יעילות מערכת העיכול של פילים

יעילות מערכת העיכול של פילים ../images/Emo35.gif

ראיתי היום תוכנית בנשיונל ג'אורגאפיק שבה סיפרו בין השאר על כך שמערכת העיכול של פילים היא מאד לא יעילה והפיל מעכל רק בעצם רק אחוז קטן מאד מהצימחייה שהוא אוכל וכל השאר יוצא חזרה בתוך הגללים שלו כמעט ללא שינויי, אז השאלה המיתבקשת היא מדוע? האם לא היה לפיל מספיק זמן אבולוציוני כדי שמערכת העיכול שלו תדע כבר לעכל באופן יעיל יותר את האוכל שמהווה את מזונו העיקרי? האם אבותיו של הפיל היו בעבר אוכליי בשר ומשום שהפיל הפך לצמחוני הוא עדיין לא היסתגל? מה ההסבר האבולוציוני לנושא? תודה מראש, משתמש בצלילים.
 

meteorite

New member
מאותה סיבה

שמערכת העיכול שלך עדיין לא למדה לעכל חסה (תאית)
 

nכמ

New member
האבולוציה לא אמורה ליצור אורגניזים

מושלמים, אינני יודע מה הסיבה לאי השלמות במערכת העיכול של הפיל, אבל כשם שבמערכת העיכול של הפיל יש "באג" מסויים שגורם לפיל לעכל רק כמות קטנה של מזון, והשאר יוצא בתוך הגללים כך בעין האנושית יש פגמים. באותה מידה עם מערכת החיסון שלנו הייתה "חזקה" יותר היינו יכולים להיות חסינים לאיידס.
 

22ק ו ס ם

New member
הפיל מסתדר מצוין גם ככה

לא היו שום לחצים ברירתיים לשנות את זה והמצב שנוצר הוא שיווי משקל אבולוציוני. כל שלב באבולוציה צריך להביא עדיפות על קודמו. גם אם לכאורה יש מצבים עדיפים מאוד קרובים כל עוד אין לחץ לכיוונם לא יהיה שינוי. דוקינס הסביר את זה יפה בספר הטיפוס על ההר הלא סביר. אגב, גם לבני אדם יש הרבה איברים לא מושלמים או לא מתוכננים היטב. למשל, קנה וושט שקרובים אחד לשני וגורמים הרבה פעמים לחנק. היה עדיף אם לא היו קרובים אחד לשני כל כך. או התוספתן שלא ברור מה התיפקוד שלו.
 
תודה לכולם ../images/Emo141.gif

למרות שעדיין נראה לי שלפיל שהקיבה שלו יכולה לעכל טוב יותר את העשב והצמחייה יש יתרון גדול מאד על שאר הפילים, ראיתי תוכניות טלוויזיה רבות על פילים ואני יודע שפעמים רבות הם חווים תקופות ארוכות מאד של בצורת ושכמעט אין להם מה לאכול, פיל שיוכל לנצל יותר אנרגייה ממעט המזון הזמין, יגביר באופן משמעותי את סיכוייו לישרוד בעוד שחבריו גוועים מרעב ומתים, לכן עדיין מוזר לי מאד שמערכת העיכול של הפילים כל כך חסרת יעילות לגבי מזון שמהווה של עיקר מזונו של הפיל ועדיין לא הישתכללה במשך תקופה אבולוציונית כל כך ארוכה. משתמש בצלילים.
 

noa0912

New member
אולי כדאי גם לחשוב על...

כמו הרבה תכונות אחרות, שיפור של אחת עלול להוביל ליצירת בעיות אצל אחרת (trade off). אולי הגנים שאחראים על הקיבה של הפיל אחראים גם על תכונות אחרות שמעדיפות את שמירת הגנים במצבם הנוכחי...
 

nכמ

New member
לפי מה שרשמת...

גן מסויים יכול ליצור שינויי מסויים בקיבה ובמקביל ליצור שינויי מסויים ברגל, כאשר השינויי בקיבה יהיה שינויי מזיק, והשינויי ברגל יהיה שינויי מועיל, ולכן למעשה אין מצב של Win-win situation, ולפי הרעיון הזה אפשר לתלות חלק מפגמים שימצאו באורגניזים מסויים בגלל תוצר של trade-off. עד כמה שאני יודע כיצד הגנים בדיוק מעצבים את הגוף זה דבר שעוד לא ידוע מדעית, כלומר ידוע שה-DNA נפרד ל-RNA , וע"פ פיענוח של ה-RNA נוצרים בתא חלבונים מסויימים וכ-20 במספר, ואלה בסוף קובעים את מבנה הגוף, אבל כיצד החלבונים בונים את הגוף זה דבר שעוד לא ידוע. וה-tradeoff שרשמת זה בגדר ספקולציה בלבד...
 

meteorite

New member
נכון, אבל קיימת תאחיזה בין גנים

כלומר, יש מקרים בהם גן אחד קשור בשני, לדוגמא- המצאות גן לעמידות למחלה מסוימת בעגבניה, נמצא בתאחיזה לגן לרגישות למחלה אחרת. אין הפרדה מוחלטת. גם החלבונים המתבטאים הרבה פעמים נמצאים בקומפלקס ולא בנפרד.
 

nכמ

New member
meteorite, מה שרשמת נשמע הגיוני..

אבל(ולמיטב ידיעתי) עדיין המנגנון של איך בדיוק הגנים יוצרים את הגוף, הוא מנגנון לא ידוע, ולא ידוע אם הגנים מבצעים trade-off. לכן, ה-trade-off נשאר בגדר ספקולציה, אומנם ספקולציה הגיונית, אבל עדיין ספקולציה.
 
למעלה