יהודים בצבא האדום.

World Of Music

New member
יהודים בצבא האדום.

סבתי מספרת שלפני המון המון שנים היא שמעה שבן דודה התגייס יחד עם 2 אחייה לצבא האדום, השלושה נתפסו יחד עם "פלוגתם" על ידי הנאצים באחת הקרבות אך הרוסים הצליחו לשחרר אותם מידי הנאצים. בעקבות זאת, סבתי מספרת שהיה חוק שאומר כי מאחר והשלושה נתפסו על ידי הנאצים אז אין לשים אותם שוב בין החיילים הלוחמים בחזית ולכן העבירו אותם לעיר KAZAN שברוסיה, לשם עברו גם מפעלי תעשייה רבים העוסקים בתעשייה הצבאית של הצבא הסובייטי, והחיילים "השבויים" ששוחררו הפכו למעין אסירים בצבא האדום ועליהם להיות פועלים בכפייה. סבתי מוסיפה לספר שבן דודה התנגד לשמש כפועל בתעשייה, עשה בעיות, ומאחר והיה גם יהודי (והרי הסובייטים לא ממש חיבבו את היהודים) אז הם ירו בו והרגו אותו. סבתי הייתה מאוד קטנה בימי המלחמה, היא אומרת שהיא שמעה את הסיפור ממש ממש מזמן וגם זה לא היה ממקור ראשוני, לכן היא לא יודעת עד כמה זה נכון - האם ניתן להסתמך על הסיפור הזה? האם הדברים שצויינו נשמעים הגיוניים? מישהו יודע מה היה גיל הגיוס לצבא הסובייטי? האם באמת היה חוק שאומר כי חיילים רוסים אשר נתפסים ע"י נאצים יותר לא ילחמו בחזית ויהפכו לאסירים-פועלים? האם יש דרך או מקור כלשהו שניתן להסתמך עליו ולוודא שזה באמת מה שקרה לו? או שיש סיפורים אחרים מאנשים שקרה להם דבר דומה? תודה רבה.

deebeebee

New member
למיטב ידיעתי

אין להחזירם לחזית בה נפלו בשבי (נדמה לי שזה עפ"י אמנת ז'נבה). עם נפילת יוון לידי הגרמנים, כל חיילי הצבא הבריטי שהיו בזמן זה, וביניהם אבי, הוכרזו כשבויי מלחמה ונלקחו למחנות שבויים בגרמניה. אבי הצליח לברוח מהם. אחרי שהצליח לצאת מיוון וחזר לשירות הוא נשלח לחזית אחרת בגלל סעיף זה. לגבי העברת השלושה לעיר קזן- זה לא קשור לנפילתם בידי הגרמנים אלא ביחס הנורא של משטרו של סטלין לחיילים שנפלו בשבי וליהודים. אבל זה כבר סיפור אחר.

World Of Music

New member
אודה לך על מידה נוסף...

אמרת שאביך במקרה זה נלקח למחנה שבויים בגרמניה, נכון? כלומר בארץ אוייב. אם כך, במקרה שלי המצב שונה משום שהחיילים שירתו בצבא האדום, שוחררו ונלקחו ל"מחנות עבודה" ברוסיה. אם נלקחו למחנות בארצם ולא בארץ אויב. כמו-כן, מה ידוע לך על העברת יהודים וחיילים לעיר KAZAN? אמרת שזה כבר סיפור אחר... אשמח לשמוע את הסיפור, הוא עשוי לעזור המון.....

deebeebee

New member
אין לי מידע ספציפי

לגבי מה שאתה מתאר. כשאמרתי 'סיפור אחר' לא התכוונתי לזה שיש לי מידע לגבי מה שאתה מספר על סבך. מה שכן, ידוע לי שקראתי בעבר על שהיחס בברה"מ לחייליהם שנפלו בשבי האויב היה גרוע ביותר, כאילו שזה היה באשמתם. לגבי אבי- אחרי שחזר לשירות באמצע המלחמה שלחו אותו לחזיתת אחרת ולא לחזית יוון כי אין להחזיר חייל לאותה חזית בה נפל בשבי.

World Of Music

New member
האם יש מקור מסויים שניתן למצוא בו מידע?

האם יש מקור מסויים שניתן למצוא בו מידע על חיילי הצבא האדום שנפלו בשבי? האם יש מקור מסויים שניתן למצוא על העיר KAZAN בברה"מ בתקופת מלחמת העולם השנייה? חיפשתי ולא מצאת... אולי מישהו מכיר?

deebeebee

New member
בישראל קיים ארגון וטרנים

של הצבא האדום. כדאי לברר עליהם בארגון יוצאי ברה"מ לשעבר/רוסיה.

Chaimtr

New member
זה נכון. הרוסים התייחסו לנופלים בשבי כמו

לבוגדים - בשנים האחרונות יצאו מספר ספרים המתארים את המלחמה מהצד הרוסי בהם תמצא התחייחסות - "נפילת ברלין", "סטלינגרד" של אנטוני ביוור. "מילחמתה של רוסיה" ריצארד אוברי ו"מוסקובה 1941"של רודריק ברייתוויט. עיין שם.

למעלה