ימין ושמאל, רק סחור וסחור

ימין ושמאל, רק סחור וסחור ../images/Emo122.gif

אהלן אנשים, אני מקווה שתוכלו לעזור: לפני כשנה וחצי התחלתי תזונה שעיקרה ירקות ופירות, ללא בשר בכלל ומעט מאוד חלב ומוצריו (אם בכלל), ועם קמח מלא (בעיקר) וקטניות ודברים טובים נוספים (הרבה טחינה ואבוקדו). גם הורדתי הרבה סוכר והתחלתי קצת יותר פעילות גופנית (לא הרבה אבל ברמה יומיומית). עשיתי מספר בדיקות דם במהלך התקופה והתוצאות הראו שיפור (בתחום הכולסטרול והטריגליצרידים). יום אחד לפני 3 שבועות, בשעת ערב התגשתי סחרחורות ממש קשות, בחיים לא היו לי כאלה בעבר. המזל שהייתי אחרי נסיעה ארוכה על אופנוע וזה לא קרה במהלך הנסיעה. הלכתי לרופא אחרי יומיים והוא טען שבאותו היום עשיתי את כל הטעויות שהוריד את לחץ הדם, ואין לי מה לדאוג, אבל בכל זאת ביקשתי ממנו בדיקות דם. יומיים אחרי הבדיקות, עוד לפני שהספקתי לקבוע שוב תור לקבלת התוצאות נקראתי בדחיפות לחו"ל. עוד לפני שעזבתי ראיתי באינטרנט את התוצאות - והאמת שהיה ממה להתעודד - התוצאות היו טובות, כמעט כל הערכים בנורמה. רק מה - ה-B12 נמצא בערך הנמוך ביותר בשנים האחרונות, ממש צמוד לתחתית הסקאלה, וערך נוסף - Ferritin, גם הוא חרג ממתחת לקצה הסקאלה התחתון. הספקתי לקנות טבליות B12 למציצה לפני שנסעתי, ומאז אני לוקח טבליה (220 מ"ג) בכל כמה ימים. שמתי לב, שבזמן האחרון צצו אצלי סממנים קצת מוזרים - אני שוכח דברים טריוויאלים - כמו שמות אנשים או מספרי טלפון (אני - שיש לי זיכרון מצויין למספרים ושמות ולא מכניס שום מספר טלפון לזיכרון הטלפון הסלולארי שלי, פתאום לא זכרתי שום שם במשרד החדש). זה היה ממש מורגש ואל קרה לי בעבר. חוץ מזה גם סחרחורות וקשיים ב'ניווטים' של היום-יום. כל אלה הזכירו לי שיחה שהיתה לי עם רופא בעבר, על סימני מחסור ב-B12. אני עדיין בחו"ל ולא חוזר בחודש הקרוב ולכן, חוץ מהטבליות, התחלתי לאכול קצת בשר. אחרי 10 ימים בערך הרגשתי התחלת שיפור ומאז זה הולך ונעשה טוב יותר. רציתי לדעת - הסממנים נשמעים מוכרים למישהו ? והטבליות וחזרה לאכילת בשר - אכן יש קשר לשיפור בהרגשה ? אני אנסה להשיג את הרופא שלי בטלפון (לא כל כך קל...) אבל אשמח לקבל רעיונות. תודה תודה.

האם הטבליות הן לבליעה או למציצה?

אכן נשמע כמו סממנים של חוסר ב B12. מכיוון שזהו ויטמין שהמאגרים שלו בגוף יכולים להספיק גם לכמה שנים, בהחלט ייתכן שהתופעות יתחילו עכשיו, שנה וחצי לאחר ששינית את תזונתך. אם עשית מספר בדיקות דם בתקופה - האם לא הבחנת (או הרופא) במגמה של ירידה? להגיע למצב ש B12 נמצא ממש בתחתית הסקאלה, זה לא דבר שמגיעים אליו בשבוע. זה חוסר שלא כדאי לשחק איתו, יכול לגרום גם לבעיות נוירולוגיות, שבעיות זיכרון הן אחת מהן, וגם סחרחורות. לגבי הטבליות - טבליות מציצה עדיפות על טבליות בליעה, שכן במציצה הויטמין נספג ישירות לכלי הדם הקטנים שמתחת ללשון ועוקף את הצורך להיספג דרך מערכת העיכול (ולכן נספג טוב יותר). לגבי הפריטין - אם רק הוא נמוך, אבל כל שאר הערכים שקשורים לאנמיה (המוגלובין, ברזל, ואחרים) תקינים - זה לא בהכרח משהו שמחייב טיפול. כדאי שתתייעץ לגבי זה עם הרופא. גם פה, חשוב לבדוק לא רק מה התוצאות כרגע, אלא מה המגמותת שמסתמנות על פני השנה וחצי האחרונות. וכל זה כמובן לא מחליף התייעצות עם הרופא, ובחינה מדוקדקת של בדיקות הדם שלך מהשנה וחצי האחרונות וגם לפני...

