יחסים בן קהילות

rob roy

New member
יחסים בן קהילות

מה היחס בן קהילת החרשים לקהילת העיוורים? מצד אחד, ביחס לחברה הסטנדרטית, יש נושאי מאבק משותפים. אך מצד שני אני משער שקשיי התקשורת אינם מעודדים קשר. הייתי מצפה שהמקום בו הקשר יהיה יותר קל יהיה באינטרנט, שם לעיוורים ישנם העזרים שלהם (מקלדת ברייל ותוכנות שמקריאות טקסט), ואילו אתם יכולים לקרא ולכתוב בקלות. ובתוך כל זה, מה היחס לקהילת החרשים-עיוורים? ראיתי אמש הצגה של להקת חרשים עיוורים, והרושם הכללי היה שאין להם בית, לא בקהילת החרשים ולא בקהילת העיוורים. זה נכון?

צלף

New member
מקבילים שאינם נפגשים

התקשורת של לקויי שמיעה היא במידה רבה ויזואלית (שפת סימנים, קריאת שפתיים, קריאת טקסט), ואילו התקשורת של לקויי ראיה היא במידה רבה שמיעתית או מישוש (כתב ברייל). דבר זה מקשה באופן טבעי את התקשורת ביננו לבינם. אבל מאידך קראתי שני מאמרים באיל הקורא על מאבקם של לקויי ראיה להשתלב בחברה הכללית, וזה בהרבה נקודות מזכיר את מאבקנו (כמובן שללקויי ראיה קשה יותר), אני מתאר שיש לכולנו מה לספר אחד לשני. כרגע לא ידוע לי על תקשורת כזאת. ולא באמצעות אינטרנט, מכיוון שכנראה מספרם של לקויי ראיה שגולשים באינטרנט הוא קטן, וגם מספרם של לקויי שמיעה שגולשים באינטרנט הוא לא גדול, נוסף לזה שיש נטיה לפחות ללקוי שמיעה להסתגר בינם ובין עצמם ולא ליצור תקשורת עם אכלוסויות עם בעיות דומות (למשל - עם הנכים). לגבי חרשים עיוורים - זה צירוף קטלני (מבחינת תקשורת חברתית), אני יודע שיש להם מיסגרת ואירגון עצמאי בבית הלן קלר (משהו בשם דויד) לא פגשתי אישית אף פעם חירש עיוור. הלן קלר דרך אגב היתה גם חירשת וגם עיוורת...

rob roy

New member
לגבי הכרת עולם הדממה

לגבי חרשים-עיוורים, נראה לי שהם נמצאים ממש בבידוד. חבל. בכל אופן, בתור אדם שומע, תהיתי מה היית רואה כספרות אמינה על החיים כלא-שומע? הספר היחיד שקראתי בנושא, שהרשים אותי מאוד ברגישותו, היה "בסימן הדממה" של ג´ואן גרינברג (מחברת "מעולם לא הבטחתי לך גן של ורדים"). המסר העיקרי שקיבלתי ממנו, הוא שלהיות חרש הוא הרבה יותר מלא-לשמוע. האם הזדמן לך לקרא את הספר?

צלף

New member
תשובה

אני זוכר שלפני 20 שנה קראתי ספר שלא זוכר את שמו, אבל מספר את סיפורה של בת שומעת להורים חרשים אמרקאים בשנות ה- 20 עד ה- 50 של המאה העשרים, האם זה הספר שקראת ? לא ידוע על ספרות של חרשים או כבדי שמיעה בעברית, אבל לך לאתר שומעים ברשת www.hearing.org.il שמה יש כמעט הכל על הלקויי שמיעה באינטרנט כולל אנתולוגיה של ספרים ומאמרים. רק בקצרה על רגל אחת, לחרשים שפת האם שלהם היא למעשה שפת סימנים שהיא שפה לגמרי שונה מעברית... לגבי כבדי שמיעה, אף פעם לא שמעתי וקשה לי לחוש מה השומע שומע, אז אסתפק במה שאמרה לי קלינאית תקשורת: אתם כבדי שמיעה חושבים שאתם שומעים

rob roy

New member
כן, זה הספר

ואני זוכר שהוא כלכך הרשים אותי, שהלכתי והזמנתי את המילון הישראלי לשפת החרשים. אך כמובן, יש דברים שאי אפשר ללמוד לבד בבית.

צלף

New member
כן אני זוכר שקראתי את הספר

חשבתי שהוא מספר על תקופת האבן... אבל עדיין יש לחרשים בעיות עם התדמית שלהם... ראה כאן

מי שכתב באייל הקורא

הוא עיוור ולא "לקוי ראיה". הוא משתמש בצג ברייל ואינו יכול לראות תמונות. כך הוא כתב. כפי שאמרה קלינאית התקשורת: "אתם כבדי שמיעה חושבים שאתם שומעים". לכן פוגעים כבדי השמיעה בזכויותיהם של החרשים, עורכים להם "משפטי שדה" ומתווכחים איתם על זכויות שלטענתם אינן מגיעות לחרשים. אולם כאשר מגיע כותב אנונימי ועורך "משפט שדה" לכבדי השמיעה, כולם זועקים. חוסר אמינות מכאן ועד להודעה חדשה.

