יאיר שאל איפה הכסף? הנה כאן.

עמיקם10

New member
יאיר שאל איפה הכסף? הנה כאן.

אודליה ש'עבדה' עם הנשיא קצב-והעידה במשפטו- היתה יועצת התקשורת של דוד לוי כשר החוץ. היא מספרת בספרה שההמשלחת לנה ליד ארמון האליזה בפריז- ברחוב סן הונורה..במלון 'בריסטול' המוגדר [בעיתונות] כמלון הטוב באירופה- והמסעדה עם שלשה כוכבי מישלן.
נו..אז אני שואל ואיפה הכסף ?

שרל'ה למדה אותם מה טוב בשבילה,

אז הם אמרו שאם זה טוב לה זה טוב גם לנו.

קל להתרגל לטוב, ואם זה על חשבוננו אז על אחת כמה וכמה.

יוליקה

Member
מנהל
באותו ענין איפה הכסף..היה פה שמח לפני שנולדתי

האחיינית שלי העלתה בבלוג שלה פוסט מעניין
בענין איך חיו פה בלי כסף פעם.... מעניין בעיקר לאור הפרספקטיבה
של הדור השני...

http://abadiguard.wordpress.com/

עמיקם10

New member
הצנע בוטל לאחר קבלת השילומים. משטר הצנע המשיך

ללא תלושים בלחץ דעת הקהל בוטל בשנת 1951 משרד האספקה והקיצוב, ויוסף נתמנה לשר התחבורה.
ספיר ביטל אותו לחלוטין והתיק הראשון של ספיר כשר היה תיק המסחר והתעשייה (1955), במסגרתו שקד על פיתוח התעשייה בעיירות פיתוח ודאג להשיג תקציבים לבניית מפעלים ולפרויקטים לאומיים גדולים כגון המוביל הארצי. בשנת 1959 נבחר לכנסת מטעם סיעת מפא"י, וכיהן בכנסת באופן רציף עד מותו. ב-1953 כבר לא היה צנע..את זה אני זוכר.
בגלל מבצע סיני ובעיות אחרות היה פיקוח אבל לא משטר הצנע.והם כותבים ככה.

הצנע הוגמש בהדרגה בעיקר לאור המדיניות הכלכלית החדשה ועליות המחירים המסיביות שנלוו אליה.
ב-1953 אחרי שהסכם השילומים מ-1952 הזרים למדינה עתודות מט"ח, בוטלו חלק מההגבלות אבל השימוש בפנקסי התלושים נשאר בשימוש יומי. [גם זה לא מדוייק] לא היו תלושים אחרי שנה וחצי.
אחרי מבצע קדש צומצם הפיקוח לכלול 15 מוצרים בלבד. משטר הצנע בוטל סופית ב-1959, כשפנחס ספיר (שר המסחר והתעשייה דאז) הודיע על קץ מדיניות הקיצוב גם מבחינה פורמלית.

יוליקה

Member
מנהל
אני לא יודעת מאיפה הנתונים שלך

אבל אצל אמא שלי עדיין יש לנו את פנקסי התלושים.
אחי נולד בנובמבר 1952 - ויש לנו את פנקס התלושים על שמו.
וכפי סיפרתי סבתא שלי הלכה להשיג חלב בשביל להכין לו גבינה.

י מ י ת 2

New member
גם בימים שלא היה ממש צנע עם קיצוב ונקודות

מרבית האנשים חיו בצמצום. היו גם אנשים עשירים ומסודרים אבל הפערים לא היו כל כך גדולים ומנקרי עיניים.
גם מבחר מוצרים היה הרבה יותר מצומצם אי אפשר להשוות לימים אלה. כמובן שגם אז קיטרו וכי מתי לא מקטרים? אבל נדמה לי שהיתה יותר שמחת חיים. תנועות הנוער היו במלוא התנופה שלהן וזה נתן את אותותיו בהתנהגות הכללית של יישוב. גם האוכלוסיה היתה הרבה יותר קטנה והתחילה העליה הגדולה ממזרח אירופה וגם מארצות ערב . היו זמנים לא קלים. יש אנשים שעד היום מתלוננים על קשיי הקליטה שלהם.

זכור לי שבימי הצנע אמא היתה קונה

תרנגול או תרנגולת וכל החלקים בה היו אכילים.

מהרגליים היו עושים רגל קרושה או מרק טוב, וגם את
הכרבולת היו מכניסים, אני כילדה הייתי מקבל את הרגלים
והכרבולת, ניצלו כל פיסת בשר, אז לא היו עושים עוף
בתנור, היו עושים מהעוף מרק עוף ואת העוף אוכלים
מכובס.

זוכרת אני אפילו את הנס קפה הראשון שהגיע לארץ, עד אז היו שותים
קפה ציקוריה זוכרים?

