז לדעתי - אם המזונות לא משולמים, הם לא צריכים להיות מחושבים כ"הכנסה". בכל מקרה - את יכולה לפנות לביה"ד לעבודה ולבקש שיפסיקו לך את הקיזוז מקצבת הילדים ו/או שיגדילו לך את השלמת ההכנסה וכד'.

תשלום גמלה בטעות

ההוראה החוקית באשר למקרים שבהם שילם בטעות המוסד לביטוח לאומי גמלה למבוטח, מצויה בסעיף 315 לחוק הביטוח הלאומי, וזו לשונו: 315. שילם המוסד, בטעות או שלא כדין, גמלת כסף או תשלום אחר לפי חוק זה או לפי כל דין אחר, יחולו הוראות אלה: (1) המוסד רשאי לנכות את הסכומים ששילם כאמור מכל תשלום שיגיע ממנו, בין בבת אחת ובין בשיעורים, כפי שייראה למוסד, בהתחשב במצבו של מקבל התשלום ובנסיבות הענין; (2) המוסד רשאי לתבוע החזרת כל סכום ששילם, בטעות או שלא כדין, אם מקבל התשלום נהג בקבלת התשלום שלא בתום לב; (3) המוסד רשאי לנכות או לתבוע את הסכומים ששילם כאמור, בצירוף תוספת לפי שיעור עליית המדד שפורסם לאחרונה לפני יום החזר התשלום בפועל לעומת המדד שפורסם לאחרונה לפני המועד שבו שולם הסכום בטעות או שלא כדין; (4) סכום שנוכה או שנתקבל לפי סעיף זה שלא לטובת המוסד, יעבירו המוסד למי שנושא במימון התשלום. אכן, למל"ל יש בסיס חוקי בתביעה להחזרת הגמלה.

m i c h a l i

New member
תודה על התשובה ושאלה נוספת

בקשר לסעיף 4 בתשובתך: יעבירו המוסד למי שנושא במימון התשלום. מיהו הנושא במימון התשלום? ואודה לך אם תתייחס לשאלות 2 ו 3 בהודעתי המקורית

תשובה נוספת

במקרה שלך אני מניח שהמל"ל לא נקט בהליכי הוצאה לפועל ולכן זה לא רלבנטי. אשר לשאר השאלות, יוסריאן נתן תשובות שעליהן אין לי מה להוסיף.

m i c h a l i

New member
אוקיי תודה וכדאי לציין

שגם הגולשים האחרים מוסמכים לתת תשובות. אני לא מכירה את יוסאריאן ולא ידעתי עד כמה תשובתו מדוייקת.

אני משתדל ככל יכולתי לעקוב אחר כל

הודעה בפורום ובמידה ואני יכול לתקן או להשלים מידע, אעשה זאת.

חן שלי1

New member
אבל במקרה של יוסאריאן....

התשובות תמיד נורא מדויקות. לדעתי יש כשל לוגי עם החתימה שלו שהרי אם הוא ממליץ שלא להתייחס אליו ברצינות, אזי גם לחתימה לא צריך להתייחס ברצינות ומכאן שיש לקחת אותו (ואת התשובות שלו) נורא ברצינות....אוי, אני מקווה שלא התחנפתי מדי, יוסאריאן....

למעלה