ייעוץ והכוונה - מס' שאלות

barel1231

New member
ייעוץ והכוונה - מס' שאלות

שלום וברכה
אני בן 28 ומתעניין בנוגע להכוונה לימודית\תעסוקתית
כרגע אני לומד במכינה שיקומית מטעם הביטוח הלאומי
יש בידי בגרות מלאה (השלמתי לאחר הצבא את הכול במשך שנתיים), ממוצע של 80 בערך
לפני כ-5 או 6 שנים בערך עשיתי אבחון תעסוקתי באדם מילוא, ושם נאמר לי ללכת לכיוון חברתי (פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, חינוך בלתי פורמלי, שירות לקוחות...) – בערך זה מה שאני זוכר
בשנים האחרונות עברתי משבר לא פשוט בכלל (אמי התאבדה, ובנוגע למצבי אני מתמודד עם קשיים במישור הנפשי גם על רקע הילדות הלא פשוטה שעברתי, אני מטופל גם מס' שנים על בסיס שבועי בפסיכותרפיה..)
לפני כחצי שנה עברתי אבחון פסיכולוגי – IQ 95 שמורכב מ-VIQ=106 ו-PIQ=81
היה פער משמעותי בין התפקוד המילולי הגבוה יותר לתפקוד הביצועי הנמוך יותר
נראה שהאפקט הדיכאוני והמשבר בשנים האחרונות גרמו לכך
בנוסף עלה באבחון שהיה קושי להתמודד עם מטלות מוגבלות בזמן – עבודה איטית למדי
נכון לעכשיו אני מנסה לגבש תכנית לימודית (אני זכאי לשיקום מקצועי מביטוח לאומי), אני נורא מבולבל לגבי בחירת מקצוע, מגיעה לי גם הכוונה תעסוקתית מטעמם, אך איני יודע אם זה הזמן הנכון לגשת אליו (בגלל המצב הנפשי המורכב)
במהלך השנים עבדתי בעבודות מזדמנות (ברמן קפה בעיקר.. חובב קפה מושבע ), דווקא אהבתי את האינטראקציה עם אנשים, עבדתי גם במשך שנה בצהרון עם ילדים (וגם כן אהבתי את החיבור עמם), למדתי קורס טכנאי מחשבים, אך לא המשכתי בו מפני שהיה שם המון חומר באנגלית וקצת הסתבכתי (האנגלית שלי זה חלק די חלש, בבגרות שעשיתי הוצאתי 70 ב-4 יחידות)
הכיוון שמעניין אותי הוא אכן חברתי, אך בתוכו ישנם הרבה תחומים וזה מבלבל..
חשבתי על עבודה סוציאלית או פסיכולוגיה, הבנתי שתואר ראשון בעבודה סוציאלית מקנה לך גם מקצוע, העניין שבתחום זה פוגשים הרבה מקרים לא פשוטים, ואיני יודע האם יש לי כוחות להתמודד עם זה (נכון לעכשיו..).. אני גם תוהה האם נכון להיכנס בשלב זה ללימודים אקדמאיים ? או שכדאי לגבש ולחזק עוד את הביטחון העצמי והנפש..? אני נורא חושש מלהתחיל מסלול לימודי ולנשור.. בד"כ זה משהו שחוזר על עצמו אצלי.. :\
הזכאות לשיקום המקצועי הינה חד פעמית, ולכן איני רוצה להיות פזיז בהחלטה על הכיוון המקצועי
אני דווקא חושב שיש לי יכולות למידה (אני נורא אוהב ללמוד ולקרוא גם בזמני הפנוי – בעיקר על תחום הפסיכולוגיה והנפש), אך שוב איני יודע האם זה נכון ללכת לכיוון הזה, דווקא בגלל מה שעברתי, והאם יש לי יכולות להתמקצע ולעבוד במקצוע טיפולי..
אני תוהה גם האם בעתיד אני אתחזק ואשנה את עמדתי, וכן אוכל להיכנס לתחום הנ"ל..
או שאולי אפשר ללמוד לימודים בסיסיים ובאותו זמן להתגבש על כיוון ספציפי? ואם כן – אז איזה תחום? וגם אולי צריך לקחת בחשבון את עניין קצב העבודה האיטי, שבפסיכומטרי לדוגמא אני עלול להיכשל (זה מה שמאבחנת אמרה לי, שאולי כדאי "לעקוף" את הפסיכומטרי בגלל קצב העבודה האיטי, שכן הפסיכומטרי עיקרו הוא הזמן..)

