יום השואה

Cגל

New member
יום השואה

כמה נורא! כילדה התעניינתי רבות בנושא, משפחתי היתה שם בגטאות, תמיד שמעתי סיפורים תמיד היו לחשושים. תמיד סיקרן אותי הנושא, רציתי לדעת ולשמוע עוד ועוד. אבל, מיום שנולד בני בכורי, איני יכולה לראות ולשמוע את אותם סיפורים. הדעת אינה מבינה כיצד מתמודדת אם עם מות בנה או אף עם ה``פחות נורא`` עם סבל, קור ורעב. הרי אנו רצות כל יום כל היום אחרי ילדינו שלא ילכו בלי מעיל, שישבו לאכול כמו שצריך ואם חלילה הם לא אוכלים, מיד דוחפים להם ויטמינים. ושם... שם אמהות נלחמו על חיי ילדיהן, בתנאים לא תנאים, הפחד שלהן היה פחד אחר לגמרי מהפחד שלנו כיום. בלי שום קשר, פתחתי במקרה את העיתון לפני כמה ימים ונחו עיניי על מודעות אבל שהנוסח שלהן היה: אזכרה במלואת 25 שנה למות בננו, בן 22 במותו, בעת מילוי תפקידו. וחשבתי על זה, חשבתי על זה שההורים הולכים כבר 25 שנה לאותו קבר, לאותו מקום נורא. הם הרי אמורים כבר היו להיות סבא וסבתא ובמקום זה, בנם נשאר אותו ילד... ילד בן 22 שנה. אז שאלו כאן המון היום היכן היה אלוהים בתקופת השואה ואני שאלתי לפני כמה ימים היכן היה אלוהים לפני 25 שנה, כשלקח להורים את בנם היפה בן ה- 22 והיום קראתי תגובה של ידידי ``הצופה`` בפורום נשואים נשואות, תגובה לשאלה היכן הוא אלוהים וזו היתה תשובתו: בכל דור ודור עומדים עלינו לכלותנו ובכל דור ודור נשאלת השאלה הזו על ידי אנשים ואני רואה רק את המילה בכל דור ודור ומבין שזאת התשובה לאיפה אלוהים.

פרנבון

New member
שאלת השאלות...

איפה אלוהים, האם הוא קיים, ואם הוא קיים, למה הוא לא עושה כרצוננו... אני אתאיסט גמור, אני לא מאמין באלוהים, לא מאמין בכוחות אלוהיים ולא מפחד מההשגחה העליונה. הדת, אותו אופיום להמונים, מהווה מקור לא אכזב של תשובות (חלקן שטחיות, חלקן הגיוניות, חלקן הזויות) למי שבאמת מסתפק בתשובות האלה. אבל מי שבאמת מחפש סיבה ומסובב, מי שבאמת מאמין שלכל דבר יש סיבה, אל לו להיתלות דווקא באילנות הדת, יהדות או כל דת אחרת. מותו של ילד, היעלמות החיוך התמים, לכתו מן העולם של מי שטרם הספיק לטעום את קצה קצהו של טעם החיים, איזה הסבר כבר ניתן לתת לזה? איך אפשר להסביר את השואה במונחים דתיים? ועוד שאלה קטנה - כמה מאיתנו היו הופכים ליהודים אלמלא נולדו כך? בודדים, אם בכלל... מי יתן וידעו רק אושר הילדים, שלך, ושלי, ושל כולם...

איפה אלוקים היה בשואה?

