יהודים בצבא וישי?

oded 3

New member
שלום,
כותב כאן אחרי זמן רב...

אחד מאחיו של הסבא שלי, היגר מטורקיה לצרפת, ככל הנראה בסוף שנות ה - 20, או ראשית שנות השלושים של המאה שעברה.
ע"פ הסיפור המשפחתי, הוא לחם במלחמת העולם השנייה, ואף נפל בשבי הרוסי (לצערי אין כבר מי שיוכל לאשרר את פרטי הסיפור).

בהנחה שהסיפור נכון, והוא אכן נפל בשבי הרוסי, הרי שלא ייתכן שלחם בצבא צרפת החופשית של דה-גול (שלחם לצד בעלות הברית, נגד גרמניה הנאצית).
האם ייתכן שהיה חייל בצבא וישי, שלחם יחד עם מדינות הציר?
העניין מסתבך, מאחר שלאחרונה גיליתי שהאיש קיבל אזרחות צרפתית רק ב - 1954.

מאחר ושלטון וישי היה אנטישמי במוצהר, אני תוהה האם יהודים לחמו בשירותו, ובפרט יהודי שעדיין לא היה אזרח צרפתי.

תודה,
עודד
 

שרי סילבר

Active member
אני מבינה שזה סיפור שמתגלגל במשפחה, אולי לא נפל בשבי הרוסי?

אשר לשאלתך, עסקתי רבות בצרפת, ורבים מבני-המשפחות שאני חוקרת הצטרפו למחתרת/שירתו בצבא צרפת החופשית של דה-גול/התנדבו לשרת בצבא למרות גיל מבוגר, ואף זכו לעיטורים כאלה ואחרים. חלקם נפלו בשבי (אצל הגרמנים). לא נתקלתי עד כה במקרה של מישהו שהיה חייל בצבא ווישי.

אגב, מה שמו של האיש (רצוי בלועזית)?
 

oded 3

New member
הי שרי,

זה אכן סיפור שמתגלגל במשפחה. אני זוכר בבירור שדובר על השבי הרוסי, אבל אולי זה היה השבי הגרמני, ומשהו השתבש כשהסיפור התגלגל...
לאיש לא היו ילדים, ואף אחד מאחיו כבר מזמן לא בחיים, אז אין לי את מי לשאול.

שמו היה David KALOMITI (לעיתים נכתב גם CALOMITI או CALOMITE).
 

שרי סילבר

Active member
הי עודד,

מכיוון שהנחתי שהשם עשוי להיות קלומיטי (כזכור, אני מסתובבת עם השמות בראש... ;)), חיפשתי מלכתחילה את השם בתצורות-כתיב שונות במאגרים שונים. בצרפת השם מופיע בד"כ כ-Calomiti.

בשלב זה לא הייתי שוללת שום אפשרות. האם ניסית לחפש במקורות שונים? אם כן, עדיף שתרשום היכן חיפשת, כדי שלא אפנה אותך למקורות-מידע בהם כבר חיפשת. המחשב שלי כרגע עדיין מבולגן, וממתין שאמצא זמן לנשום ואתפנה משלל-העיסוקים כדי לארגן אותו כמו שצריך (ואז בהמשך אולי אוכל סוף סוף לחזור אל מחקר-השורשים שלי), אבל בהחלט יכולה להפנות אותך לאי אילו קישורים שכדאי לחפש בהם.

נקודות נוספות להבהרה:

1. רשמת שהתאזרח בשנת 1954. מהיכן שאוב המידע הזה? האם גם זה מידע שמתגלגל במשפחה, או שאיתרת מידע רשמי הקשור להתאזרחות?

2. האם אתה בטוח שמאז שהיגר לצרפת חי ברציפות לאורך כל התקופה בצרפת? האם יתכן שעזב אותה לפרק זמן מסוים, מאוחר יותר חזר אליה, ולכן התאזרח בשנת 1954?

שבת שלום ומועדים לשמחה,
שרי
 

oded 3

New member
היי שרי,

כרגיל, מוריד את הכובע בפני הזיכרון שלך :)

אכן, ברוב המקורות השם נכתב CALOMITI, למרות שיש לי רישומים בכתב ידו של סבי, שם נכתב KALOMITI.

