certified.woke
Well-known member
טראמפ. אשתו מלניה ניהלה איתו משא ומתן קשוח; צילום: Evelyn Hockstein/רויטרס
ארבע שעות גולף ביום, זלילה בולמוסית של שוקולד וסלידה ממרים אדלסון. רשת המקורות המדהימה שטווה הסופר והעיתונאי מייקל וולף סביב דונלד טראמפ הניבה ספר רביעי בסדרה העסיסית עליו, שבו הוא מסביר עד כמה האיש החזק בעולם אדיש לכל מה שקשור במדיניות חוץ. לתשומת לבם של אוהדיו בישראל...

צח יוקד
לעקוב
16:12 • 06 במרץ 2025
את דונלד טראמפ תפסה מתקפת החמאס ב–7 באוקטובר בדרך לעצרת בחירות המונית בעיר ווטרלו שבמדינת איווה. "זו היתה הבמה המושלמת להשמיע הצהרה לוחמנית לטובת ישראל ולהתייצב מאחורי תוכניותיה הצבאיות", כתב העיתונאי הוותיק מייקל וולף בספרו החדש והמדובר, "All or Nothing: How Trump Recaptured America" (הכל או כלום: כיצד טראמפ כבש מחדש את אמריקה). "הבסיס האוונגליסטי באיווה הוא ברובו המוחלט פרו־ישראלי", הוא ממשיך. "הופעה טראמפיאנית של אש וזעם כלפי הפלסטינים היתה מתקבלת בוודאות באהדה". אלא שטראמפ, הוא כתב, סיפק הצהרת תמיכה חיוורת, פושרת, מנוגדת לכל מה שאפשר היה לצפות מהאיש שמעולם לא בחל במילים מפוצצות. על אחת כמה וכמה כאשר יש לו הזדמנות לגזור קופון פוליטי.
אחת הסיבות לכך, מציין וולף בראיון למוסף "הארץ", היא שטראמפ פשוט לא מתעניין במיוחד במדיניות חוץ בכלל ובמזרח התיכון בפרט. "הוא מאז ומתמיד היה משועמם מהדינמיקה הישראלית־פלסטינית", הוא אומר ומוסיף: "צריך להבין שטראמפ מגיב בצורה מאוד רעה לכל מה שמסיט ממנו את הפוקוס, וזה לא משנה מבחינתו אם מדובר באחד האירועים המשמעותיים ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל. זה גוזל ממנו תשומת לב וזה גורם לו להרגיש חמוץ, לכל הפחות".
כתבות קשורות
- ידיד ישראל? טראמפ הוא האויב המסוכן ביותר שלה | גדעון לוי
- מדינת ישראל בחרה בגאווה להיות הפרוקסי של טראמפ | עודה בשאראת
נדמה לי שהכעס עבר לו.
"נתניהו בא לבית הלבן, נישק את כפות הרגליים, עשה כל מה שנדרש ממנו לעשות, וזה פיצה על כך. ברגע שאתה מפגין כלפי טראמפ את רמת המסירות הנכונה, הכל נשכח".
רבים בישראל סבורים שטראמפ הוא ידיד אמת. האם, לדעתך, באמת אכפת לו מישראל?
"לא, לא לא, לא! לא אכפת לו מישראל, לא אכפת לו משום דבר אחר מלבד עצמו, ובטח שלא אכפת לו מישראל. חשוב לו להיראות כידיד של ישראל, אבל לא אכפת לו מישראל".
השאלה מה יחסו של טראמפ לישראל כרוכה במידה מסוימת בשאלה מה יחסו ליהודים. ב–2022 פירסם "וושינגטון פוסט" כתבה שסקרה את אמירותיו האנטישמיות של טראמפ לאורך השנים. בין היתר חזר טראמפ פעם אחר פעם על הטענה שהיהודים שמצביעים לדמוקרטים לא נאמנים, או חמור מכך — שונאים, את ישראל; רבים שומעים בכך הד לטענה האנטישמית שיהודים אינם נאמנים באופן כללי. בתשדיר בחירות שלו באותה תקופה כיכבו שלוש דמויות יהודיות בכירות בכלכלה האמריקאית: המיליארדר ג'ורג' סורוס, יו"ר הבנק הפדרלי דאז ג'נט ילן, ולויד בלנקפיין, יו"ר בנק ההשקעות גולדמן זקס. הקריין דיבר על "פירמידת כוח עולמית ששודדת את מעמד הפועלים".