ב``ה האמת שכתבתי משהו בהקשר ליום השואה, זה מאד רלוונטי כי המון אנשים נתקלים בשאלה על השואה. אחרי שראיתי את התמונות המזוויעות והמצמררות בעיתונים היום, תמונות שמעלות את זכרם של ההרוגים, תמונות שאי אפשר להישאר אדיש אליהם, היה בא לי לזרוק את כל מה שכתבתי לפח. אבל לא. כי בכל זאת המסר הוא לא שלי, אלא של אנשים שניסו להתמודד עם אחת הבעיות הקשות והמסובכות באמונה היהודית. מי שמסוגל לעסוק בסוגיה הזו בצורה אוביקטיבית ולא מתוך רגש ואמוציה, יכול לקרוא את השורות הבאות. ומי שלא שיעבור הלאה. כמעט בכל ויכוח בין ``דתים וחילונים`` עולה השאלה (בדרך כלל זה אחרי השאלות: למה אתם לא משתמטים, אבל למה הרב עובדיה אמר את זה?) ``איפה אלוקים היה בשואה``. זו שאלה שבדרך כלל (אני לא רוצה להכליל) נשאלת בצורה חד צדדית כי הצד השני לא ממש מעוניין לקבל את התשובה, אלא היא מהווה לו תירוץ על אופן התנהגות מסויים, גם אם תנסה לענות לו על זה, לא בטוח שתמצא פרטנר לשיחה עניינית. מצד שני חשוב להדגיש כי מנוסח השאלה משמע שהשואל מאמין באלוקים. (כי אם לא, מה השאלה בכלל? הווצרות השאלה מתחילה רק שהינך מאמין בקיומו של האל, ואז מתעוררת לך השאלה, רגע אז איפה הוא היה בשואה?) וכמו הסיפור הידוע על ר` חיים מבריסק שראה פעם יהודי אוכל חזיר, ושאל אותו ``למה אתה אוכל את זה`` והיהודי התחיל לשאול אותו מספר שאלות באמונה, שמפאת הווצרותם אין הוא יכול לקיים מצוות. ר` חיים לא השיב לו על השאלות ואמר: ``אני יכול לענות תשובות על שאלות. אין בכוחי לענות תשובות על תירוצים…``. והנמשל מובן. בכל מקרה ישנם כמה ``תשובות`` על השאלה הזו... גישה אחת טוענת כי השואה הגיעה כעונש רח``ל. עונש על הציונות. עונש על ההתחלנות שחלה בעם ישראל. לשיטתם, הציונות זה הדבר הגרוע ביותר שקרה לעם ישראל. תמיד היו משכילים ופורקי עול, אבל בשיטה כזו ממוסדת, ותחת מסגרת יהודית כביכול, זה עוד לא היה. אלוקים ראה, כעס, והחטיף. גישה שניה טוענת כי השואה הגיעה לנו על כך ש: ``לא נענו לצו האלוקי לעלות לארצנו הקדושה``. זו תשובה כמעט הפוכה מהתשובה הראשונה. גישה שלישית טוענת, שהשואה היא בעצם תהליך שהיה חייב לקרוא לפני הכניסה לארץ ישראל. בזמן יציאת מצרים, לפני שנכנסו לארץ קרתה מיני שואה כשרוב העם נכחד במדבר על ידי המגיפה, וגם כעת, לפני הכניסה לארץ קרתה השואה. בקיצור, כל פעם שעם ישראל מגיע בהמוניו ומתיישב בארצו חייב להתרחש טבח המוני, והם מבססים את זה על פי סיפור יציאת מצרים. גישה רביעית טוענת שהשאלה בכלל לא רלוונטית. (נא לשמור על איפוק…) ``תתאר לך שהיית מראיין תרנגול בבית מטבחיים, והיית דוחף לו מיקרופון, מה הוא היה אומר לך? זה היה נשמע בערך כך: כל יום מתרחשת פה שואה שהאנושות מביאה עלינו. הם טובחים אותנו ושוחטים אותנו``. זה נשמע אבסורדי ומגוחך... זו בדיוק התשובה. האדם שוחט את החי שנמצא למטה ממנו ואף אחד לא מוחה כי אין על מה למחות בדיוק, אותו דבר עשה הבורא שנמצא מעל האדם, הוא שחט ששה מיליון כמו אדם ששוחט עוף. בלי מצפון. בלי שום צורך להסביר את עצמו. (מחרידדדד). גישת החסידות (כפי שהרבי ביטא זו במשל): אדם פרמטיבי שגדל כל חייו בג`נגל יכנס לפתע לחדר ניתוח. מה הוא יראה שם? חבורת אנשים רעולי פנים, אוחזים בידיהם סכינים וכלי משחית אחרים, וחותכים בבשרו החי של אדם כפות חסר ישע. הוא יצרח ויצווח לעזרה, ``הצילו רוצחים!!``. האם הוא צודק?, לכאורה כן, כי הוא שפט רק לפי מראה עיניו ולפי הידע והיכולת שלו, האמת היא שהם מצילים אותו ממות בטוח, במילים אחרות תכלית והמטרה של הניתוח שנראה במבט ראשון כלינץ` בדם קר, הוא לטובת האדם, מי שאין לו את הכלים לשפוט בצורה שונה ממה שהוא יודע, שלא יצרח. אם תרשו לי להביע את דעתי, שפשוט אין תשובה. אין תשובה לשואה. והשאלה תמשיך להדהד באוזנינו ובמוחנו. למה עשה ה` את השואה? למה? למה? למה?

שלום פרנבון.

ב``ה בקשר לשאלה איפה היה אלוקים ... השאלה לא צריכה להשאל שטובחים בעם שישה מליון, הילדה התינוקת שלהבת פס שנרצחה ע``י צלף גם שם אפשר לשאול איפה היה אלוקים. בגדול אין לזה גם ממש תשובה, כי תמיד תמיד הציפור הקטנה מתעוררת ואומרת ``זה לא תשובה, לרצוח ילדה???`` לכן התשובה היחידה שאני יכול לתת, זה אמונה, ואמונה עיוורת. ברגע שאדם מאמין, מתוך אמונה פשוטה וטהורה, הוא מקבל תשובות להכל. והתשובה לזה ``זה בגלל שאלוקים רצה`` בלי אבל למה? ובלי כלום, ככה! זה ישמע טיפשי, ישמע לא רציני, אבל האמונה גורמת לאהמין בצורה עיוור. Kיציק (מנהל פורום דתיים)

פרנבון

New member
אמונה פשוטה?

אז זהו kיציק, זאת כנראה התשובה שבעטיה מוכנים מיליונים להרוג וליהרג, לפעמים בלי להבין מדוע. אמונה עיוורת אמרת, אמונה פשוטה וטהורה. העיוורון מבחירה מטריד אותי הרבה יותר ממה שאני מוכן להודות. גם הים, עשרות אלפי מאמינים עוורים נוהים אחרי מנהיגי דתות וכתות ברחבי העולם מבלי לדעת לאן הם הולכים, בכח רטוריקה חשוכה וסוחפת. מה יגידו לבניהם? מה יאמרו לעצמם כשביום מן הימים יגלו כמה עוורים היו, כיצד הולכו שולל, כשה ההולך אחר ראש העדר מבלי לשאול שאלות. מי שבוחר בעוורון שבאמונה, קל לו כל כך להסביר הכל, אבל הוא לעולם לא יבין דבר. פרנבון

אתה צודק...

ב``ה על שאלה כמו איפה היה אלוהים בשואה. אני מעדיף להיות עיוור, לא לדעת לא לשמוע לא כלום. וכך יותר קל לי לקבל ולהמשיך ... Kיציק

למעלה