מאחר ולאיש לא היו ילדים, ואת המידע העיקרי לגביו יש לי (שמות הוריו, שנת הלידה, שם אשתו, וכמה תמונות), לא השקעתי יותר מדיי בחיפוש מידע לגביו.
לאחרונה נדרשתי לסיפור לגבי אחיו- ולכן אני רוצה להבין אם אכן היה בשבי הרוסי.
סיפרתי את הסיפור כאן בעבר - לאחר שהיגר לצרפת, אחותו למחצה, אחיו, ואחות נוספת שלו (וגם של סבי) נסעו אליו מטורקיה לצרפת.
ואז תפסה אותם המלחמה. למזלו, דוד "רק" נפצע ונפל בשבי. שלושת האחרים נשלחו לדראנסי ומשם לאושוויץ (ב - 1943), שם מצאו את מותם.
אחרי ששוחרר מהשבי, הוא חזר לצרפת וחיפש אותם, אך לשווא...
במשך שנים רבות לא היה ידוע מה עלה בגורלם, עד שבשנת 1992 מצאתי בבית התפוצות רישום שתיעד את מותם באושוויץ.

חיפשתי בינתיים במייהריטג' (שם מצאתי את רישום ההתאזרחות מאוגוסט 1954) ובאנססטרי (שם לא מצאתי כלום).
אני יודע שהוא התחתן בצרפת ב -1951 עם אישה בשם לואיז (יש לי עותק של תמונה מהחתונה ששלח לסבא שלי).
מהסיפורים, לא ידוע לי שעזב את צרפת, למעט התקופה בה היה בשבי.
בנוסף, ע"פ הסיפורים ששמעתי הוא התגורר בפריס, אך ברישומים לגבי אחיו שנשלחו לדראנסי, נכתב שהם גרו במרסיי. אז אולי גם הוא התגורר שם.

תודה רבה ושבת שלום.
 

שרי סילבר

Active member
בטורקיה ובבולגריה עשו שימוש בתצורת-הכתיב הגרמני, וכך גם אצלי Kordova (למרות שמופיע פעמים רבות כ-Cordova) ו-Ascher (למרות שבקרב דוברי-הצרפתית נרשם פעמים רבות כ-Acher, אצלנו הקפידו על הכתיב הגרמני Ascher, ובכלל גורסים שמקור-המשפחה בגרמניה, משם הגיעה לבולגריה).

מהחיפושים שעשית עד כה נראה לי שאינך מכיר את האתרים שיכולים לסייע בחיפושים הנוגעים לצרפת (ולא רק לצרפת). מרפרוף ראשוני לא מצאתי פרטים אודות דוד עצמו, אבל בהחלט יש מידע אודות האחים. מציעה לך לעבות את המידע דרך האתרים הללו, יתכן שאף תמצא משהו יותר קונקרטי. הנה רשימה ראשונית, אם אזכר בעוד משהו, אעדכן:

1. האתר הגנאלוגי הצרפתי Geneanet - משפחתך בהחלט מופיעה כאן, יש כאן עצי-משפחה של קלומיטי מ-Tire, ולמיטב זכרוני זה הענף שאתה חוקר. אם לא מוכרים לך אלה שהעלו את עצי-המשפחה אל האתר ולא נוצר קשר עימם עד היום, כדאי עד מאוד. אולי עוד מישהו שמע על דוד והקורות אותו. האתר דורש הרשמה, אולם יש לו גרסה בתשלום (פרמיום) וגרסה חינמית. אני בגרסה החינמית, ושאבתי מכאן המון מידע (ואף נוצר קשר עם קרובי-משפחה בזכות אחד מהעצים). עצי-המשפחה, תמצית של שירות צבאי ועוד מצויים בגרסה החינמית, כך שאיני בטוחה שיש צורך בגרסה בתשלום, לפחות בשלב הזה. האתר הוא דינמי, ומאגרי-המידע שבו מתעדכנים מעת לעת, ונכלל בו מידע לא רק מצרפת (איתרתי באתר הזה, למשל, תמונת-מצבה רלוונטית מאיטליה, כי מיפו את בית-הקברות). הנה הקישור לאתר: Geneanet

