טעם אישי של אדריכל

איריסג

New member
טעם אישי של אדריכל

אתמול יצא הגליון החדש של "שמנת", מגזין סגנון החיים של עיתון הארץ. במדור "10 דברים על" התראיין הפעם אדריכל הצמרת פיצ'ו קדם. וככה הוא אמר בנושא "טעם אישי": אני משתדל שהתיכנון שלי יוכל להכיל את החיים של כל לקוח ולקוח, לבנות מעטפת שתוכל להכיל את החיים שלהם". אני מוצאת שזה מחריד. הוא משתדל????? זה לא אמור להיות ההפך? האדריכל לא אמור להתאים את העיצובים שלו (ולא משנה מה הסגנון) לאורחות החיים של בעלי הבית? האם כשאני בונה בית אני צריכה לשנות אורחות חיים רק כדי שיתאימו ל"מעטפת העיצובית" של האדריכל או מעצב הפנים?? לאחרונה נתקלתי בכמה מקרים של אנשים מהישוב (לא כאלה שבונים אחוזות של מאות רבות של מטרים שזועקות מי האדריכל שהם שכרו, אלא אנשים כמוני-כמוכם) - שהשקיעו את מיטב כספם בבית - ומצאו את עצמם לאורך התהליך ממש נלחמים באדריכלים או במעצב הפנים - שלא הסכים ולא השכיל להתחשב בצרכי החיים של מי שעתידים להתגורר בבית. אני ממש חושבת שזה עצוב.ולא, לא מדובר באנשים שהגדירו למעצב מראש שיש לו יד חופשית, אלא במעצבים שלא השכילו להבין שאם למשל מדובר על שני אנשי מדע וספר - אי אפשר שלא להקדיש בבית מקום נכבד לספריות העצומות שהם מביאים איתם. וזו רק דוגמה. מה דעתכם?
 
פירוש נוסף

את אותם מילים אני קורה אחרת. הפירוש שלי: פיצ'ו שואף להתאים עיצוב ללקוח. למרות שעל פי מה שאני מכיר, עבודותיו "מצטיינות" בסטריליות יתר ונראות כאילו כופות עיצוב וסגנון חיים על הלקוח. אבל אולי זה באמת מה שהלקוח רצה ? אם אכן יש לו (פיצ'ו) סגנון, הרי מי שהזמין אותו לתכנן ידע למה לצפות. באופן אישי אני מעדיף מצב שבו לקוח מוצא אדריכל בעל אופי תכנוני מסויים שמתאים לו, מאשר ציפייה שאדריכל יוכל להגשים את הפנטזיות העיצוביות של הלקוח.
 

איריסג

New member
הוא לא שואף להתאים עיצוב

ללקוח - הוא מתאים את הלקוח לעיצוב... הכיוון של ההשתדלות הוא לא נכון. זה הכל - זה צריך להיות הפוך.... . הוא "משתדל" ליצור מעטפת שתתאים לאורח החיים של הלקוח". משתדל - ומה אם ההשתדלות שלא לא מספיקה? הלקוח מוצא את עצמו עם בית שלא מתחשב באורחות החיים שלו - וצריך להתאים את עצמו - לעיצוב. זה פשוט לא הגיוני בעיני.
 

