יש! מישהו התייחס לזה סופסוף!
זה בדיוק מה שאני חשבתי עליו כשהוא אמר את העניין עם שאלת השאלות. מעניין מה הסיכויים שהוא נחשף אי פעם ל ל'. ובכלל מעניין האם הוא תופעה ישראלית-יהודית פרטית או משהו רחב יותר.
בכל אופן, עניין הערכים- ערכים הוא תוצר של הרצון, שהוא כאמור אינו ניתן להנמקה. וכשם שההיפעלויות השונות של רצון ( או יותר נכון - רצונות) האדם מובילים אותו לאי אילו הכרעות ערכיות- כך גם בניסוי כל אחד מחפש את העוגייה במקום אחר.
המשל: אנשים שונים בהתאם לתנאים שונים אליהם נחשפו / ידיעות אחרות שיש להם מובילים אותם לחפש את העוגייה במקום אחר.
הנמשל: אנשים שונים, בעיקר בגלל רצונות שונים , בוחרים בהכרעות ערכיות שונות, שהאדם הבוגר מבין שהן נכונות עבורן בדיוק כמו שאלה שלו נכונות עבורו, ועוד האדם הלא בוגר ( הילד בניסוי, במשל) מתעקש להסביר למדריך למה הוא מחפש את העוגייה במקום הלא נכון.
אולי, יכול להיות, יש מצב, אין לשלול לחלוטין את האפשרות וניתן לפחות לומר אותה אל אף אלף אלפי וריבוא רבבות האי דיוקים שבדבר( שלא יאמרו לי שאני מכניס לו מילים לפה או ממציא דברים או נוקט בדרכי מחשבה מוזרות, או לא יודע מה...) שמבחינתו של ל' , גם היטלר הוא אדם מוסרי פשוט בגלל שהלך ועשה ככל שביכולתו לחפש את העוגייה שלו בסלסלה אותה בחר, וזה פשר מוסריותו.