2. רטרוניוז - מאגר שמכיל דפים מלא מעט עיתונים הסטוריים, גם כאן המאגר דינמי, ונוספים עוד עיתונים מפעם לפעם. בעבר ניתן היה להקליד שם מלא בתוך גרשיים בשורת-החיפוש ע"מ להקטין את כמות-התוצאות, אולם אחרי שינוי שנעשה באתר כיום זה לא ממש עובד. עם זאת, שווה לחפש, בוודאי בשם יחודי כמו קלומיטי. אגב, האם ניסים הוא אחד מאחיו של דוד? נדמה לי שבאתר הזה ראיתי אזכור של דוד קלומיטי וניסים קלומיטי, שניהם סוחרים. היה להם כנראה עסק משותף, ומצוינת הכתובת של העסק. האזכור היה משנת 1925, ואם זה כך, הרי שדוד היה בפריס כבר בשנת 1925 (אולי אף לפני כן) ולא הגיע אליה בסוף שנות ה-20 או תחילת ה-30 כפי שציינת. הנה הקישור לאתר: רטרוניוז

3. לא לשכוח את אתר גאליקה הישן והטוב. שם, אגב, מצאתי, בין השאר, אי אילו דפים עם פרטים אודות לוחמים שנפלו בשבי. המידע מכיל את שם-הלוחם, תאריך-לידתו, מקום-לידתו, היחידה בה שירת והמקום בו היה בשבי. עם זאת, כל מה שאיתרתי עד כה הוא מידע אודות כאלה שנפלו בשבי הגרמני. הנה הקישור: Gallica

4. אגב לוחמים, שווה לחפש גם באתר שבקישור הבא, יש כאן נציגים של משפחת קלומיטי, מן הסתם השמות יהיו מוכרים לך, לפחות בחלקם אם לא כולם: Memoire des hommes

5. אשר לגורלם של אלה שחיו בצרפת, יש מספר אתרים שעוסקים בשואה בצרפת. כדאי להתחיל עם העיקרי שבהם, תוכל מן הסתם לעבות את המידע אודות אלה שחיפשת בעבר מידע אודותיהם. עם השנים חלו התפתחויות באתר, ואחרי שבמשך תקופה ארוכה "חילצתי" מהאתר פרטים אודות טרנספורטים וכו', בשנים האחרונות החלו להעלות אל האתר תמונות ומסמכים שלא יסולאו בפז. הנה הקישור (קישרתי אל הדף בו ניתן לבדוק ביחס לנספים וגם בנוגע לעדויות שנמסרו): הנצחה לקורבנות-השואה

6. בשעתו גיליתי שחלק מבני-המשפחה שחיפשתי מידע אודותיהם חיו במקום קטנטן כפרי באיזור-האלפים. לא היה ברור מה הם עושים שם, אבל עד מהרה נחת האסימון: במהלך-הבריחה מפריס דרומה, חלקם נאלצו לנוד ולנוע גם בדרום כול אימת שהגרמנים התקרבו. כך איתרתי פרטים אודות בני-משפחה במקומות קטנטנים ולא צפויים, אך גם במרסיי, נים, ניס ועוד. בקישור הבא יש הפניות ע"פ איזורים שונים בצרפת. יש ברשת לא מעט תעודות-חיים. בשעתו מצאתי תעודות-נישואין משנות ה-40. איני יודעת אם 1951 כבר ברשת, אבל שווה לנסות אם קיים (יש אינדקס שמות בכול ספר, וממנו אפשר להגיע אל הרישום עצמו). האם ידוע לך מתי נפטר דוד? אם כן אפשר לנסות לבחון אם יש תעודת-פטירה שלו ברשת. כדאי לנסות באופן דומה ביחס לפריס (בסעיף הבא הקישור לפריס). הנה הקישור הכללי: מקורות-מידע ורישומים ברשת - צרפת

7. הארכיון של פריס הוא חובה אם היתה משפחה בפריס (ובצרפת בכלל). יש כאן תעודות-חיים, אבל גם תיקים אישיים של משרתים בצבא, מפקדים ישנים ועוד. הבעיה שאתה צריך לדעת באיזה רובע חי האדם כדי למצוא רישומי-חיים. במפקדים בכלל צריך לדעת כתובת ספציפית כדי לאתר. כך או כך, אם בעיתונות הישנה תמצא כתובת כלשהי, תוכל לגלות באיזה רובע הכתובת נמצאת. אם תימצא רק כתובת של בית-העסק, אפשר לנסות למצוא רישומי-חיים באותו רובע, כי פעמים רבות (אם כי לא תמיד!) העסקים נמצאו באותו רובע בו התגוררו האנשים. הנה הקישור: ארכיון-פריס

