לתרנגולת לוקח כ-20 יום
(תלוי בסוג) כדי לאסוף את כל הביצים שהיא מטילה עד שהופכת דגרנית ומתחילה לדגור. במשך כל הזמן הזה הביצים לא מתקלקלות, כלומר החלמון והחלבון נשארים פוריים ובריאים, ואין תהליך של ריקבון. כשהיא מתחילה לדגור עליהן מתחילה התפתחות של העובר - אפרוח בביצה. גם אז הן לא "מקולקלות" אלא שעכשיו יש בפנים עובר אפרוח בשלבים שונים של התפתחות. הטבע דואג לכך שהביצה תישאר תקינה עד שהתרגולת מתחילה לדגור. וגם אחר כך עד שבוקע האפרוח. ביצים כאלה אפשר לאכול. ובאשר להפריה, כשיש תרנגול בלהקה, יש בד"כ הפריה. אצל כל הביצים וכל התרנגולות בלהקה. כמובן שיש לעיתים ביצים בלתי תקינות, או שיש סדק דק שאינו נראה כמעט, או סיבה אחרת שגורמת קלקול בביצה. ולכן חייבים (תמיד כל ביצה גם היא רק בת יום) לשים לב ולהפעיל שיקול דעת, אם החלמון אינו ממוסמס, והחלבון נראה צמיגי-מוצק, אם אין ריח רע לביצה - הרי היא ביצה תקינה לאכילה. אם חוששים מביצים, הרי המחמירים מבשלים ביצים עד שהן קשות לגמרי בכדי למנוע הידבקות ממחלות כמו סלמונלה.