Dannyk

New member
אני מסכים איתך

עולם החרשים עיוורים זה עולם אכזר אנני יכול לתאר מה עובר עליהם מה שבטוח הם לא יודעים מה קורה סביבם וחבל :( לפי דעתי ורק דעתי הקהילה הזו היא נפרדת מאיתנו כמו שהעיוורים זוהי קהיה אחרת ואין קשרים רבים איתם. כפי שאמרתי זה רק דעתי

rob roy

New member
עדיין לא הבנתי

מה ההבדל בתקשורת ביניכם? לפי מה שהיה נדמה לי, הם משתמשים בשני סוגי תקשורת: שפת סימנים שמוצגת לתוך כף היד של השני, ושפת סימנים ייחודית של מעין כתיבה זה על גב כף היד של זה. כלומר כשמתורגמנית דיברה אל אחת מהן, הבחורה הניחה ידה על ידה של המתורגמנית, וכך זיהתה והבינה את המסרים. האם זו שפת הסימנים שלכם? האם זהו פתח להידברות?

צלף

New member
מה שקראתי עליהם

מספרם הוא כמאה מאתיים. אם אתה רוצה לברר אליהם פנה לאירגון שמטפל בהם, לך לרשימת האירגונים באתר שומעים ברשת. אם אנחנו יש לנו (הכבדי שמיעה) בעיות בקשר עם חרשים
על אחת וכמה שיש בעיות בקשר עם חרשים ועיורים (ולא הזדמן לי אישית לפגוש אותם).

צלף

New member
קצת קונקרוטיות

טוב אני פונה לזכרונך הצילומי, תראה לי דוגמא שכבדי שמיעה עשה משפט שדה לחרשים... מה שאני טוען (גם עבור כבדי שמיעה וגם עבור חרשים) חלק גדול מכבדי שמיעה וחרשים מסוגלים לעבוד, והחברה חיבת לאפשר לאכלוסיה זאת להתפרנס בכבוד ודאוג לעבודה בשבילם, וקצבת נכות נועדה למי שאין לו כושר עבודה, ומי שיכול לעבוד ואין לו עבודה צריך לקבל קצבת אבטלה, ובגלל נכותו צריך משך זמן מתן הקצבה להיות יותר ממושכת ובסכום גבוה מאשר לשומעים... עד כאן...

גלאדיה

New member
סליחה?

מה שאתה טוען כאן הוא שחירשים וכבדי שמיעה מסוגלים לעבוד, אבל החברה חייבת לדאוג לעבודה בשבילהם? לכולם? אתה בטוח שהם (או לפחות רובם) לא מסוגלים למצוא עבודה בעצמם? יש הבדל בין לא להפלות בקבלה לעבודה עקב נכות שלא קשורה לעבודה (הרי לא תקבל חירש לעבודה כטלפן, נכון?), שזה בוודאי נכון, ובין למצוא עבודה לאנשים. אני לא הייתי רוצה עבודות יזומות...

כל פעם

צלף עושה לי "משפט שדה" בכל מיני הודעות מוזרות שהוא מפזר בכל מיני פורומי חרשים באינטרנט, בהן הוא בא אלי בכל מיני דרישות. החברה "חייבת" לספק תעסוקה לחרשים וכבדי שמיעה וישנו חוק שוויון זכויות לבעלי מוגבלויות. בפועל האכיפה אפסית.

צלף

New member
אל תהפוך את היחסים ביננו

לעימות בין כבדי שמיעה וחרשים

העימות קיים

כי הקונספציה שונה. כבדי שמיעה מנסים לנהוג כמו שומעים, וחרשים אינם מודעים לזכויותיהם - כנראה עקב "לחץ" שמפעילים כבדי שמיעה.

ושאלת תם

חס וחלילה קורה אסון תעופתי. כמה אנשי צוות פנויים לטפל בקבוצת חרשים מבוהלים?

צלף

New member
ומה עם נכים ועיורים, גם להם צריך

טיפול מיוחד... טוב כבר היה בארץ בעיות עם חרשים שנקלעו למצבי חירום ולא ידעו לתקשר איתם, אז בגלל זה לאסור עליהם גישה למקומות מסוכנים ???

Dannyk

New member
לא יתכן שתהיה מריבה עם החרשים

אני כרואה את עצמי ככבד שמיעה רואה את עצמי גם כן כחירש שלא יגידו שיש קהילה לכבדי שמיעה ויש קהחלה של חרשים אנחנו באותה סירה!

כשלמדתי לתואר

האחראי על שיעורי ההתעמלות לא רצה להכניס אותי לשיעור התעמלות. שנה לפני כן, סטודנט בריא לגמרי קיבל התקף לב בשיעור התעמלות ולא נותר בחיים.

רואים

שהוא סתם עונה ולא יודע מה הוא עונה, למרות שיש תקנות וכבר קרו דברים כאלה קודם. הוא מאבד את האמינות שלו מהודעה להודעה

למעלה