פיטנגו4

New member
אם הוא היה אומר אחרת

הוא היה חוטא לאמת ברור מעבר לכל ספק שלא כל הבתים צריכים להראות דומים, פשוט, כי האנשים שונים. לא ייתכן שאדריכל ישליט את טעמו על הלקוח, ויבטל את רצונותיו של הלקוח. אבל, אנחנו אנשים, כולנו, גם האדריכלים. אנחנו בעלי טעם אישי, סגנון. יש לנו דברים שאנחנו אוהבים מאד, יש לנו דברים שאנחנו ממש לא אוהבים. מי שאומר שהוא עושה ממש כל מה שהלקוח מבקש, ומתעלם מטעמו האישי שלו, לא אמר דבר נכון. זה לא ייתכן. בתהליך העיצובי, שהוא מעין "אומנות שימושית", אי אפשר להתעלם מטעם אישי של המתכנן, גם אם מתאימים את העיצוב ללקוח ולצרכיו. במהלך לימודי, במהלך תכנון פרוייקט סטודנטיאלי,המרצה עשה לנו "תרגיל" פסיכולוגי. הוא ביקש שנרשום 5 צמחים שאנחנו מאד אוהבים, ו-5 צמחים שאנחנו מאד לא אוהבים. ואז ביקש שיצביעו אלה שהכניסות לגינה את הצמח הכי אהוב. כולם הצביעו. ומי הכניס את הצמח הכי-פחות אהוב? אף אחד. את מבינה? יכול להיות שהצמח הלא-אהוב, התאים לגינה מבחינת אקלים-רוח-נוף, אבל לא הכנסנו, כי הטעם האישי שלנו שולט בנו. אם האדריכל שונא, למשל, גלריות, הוא לא יעשה לכם גלריה, וגם אם תבקשו, הוא ינסה בכל מאודו להסביר לכם למה זה לא מתאים ולא יפה ולא טוב.. וגם אם יעשה לבסוף - יעשה אותה מינימאלית... אם זה אדריכל שכל מה שאתם מבקשים הוא לא אוהב, או אחד שממש לא שומע לדעתכם - אז זה לא אדריכל שמתאים לכם. אם זה אדריכל שכל הבתים שלו דומים מידי - זה אומר "דרשני". אבל גם, אם זה אדריכל "בובה על חוט" שעושה כל מה שאתם רוצים, ולא מביע בכלל את טעמו האישי - תקבלו בית משעמם, בלי שום "טאצ'.
 

s h i r i 1

New member
בגדול, אני מסכימה עם מה שכתבת

ובנוסף חושבת שדווקא אדריכלים שעושים "בדיוק מה שהלקוח רוצה" הם אלו שמייצרים בסופו של דבר כל מיני בתים "לא אדריכליים"
 
מי שנסמך לחלוטין על בעלי מקצוע

"יאכל אותה" בשלב כזה או אחר . קודם כל צריך אדם להבין מה הוא רוצה / צריך ולא לתת לאדריכל לסחוף אותו למחוזות הזויים או לא רצויים , לראות את ההצעה של האדריכל אבל לא לקבל אותה אם היא לא מתאימה . כמובן שיש גם מגבלות של המגרש , אם היה לי יותר מרחב הייתי בודאי מוסיף עוד לרוחב של הבית . כבר אמרתי זאת לא פעם , אדריכלים טובים לפרוייקטים גדולים, שם הם יכולים לבטא את הצד האומנותי שלהם בבית קרקע יש להתחשב בכך שצריך לגור בו בנוחיות . בגיבוב הקופסאות שזה מה שיוצא על פי רוב , האדריכל לא יכול להתבטא יותר מידי .
 
לא הבנתי למה זה מחריד ?

הרי יש לך כבר תכנון לבית . האדריכל לדעתי צריך לבנות את הבית שמתאים למשפחה המסויימת, רק לדאוג שהרצונות של הלקוח יכנסו למסגרת תכנונית הגיונית, בנושא של ספריות או כל דבר אחר , זה צריך להיות מוגדר בתחילת העבודה , האדריכל לא יכול לדעת זאת אם לא יאמרו לו . למשל אצלי , לא הבנתי למה הוא התעקש שקירות הפטיו ימשיכו גם עד סוף הקומה השניה , למרות שהפטיו הוא לא חלק מהקומה השניה השיקול שלו היה שבעתיד אני אוכל לפתוח את הפטיו ולצרף אותו לקומה השניה , רעיון נחמד בשביל זה כדאי לבנות עוד 2 קירות . במיוחד שעכשיו יש לאשתי רעיון שהפטיו יהפוך להיות מקום לג'קוזי , כך באמצע הבית .
 

איריסג

New member
אתה ממש מפספס לדעתי...

ואמר את זה נכון האדריכל - לא מדובר על אדריכל (זה אגב בולט יותר דווקא בעיצוב פנים. פיצ'ו קדם עושה את שניהם כמדומני. וגם מונג'ק למשל) הכוונה שלי לא היתה שאנשים לא יודעים לשבת עם עצמם על איזו פרוגרמה ראשונית ולהגדיר לאדריכל - אלא על אדריכלים ומעצבי פנים שבסדר העדיפויות שלהם עומד קודם כל ה"עיצוב" וה"סגנון" שלהם - ואחר כך הצרכים והרצונות של הלקוח - ובמקרים קיצוניים - הם "מאיימים" על הלקוח שהם יפסיקו את העבודה - או שיסירו את שמם מעל העבודה - אם לא יכנעו לגחמות שלהם. לזה התכוונתי.
 