תשדיר הבחירות של טראמפ שתקף דמויות יהודיות בכירות בכלכלה האמריקאית
טראמפ הבין שתיוגו כאנטישמי יזיק לו וברוב ייאושו פנה לחתנו היהודי ג'ארד קושנר. הוא קיווה לחלץ ממנו ומאשתו איוונקה, בתו של טראמפ, הצהרת תמיכה פומבית שתפייס את בסיס התמיכה היהודי ותשכיח את האמירות האנטישמיות מהעבר. "קושנר המשיך להתחמק מהבעת תמיכה רשמית בחמיו", כתב וולף. בסביבתו של טראמפ לא ויתרו והיו מוכנים להתפשר על "הצהרה שלפיה טראמפ איננו אנטישמי". קושנר לא היה מוכן לשמוע על זה. "לא, איוונקה ואני לא מתכוונים לעשות את זה", וולף מצטט בספרו את תגובתו הנזעמת של קושנר. "אנחנו לא מתכוונים לצאת ולשים את השם שלנו על משהו ולהיכנס לתוך כל זה. זה פשוט לא משהו שאנחנו מתכוונים לעשות הפעם".
האם קושנר באמת סבור שטראמפ הוא אנטישמי?
"אני לא יודע למה הוא סירב, אבל אני יודע שזה מה שקרה, כפי שאימתתי דרך כמה מקורות. אני חושב שהוא ואיוונקה הרגישו שזה יותר בטוח עבורם לשמור מרחק".
ואם אני שואל לדעתך האישית, לא רק כאדם שסיקר את טראמפ במשך עשר שנים אלא גם כיהודי?
"אני חושב שהוא אנטישמי במובן הישן, לא שזה מצדיק את זה בשום אופן. אני באמת חושב שהוא מאמין שהיהודים שונים ממנו. הוא לבטח יאמר שיש לו חברים טובים יהודים ושליהודים יש תכונות טובות. אבל האם הוא סבור שאדם יהודי שונה מאדם כמוהו? כן. לטוב או לרע".

איוונקה טראמפ וג'ארד קושנר בהשבעת הנשיא, בינואר. חתנו של טראמפ סירב להכריז שהנשיא איננו אנטישמי; צילום: Evan Vucci/אי־פי
קושנר ואיוונקה טראמפ הצליחו לשמור על תדמית נקייה למדי על אף שהיו מקורבים אליו מאוד בכהונתו הראשונה. אחד ההישגים הבולטים של קושנר, מדגיש וולף, הוא הסכמי אברהם. "טראמפ לא מתעניין באופן קטגורי בכל מה שנוגע למדיניות חוץ ולמזרח התיכון", וולף אומר כעת. "הפוליטיקה הפנימית הישראלית דורשת הבנה עמוקה וירידה לפרטים, ומבחינתו של טראמפ מדובר בשיעמום אחד גדול. בראש שלו מדובר בבעיה יהודית, קושנר יהודי, אז הוא צריך לטפל בזה. וזה מה שקושנר עשה".
ואז, כפי שאתה מתאר בספר, זמן קצר לאחר הבחירות הוא ואיוונקה מקבלים החלטה להתרחק מטראמפ כמה שיותר. האם זה נבע מבושה? מהכרה בנזק שגרם הסירוב שלו להכיר בהפסדו, שגרר הסתערות אלימה על גבעת הקפיטול?
"כן. לקושנר ולאיוונקה היה חשוב לשמור על מרחק. אני חושב שהם הרגישו שהספיק להם ממנו, שהוא בייש את עצמו. הם חשבו לעצמם, 'אנחנו לא רוצים לטבוע ביחד עם הספינה'".
נערך לאחרונה ב: