ייחוד העיסוק בפסיכולוגיה

katzeran

New member
ייחוד העיסוק בפסיכולוגיה

לפני כחודש התקבל פסק דין בתביעה נגד "המרכז למימוש זכויות רפואיות" (של לבנת פורן) שקבע שהמרכז עוסק בייעוץ משפטי בניגוד לחוק.
בפוסט הבא, יש דיון מעניין בשאלה האם אותו אופן של "ייחוד העיסוק" בעריכת דין רלוונטי גם למקצוע הפסיכולוגיה. משהו לחשוב עליו.

http://www.hebpsy.net/articles.asp?id=2773

doughnuts

New member
אתה באמת חושב שעורכי דין דאגו לציבור הלקוחות?

כי לדעתי הם דאגו אך ורק לכיס שלהם.

BellA עלמה

New member
אני אציג שאלה שעלתה

גם במאמר עצמו (אחרי)
המאמר לא מציג את ייחודיות הפסיכולוגים..
למשל לעו"ס ישנם כלים ייחודיים כגון כלים טיפוליים חברתים\ שיקומים \ ניהוליים\ הדרכתיים.

חוץ מנושא האיבחון במה ייחודי הפסיכולוג?

{שוב ... לא שאלה שלי אלה מי שאל באתר פסיכו' עברית }

אשמח אם מישהו יענה פה או שם

katzeran

New member
עו"סים מטפלים מתוקף חוק העו"סים

ההבדלים לא גדולים, בעיקר לאור העובדה שאין חוק פסיכותרפיה בארץ. בכל מקרה, כשמדובר בעובדים סוציאליים, העיסוק שלהם מוגדר בחוק העובדים הסוציאליים. המאמר פה עוסק בעיסוק בפסיכולוגיה לא על ידי עו"סים (או מטפלים באמנות, נניח, שאמורים לקבל הסדרה חוקית מתישהו, אם הכנסת תזוז), אלא על ידי מי שכלל לא הוסמכו למקצוע טיפולי כלשהו.

BellA עלמה

New member
היום אין

מה שמייחד פסיתרפיסטים פסיכולוגים קלינים .
שלא כמו מטפלים שהם עו'סים או מטפלים באומנות שלהם יש כלים שמייחדים אותם.

katzeran

New member
לא הבנתי

מה מייחד עו"סים בטיפול שלהם? (מלבד העבודה המערכתית, אני לא מדבר על זה)

בכל מקרה, כל הנקודה פה היא לא על ההבדלים בין המטפלים **המוסמכים** השונים, אלא בין המוסמכים לאלו שאינם מוסמכים.

BellA עלמה

New member
מה שמייחד

עו"סים פסיכותרפיסתים אלה הכלים הטיפוליים חברתיים\ טיפולים שיקומיים וכו.
היכולת לראייה גלובאלית

איזה כלים יחודיים יש לפסיכולוגים קלינים (חוץ מהכלים האיבחוניים).?

הרי בפסיכולוגיה טהורה משתמשים כל המטפלים (עו"סים , מטפלים באומנויות , יועצים חינוכיים וכו).
כל אלה יש כלים פסיכולוגים

מה היא הדבר הזה שמייחד פסיכולוגים קלינים משאר התרפיסים (שלמדו בצורה מסודרת ורצינית תואר שני + פסיכותרפיה).

הרי אם רוצים חוק ייחוד עיסוק הצקצוע צריך למצוא מה מייחד את המקצוע
כפי שיש את הדבר ההוא שמייחד עו'ס\ יועץ חינוכי \ מטפל באומנויות שלמד תואר שני +

חבל שאת מובילה דיון עם פוטנציאל מעניין (שפתח ערן), לדיון הקבוע בשאלה "למי יש גדול יותר" .

katzeran

New member
זו לא הנקודה

עלמה, לדעתי את מסיטה את הדיון לכיוון שלא כל כך ברור לי. אני לא יודע להגדיר מה מייחד פסיכולוג קליני כמו שאני לא יודע להגדיר מה מייחד עו"ס קליני. לומר "כלים טיפולים חברתיים/שיקומיים" לא אומר לי הרבה. תרפיסט שעובד בקהילה, בין אם הוא עו"ס, פסיכולוג, מטפל באמנות וכד' עוסק גם בנושאים חברתיים ושיקומיים. נניח ליווי של תהליך קבלת סל שיקום לפגועי נפש, זה לא מייחד עו"סים.
ומהי "פסיכולוגיה טהורה". אני יכול לנסות ולומר שפסיכולוגים קליניים מתמחים בפסיכותרפיה דינמית, או CBT, אבל זה לא מדויק ושטחי. חוץ מזה, גם עו"סים קלינים מתמחים בה. יש מי שיאמר שעו"סים עוסקים יותר בטיפול מערכתי (זוגי, משפחתי) אבל זה לא מייחד אותם, כי אם אני כפסיכולוג קליני אלך ללמוד את זה ואעשה את זה אהיה בדיוק כמוהם.

בקיצור, כפי שציינה צרת רבים, אין טעם לעשות דיון של איזו קבוצה מטפלת טובה יותר או ייחודית יותר. כמו שאמרתי קודם, הדיון או הויכוח הוא בכלל לא בהשוואה בין המטפלים המוסמכים השונים. מבחינתי פסיכולוגים מומחים, עו"סים קליניים, מטפלים באמנות וכן הלאה - שווי ערך בבסיס.

הויכוח הוא מה קורה עם אנשים שאינם מוסמכים. מה קורה עם הכירופרקטית שלא אציין את שמה אלא אם תבקשו, שטוענת שהיא יכולה לפתור בעיות נפשיות מגוונות בעזרת 6 טיפולים כירופרקטיים, מה קורה עם כל המאמנים האישיים שמבטיחים גדולות ונצורות מבלי שלמדו אף מקצוע טיפולי ומבלי שהתנסו בטיפול כלשהו בצורה מבוקרת. על זה המאמר של יונדב מדבר.

doughnuts

New member
נכון, אבל...

גם פסיכולוגים קליניים או עו"סים מבטיחים תרומה בעקבות הטיפול, אבל חלק מהם משתמשים בכלים לא יעילים. לכן, במקרים מסוימים, אין הבדל מובהק בין אותו פסיכולוג קליני (ספציפי) לרואה בקלפים, שניהם לא יעילים. במידה ונסדיר את עניין הטיפול הלקוי ע"י אנשי מקצוע, יהיה הגיוני לאסור כל התערבות טיפולית ע"י כל מי שאינו מוסמך לכך. אבל כרגע התואר "פסיכולוג קליני" או "עוס" אינו נבאי טוב מספיק בשל שונות גדולה.

BellA עלמה

New member
אולי אין קשר הדוק

אבל בעיניי עם רוצים לחוקק חוק על ייחוד המקצוע צריך כן למצוא את מה שמייחד את המקצוע פסטיכולוגיה ופסיכולוגיה קלינית בפרט ...
בשורה התחתונה שאני הולכת לפסיכותרפיסט מה ההבדל אם הוא פסיכולוג או עו'ס וכו?
היום התחומים כלכך מבולבלים ומעורבבים שלצערי את הייחוד המקצוע צריך לעשות בצורה למאכותית קצת.

למשל כבר יצא לי לפגוש פסיכולוג שיקומי שעוסק בטיפול בלקויות למידה והפרעות קשב שזה תמום מובהק לפסיכולוגיה חינוכית ..
או פסיכולוג שיקומי שעוסק בטיפול משפחתי וכו שזה במקור (בהסטוריה) שייך לתחום העו'ס.

בעיניי זה כן קשר לחוק
ובעיניי זה כן חשוב

ולא זה לא קשור לשאלה מי טוב יותר או ש מי גדול יותר

זו שאלה מקצועית

יצא לי לפגוש מנתח כללי שניתח גידול מוחי.

האם עכשיו הוא נוירוכירוג? או שאולי לא צריך בכלל התמחויות יותר?

המצב מאוד פשוט - עבודה סוציאלית מתמקדת, כשמה, בהקשר החברתי. הפסיכולוגיה הקלינית מתמקדת במצב הנפשי ופסיכותרפיה ככלי מרכזי.

העובדה שהמציאות מורכבת יותר וכל סקטור מנסה למשוך אליו עוד תחומי אחריות מתוך שיקולים של כסף, עניין ויוקרה - לא משנה את הבסיס: אלה מקצועות שונים.

BellA עלמה

New member
שיש לי דלקת עיניים

אני הולכת לרופא עיניים. שהייתי צריכה לעבור ניתוח בקרסול הלכתי לאורטופד
ככה זה. כל אחת וההתמחות שלו.
שכואבת לך השן תלך לאורטופד או רופא שיניים?

אני מכירה פסיכולוג שיקומי שמטפל בלקויות למידה והפרעות קשב.
בעיניי זה לא נכון
לקויות למידה זהו תחום לפסיכולוג החינוכי או ליועץ חינוכי

יש פה בעייה מאוד בסיסית כאשר כל התחומים מתערבבים ככה אחד בתוך השני.
זה לא טוב למטפל ולא למטופל

{בעיניי לפחות}

BellA עלמה

New member
לגבי הכירופרקטית ההיא

שטוענת כך וכך

אממ כל עוד אין חוק מוגדר שמגדיר למי מותר לעשות מה הכל פתוח (זה מעצבן, זה מתסכל נכון ) אבל זה המצב.

צריך חוק השמגדיר למשל שפסיכו' שיקומי עוסק ב... שיקום . שיקום זה די רחב אבל גם די מוגדר (נכויות פיזיות, נכויות רגשיות , התפתחויות וכו)

פסיכו' שיקומי לא אמור לעסוק בתחומים שלא קשורים אליו כגון טיפול בלקויות למידה (אלה אם תסביר לי שלקויות למידה והפרעות קשב הם נכויות).

היום במצב כפי שהוא אני הלקוחה צריכה לעשות שיעורי בית ולשאול שאלות..
כן לדעת שהכירופרקטית הזאת אין לה השכלה בטיפול נפשי ועדיין להחליט ללכת אליה לטיפול.
לדעת שהפסיכולוג ההוא הוא פסיכולוג שיקומי ועדיין להחליט לקחת לשם את הילד שלי עם הפרעות קשב לטיפול דווקה אצלו כי ככה מתאים לי.

בשורה תחתונה כל עוד אין חוק ברור למי מותר לעשות מה ואיך, אני הלקוחה צריכה שתהיה לה היכולת לעשות החלטה מושכלת .
להכנס לאינתרנט ולגוגל את שמו של הפסיכולוג או להכנס לאתר של אותה כירופרקטית ולקרוא עליה כמה שיותר.

כל עוד אין חוק זה בעצם בידיים שלי

למעלה