טבליות ל-../images/Emo95.gif

שמכילות B12 וחומצה פולית. בדיקות הדם לא תמיד כיסו את כל הערכים אז מעכשיו אני אדרוש מהרופא לבדוק את כל הערכים הרלוונטיים. ה-B12, כמו שאמרת, לא יורד ביום אחד וגם לא עולה בקצב מהיר ולכן הרופא לא כל כך רצה לבדוק את הערך הזה אבל אני רציתי. בכל מקרה תודה על התשובה

בדרך כלל שאומרים לרופא שאתה צמחוני

הוא מסכים מיד לבדיקת B12 מוצצים אחד ביום מתחת ללשון. אחר כך אפשר לשכוח לפעמים...

לקשמי

New member
ממש לא

זה מאוד תלוי על איזה רופא נופלים. כבר קרה לי שהלכתי לרופא שאמרתי לו שאני צמחונית וביקשתי לבדוק B12 ובלי קשר לכלום הוא החליט שלא צריך. לא כל הרופאים היום ראויים להיקרא רופאים...

taliF454

New member
../images/Emo13.gif אצלי זה הסתדר גם בלי לחזור לבשר

טבליות משום מה לא עזרו לי אבל איכשהוא כשהתחלתי לגוון יותר את הדיאטה גם הסחרחורות וגם הסניליות המוקדמת נעלמו

TheFinalCut

New member
הדרך ארוכה ומפותלת

ערך שצמוד לתחתית הסקלה איננו חוסר, אלא פשוט ערך נמוך. אני לא טוען שצריך לזלזל בעניין, אבל צריך להבין שהערכים המוגדרים כתקינים מכילים בתוכם מרווח ביטחון די משמעותי, וזה לא בדיוק שערך נמוך = חסר שמתבטא בתסמינים (לפעמים ערכים נמוכים דווקא מקושרים למצב בריא יותר, אבל זה לא במקרה של B12). כיוון שגם נטלת טבליות וגם חזרת לאכול בשר, אי אפשר לדעת אם השיפור במצבך נובע מהראשון או מהאחרון. מה שעוד חשוב לדעת, זה מה בדיוק היה בטבליות הללו - האם אלו רק טבליות של B12 או איזשהו מוטלי-ויטמין? או B12 יחד עם ברזל? בכל מקרה, איני יודע מה גרם לתופעות שהרגשת (סביר להניח שהיה זה חוסר מסוים), אך ככל הנראה פשוט לא אכלת מאוזן. אמנם תמיד יש בעיות ספציפיות לאנשים מסוימים, אך כיום ידוע שתזונה צמחונית וטבעונית יכולה להיות שלמה ובריאה, ללא קשיים מיוחדים. פשוט צריך קצת יותר מודעות משל האדם הממוצע לגבי הצרכים התזונתיים שלנו. למעשה, גם האדם הממוצע היה מרוויח רבות ממוּדעות משופרת לגבי הצרכים התזונתיים שלנו, שכן רוב האנשים סובלים מעודפים וחוסרים וכלל אינם מודעים לכך. אם בדיקות הדם שלך תקינות ברובן, אך יש לך חסרים בברזל וב-B12, כנראה שכדאי לחזק את התזונה באזורים הללו. זה אומר לצרוך B12 בטבליות או לאכול מזון מועשר (או גם וגם) - כגון דגני בוקר; ולצרוך יותר מקורות לברזל, בעיקר ירקות ירוקים, זרעי חמנית ודלעת קלויים, אגוזים קלויים, דגניים וקטניות. וכדאי לאכול את אלו יחד עם מקורות לויטמין C (שמשפר את הספיגה) ותוך הקפדה שלא לצרוך מעכבי ספיגה (חלב, תה, קפה, משקאות מועשרים בסידן) של ברזל ביחד עם המזון המספק את הברזל. בכל מה שקשור לבדיקות ומשמעותן חשוב להתייעץ עם הרופא שלך, אבל צריך לזכור שרופאים אינם תזונאיים - הכשרתם בתחום זה צרה למדי, וכדי למצוא פתרונות תזונתיים עדיף להתייעץ עם תזונאי\ת. ועוד נקודה למחשבה: כיוון שנתקלת בבעיה זו, ואם תיתקל בבעיות אחרות בהמשך, חשוב לזכור שמחקרים מקיפים, עמדות רשמיות של ארגוני תזונה גדולים, ורבים שחיים היטב עם תזונה צמחו\טבעונית מעידים שלא התזונה היא בעייתית, אלא הצורה שבה אנשים מסוימים מנסים ליישם אותה לעיתים.

אולי חסר לך שומן במזון?

המוח זקוק לשומנים טובים. אגזים למינהם יתנו לך גם שומן וגם חלבון.

../images/Emo137.gif כנראה ש...

לא. שכחתי לציין שאגוזים, שקדים, גרעינים, שומשום אני צורך לא מעט. בכל מקרה - תודה תודה.

רופאים העובדים בשיטת איור ודה

יעזרו לך למצוא ולפתור את הבעיה. הם נותנים הדרכה תזונתית מותאמת אישית, ויש להם כלי אבחוני נוספים על הכלים של המדע המודרני. אבל כמובן, כדאי להגיע עם תוצאת הבדיקות.

למעלה