יום העצמאות ה-230 של ארצות הברית

a e q u i t a s

New member
יום העצמאות ה-230 של ארצות הברית

העם האמריקאי חוגג היום מ-230 שנות עצמאות. מאז היווסדה ארה"ב לא תמיד נקטה במדיניות חוץ אקטיבית ופעילה כמו היום. מדיניות רבת השנים של ממשלת ארצות הברית היתה בדלנות, מן סוג של "מה איכפת לנו מה קורה בעולם, כל עוד זה לא בחצר האחורית שלנו" - מדיניות זה נקרא דוקטורינת מונרו, ע"ש נשיא ארה"ב ג'יימס מונרו, אך בעת האחרונה בעיקר מאז תקופת כהונתו של הארי טרומן לנשיאות ארה"ב החליף גישה שמרנית בדלנית לדוקטורינת טרומן.... כלומר מדיניות חוץ היפר אקטיבית. לרגל יום העצמאות, פירסם מכון מחקר בריטי את הממצאים הבאים, מסתבר שרוב מוחלט מהעם הבריטי תופש את ארה"ב כמדינה שחצנית, אימפרילסטית ווולגרים שרודפת אחרי בצע כסף ומונהגת על ידי מנהיג משולל כל יכולות אינטלקוטלי. הממצאים פורסמו בעיתון הבריטי הדיילי גרף.
77% מהמשיבים לא מסכימים עם ההצהרה כי ארה"ב היא נושאת דגל התקווה של העולם.
12% מהבריטים סומכים על ארה"ב שתפעל בחוכמה בזירה הבינלאומית, מחצית מהסקר האחרון שנערך ב1975 בתקופת מלחמת ויטנאם בה 24% סמכו על ארה"ב.
רוב של 83% מהנשאלים אמרו כי ארה"ב לא מתחשבת בדעת שאר אומות העולם.
אם זאת, הסקר מצא כי רוב הבריטים 70% הם מחבבים את השכנים הטרנס-אטלנטיים שלהם, ולטענתם הביקורת מופנת רק לממשל אמריקאי ולנשיאה "הוולגרי".
רק אחוז אחד מהבריטים שנשאלו תיארו את הנשיא בוש כ"מנהיג גדול"., ואילו 77% תיארו את הנשיא אמריקאי, גורג' בוש כמנהיג "דיי עלוב" או לחילופין "נוראי".
למעלה משני שליש מהנשאלים ההבריטים, טוענים שאמריקה היא מדינה אימפריאליסטית, השואפת לשלוט בעולם, ו81% מהנשאלים אמרו כי בוש צבוע כאשר הוא מציג עצמו כמגן הדמוקרטיה, במטרה להסוות את הרדיפה למימוש האינטרסים האמריקאים.
התמיכה במדיניות ארה"ב בעיראק הידרדרה, ורק 24% מהנשאלים השיבו כי הם חשים שפעילות צבא ארה"ב בעיראק נועדה לקדם את הדמוקרטיה שם.
מתשובות לשאלות נוספות עולה כי הבריטים תופשים את האמריקאים כלא איכפתיים, חלוקים למעמדות, שטופים בפשעים אלימים, וולגריים, עסוקים מדי בכסף, בורים שאינם יודעים דבר על מה שמתרחש מחוץ לעולמם, חלוקים גזעית, לא תרבותיים. כ-90% מהנשאלים סבורים כי האמריקאים נשלטים על ידי העסקים הגדולים. לפני כמה ימים הציג ne ro, מאמר יפה על ספרים חדשים שיצא לאור "אמריקה: מלאך או שטן", המשפט שהכי תפס את עיני היה הקדמה "איך זה שעם אינפנטילי, שטוף אמונות טפלות ונחות תרבותית כמו האמריקאים שולט בעולם?", שואלת בדיחה עממית ומשיבה בשם הצרפתים: "רק מטומטמים ירצו לשלוט בעולם". ואכן, איזה פריזאי אמיתי לא יעדיף שיחה בטלה על אספרסו כפול וקרואסון בבית קפה בשדרות סן ז'רמן, על פני, נניח, רביצה בשוחה בגדדית ומלחמה במוג'הידינים מקומיים"... מה אתם חושבים? בעידן של כפר גלובלי, בעידן שכלכלות לאומיות תלויות זו בזו, האם מדיניות בדלנית היא חיובית או שלילית? האם אמריקה אולי לוקחת את התפקיד כ"שוטר עולמי" טיפה יותר מידי ברצינות? האם באמת אמריקאים הם וולגרים או רק שכניהם באירופה מקנאים בעוצמה הכלכלית, הצבאית והפוליטית של אמריקה?? הא, ומזל טוב אמריקה

