ט', ת' - מה ההבדל?

Bishnet

New member
ט', ת' - מה ההבדל?

למה צריך 2 אותיות שנשמעות אותו הדבר? ומה ההבדל שלהן בשימוש במילים לועזיות? האם יש חוקיות מסוימת? מה פסול בדמוקרתיה והיפוטזה? תודה מראש, וסליחה מראש אם אהפוך למטרד בזמן הקרוב.. בסך הכל סקרנות.
 

Eldad S

New member
מן הסתם, בעברית הקדומה

היה הבדל בהגייתן של שתי האותיות (הבדל שנשמר גם כיום אצל התימנים, לדוגמה, ואשר קיים, כמובן, בערבית). ת' משמשת לתיעתוק מילים לועזיות הנכתבות ב-th, לדוגמה: תיאודור (Theodore, שמו הפרטי של הרצל, שמשמעותו "מתת אל", theos =אל ביוונית, ו-doron = מתנה; כן כן, דורון הוא אכן "שי", "מתנה", גם ביוונית
) דוגמאות נוספות למילים לועזיות (יווניות) ב-ת': תיאטרון, אפותיאוזה (האלהה, הפיכת מישהו לאל), אסתמה וכו'. עם הזמן נוצר טשטוש בעברית המודרנית, ואנחנו מוצאים לא מעט מילים שהיו אמורות להיכתב ב-ת', כתובות ב-ט' (כמו "אסטמה", לדוגמה; אם מותר לי הערה אישית, הכתיב הזה מאוד צורם לי...). מבוך, labyrinth, צריך לתעתק "לבירינת" (אם כי מלה זו לא בדיוק בעברית). לעומת זאת, במילים לועזיות שיש בהן t, היא תתועתק כ-טי"ת, לדוגמה: טלוויזיה.
 

Eldad S

New member
ואם כבר הזכרתי labyrinth,

הידעתם ש"לבירינתודון" (Labyrinthodon) היא לטאת ענק קדומה, שראשה כראש תנין? עליתי על זה הרגע באקראי, בלקסיקון הלועזי-עברי. ועוד הערה קטנטנה להודעתי הקודמת: כתבתי ש"דורון" הוא "שי", "מתנה" גם ביוונית, והכוונה הייתה, כמובן, "גם" ביוונית (כי הרי המלה העברית מוצאה מיוונית).
 

Image of me

New member
Bethoven = Bet + hoven

וגם בגרמנית שומעים את ה-H כעיצור נפרד. ה-TH שמתועתק לאות ת הוא עיצור אחד, ובמקרים רבים מקורו באות היוונית תטה (theta - Θ), שכפי שאתה רואה זוהי אות אחת.
 

john1987

New member
יש הבדל בין כתיב פונטי ואורתוגרפיה

שאנחנו אומרים TH אנחנו מדברים על רעיון כללי (בכתב IPA יש לו סימן שזהה לסימן התטה ביוונית) - זה לא אומר שכל שפה שכותבים בה כך מציינת את הצליל הזה. לכל שפה אורתוגרפיה משלה (אחרת כל השפות עם הכתב הלטיני היו נהגות אותו דבר). בגרמנית, גם אם המקור הוא לא שילוב של מספר מילים, th תמיד נהגה כמו t רגיל לפעמים כמו t+h מילולי (כלומר aspirate), לדוג השם Katharina תמיד נהגה עם aspirate
 

Image of me

New member
תשובה

1. למה צריך שתי אותיות שנשמעות אותו דבר? בעבר היה הבדל בין האותיות האלה, אם אני לא טועה את האות ת ביטאו כמו th במלה think. עד היום, אם תלך לבית כנסת אשכנזי, תשמע שאת האות ת ללא דגש הם מבטאים כמו ס. 2. חוקי התעתיק מלועזית מאד ברורים והם נמצאים באתר האקדמיה. החוקים לגבי ט ו-ת הם כדלהלן: האות t מתועתקת ל-ט, לדוגמה: telephone = טלפון. הצירוף th מתועתק ל-ת, לדוגמה: thesis = תזה.
 