אשמח לייעוץ, תודה מראש ושבת שלום :]
 

sense9

Member
מנהל
היי לך

לאור מה שכתבת, לדעתי עדיף לך לקחת קורסים שמעניינים אותך באוניברסיטה הפתוחה. זה יחסוך לך את תנאי הקבלה, ובד בבד יאפשר לך להשאיר דלת פתוחה לתחום הלימודי והכיוון המקצועי שבאמת מעניין אותך.
קח בחשבון שלימודים אקדמאיים מצריכים התמודדות עם אנגלית, בטח ובטח בפסיכולוגיה.
בהצלחה.
 

avishaypsy

New member
לימודים

שלום לבן ה-28,
קודם כל, אנ מצטער לקרוא על המשברים שעברת וההשפעות שלהם עליך. יחד עם זאת, משמח לקרוא שאתה כן עובד, מטופל, מתכנן תוכניות לעתיד ואפילו חובב מושבע של קפה
.
אני לא יודע מתי עשית את האבחון, באיזה הקשר עשית אותו, מה היתה שאלת האבחון אבל אם עבר מספיק זמן מאז שעשית אותו ואתה יכול להעיד על עצמך שמצבך הרגשי היום שונה ממצבך היום (טוב יותר), יש אפשרות שתהיה הגבהה בחלק הביצועי (אם חל שיפור ביכולת לעבוד תחת מגבלות של זמן). אני מסמן את ענין הזמן מכיוון שבחלק גדול מתחומי הלימוד יש לא מעט משימות שצריך לבצען תחת לחץ של זמן, כזה או אחר. נכון, יש התאמות שאפשר לקבל שיוסיפו זמן, אבל זה תלוי מקרה.
התשובה שלך למחשבה על לימודי עבודה סוציאלית והמציאות שתפגוש שם אולי מלמדת שזה לא הכיוון (למרות שזה ראוי בדיקה, מול הגורם המטפל). כפי שנאמר פה קודם לימודים באוניברסיטה הפתוחה (גילוי נאות: אני מלמד שם) אומנם יאפשרו לך ללמוד בקצב שלך, ללא תנאי קבלה אבל השאלה מה יקרה לך בסיטואציה של בחינות? שלא ישתמע מדברי שזו סיבה לוותר, אבל זה כן אומר שתצטרך למקד חלק מהכוחות שלך בשיפור מיומנויות למידה (ויש מערך מצוין לזה באו"פ). אני מאמין שאם יש לך כוחות ומערך תמיכה, תוכל לעמוד בזה.
כתבת שעבדת בצהרון, מה אם תחום החינוך לגיל הרך? יש לא מעט מסגרות בהן ניתן ללמוד את התחום הזה? אם נהנית מזה, בדוק את האפשרות הזו. זה לא יעקוף את ענין תנאי הקבלה (אני לא בקיא בהם, בדוק בסמינר לוינסקי, סמינר הקיבוצים, למשל) והעבודה בתנאי לחץ זמן, אבל אם אתה כבר יודע שזה הסב לך הנאה, אולי זה יהיה משקל נגדי לעומס. מה שלא תבחר, זה יהיה אתגר.
אל תוותר!
בהצלחה!
ד"ר אבישי זאבי
פסיכולוג קליני
 

barel1231

New member
לאבישי - תשובה חוזרת

שלום :)

תודה על המענה
בדיוק כתבתי עוד הודעה בפורום אחר של לימודי פסיכולוגיה, ולאחר מכן ראיתי את הודעתך כאן :] אשמח אם תציץ עליה ותתן את חוות דעתך..

בידי תעודת בגרות ממוצע 85 (ללא פסיכומטרי)
אני המון זמן חושב מה ללמוד, ואני חושב שהגיע הזמן לעשות עם זה משהו..
הסתכלתי וחקרתי די מכול הכיוונים את העניין, הסתכלתי בסילבוסים וכו', עשיתי אבחון תעסוקתי שאמר לי ללכת לכיוון של פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית וכו'.. משו חברתי..
ההתלבטות שלי היא בין פסיכולוגיה לעבודה סוציאלית
אני יודע שעבודה סוציאלית בתואר הראשון הוא יותר פרקי מאשר תואר ראשון בפסיכולוגיה.. העניין שהסתכלתי בסילבוס של שני המקצועות הללו, ופסיכולוגיה הרבה יותר מעניין
אני יודע שכשמשהו "לא מעניין" אותי כ"כ או לא מושך, אני עלול לנשור.. ודווקא בלי קשר, אני המון זמן קורא המון חומר כתחביב על המקצוע.. אז למה לא לעשות עם זה משהו?
השאלה אם יש לאן להתקדם\לעשות עם תואר ראשון בפסיכולוגיה (במידה ואני לא מעוניין לקליני, אלף, כי האנגלית שלי לא כ"כ טובה, בית, יש את המבחן מתאם שהבנתי שהוא לא קל בכלל)..

ד"א האם ניתן להתקדם\לעשות הסבה לתחום חינוכי\ייעוץ וכו' עם תואר ראשון בפסיכולוגיה ללא MA קליני?