8. לסיום, מכיוון שהמצאי הדיגיטלי מתעדכן, כדאי לבדוק גם כאן (מצאתי כאן מידע אודות התאזרחות, קבלת-אותות ובכלל זה אות של לגיון-הכבוד, ועוד): מצאי דיגיטלי - הארכיב הלאומי

אני חושבת שסיפקתי לך לא מעט עבודה, אז... קדימה, לעבודה! :)

|בהצלחה|
שרי
 

oded 3

New member
היי שרי,

וואו! תודה!!
אכן, לא הכרתי את המקורות האלו - למעט דוד ושלושת האחים הנוספים, אין לי בעץ קרובים בצרפת, אז לא נדרשתי להם עד כה.

עוד צפויה לי לא מעט עבודה, אבל כבר עכשיו גיליתי כמה גילויים משמעותיים!

ראשית - אכן ענף קלומיטי שלי הוא מתירייא (Tire). אולי פספסתי, אבל השמות שמצאתי ב - Geneanet הם כולם מאיזמיר. למרות שיש שם כמה שמות שמופיעים גם בענף שלי (דוד, אסתר, יוסף), מדובר באנשים שונים מענף שונה, שאינו קשור לעץ שלי.

אבל מצאתי כמה קצות חוט.

ראיתי שבאתר הנצחה בעיר Chalon-sur-Saone מופיעים השמות הבאים: Calomiti N (זהו מן הסתם ניסים קלומיטי), CALOMITI M (זו מן הסתם מרים קלומיטי) ו - CALOMITI E (זו מן הסתם אסתר קלומיטי).
ניסים ואסתר היו אח ואחות של הסבא שלי (ושל דויד קלומיטי), ומרים הייתה אחותם למחצה. הם נשלחו בטרנספורט מס' 59 מדראנסי לאושוויץ ב - 2/9/1943. הטרנספורט הגיע לאושוויץ ב - 4/9/1943. עד היום חשבתי שהם נשלחו מייד לתאי הגזים, אך ברשומות שמצאתי ב - Geneanet עולה שהם מצאו את מותם שלושה ימים לאחר מכן ב - 7/9/1943.

משהו לא הסתדר לי - מדוע הם מונצחים בעיר Chalon-sur-Saone?
ע"פ הסיפורים המשפחתיים הם גרו בפריס. בחלק מהרישומים של טרנספורט 59 נרשם שמקום מגוריהם היה בכלל מרסיי.

יש לי העתקים של כמה תמונות של דוד ויתר האחים. בצידן האחורי יש כיתוב בלאדינו (חלק באותיות לטיניות, וחלק בסוליטראו).
עם עזרה הצלחתי להשיג תרגום של הטקסט - הוא לא קידם אותי לכבי השאלה באיזה צבא שירת דוד קלומיטי, אבל בגב אחת התמונות הסבא שלי כתוב
"David Calomiti Chalon sur Saone".
כלומר - לא פריס ולא מרסיי, אלא Chalon-sur-Saone !

הלאה.
שרי - כמו שכתבת, אכן מופיע באחד מהעיתונים מ - 1925 איזכור של דוד וניסים קלומיטי. למען האמת רשום Missim ולא Nissim, אבל בחלק מהרישומים של הטרנספורט לאשוויץ הוא מופיע כ - Missim, אז אני מניח שזה הוא.
בעזרתו האדיבה של Google Translate (הצרפתית שלי מוגבלת עד בלתי קיימת... :) ) גיליתי שמדובר בעדכונים "משפטיים" - שני נערים שנסעו באופניים ללא צופר, ושלושה סוחרים שלא סימנו את מרכולתם. כל החמישה קיבלו קנס.
שנים מהסוחרים הם דוד וניסים קלומיטי. זה אומר שהם כבר היו בצרפת בשלב מוקדם יותר ממה שחשבתי - ב - 1925 (הנחתי שהם הגיעו בסוף שנות העשרים או בתחילת שנות השלושים). הרישום כולל כמה מילים ש - Google Translate קצת התקשה איתן. לקח לי זמן עד שהבנתי שבעצם מדובר בשם רחוב.
חיפשתי אותו בגוגל מפות ובינגו! זה רחוב ב - Chalon-sur-Saone.