Eldad S

New member
אם אני ממשיך את הקו שלך

בסעיף הראשון בתשובתך, הרי ששתי האותיות, טי"ת ותי"ו, מופיעות ביידיש: ת' מופיעה, כמדומני, רק במילים שמוצאן מעברית, ומבוטאת /s/ (לדוגמה, "אותיות" = oysyos), ואילו ט' משמשת לעיצור t ביידיש (לדוגמה, קיטל, גוטע וכו').
 

Image of me

New member
ומה ההבדל בין ס ל-שׂ?

בכלל, ש זאת אות מאד מוזרה, כי אמנם כותבים אותה אותו דבר, אבל בעצם היא שתי אותיות. איך בכלל נוצרה האות שׂ בעברית? האם היא התפצלה מ-שׁ? האם היה אי פעם הבדל בהגיה בין ס ל-שׂ?
 
יכול להיות שהיה...

בגדכפת - כולן אותיות בהן כמה צלילים התמזגו בכתב העיברי לאות אחת. ת- T (עם דגש) TH (בלי דגש) פ - P(עם דגש) PH/F (בלי דגש) כ - K (עם דגש) KH/CH (בלי דגש) ד - D(עם דגש) TH (בלי דגש) ג - G (עם דגש) DZH (בלי דגש) ב - B (עם דגש) V (ללא דגש) ויש כמה דוגמאות מודרניות ג - G (אות נקייה) DZH (אות עם סימן רכות ג') ת - T (אות נקייה) TH (אות עם סימן רכות ת') ז - Z (אות נקייה) ZH (אות עם סימן רכות ז') צ - TS (אות נקייה) TSH (אות עם סימן רכות צ') ד - D (אות נקייה) DZH (אות עם סימן רכות ד') ח - KH (אות נקייה רכה גרונית) KHR(אות יותר קשה אף שמיוצגת עם סימן רכות זה יותר קרוב למה שהישראלים באמת מבטאים ולא את הגרסא הראשונה מסומלת ח' ומייצגת בעיקר מילים מערבית כנראה מסומלת עם סימן רכות כי קל יותר לישראלים לבטא אותה) ע - GHR (אות נקייה, האמת הישראלים מבטאים אותה כמו א' בדיוק) ע'(עוד אות שמייצגת מילים מערבית נראה לי זאת קרובה יותר ל-ר בעוד שהראשונה קרובה יותר ל-ג) קורה שצלילים מתמזגים לאותה אות, וכמה אותיות מתמזגות לאותו צליל כך ט' קיבלה את הצליל של ת (במקרה של T) ק' קיבלה את הצליל של כ' צ' קיבלה את הצליל של תש(TS/TSH) ע' קיבלה את חוסר הצליל של א' ח' קיבלה את הצליל הרך של כ'(CH שבאה לידי ביטוי רק בחלק מהמקרים כשלמעשה רוב הפעמים ח' וכ' הם שניהם מין צליל CHR שילוב בין הצליל הרך של כ' לגוון הקשה של ח'). וו' (W) קיבלה את הצליל V של ב' רכה. *זה יכול להיות חשוב לשמור על המערכת של האותיות כי אף על פי שהרבה מהצלילים השתנו האותיות עוזרות לנו לעלות על האטימולוגיה של המילים.
 

Eldad S

New member
אבל ניסן, לא ענית

על ס ו-ש שמאלית: יש לך מושג, לגבי שאלתו של Image of me?
 

1טרקן

New member
לגבי ג בלי דגש

ההגיה המקורית היא ככל הנראה כמו ע'ין בערבית (כלומר משהו כמו ר' בעברית מודרנית). לגבי ת' וט' אז ט במקור היא אות נחצית- נהגית בצורה קשה יותר כשהלשון נסוגה אחורה. ות נהגית כמו היום כשהיא דגושה וכמו TH במילה THINK כשהיא רפויה
 

Image of me

New member
איזה עוד אותיות בעברית נוצרו ממיזוג

של כמה אותיות שונות? ואיזה שרידים של זה אפשר לראות? (למשל שני שורשים שהתמזגו לשורש אחד בגלל התמזגות של שתי אותיות שונות)
 
למעלה