ne ro

New member
אבל עד מלחמת העולם השנייה אמריקה

נקטה בגישה בדלנית. אמגליה הייתה ''האימפריה בה השמש איננה שוקעת לעולם'' וגם צרפת, למרות הירידה במעמדה בעקבות מלחמת העולם הראשונה, עדיין שלטה על אימפריה גדולה והיו לה יומרות של מעצמה (מהאשליה הזאת היא עדיין לא השתחררה).

ne ro

New member
ואגב צרפת-

היחס של הצרפתים לארה"ב נע בין שנאה לאהדה. הימין ( המתון) בצרפת הוא הרבה יותר פרו אמריקני ( ע"ע סארקו) , הימין הקיצוני אנטי אמריקני חולני, והשמאל הקיצוני הרבה יותר ביקורתי על ארה"ב כמדינה ומדיניותה. וזה עדיין לא משנה את העובדה כי רוב הצרפתים רואים בג'ורג' בוש את אויב העולם החופשי.

ne ro

New member
זה מזכיר לי מאמר שקראתי בעיתון

"לה מונד" הצרפתי שהוא עיתון שמאל לאחר פיגועי 11.9 בשם "כולנו אמריקאים עכשיו". זה לא הפריע לו לבקר בחריפות את מדיניותו של בוש ואת המלחמה בעיראק.

ne ro

New member
ואיך אתם מסבירים את העובדה

שרוב הצרפתים מהימין הקיצוני עד לשמאל הקיצוני התנגדו למלחמה בעיראק? ( ובלי התירוץ המגוחך שמערב אירופה עברה תהליך בשנים האחרונות של הימנעות מכוח וכו' כי זה ככה גם בעוד מדינות באירופה).

ne ro

New member
והקומוניסטים בוודאי יגידו שהיא

לא שוטר עולמי אלא מיישמת את האימפריאליזם האמערבי המוכר, אבל שיהיה.

סוג של אופנה לשנוא את אמריקה/בוש

אני חייב להגיד שאין לי הערכה רבה מידי לבוש כמנהיג, אך ישנם כמה נקודות למחשבה: - מי שהותקפה במתקפת הטרור החמורה ביותר היא ארצות הברית. - מי שהרימה את הכפפה ראשונה נגד הטרור העולמי היא ארצות הברית - עם או בלי אישור מועצת הביטחון, אם נניח בוש כן היה מוצא נשק להשמדה המונית, דבר שהוא לכאורה הגיוני אם שופטים את ההיסטוריה של עירק וסדאם חוסיין - ניסיון לפתח יכולת גרעינית בתחילת שנות ה80' וה90', התקפות בנשק כימי על הכורדים...אז לאף אחד לא היתה תלונה, אני עד היום לא בטוח שלא היה להם נשק להשמדה המונית, אני יודע שלא מצאו אחר כזה, זה לא אומר שלא קיים או לא היה קיים, אולי הוא קיים אבל לא על אדמת עירק. זה באמת לא חוכמה להגיד היום, בדיעבד את מה שכולם יודעים, שלא נמצא נשק להשמדה המונית בעירק. - גם מתנגדי המלחמה בעירק לא יכולים להגיד שהפלת סדאם חוסיין והמשפט נגדו הם לא דברים חיוביים. הבעיה היא יותר בהתנהלות של בוש, אולי סוג של שחצנות קאובויית של "אני יודע מה טוב בשלבילכם", לא עצם הפעולות אלא העובדה שהוא לא הולך עם אירופה. לבוש גם אין תוכנית אמיתית מה לעשות בעירק היום, אז הוא הפיל את סדאם חוסיין והכניס סוג של דמוקרטיה, בנתיים זה לא ממש הולך... אני לא רואה שוני רב באירופה שמשם יוצאים קולות יומרניים לא פחות של נסיון הגדרה אוניברסלי של מה טוב ומה רע, מהו צדק ומהו מוסר.