מצאתי גם פרסום בעיתון משנת 1930 על עסק לייצור אריגים ולבנים שעומד למכירה, בבעלות בני זוג בשם Abouaf-Calomiti.
מאחר והשם Abouaf אינו מוכר לי, ומאחר והיחיד מארבעת האחים שנישא היה דוד, וזה היה רק ב - 1951, הנחתי שאין קשר.

ואז מצאתי פירסום בעיתון מ - 1933 לגבי הליך משפטי שנערך ב - Chalon-sur-Saone. אם אני מבין נכון את מה ש - Google Translate תרגם, מדובר באישרור הליך גירושין משנת 1929 של Raphael Abouaf ושל Meriam Calomiti.
אם היה לי ספק שמדובר במרים קלומיטי שלי (והיה לי ספק - מעולם לא שמעתי שהיא הייתה נשואה), ברישום מופיעה הכתובת בו היא גרה.
זהו בדיוק אותו הרחוב ב - Chalon-sur-Saone בו התגוררות דוד וניסים כשקיבלו קנס ב - 1925!

ניסיתי לחפש מידע לגבי Raphael Abouaf. ראיתי את השם בכמה עצים, אך באף אחד לא מופיע שהיה נשוי לאשה בשם מרים.


חזרה לשאלה המקורית - באיזה צבא שירת דוד קלומיטי?
אני מצרף כאן תמונה של דוד, במה שנראה כמו מדים. אולי מישהו כאן יוכל לעזור?

ניסיתי לחפש ברשת תמונות של מדים של צבא וישי ושל צבא צרפת החופשית ראיתי תמונות של חיילים עם מדים דומים, אבל בגלל מגבלות הצרפתית שלי, לא הצלחתי להבין באיזה מהצבאות מדובר...
כדי לסבך עוד את העניין - בגב התמונה נרשם שהיא התקבלה ב - 28/3/1940, כך שצולמה לפני סוף מרץ 40.
צרפת נכבשה ע"י גרמניה בין מאי ליולי 1940, כך שבמרץ 40 כנראה שצבא וישי וצבא צרפת החופשית לא קמו עדיין...
יחד עם זה, אני מניח ששני הצבאות לא קמו יש מאין, אלא התבססו על כוחות צבאיים צרפתיים שהיו קיימים לפני מאי 1940.

שוב תודה לשרי,
עודד
 

קבצים מצורפים

  • David KALOMITI 1 - (P14).jpg
    David KALOMITI 1 - (P14).jpg
    KB 237.7 · צפיות: 4

שרי סילבר

Active member
הי עודד,

עוד קצת מחשבות, הערות והארות, לאו דווקא בסדר שרשמת:

1. מבחינת מיקומים ברחבי-צרפת ועל סמך הניסיון שלי, הישאר עם ראש פתוח למיקומים הכי לא צפויים ולא מוכרים. לוקח זמן עד שנוחת האסימון או עד שמישהו בדבריו גורם לאסימון אצלך לנחות: בזמנים הרעים אנשים נמלטו מפריס, בד"כ דרומה, אבל לא רק. מצאתי כבר מנוסה מפריס לאיזור אחר בצפון-צרפת, ורק מאוחר יותר נמלטו משם דרומה. באיזור הראשוני אליו נמלטו מפריס איתרתי דרך אחד האתרים המון מסמכים ותמונות, שסיפקו אין ספור פרטים. אמרו מרסיי? אולי חלק שהו במרסיי בכל זאת? על פניו נראה הגיוני שחיו ב-Chalon-sur-Saone, אבל בצוק-העיתים נמלטו למרסיי, ולפיכך בפרטים אודות הטרנספורטים נרשם שחיו במרסיי.

