טפלו בזקנים בישראל

טפלו בזקנים בישראל

קשיש נכנס לחדר המדרגות המוזנח של בניין ישן. מהרחוב בוקע רעש של תנועה סואנת. הקשיש מטפס במדרגות אט אט בדרך לדירתו בה הוא גר ערירי. קאט. זקנה פותחת את ארון המטבח בידה ספל ריק והיא מחפשת את הקפה. הקופסה ריקה לחלוטין אז היא סוגרת את הארון ויורדת לרחוב מניפה את הספל הריק לעוברים ושבים בבקשה אילמת לנדבה. קאט. הקריין מספר שאחד מכל ארבע זקנים חי מתחת לקו העוני. במדינה שלנו יש אנשים רבים שהגיעו לגבורות לאחר חיים קשים ורווי עמל וזכותם להזדקן בכבוד. הבעיה היא שבעוד לחלקם יש פנסיה יפה, תשלומים שונים או ילדים שיכולים לממן את הטיפולים הרפואיים היקרים להם הם זקוקים, לרוב הגדול שחלקו אף הרכיב את שכבת הפועלים בעשורים הקודמים שהקימו את המדינה ופרשו מעבודתם, כעת מקבלים רק את קצבאות הביטוח הלאומי הקטנות שכלל לא מספיקים להם לצרכיהם השונים. כתוצאה מכך מצבם הגופני מתדרדר וחלקם נמנעים מטיפולים רפואיים להם הם נזקקים כדי לחסוך כסף למזון פשוטו כמשמעו. היות רבים מהם ערירים שחיים לבד ואף אחד אינו מודע למצבם מדרדרם יותר מבחינה גופנית ונפשית. בחו"ל יש כאלו שניסו לסייע לחלק מהם בהצעה לחתום על הסכם שיעביר את הבעלות לדירתם לגורמים שונים המשקיעים בדירה ובתמורה תמומן להם שהות בבית אבות בו יזכו לטיפול מקצועי. אבל גם זה לא יספיק לתושבים הזקנים בארץ כי חלקם רוצים להוריש את הנכס שווה הערך היחיד בבעלותם לצאצאיהם ולכן לא רוצים לוותר על החזקתו. לאלו לא נותר ברירה אלא להזדקן לבד ובצורה מחפירה. אני לא צריך להתרחק בחיפושים לדוגמאות כואבות. סבתה ע"ה של חברי הטוב אצלה הייתי מבלה איתו יחד חלתה קשות ונאלצה לעבור טיפולים קשים והשגחה מתמדת. כעולה מבוגרת לישראל שלא עבדה הרבה, קיבלה קצבת זקנה מוקטנת ורק תשלומים נוספים שקיבלה מכספי השילומים מגרמניה סייעו לה למחייתה. לאחר שחלתה לא היה די בכספים אלו. כדי לממן את שהותה בבתי אבות ובתי החולים נאלצה להשכיר את דירתה וגם הוריו נשאו חלק גדול בעול התשלומים משך כשנתיים עד שהלכה לעולמה. לאחרים במצבה כנראה לא היתה נותרת ברירה אלא למות לבד בבית ריק או בבית ילדיהם כיון שלא יכולים לממן את הטיפולים. לדעתי, על מדינת ישראל ליזום תוכנית מקבילה לתוכנית השילומים מביטוח הלואומי ועיקרה הקמת רשת בתי אבות בחסות ממשלתית בו ישהו זקנים הזקוקים להשגחה וטיפול רפואי כדי שיוכלו הללו לחיות בכבוד את שארית חייהם בחברה טובה של בני גילם והשגחה רפואית שינעימו להם את שנותיהם הנותרות. כשאני כותב על הצורך להקים רשת בתי אבות ממשלתית אני מתכוון למקום שבאמת ידאג לקשישים ולא יעשה קומבינות על חשבונם וינצל את מצבם כמו שקרא במקרים שונים שכבר פורסמו.

למעלה