ים המוות נוטה למות

iamyoda

New member
ים המוות נוטה למות

משהו מקומי לשם שינוי... וַיְהִי לָהֶם גְּבוּל נֶגֶב, מִקְצֵה יָם הַמֶּלַח, מִן-הַלָּשֹׁן, הַפֹּנֶה נֶגְבָּה. (יהושע ט"ו פסוק ב'). ים המלח נזכר אמנם לא מעט במקורות שלנו, אך ההתדרדרות במפלס מי הים מעמידה בסימן שאלה את הישרדותו , עד שנראה כי הדורות הבאים יכירו אותו רק מקריאה בתנ"ך... ים המלח, הימה הדרומית של מדינת ישראל, בה נמצא ריכוז המליחות הגבוה בעולם (34%), המאפשר הפקה של מינרלים רבים, גוסס ונוטה למות. הגורמים לכך רבים ויובאו להלן, אולם המסקנות ממבחן התוצאה ברורות- בשנת 1948 עמד גובה המפלס על רמה של 396 מטר מתחת לפני הים וב-2004 עמד על 417 מטר מתחת לפני הים (אובדן של 21 מטר במרוצת שני דורות). על פי ההערכות, הים לא יעמוד בקצב הייבוש הזה עוד 56 שנים. אין צורך לבקר בים המלח בכדי להבחין במצבו העגום - בתצלומי לווין ניתן להבחין בהיעלמות חלקו הדרומי כמעט לחלוטין, ובאובדן "הלשון הפונה נגבה" מן העולם. המחסור במים מתוקים במדינת ישראל היה עד כה בעוכריו של ים המלח- סכר דגניה שהוקם על שיפוליה הדרומיים של הכינרת בכדי למנוע מעבר של מים מתוקים לאורך הירדן עד לים המלח, חסם את המעבר הטבעי של המים ממנו נהנה ים המלח לכל אורך ההיסטוריה. למעט מקרים בודדים כמו בתחילת שנות ה-90, עת כמות הגשמים הגדולה איימה להציף את כל היישובים סובבי הכינרת, נותר הסכר סגור, מונע מים המוות את ה"חמצן" הדרוש לו בכדי לשרוד. לכתבה המלאה
 
האידוי חייב להעצר

זה לא סוד שמור שבנוסף למחסור החמור במי הירדן, תורמים עוד לירידת המפלס מפעלי ים-המלח שבקצהו הדרומי של הים על ידי אידוי מאסיבי בבריכות הענק. מפעלים אלו, בבעלות האחים עופר אשר נקנו בסכום מגוחך מהמדינה(כשם שנקנתה צים) מזרזים את קצב ירידת המפלס בצורה קריטית וגורפים לכיסי העופרים מאות מליוני דולרים של רווח על חשבון דורות העתיד. כבר היום מראה הים סימני גסיסה ראשונים בדמות הבולענים שזורעים הרס לאורך חופיו, אבל אם לא ישתנה המאזן במהרה אז ים המלח יהפך מהר מאוד לביצה מלוחה שהולכת ומתייבשת כשם שקרה לימת אורל במרכז אסיה. זהו אסון אקולוגי ,כלכלי ותיירותי בקנה מידה עצום למדינה בכלל ולישובים סביב ים המלח בפרט. תעלת הימים כבר התבררה כפתרון לא יעיל מאחר והרכב המים השונה עלול להשחיט בצורה קשה את מי ים המלח(על פי ניסויים שנערכו צפה מעלה שכבת גבס שהתקשתה והמים תחתיה קיבלו גוון חום-אדמדם שהסריח כביצים סרוחות). הפתרון המיידי חייב להיות צמצום פעילות האידוי של המפעלים והשקעת מחקר בדרך לפתרון הבעיה. אם נתעלם אז ים-המלח פשוט יעלם.
 
למעלה