2. באתר-ההנצחה ב-Chalon-sur-Saone אמנם מופיע .N, אבל בפרשנות לצד התמונה השם מופיע כנפוליאון. האם זה ניסים? סביר להניח. למה נפוליאון? אם לא נפלה טעות, אולי קרא לעצמו גם בשם נפוליאון (?). קח בחשבון שהכלל שנכון ביחס להגירה נכון גם ביחס לצרפת. אנשים הוסיפו לעצמם שמות, ולעיתים החליפו את שמם, דבר שמאוד מקשה על החיפוש. למשל: מצאתי לפחות מספר מקרים של אנשים ששמם היה יצחק, אך בפריס קראו לעצמם ז'אק. השם ז'אק בד"כ מתכתב עם השם העברי יעקב. מדוע יצחק הפך לז'אק בצרפת? אין לי הסבר, אבל תמיד צריך לזכור שהנושא של השמות הוא ממש לא תורה מסיני ולא הלכה של עשה ואל תעשה.

3. באתר Geneanet הקלומיטים מתירייא הם אכן אלה "שלך". עם זאת, יש שם מופעים של דוד קלומיטי בהקשר של מרסיי. האם אתה בטוח שאין כל קשר לענף שלך? ובכלל, עם שם כזה, האם בוודאות הקלומיטים של איזמיר, למשל, אינם קשורים לאלה של תירייא?

4. ביחס לצבאות, לרבים מהצבאות היו מדים דומים. אפילו לצבא האוסטרו-הונגרי (שחדל להתקיים עם תום-הקיסרות) היו מדים דומים, אך עם כיסים קדימה. איני מכירה מומחים שיודעים לזהות ע"ס ההבדלים בפרטים השונים במדים לאיזה צבא השתייך האדם המצולם, אולם ברשת קיימים לא מעט אתרים עם תמונות, אפשר לנסות להשוות ולבחון.

5. מתי נולד דוד קלומיטי? האם ידוע לך (אפילו הערכה כללית) מתי נפטר?

6. ניתן לבחון מה המצאי ברשת ביחס ל-Chalon-sur-Saone. אחת הדרכים לעשות זאת היא איתור של האתר הרשמי של המקום. אפשרות נוספת היא איתור דרך הקישור הבא (מצאתי את האתר הזה רק תוך התכתובת איתך, הוכנס בשמחה אל המועדפים): רישומים בצרפת

במרכז-הדף בשורת-החיפוש ניתן לחפש ע"פ האיזור אליו משתייך היישוב שבו אתה מעוניין. חיפוש ב-Saône-et-Loire מביא את הדף הבא: מצאי ב-Saône-et-Loire

צריך לבדוק מה קיים ברשת. מצאי-הרישומים (והטבלאות ע"פ עשורים) הוא מוקדם וכולל רישומים עד שנת 1902, כך שגם אם זה ברשת זה לא יעזור לך. אני רואה שיש כאן מפקדים וגם מידע אודות שירות צבאי משנים שעשויות להיות רלוונטיות. מציעה לך לבחון אם אפשר "לחלוב" משהו מהאתר הזה בהקשר של המשפחה.

7. לסיום, טיפ כללי: אני בד"כ לא נוהגת לתרגם משפות זרות לעברית, ומעדיפה את התרגום לאנגלית. איכשהו, התרגום לעברית קשה, והתרגום יוצא "שבור" ומשובש. במקרה הנוכחי זה אפילו עדיף, שכן הן צרפתית והן אנגלית הן שפות לטיניות, כך שהמעבר משפה לשפה עובר בצורה יותר חלקה, ויקל עליך אם תרגמת עד כה לעברית.

סיפור מרתק. אנא, שוב לעדכן בהתפתחויות.
שרי
 

שרי סילבר

Active member
בינתיים ראיתי שבאתר הרשמי של Saône-et-Loire יש מצאי לא קטן ברשת. למשל, ספרי-נישואין עד לשנות ה-40. צריך, עם זאת, לחפש תחילה בספרים שמכילים מידע ע"פ עשורים ולפי סוג-הספר. בספרים הללו יש מעין אינדקס, כך שניתן לראות אם קיים רישום כלשהו. אולי תצליח למצוא, למשל, את נישואיהם (ואולי גם גירושיהם) של מרים ורפאל? הנה הקישור: רישומים ברשת - Chalon-sur-Saone
 

אקשט

Member
הסיפור מרתק.
במבט מהצד, ייתכן שאתה מנסה לקשור שני קצוות של חוטים שונים - התמונה משנת 1940 והשבי הרוסי.
נסה להפריד ביניהם. ייתכן שדוד היה בצבא צרפת לפני הכיבוש הנאצי (ואולי המדים הם ז'נדרמיים ולא צבאיים),
והסיפור על השבי שייך לתקופה מאוחרת יותר, בזירה אחרת.
אני מזכיר גם שהרוסים תפסו המוני אזרחים, לאו דווקא חיילים (לא בצרפת, כמובן).
 

oded 3

New member
ובכן, העלילה מסתבכת...

