יעקב אורלנד ז"ל

גרי רשף

New member
יעקב אורלנד ז"ל../images/Emo16.gif

היום נפטר יעקב אורלנד, מגדולי הפזמונאים/המשוררים של הזמר העברי, וחתן פרס ישראל. אני משער שבתקופה הקרובה הוא ושיריו הרבים יוזכרו ברדיו, "ונגלה" מי עומד מאחוריהם: לרוב אנו זוכרים מי מבצע את השיר, ופחות מי הלחין ומי תמלל אותם. אנצל את ההזדמנות ואזכיר שיר יחסית לא מוכר שלו ששרה עופרה חזה (ובאותה הזדמנות אציין שנתיים לפטירתה) ושהלחין משה וילנסקי. שני "דינוזאורים" אלו המזוהים עם שנות הארבעים והחמישים חברו להם יחד באמצע שנות השמונים וחיברו שיר נפלא לעפרה, מהאהובים עלי ביותר (אלו שרוצים להזכיר שירים אהובים עליהם של יעקב אורלנד- שישרשרו אותם להודעה זו): לעצמי בלבד - עפרה חזה מילים: יעקב אורלנד לחן: משה וילנסקי על אשר עוד לא היה לי על אשר עוד לא אבד אפזם פזמון בנלי לעצמי בלבד ניגונים הרבה ניגנתי ניגונים ללא הבן רק אותו אשר הבנתי לא אדע נגן כי הצעיף עלי האופל כי הלך ממני מי איוותר ממול לאופק כאילן בדמי שם בכפר על גדות הנחל בין עצי הדובדבן יש עוד דלת שנפתחת לקראתי בגן יש חיוך עודו זורח יש דמעה עוד נרדמה ולרוחב ולריח שם לאדמה שם היער עוד פרוע שם הדרך אביבית שם לתכלת ולרוח את פני אושיט עוד צפוי לי יום גבוה להעיף בו כל יוניי ובכל אשר אבואה יבורכו פני ופרחים עד הברכיים יתחייכו לי מן הבר ושירי קציר וקיץ אפזר בכפר אז ייטב פתאום לי ככה ממפולת השנים וביער ובנחל אולד שנית על אשר עוד לא היה לי...

trilliane

Well-known member
מנהל
בחלוני קמלו כבר שושני הנוחם ../images/Emo141.gif

"אני נושא עמי" - שיר שאני מאד אוהבת, רצוי בביצוע של שלמה ארצי (אחח, מה מעטים השירים שאני יכולה לומר עליהם את המשפט הזה...). הביצוע האהוב ביותר הוא דווקא זה שמופיע ב"מקום" - ביצוע מהופעה חיה, בסופו יש קטע דיי ארוך של "אילתור" אם נקרא לזה ככה (אין לי הגדרה אחרת). ארצי שר ומאלתר, מלווה בגיטרה אקוסטית בלבד, עליה מנגן מי אם לא, דני רובס (אל תצחקו שאני מציינת את זה, זה מאד מאד הזכיר לי את הנגינה שלו בלי שידעתי שזה הוא מנגן. חוצמזה הוא גיטריסט מצויין). שיר אהוב, מילים מופלאות וביצוע מרגש. עינת

מוגג

New member
ואם כבר שושנים../images/Emo39.gif../images/Emo119.gif../images/Emo16.gif

לא מכבר הזכיר מאן דהו כי שתי השורות האחרונות בשיר נשכחו מזכרונה של השושנה וכך היא חזרה על השורות "היה היו לפני שנים, שני שושנים שני שושנים" וכך נותר השיר בזכרון הלאומי. התדעו חביבים מה היו השורות המקוריות?

אגב יעקב אורלנד ../images/Emo10.gif../images/Emo16.gif

יעקב אורלנד הוא גם אבא של שמרית אור שהיא גם פיזמונאית ו-משוררת ו-כתבה בעיקר שירים ל-להקת חלב ו-דבש

על מה אתה מדבר בדיוק..?

זה אחד השירים שגדלתי עליהם, כולל כל השורות המקוריות.. (אלא אם משהו הושמט מבלי שידעתי??)

מוגג

New member
או, טוב ששאלת../images/Emo119.gif

בבית האחרון של השיר מופיעות שורות אלו: ורק יודעים כי הנותר לבו נשבר לבו נשבר היה היו לפני שנים שני שושנים, שני שושנים. ואילו בספרו של אורלנד מופיעות מלים אחרות. אם תשברו אז אגלה לכם (אגב די מאכזב לגלות מה הן אותן מלים, לא נראות מתאימות בכלל).

מוגג

New member
פתרונות../images/Emo119.gif

לא ידוע לי אם היא ביצעתו במקור או אולי מישהי אחרת בכולופן, הכרתי את הסיפור על השמטת השורה והלכתי לבדוק: בספר מופיעות השורות הללו: (מוכני?ם?) (כי אם לא אז אני אחכה....) טוב ----- ורק יודעים כי הנותר לבו נשבר לבו נשבר עד כי סוף סוף חושב אני נשבור נשבר גם השני.... הזהרתי אתכם.

45israel

New member
השיר נכתב על גבי...

מפית בבית קפה. אלמנתו של מרדכי זעירא ספרה כי ישבו שניהם בבית קפה וכשעברה מוכרת פרחים קנו לה כל אחד פרח בצבע אחר. לאחר מכן, תוך מספר דקות, כתב אורלנד את מילות השיר הנ"ל על מפית. השורות האחרונות המופיעות בספר אכן מתאימות לסיטואציה הנ"ל, ואולי טוב שהוחלפו?!

למעלה