טקסונומיה של בעלי חיים

Sophalin

New member
טקסונומיה של בעלי חיים

בעבר הרחוק היו ממיינים את בעלי החיים לפי מראה חיצוני
ולכן דולפין היה "דג" ועטלף היה "ציפור"

עם חלוף השנים הביולוגים הבינו שיש לסווג את בעלי החיים באופן אחר - למשל לפי מערכות פנימיות כמו מערכת הנשימה, מערכות הרוויה וכו'.

אבל איך בדיוק זה מסווג? מישהו יכול לשפוך אור?

למשל - מה מבדיל בין זוחל לציפור? מה מבדיל בין דג לזוחל וכו'.

אף טקסונום מעולם לא סיווג דולפין כדג

וגם לא עטלף כציפור. לינאוס במאה ה-18 כבר ידע טוב מאוד את ההבדל, והוא נחשב לאבי הטקסונומיה המדעית. מהתחלה היה ברור שצריך לעשות זאת (גם) ע"פי אנטומיה.

Sophalin

New member
אוקיי אבל זה לא ענה לי על השאלה

וגם לא ממש היה רלוונטי. אני התכוונתי לתקופות יותר קדומות.

בתקופות יותר קדומות לא היתה טקסונומיה כמדע

כמובן שרוב האנשים חשבו שלוויתנים הם דגים. יכול להיות שעד היום רוב האנשים שאינם מדענים חושבים כך. הקטגוריה "יונק" הומצאה גם היא ע"י לינאוס, כך שלפניו אף אחד לא היה יכול לטעון ש"הלוויתן הוא יונק ולא דג". אנשים שהכירו דולפינים מקרוב (היוונים הקדמונים למשל) ידעו שהם מתרבים ומניקים את ולדותיהם כמו בני-אדם.

deathcaster

New member
השאלה נמצאת כאן

http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=938&messageid=162851503

אם השואל קיבל את התשובה שחיפש

אז כבר אין לי מה להוסיף. אם לא אני בטוח שאין לו בעייה למקד את השאלה.

squalus

New member
בטקסונומיה מורפולוגית

מחפשים מאפיינים הומולוגים - כלומר איברים דומים במינים שונים, שניתן להסיק בעקבות אותו איבר, שיש לשני המינים אב קדמון משותף, ושלאיבר מקור התפתחותי משותף.
בדוגמה של דולפינים, אפשר למשל לראות שלמרות שגם לדולפין וגם לדג יש סנפירים, אם מסתכלים על מבנה העצמות בסנפיר של דולפין, אז הוא הומולוגי לעצמות הגפיים של יונקים אחרים.
אז מחפשים מאפיינים מסויימים אשר קיימים רק בקבוצה מסויימת, ולא קיימים בקבוצות אחרות, וזה מאפשר לסווג את כל חברי הקבוצה ביחד ובנפרד מקבוצות אחרות.
אז זוחל יהיה מוגדר כטטרפוד, מטיל ביצים אמניוטיות, אקתותרמי, בעל קשקשים - אוסף של תכונות שלא תמצא בקבוצות אחרות (למרות שבהרבה מקרים תוכל למצוא יוצאי דופן)
יותר מאוחר נכנסה הגנטיקה לתמונה, והטקסונומיה הפכה לשילוב של מורפולוגיה וגנטיקה. וגם בגנטיקה, זה על אותו עקרון, מחפשים רצפים הומולוגים בין מינים אשר מרמזים על הקשר בין הקבוצות.