אז מה ידעתי עד לפני שבוע וחצי:
  • מרים קלומיטי (אחות למחצה של סבי) - נולדה ב - 1894 בתירייא, טורקיה. מתה באושוויץ בספטמבר 1943. רווקה.
  • ניסים קלומיטי (אח של סבי) - נולד ב - 1901 בתירייא, טורקיה. מת באושוויץ בספטמבר 1943. רווק.
  • דוד קלומיטי (אח של סבי) - נולד ב - 1904 בתירייא, טורקיה.
    נלחם במלחמת העולם השנייה. נפצע ונפל בשבי הרוסי. התחתן ב - 1951. קיבל אזרחות צרפתית ב - 1954. ללא ילדים. לא ידוע מתי נפטר.
  • אסתר קלומיטי (אחות של סבי) - נולדה ב - 1918 בתירייא, טורקיה. מתה באוזוויץ בספטמבר 1943. רווקה.
ע"פ הסיפור המשפחתי:
דוד נסע ראשון לצרפת, כנראה בסוף שנות העשרים, או תחילת שנות השלושים. בהמשך, אחרי שהתבסס שם, מרים וניסים הצטרפו אליו (אחת הסברות הייתה שהם היו כבר "רווקים מזדקנים", שנסעו כדי למצוא שידוך).
אסתר הצטרפה אליהם כשבגרה - ע"פ שנת הלידה שלה, כנראה בין 1936 ל - 1938. כולם גרו בפאריס.


בעקבות ההפניות של שרי (אין עליך! :)) מיום ראשון, גיליתי כמה פרסומים בעיתונות, ששפכו אור חדש על הסיפור:
  • האחים גרו ב - Chalon-sur-Saone ולא בפאריס. מצאתי גם את שם הרחוב בו התגוררו.
  • אזכור של דויד וניסים קלומיטי ב - Chalon-sur-Saone כבר ב - 1925.
    זה הדליק לי נורה אדומה. ב - 1925 דוד היה רק בן 21. אם ניסים כבר היה אז בצרפת, דוד היה צריך להגיע מספיק זמן לפני זה כדי להתבסס כלכלית. בעייתי.
  • פרסום לגבי גירושין של מרים קלומיטי מאחד, Rapahel ABOUAF, ב - 1933, בתום הליך גירושין שהחל ב - 1929.
    כלומר - מרים הייתה גרושה, ולא רווקה.

