יחסות מול מוחלטות - בחירה חופשית

aetzbar

New member
יחסות מול מוחלטות - בחירה חופשית

בתורת היחסות מופיעה ההנחה הבאה: נוסע בקרון הנע במהירות קבועה בקו ישר, לא יכול לקבוע על ידי ניסוי מתוך הקרון, אם הוא נע או נח. הנחה זו תקפה לגבי ניסוי דמיוני שבו קרון זה, נע יחידי בחלל אינסופי. במקרה זה אין כל אפשרות לזהות את תנועת הקרון, כיוון שזוהי "תנועה מוחלטת" , הנתפסת רק ביחס לעצמה. ולעומת זאת, אם הקרון נע "בתנועה ממשית" כן ניתן לזהותה בניסוי מתוך הקרון. כדי להציג זיהוי זה נדמה גשר ארוך מאוד, הנשען רק במרכזו על פני כדור הארץ. ( משיק לנקודה בהקף כדור הארץ) גשר זה יציב עקב הסימטרייה שלו, ועליו אמור הקרון לנוע במהירות קבועה ובקו ישר. מתקרת הקרון הזה משתלשל חוט דק ובקצהו קשורה משקולת ברזל. בניסוי תנועה על גשר זה , המצב האנכי של חוט המשקולת כלפי רצפת הקרון ישתנה עם המרחק ממרכז הגשר. שינוי זה הכרחי כיוון שהחוט עם המשקולת בקצהו, מצביע תמיד לכיוון מרכז הארץ. שינוי זה מעיד כי הקרון נמצא בתנועה. מכאן ההבדל בין "תנועה מוחלטת" "ותנועה ממשית" , והשאלה היא לאיזו תנועה התכוונה תורת היחסות ? למוחלטת או לממשית ? חג שמח א. עצבר

כשאומרים

שאי אפשר לדעת בתוך הקרון שנעים במהירות קבועה ,מתכוונים לזה שאין אמצעי עזר מבחוץ שיעזרו לנו .. אם כך, אז באמת אי אפשר לדעת .. ואתה החלטת לקרוא למצב הזה , מצב שבו אנו רחוקים מאוד מהכל ולא רואים/מושפעים/מרגישים שום דבר , תנועה מוחלטת .. ואילו למצב שיש לידך כוח משיכה תנועה ממשית .. השאלה איך תקרא למצב שבו אתה רואה מהחלון עוגיות מרחפות בחלל , סופר כמה עוגיות עברת על פניהם , ואז יודע את המהירות תנועה שלך .. אני הייתי קורא לזה "תנועה כנגד עוגיות" ..

aetzbar

New member
לקרון הזה שנע במהירות קבועה,

אין חלונות, ( כך שלא רואים עוגיות מרחפות בחלל) והוא אטום לכל רעש . מדובר על ניסוי פנימי בתוך הקרון הזה, שממנו אפשר ללמוד אם הוא נמצא במנוחה, או נמצא בתנועה. א.עצבר

sagima

New member
פקה פקה פקה

"נע במהירות קבועה בקו ישר" => אין תאוצה כדור הארץ => כבידה => תאוצה א.מ.ל.

זה לכבוד פסח

אין לי לימודים , ואני יוצא רק בערב.. לעיתים באמצע היום משעמם לי ,אז אני מגיב לכל מה שאני רואה.

ailag

New member
כי אתה מאכיל את הטרול..

אתה גורם לו לרצות להמשיך לכתוב פה, למרות שברור לך ולי שלא יצא מזה שום דבר טוב (או שהפיזיקה תואיל לשנות את עצמה בהתאם לתאוריות שהוא המציא או שהוא ימשיך להתווכח שהוא גליליאו ואנחנו הכנסיה הסקפטית) וברור לך ולי שכל שאלה תמימה שלו היא בעצם נסיון לקרוא תיגר על מדענים מפורסמים בעזרת דוגמאות בנאליות והגדרת מושגים חדשים לחינם. אז אין ממש טעם להסביר.

aetzbar

New member
המושג "גורם" מנוגד לבחירה חופשית.

אין לי צורך "בגורם חיצוני" כדי לכתוב משהו בפורום מכובד זה. הכתיבה , הביטוי, הם בגדר של שאיפה פנימית, והיא מצליחה להתממש בפורום זה. ברגע ששאיפה זו תדעך, אפסיק לכתוב. את נושא פאי המשתנה מיציתי, ומה שמעניין אותי עכשיו הוא הנושא "תורת היחסות" עוד קצת סבלנות, ואולי גם נושא ידעך ויגמר. א.עצבר

עריסטו

Active member
כשייגמרו לך הנושאים

רק תבקש ותקבל עוד, שלא יהיה לך מצ'עמם.

aetzbar

New member
רב תודות על ההצעה הנדיבה. אין לי

ספק שמלאי הנושאים הוא בלתי מוגבל, והוא נובע מפלאי הטבע שלעולם לא נוכל להגיע אליהם. א.עצבר

volkanian

New member
כל מה שאדה מודד כאן את המהירות

שלך יחסית לכדור הארץ. לפי תורת היחסות אין דבר כזה מהירות מוחלטת , יש רק מהירות יחסית. ברגע שאתה מחליט יחסית למה , אתה יכול למדוד אותה. הטענה : "נוסע בקרון הנע במהירות קבועה בקו ישר, לא יכול לקבוע על ידי ניסוי מתוך הקרון, אם הוא נע או נח" היא לא של תורת היחסות, היא אפילו מנוגדת לעקרונות שלה. בגלל שבתורת היחסות אתה יכול לנוע ולנוח ביחס למשהו ואין שום משמעות לחלק האחרון של הטענה בלי שתגיד ביחס למה מבצעים את מדידת המהירות.

aetzbar

New member
תנועת הקרון הממשית על הגשר היא

תנועה יחסית. הקרון נע ביחס לגשר הנמצא על פני כדור הארץ. תנועה זו ידועה למשקיפים על הגשר מבחוץ, והשאלה היא אם הצופה שנמצא בתוך הקרון האמור, מסוגל לדעת אם הקרון נע או נח. לפי מיטב ידיעתי, תורת היחסות טוענת שהוא לא מסוגל לדעת זאת. ואם אכן זוהי הטענה, כיצד היא מתישבת עם שינוי חוט המשקולת ממצב אנכי, ככל שהקרון נע ומתרחק ממרכז הגשר ? א.עצבר

עריסטו

Active member
איך תנועת המשקולת מראה

שהקרון נע? גם אם הקרון נח וכדור הארץ נע המשקולת תנוע. בברכה ע. ריסטו

למעלה