וגם השוקולד היה משהו אחר לא זוכרת כבר איך קראו לו אה נזכרתי
צימקאו, זוכרים?

צימקרו, זוכרים?

צימקאו הוא תחליף שוקולד המכיל אחוזים נמוכים מאוד של קקאו. בניגוד לשוקולד איכותי המכיל חמאת קקאו, הצימקאו מכיל שומן צמחי מוקשה ואבקת קקאו (ומכאן שמו), ולכן הוא נחשב תחליף זול יותר המשמש בעיקר לקישוטי שוקולד, בישול ואפייה זולים (לרוב בשימושים מסחריים, כגון הקרמבו). צימקאו אינו יכול להיקרא שוקולד, מכיוון שאינו מכיל חמאת קקאו.

יוליקה

Member
מנהל
צימקאו שימש בעיקר כשוקולד בישול

ובציקוריה השתמשה סבתא שלי בנוסף לקפה
אלה היו טבליות שיחד עם הקפה עשו את הקפה לחזק יותר
וכך אפשר היה לחסוך בקפה...

עמיקם10

New member
לא קיטרו.בחמש שהשנים הראשונות -שמחו על המדינה

וב-56 היה מבצע קדש..מלחמה ראשונה של ישראל.לא ידעו שהיה הסכם עם אנגליה וצרפת. ומשה דיין היה רמטכ"ל.
אצל בן גוריון העיתונים לא כתבו מה שרצו. ורק 'העולם הזה' ניסה קצת ללכלך. הרבה מאוד מהכתבות שלו לא היו מדוייקות.
היו 300 מעברות..אז היה מה לקטר. אבל שמחו שיש מדינה. לגבי רמת החיים. ברחוב בחיפה-היו שתי מוכנוי בבית המשותף שלנו-עם 10-12 דיירים ומונית ואוסטין 10 קטן. כולם נסעו באוטובוסים. ההורים שלי הגיעו ב-32 עם כלום. ונקלטו בקיבוץ. אחרי זה בחיפה בקושי היה לקולונע שעלה 9 גרוש. אבל הלכתי. לסרט כל שבועיים. חילקתי פרחים עם אופניים. וקיבלתי כסף. ליקטתי פירות של צלף-עבור השכנים וקיבלתי כסף לפי משקל. אבי עבד בצבא-קיבל 60 לירות לחודש.ואז התמנה מרדכי מקלף לרמטכ"ל ופיטרו את העובדים האדרחים-כדי להפחית את ההוצאות על הצבא.בגלל זה יגאל ידין התפטר. אבי פוטר-ועברנו לכפר סבא. אני עבדתי בבנק שנתיים וקיבלתי 37.5 לירות לחודש.
היום בוכים למרות שלא רע- כי העיתונות והתקשורת בכלל עושה חושך בעיניים.כשמדברים על מעמד בינוני עם 20 אלף-
זו בושה לבכות. גילוי נאות - לנו יש יותרכי עבדנו 40 שנה-ואנחנו דור שני..שיש לו וגם עזרנו וגם עוזרים לילדים ולנכדים ולהם יהיה יותרכי הם דור שלישי.

עמיקם10

New member
הנתונים שלי.

באמצע שנת 1953 עברנו לכפר סבא.מחיפה.בחיפה האטליז שקנינו בשר היה ברחוב החלוץ עם התלושים. ובכפר סבא כבר לא היו לנ תלושים.
הייתי הולך לקנות-במכולת ואני לא זוכר שהיו תלושים.
2.הנכדה של פנחס ספיר באוטוביוגרפיה שכתבה-על סבא שלה-כתבה שתקופת הצנע נמשכה שנה וחצי. וסבא שלה הפסיק את התלושים.
ובקטע שהבאתי זה מה שכתוב.
הידיעה שאת הבאת מובאת בויקיפדיה-ושם כתוב על עשור של צנע...באוקטובר 1956 היה מבצע סיני..ואז כבר לא היה צנע. אלא יום שהיה אסור לנסוע בו-עם תוית לאותו יום. מנובמבר 56 הייתי במחנה 80..ואכלנו כמו בצבע.פילה ביום שלישי.ואוכל צבאי.לא היה אז צנע.
ובנוסף בספטמבר של שנת 54 עברתי לקיבוץ- בגיל פחות מ-16-באותה שנה כבר לא היה צורך בתלושים - בכפר סבא כמו שכתבתי.
כמובן שבקיבוץ גם היה אוכל-ולראשונה אכלתי כמו שצריך.

עמיקם10

New member
הדמגוגיה של שלי-מזכירה לי את בגין.