תודה :]
 

avishaypsy

New member
תשובה

שלום,
אני אתחיל מהשאלה האחרונה שלך: בהחלט ניתן להמשיך ללמוד לתואר MA בתחום חינוכי: ייעוץ חינוכי. יש לא מעט תוכניות לימוד כאלה ברחבי הארץ אני לא מכיר אותן כדי להגיד לך מה הן בדיוק כוללות ומה חתך הקבלה אליהן, אבל זה כיוון שכדאי לחשוב עליו.
מבחינת הענין של שתי תוכניות הלימודים, זה משהו סובייקטיבי, קשה לתת עליו דיעה. קח בחשבון שהדגש בלימודי פסיכולוגיה על שיטות מחקר רב יותר מאשר בעבודה סוציאלית. נכנס כאן משתנה נוסף למשוואה: כמה אתה מסתר עם מספרים?
אמירה לסיום: כניסה לתחום לימודים אינה חתונה קתולית! תמיד אפשר להחליט שתחום מסוים לא מתאים ולעבור לתחום אחר.
בהצלחה
ד"ר אבישי זאבי
פסיכולוג קליני
 

barel1231

New member
תכנית לימודים - פסיכולוגיה

היי אבישי
&nbsp
מה זה אומר "להסתדר עם מספרים"? מתמטיקה? (אם כן עשיתי אחרי הצבא 3 יחידות והוצאתי 100 אם אינני טועה)
&nbsp
הסתכלתי בסילבוס של האוניברסיטה הפתוחה במסלול החד חוגי של פסיכולוגיה - מה שהכי עניין אותי בינתיים.. מפני שלומדים ומתעסקים שם "נטו פסיכולוגיה"
זה כאן:
http://www.openu.ac.il/programs/48.html
&nbsp
השאלה האם ניתן לעשות מסלול חד חוגי גם במוסד אקדמי סגור (לא בפתוחה)? או שחייב לשלב עוד מקצוע?
אני יודע שכשמשהו "לא מעניין" אותי כ"כ או לא מושך, אני עלול לנשור.. ודווקא בלי קשר, אני המון זמן קורא המון חומר כתחביב על המקצוע.. אז למה לא לעשות עם זה משהו?
אני מנסה לראות איפה יש את הכי הרבה חומר שמעניין אותי והיכן הכי פחות, בשביל שאוכל להיות יותר ממוקד
&nbsp
ועוד משו.. כאמור לפני 5 שנים פלוס מינוס עשיתי אבחון תעסוקתי באדם מילוא ושם נאמר לי ללכת לכיוון פסיכולוגיה, עו"ס וכו'.. מאז כמו שאמרתי עברתי דברים לא פשוטים.. ולפני מס' חודשים עשיתי אבחון פסיכולוגי מקיף והתוצאה הייתה IQ 95 שמורכב מ-
VIQ=106
PIQ=81
החלק הביצועי קצת "דפק" לי את הציון.. אני מניח שזה היה קשור לאפקט הדיכאוני שהגעתי עמו לאבחון.. (הרחבתי על כך בהודעה הראשונה שלי)
&nbsp
השאלה שלי היא האם ניתן להסיק ולגבש כיוון תעסוקתי על סמך אבחון זה..? במה כדאי להתמקד ובמה לא? (חלק מילולי גבוה יותר מהחלק הביצועי) - האם זה משנה? ואם כן כיצד זה יכול לבוא לידי ביטוי..? והאם ניתן ללמוד עם הממצאים הללו לתואר בפסיכולוגיה?
והיכן יכולים להיווצר קשיים? (פשוט אינני מכיר כ"כ מסלולים אקדמיים..)
&nbsp
תודה ושבת שלום :]
 

avishaypsy

New member
תשובה

שלום
המסלול היחיד שאני מכיר שאינו באו"פ הוא במכללת אחווה, הנה קישור:
http://www.achva.ac.il/חוג/תואר-ראשון-ba-בפסיכולוגיה/תואר-ראשון-ba-בפסיכולוגיה. 
יכול להיות שיש נוספים, אבל אני לא מכיר אותם.
לגבי האבחון שעשית, מבחן אינטיליגנציה הוא רק אחד מן המבחנים בהם עושים שימוש במהלך אבחון. מבחן אינטיליגנציה כשלעצמו אינו מבחן ממנו ניתן להסיק על נטיות תעסוקתיות או אקדמיות. אני משער שההמלצה היתה מבוססת על אינטגרציה של כל המידע שנאסף עליך במהלך האבחון.
בהצלחה
ד"ר זאבי אבישי
פסיכולוג קליני
 

barel1231

New member
לאן לפנות בכדי להתקדם?

אני כרגע מסיים מכינה שיקומית מטעם ביטוח לאומי ומשרד הבריאות (אני כרגע בהליך שיקומי)
אני כבר מתוסכל מכול עניין בחירת המקצוע.. משהו שסוחב אותי מס' שנים, ויכול להיות בגלל שזה "נתקע" ולא עשיתי עם זה כלום - זה גרר הרבה תהפוכות נפש, וחלק מהמשבר שעברתי

בכול אופן, אני מעלה את עניין זה בטיפול שלי, אך המטפלת לא נותנת כ"כ תשובות פרקטיות, אלא אומרת רק "אפשר לחשוב ביחד....", וזה גם כן מתסכל..

רציתי לדעת האם כדאי, ללא קשר, לפנות לפגישת ייעוץ אצל מישהו חיצוני, אולי פסיכולוג תעסוקתי או שיקומי? שייתן לי עוד כיוון לחשוב עליו ומשהו יותר פרקטי? אם כן, האם יש המלצות מסויימות?

תודה וסופ"ש נעים
 
למעלה