הבנתי, אבל הצעתי איך לעבוד נכון

מול אדריכל , ( מי שחושב לאנוס אותי מחכה לו חיים קשים ) . האדריכל שלי אמר בפירוש , אני בונה לכל משפחה את הבית שהיא רוצה , כלומר מבחינת מה שיש בתוך הבית . הוא רק דואג שזה יכנס להגיון תכנוני נכון , גם אני אמרתי לו , ברגע שמסתיימת העבודה על הקווים של הבית יש לך יד חופשית ויותר מכך , זה תפקידך לדאוג לכך שהבית יהיה יפה . אבל אני מבין את פיצ'ו , הוא מדבר על משהוא אחר , שאם בוחרים אדריכל זה בגלל אופי עבודתו , כך הוא עובד , אם פתאום הלקוח רוצה משהוא אחר אז יש התנגשות , אני מניח שהוא מתכוון לפרוייקטים גדולים יותר מבית קרקע . גם אני בחרתי בסופו של דבר באדריכל לפי הבתים שראיתי שהוא תכנן ורציתי אכן שהבית שלי יראה בסגנון העיצובי שלו : פשוט, עם קוים ישרים ,בלי גג רעפים ולא פלצני .
 

איריסג

New member
הוא ממש לא מתכוון למשהו גדול

פיצ'ו קדם שייך לחבורה של אורלי שרם, יונתן מונג'ק וכו' - אדריכלים ומעצבי פנים שגובים שכר טירחה בעשרות אלפי דולרים... מה שאתה אומר - הוא ברור לחלוטין. הבעיה שלי היא לא עם ההתנהלות שלי או שלך - שנינו לדעתי עבדנו מול המתכננים שלנו אותו דבר - ומראש בחרנו מתכננים שמה שהנחה אותם היא העובדה הפשוטה נורא - מי שיגור בבית אח"כ זה אני. לא הם. ולכם הבית חייב להיות תפור עד המילימטר האחרון למידות שלי, ולא לגחמות העיצוביות שלהם. התובנה הזו - היא שעומדת בבסיס מה שאני אומרת - כי מה שפיצ'ו קדם אומר למעשה זה שהוא לא מקדש את הרצונות ואורחות החיים של בעלי הבית - אלא רק משתדל (!) לעמוד בהם.... ולהגיד לך משהו - יצא לי לראות גם בספרי העיצוב של אורלי רובינזון וגם עכשיו ברחוב ליד הבית שבו אנחנו מתגוררים עכשיו - בתים בעיצוב של יונתן מונג'ק. מה אני אגיד לך? לא הגיוני בעיני שכל מי ששכר את שירותיו - רצה את אותו בית. אז למה (לפחות חיצונית) - כל הבתים שלו כל כך דומים????
 

איריסג

New member
אה, ומה ששכחתי לכתוב

במשפט הראשון - הם גובים שכר טירחה - ועובדים בעיקר על בתים פרטיים - ולא על מבנים מסחריים.
 

דורית1900

New member
עניין של ניסוח

העובדה שהאדריכל השתמש במילה "להשתדל" אינה מעידה שאינו מתאים את הבית ללקוח. אם תאמרי למשל לאמריקאי את המילה "אשתדל", הוא יראה בכך כמעט מחוייבות. אם אנגלי יאמר לך "אני לא בטוח", סביר שכוונתו ל- "אני לא יודע". איני יודעת אם האדריכל המדובר מקדש את צרכי הלקוח, אבל לא נראה לי שאפשר להסיק לכאן או לכאן מבחירת המילה הבודדה הזו. זו בסך הכל צורת דיבור.
 
קראתי את הכתבה , משום מה זה לא

הקפיץ אותי המשפט הזה, אמר אז אמר זבש"ו . שלא תחשבי שאני מהאנשים שקונים מגזינים כאלו הבת שלי שעובדת בכיכר המדינה הביאה את הגליון הזה אבל אני חושב שאני יודע למה הוא אומר זאת , באים אליו כנראה אנשים שחוץ מלעשות הרבה כסף אין להם מושג קלוש בבניה אז הוא צריך לתעל את החרמנות החומרנית שלהם לפסים הגיוניים . כמו השכנה שלי, שבעלה דווקא בעל מקצוע ומבין טוב בבניה , הורידה תכנית רצפה מהאינטרנט והגישה אותה לאדריכל הנה זה מה שאני רוצה . אבל ראבק המגרש שלך לא מתאים לתכנית, היא לא נכנסת בקווי הבניה בכלל ,
 
למעלה