עטלף היה "ציפור" הטעות הזאת נמצאת בתורה

מעידה על הידע הבילוגי של הכותב וְאֶת-אֵלֶּה תְּשַׁקְּצוּ מִן-הָעוֹף לֹא יֵאָכְלוּ שֶׁקֶץ הֵם אֶת-הַנֶּשֶׁר וְאֶת-הַפֶּרֶס וְאֵת הָעָזְנִיָּה ...
וְאֵת הַחֲסִידָה הָאֲנָפָה לְמִינָהּ וְאֶת-הַדּוּכִיפַת וְאֶת-הָעֲטַלֵּף(ויקרא יא יט)

לגבי שאלתך טקסונומיה של בעלי חיים קישרים שיענו על השאלה שלך
הקישור השני הוא של פרופ' יוסף הלר ההרצאה הראשונה מדברת על המיון של בעלי חיים בעבר והיום גם בקשר האבולציוני שלה

"עוף" = יצור שעף.

מאוחר יותר העוף הוגדר ביולוגית, אבל מבחינה לשונית, אין פה שום טעות.

Sophalin

New member
אני חושב

שטענות נחרצות בנוגע לאטימולוגיה של מילים היא בעייתית מה.
איך אתה יודע ששם העצם נגזר מהפועל ולא להיפך?
סביר להניח שאתה צודק אבל בשביל לאשש את זה צריך מילון אטימולוגי... (לצערי אין לי)

מה שכן גם לטענה הזו יש השלכות נוספות - מתי בדיוק נכתב המשפט הזה? הוא לא נכתב לפני 5000 שנה אתה יודע... מתי הבינו שעטלף אינו ככל ציפור?

את התורה התחילו לכתוב בימי יהושיהו במאה

השבעית לפנה"ס וסימו אותה בימי עזרא במאה הששית לפנה"ס ואם כבר בטעוית ביולגיות עסקנן שם לב לפסוקים האלה
אַךְ אֶת-זֶה לֹא תֹאכְלוּ מִמַּעֲלֵי הַגֵּרָה וּמִמַּפְרִסֵי הַפַּרְסָה אֶת-הַגָּמָל כִּי-מַעֲלֵה גֵרָה הוּא וּפַרְסָה אֵינֶנּוּ מַפְרִיס טָמֵא הוּא לָכֶם. וְאֶת-הַשָּׁפָן כִּי-מַעֲלֵה גֵרָה הוּא וּפַרְסָה לֹא יַפְרִיס טָמֵא הוּא לָכֶם. וְאֶת-הָאַרְנֶבֶת כִּי-מַעֲלַת גֵּרָה הִוא וּפַרְסָה לֹא הִפְרִיסָה טְמֵאָה הִוא לָכֶם(ויקרא יא ד-ה)
הגמל כידוע הוא מפריס פרסה רק בגלל שיש לו כריות אוויר בכפות הרגלים לא רואים את זה השפן והארנבת כמובן לא מעלים גירה
אבל זה הידע הבולגי של אנשים במאה השישית והשבעית

גם כאן מי שקצת הכיר עטלפים ידע שהם לא ציפורים

המונח העממי לעטלף במרבית לשונות אירופה גזור מהמילה "עכבר", למשל "עכבר מעופף" ברוסית, "עכבר עיוור" בספרדית, "עכבר עור" בצרפתית וכדומה.

גם בזה יש טעות טקסונומית מסויימת כי העטלף לא שייך למכרסמים, אבל זאת טעות פחות חמורה והרבה יותר מובנת. קל לזהות שהעטלפים הם יונקים אבל אפילו לטקסונומים מומחים קשה מאוד לקבוע לאיזו קבוצה אחרת של יונקים הם הכי דומים. לינאוס אגב סיווג אותם ביחד עם הפרימטים (אנחנו) וטעה. בשנים האחרונות רצף הגנום שלהם מראה שהם קבוצה עתיקה, כלומר די רחוקה משאר הענפים של היונקים, אבל הכי פחות רחוקה מהענף שמכיל את הטורפים, הפרסתנים והלוויתנאים.

ranisharoni

New member
האם ערפדים הם היונקים היחידים שניזונים מדם?

חם? מעניין אם תכונה זאת מקרבת אותם למין כלשהו...

למעלה