בעקבות ההפניות של הנוספות שרי ביום רביעי (כבר אמרתי שאין עלייך? :)) גיליתי באתר של Chalon-sur-Saone כמה גילויים מפתיעים:
  • רישום צבאי של דוד קלומיטי משנת 1938.
    תחת השדה Ville de recensement (אם אני מבין נכון, זהו מקום המגורים), נרשם Mâcon, כ - 60 ק"מ דרומית ל - Chalon-sur-Saone.
    שרי - כפי שכתבת, ייתכן ונדדו דרומה.
    זה עדיין לא פותר את השאלה המקורית, היכן דויד שירת. אקשט - ייתכן ואתה צודק. אולי סיפור השבי הוא מאוחר יותר, ולא קשור למדים בתמונה.
  • רישום הנישואין של מרים קלומיטי לרפאל אבואף
    מאחר ומעולם לא שמעתי על כך שמרים הייתה נשואה, ומאחר וברישומי הטרנספורטים מ - 1943 היא רשומה כמרים קלומיטי ולא מרים אבואף, הניחוש שלי היה שמדובר בסוג של נישואין פיקטיביים קצרים, אולי לצרכי קבלת אזרחות.
    אי לכך, חיפשתי רישום נישואין בשנים הסמוכות למועד תחילת תהליך הגירושין (1929). מאחר והאתר לא מאפשר לחפש לפי שם, זה נראה כמו מחט בערמת שחת.
    ואז הטיפ של שרי, לגבי האינדקס המופיע בסוף כל אחד מהספרים הציל אותי. יתרון נוסף - האינדקס מסודר לפי אותיות, והשם ABOUAF הופיע בראשית הרשימה כמעט בכל אחת מהשנים. ;)
    לאחר שהרחבתי את החיפוש, גיליתי שמרים ורפאל נישאו כבר ב - 1914! קרוב לעשרים שנה מוקדם יותר מהמועד בו חשבתי שהיא הגיעה לצרפת.
    וגם - ב - 1914 מרים הייתה רק בת 20 (בהחלט לא "רווקה מזדקנת"...). דוד היה רק בן 10, וניסים בן 13. בהחלט לא סביר שדוד נסע ראשון...
    אם כך - כנראה שמרים נסעה ראשונה, ובהמשך ניסים ודוד הצטרפו (ביחד או לחוד).
    מרישום הנישואין למדתי גם שרפאל בעלה הוא במקור מאיזמיר (לא מפתיע - מהגרים נהגו להינשא במקרים רבים לאנשים מארץ מוצאם), למדתי מה שמות הוריו, ושמות הוריה של מרים (אותם ידעתי, למעט שם הנעורים של אימה, עליו למדתי עכשיו לראשונה).
  • בהמשך איתרתי את רישום הגירושין של מרים ורפאל מ - 1933. וגם רישום נישואין של רפאל לאשה נוספת ב - 1935.
  • אם כך, מרים ורפאל היו נשואים מ - 1914 עד 1933 (או עד 1929, אז החל תהליך הגירושין).
    בהחלט לא נישואים פיקטיביים... השלב הבא היה לכן לנסות לחפש ילדים.
    ו... בינגו!
    מצאתי רישום לידה של בת בשם בכורה סאזבונה אבואף! היא נולדה ב - 1915!! (סאזבונה היה שם אימו של רפאל).
    זוהי בת דודה ראשונה של אימי, שלא שמעתי עליה מעולם!
  • בשלב הזה התחלתי לפנטז על קרובי משפחה חדשים, וניסיתי לחפש רישום נישואין של בכורה סאזבונה. זה היה יותר מסובך, כי הרישום מסודר לפי שם המשפחה של הבעל (אם היה בעל)...
    לפני שצללתי לחיפוש המורכב הזה, החלטתי לבדוק בזהירות רישומי פטירה.
    לצערי גיליתי רישום פטירה של בכורה סאזבונה ב - 1916. היא נפטרה בגיל 10 חודשים :cry:
    אני מניח שזו הסיבה שלא שמעתי עליה מעולם...
    חיפשתי ילדים נוספים, אך ללא הצלחה. ייתכן וזו הסיבה שבסופו של דבר רפאל התגרש ממרים אחרי כ - 19 שנות נישואין - היא לא הביאה לו ילדים.

שרי - שתי הערות לסיום לנקודות שהעלת:

לגבי השם נפוליאון שמופיע לצד שמו של ניסים קלומיטי. יש לי השערה פרועה...
בעבר מצאתי באחד מהאנציקלופדיות לשמות משפחה יהודים את הפירוש לשם המשפחה קלומיטי. נכתב שם שהשם נגזר מהמילה היוונית Kalomeros שפירושה the good part או the good place. נכתב שם שהמקבילה העבריות לשם היא "אף נעים" (או אבנעים), הנגזר בהפסוק "יפה אף נעים" המכוון לבית המקדש (המקום הטוב/המשובח).
החלק המעניין שנכתב שם הוא שהמקבילה הצרפתית לשום קלומיטי היא Bonaparte (=בספרדית או פורטוגזית - "החלק הטוב"). ייתכן שמכאן זה התגלגל לכינוי שהוצמד לניסים, על שם נפוליאון בונפרטה...

לגבי בני משפחת קלומיטי מאיזמיר - ייתכן ויש קשר רחוק של הענף שלי לענפים באיזמיר ובצרפת, אך לא כזה שאני יכול להתחקות אחריו. משפחת אימי עברה מתירייא לאיזמיר, שם הכירו משפחת קלומיטי נוספת, שלא היו קרובי משפחה.

עודד
 

שרי סילבר

Active member
וואו, עודד! מרשים ביותר! זו לא התקדמות, זו טיסה... :-D

אהבתי את ההסבר ביחס לשם נפוליאון.

המשך לעדכן אם תהיינה התפתחויות בסיפור המרתק הזה. |בהצלחה|

שרי
 
למעלה