יאַכנע דוואָשע - השיר המלא

יאַכנע דוואָשע - השיר המלא

לפני כשבוע הבאתי כאן קטע מתוך שיר עממי על גשם – "ס´גייט אַ רעגן ס´גייט אַ שניי…". לא זכרתי את כל בתי השיר ולמען האמת – כנראה לא שרנו את כל השיר אלא רק את הבית האמצעי וגם הוא בעיוות מסוים. הנה לפניכם השיר המלא מתוך ספרו של שמואל בוגאַטש, דורות זינגען, ניו-יאָרק 1961, עמ´ 277: האָפּ מײַנע המן-טאַשן ------------ יאַכנע דוואָשע פֿאָרט אין שטאָט, האַלט זיך אין איין פּאַקן, זי דאַרף אויף פּורים קויפֿן מעל המן-טאַשן באַקן. האָפּ, מײַנע המן-טאַשן האָט מײַנע ווײַסע, האָפּ מיט מײַנע המן-טאַשן האָט פּאַסירט אַ מעשׂה. [חוזרים פעמיים על 4 שורות אלה] ס´גייט אַ רעגן ס´גייט אַ שניי, ס´קאַפּעט פֿון די דעכער, יאַכנע פֿירט שוין די קאָרנמעל אין אַ זאַק מיט לעכער. האָפּ מײַנע המן-טאַשן… יאַכנע טראָגט שוין שלח-מנות צו דער מומע יענטע צוויי דריי המן-טאַשן האַלב רוי, האַלב פֿאַרברענטע. האָפּ, מײַנע המן-טאַשן… ____________________ מילים: מ´ פּירוז´ניקוב; מנגינה: עממי הסיטואציה בשיר מזכירה לי סיפור של שלום-עליכם על שתי משרתות שמעבירות משלוחי מנות בפורים ומתחרות ביניהן מי מחזיקה משלוח גדול יותר… אותי הסיפור ההוא מאוד הצחיק. אין לי זמן כרגע לבדוק את שם הסיפור ואת מקור הופעתו.

אשרי בני ישראל../images/Emo151.gif../images/Emo183.gif

המקדימים את חג הפורים לחג החנוכה. זיהיתי את השיר מיד. הכרתי רק את הבית האחרון והפזמון כמובן. הופ, אזני-המן שלי / מילים: מ´ פּירוז´ניקוב; מנגינה עממית. ********* יאכנה דבוז´ה נוסעת העירה, אורזת חפצים. לקנות קמח היא צריכה, לאפות אזני-המן לפורים. הופ, אזני המן שלי, היו לבנבנות הופ, אזני המן שלי, ארעו לי מעשיות. יורד לו גשם, על גגות ופתיתי שלגים. יאכנה דבוז´ה נושאת הקמח, בשק מלא חורים. יאכנה מביאה אל הדודה ינטה. עוגיות משלוח-מנות. שתיים, שלוש אזני- המן. חציין נא, חציין שרופות.

1haam

New member
יישר כח על התרגום הזריז, בן../images/Emo160.gif

אני רק הכרתי את הביטוי יאכנע-דוואשע, ולא ידעתי את מקורו. המשיכו כך, יידישיסט ובן

אני לא חושב שמקור השם בשיר הזה

השם יאַכנע-דוואָשע מופיע בסיפורים ובשירים שונים בפולקלור האשכנזי. זכורני שיר נוסף שמזכיר את השם הזה, אך איננו זוכר את שם השיר ואת המילים. בסגה של זלמן שניאור - נׁח פּאַנדרע מופיע אשה רכלנית ומוזנחת בשם זה.

harms

New member
מעניין אותי השם של הילדה. דוואשע זה

דבורה? ומה זה יאכנע? כתבו פעם על שמות אידיים בפורום?

למעלה