היא עוד לא עשתה כלום.מנהיגה אמיתית מגישה תכנית אלטרנטיבית. ויש לה את ברוורמן- ששותק כמו דג.
"אני אהיה בעד כל דבר טוב שיאיר יעשה" זו דמגוגיה נטו. יאיר ירש בור ואף אחד לא נותן את הדין. לא ביבי ולא השר שט. פילוסוף שמונה למשהו אחר. שגם בזה הוא לא מבין. מודיעין ואיסטרטגיה. ראינו אותם. לא יודעים כלום. במקורות זרים כתובים דברים אחרים. ואז הם מגלים שעשו כך וכך וכך. לתת לבטחון מאות מיליארדים כי חוששים שהמפוטרים יהיו מובטלים זו לא סיבה. יודעים למשל שטנקים זה לא הפתרון- וממשיכים לייצר אותם ולפתח אותם.

עמיקם10

New member
ברק התפטר-והלך ? למה..? מה קרה ?

הוא בן 70..שמעון קצת יותר והוא לא הולך..מסקנה לא מספרים לנו. עוד תראו.

יוליקה

Member
מנהל
אני לא הבאתי שום ידיעה מהויקיפדיה

אני הבאתי את העובדה שנובמבר 1952 אחי נולד והיו תלושים
כי אתה כתבת שהצנע הסתיימה ב-1951:
משטר הצנע המשיך ללא תלושים בלחץ דעת הקהל בוטל בשנת 1951 משרד האספקה והקיצוב, ויוסף נתמנה לשר התחבורה.

איך יתכן שהוא בוטל ב-1951 כאשר יש לי תלושים ע"ש אחי שנולד בסוף 1952???

י מ י ת 2

New member
מה שאתם כותבים על הצנע זה מענין מאד

כי כל אחד יש לו את הזכרון שלו וזה לא סותר אחד את השני. זכרון זה משהו סלקטיבי. אני חייתי באותה תקופה וזוכרת את הנקודות ואת הצנע ואת הפנקסים ואת השוק השחור ואת הפקחים . כל זה היה כאשר עוד הייתי בתל אביב , כאשר הגעתי לקיבוץ עדיין היו תלושים זה היה ב 1951. אני לא זוכרת בדיוק מתי ביטלו את הקיצוב אבל אני זוכרת טוב מאד שעוד שנים אחר כך אכלנו חצי ביצה ונזקקנו לתרומות של הורים כדי לרכוש איזה כלי חקלאי. אז בשנים ההן אף אחד לא ליקק דבש (או נכון יותר היו כאלה שכן ליקקו דבש) חיינו בצנע וצניעות עד שרווח קצת וזה לקח בערך עשר או חמש עשרה שנים.
מה שעצוב שגם בימינו בשנת 2013 עדיין יש אנשים שחיים מתחת לקו האדום ורבים מהם אנשים עובדים!
באשר לשלי, יש לך טעות בזמן מערכת הבחירות היא היחידה שבאה עם תכנית כלכלית. אפשר להתווכח על טיב התכנית אבל אי אפשר להגיד שלא הביאה תכנית. מי שלא הביא תכנית כלכלית אלה כל המפלגות האחרות. כולל הליכוד ויש עתיד.

עמיקם10

New member
לא כתבתי 51-בסוף 53 כבר לא היה בדיוק צנע

ולא היו תלושים. התלושים היו ביטוי למצב הקשה של חוסר מטבע זר.וכשהשילומים הגיעו המצב השתפר. מה שאני כתבתי זה שזה לא נמשך עשר שנים. ז"א עד 1959. 1952..מקובל עלי. הייתי אז בחיפה בסוף כיתה ח' והלכנו לאתא לקנות מכנסיים בתלושים.
אני משער שב-1954 הכל נגמר. בן גוריון הבין שזה מוריד מהפופולריות שלו. לקראת הבחירות ב-1955. קודם היו גם כמה מערכות בחירות בגלל בעיות קואליציוניות. אל תשכחי שהמעברות התקיימו יותר מ-10 שנים ואול עוד קצת.

עמיקם10

New member
הנכדה של ספיר כתבה ככה:

בניגוד למיתוס שהצנע נמשך הרבה שנים כל התקופה נמשכה שנה וחצי.בן גוריון ראה שהאקט הזה לא פופולרי וסילק את דב יוסף והוא עבר למשרד התחבורה. היא קושרת כתרים לסבא שלה שכמנכ"ל משרד המסחר והתעשיה הצליח להבריא יחסית את המשק.
את כתבת על עשר שנים של צנע וזה מה שלא נכון. כיון שעברתי ב-1953 מחיפה לכפר סבא- כשהלכתי למכולת בשכונת אליעזר-כפר סבא- זוכר שלא היו כבר תלושים. עבדתי בבנק ארץ ישראל בריטניה עם יהושע בן ציון- עד אמצע 54-הייתי בתל אביב כל יום. בערב חזרתי לכפר סבא.
לא היו אז תלושים. קניתי מה שרציתי. ז"א שהצנע נמשך מ-51 עד אמצע 53 גג סוף 53...וזהו.

למעלה