הממ... לא חושב שזה מקנאה

אבל פשוט אירופה הרבה יותר צדקנית ונאורה מאמריקה. אמריקה רוצה לשפר כל דבר בעולם (בעיקר אם השינוי לטובתם), ואירופה פועלת במדיניות של העיקר שלא יפגעו בה (כמו אצל ספרד הפחדנית שממשלתה נפלה עקב הפיגוע ברכבת והוחלפה בממשלה יותר פרו ערבית בגלל הפחד מהטרור). לפעמים אמריקה באמת מתערבת יותר מדי, אבל זה טוב יותר ממדיניות בדלנית. ובאמת מזל טוב

חוץ מזה יש לי בעיה קשה עם המושג הזה

"נאורה", לא ברור לי מי קובע ומה קובע כאשר מישהו הוא "נאור" או לא. מין מושג באוויר, נתון למיליון פרשניות, אני אישית לא יכול לשים את האצבע על מה ההגדרה הזאת מבטאת בדיוק.

זה בערך מה שהתכוונתי אליו

בביטוי "נאורה וצדקנית" התכוונתי למשהו שלילי. כשלדוגמא בישראל קורים מהומות כלשהן, צה"ל מדכא את בד"כ את הכוח הלוחם בלבד (בתקיפות במבוקשים למשל) - אירופה זועמת על כך ומגנה את ישראל. ואם קורה משהו באירופה הקדושה, היא תפגע גם באלה שהיו קרובים ולא קשורים לפרשה ואוי לישראל אם תעיז להעיר לה משהו. חוץ מזה, בואו לא נשכח שהשואה והאנטישמיות העיקרית באו ובאים לידי ביטוי באירופה.

המדינות הכי צדקניות הן מדינות

סקנדביה שעושות בי פשוט בחילה. "ישראל היא מדינה כובשת שפוגעת בפלסטינאים חסרי הישע", הם בחיים לא יסתכלו או לפחות ינסו להסתכל על הדברים מהצד הישראלי. הנורווגים אפילו שקלו להחזיר את השגריר שלהם השבוע...

ne ro

New member
מתי זה באמת קרה?

נראה לי שאתה סתם מדבר שטויות..בלי להעליב כמובן.

ne ro

New member
זה זכור לי ../images/Emo3.gif

בכלל שיראק נהיה ממש "ימני" בשנה האחרונה
אבל לא זכור לי שמדינה מסויימת באירופה ביקרה בחריפות את ישראל..

a e q u i t a s

New member
נכון, הוא איים לפגוע בטרוריסטים

לא כל כך הבנתי אבל איך אפשר לפגוע במחבלים דרך שימוש בפצצות אטום, כנראה סתם פליטת פה או פשוט איתות ברור לאיראן?!

ne ro

New member
והשואה אגב הייתה ביטוי לשנאה

של הנאצים ( שהיו ברובם גרמנים) כלפי היהודים.

ne ro

New member
כמובן לא כל הנאצים היו גרמנים

היו גם אוסטרים, אבל הרוב היו גרמנים.

a e q u i t a s

New member
היו גם אוקראינים ופולנים אז?

חברות במפלגה הנאצית היתה מבוססת על אידאלוגיה לא על בסיס לאום או שטח גאוגרפי.

למעלה