אתחיל ואומר שהתגובה הבאה עשויה לעצבן אתכם מאוד, זו כמובן לא
המטרה.
המטרה בהודעה היא לגרום לכם להבין שהשאלה היא שאלה שאין עליה תשובה נכונה.
לאף אדם - לא משנה כמה טיולים עשה בחייו, אין יכולת לתת מענה נכון לכמה כסף צריך ליום.
היות וכל אדם שונה מאחר, אין לראשון יכולת להגיד מה רצונותיו או דרישותיו של האחר. אם תשאל את חברי הפורום "כמה עולה יום כלכלה ממוצע בתאילנד?" תקבל מכל אחד תשובה אחרת, אחד יגיד 100 דולרים ליום ואחר יגיד 400 דולרים, אף אחד מהם לא טועה, זה הכל תלוי במה עושים ומשתנה מאדם לאדם.
הוצאות כלכליות של אדם בטיול מורכבות מהרבה מאוד משתנים - לכל אחד מתאימה רמה אחרת של כל אחד מהמשתנים.
ונגיד (היפוטתית) ונסווג לכל משתנה 4 רמות מחיר שונות, ויש לנו 8 משתנים שונים, יהיו לנו רק 65,536 (4 בחזקת שמונה, על פי כללי הקומבינטוריקה) אפשרויות שונות של רמות מחיר מתאימות, מה שאומר שהסיכוי שהתשובה שתקבלו תתאים לכם בדיוק הוא 0.0015%.
אז אחרי ההקדמה הזו, איך כן אפשר לעזור לכם?
הדבר היחידי שאפשר לעשות הוא לתת כיוון כללי, לעזור לכם לחשוב על סוגי ההוצאות הקיימים, לעזור לכם להתחשב בכל האפשרויות ומשם לשלוח אתכם לבדוק לבד באינטרנט מחירים, להחליט לבד מה הרמה המתאימה לכם ולעשות חישוב גס בעצמכם (תוך עיגול כל הסכומים למעלה*) של מה התקציב הדרוש לכם.
*למה לעגל למעלה? כי המחירים משתנים מעט בין עונה לעונה, במתויירת יותר - יקר יותר, מעבר לזה אני בגישה שתמיד עדיף לתכנן בזבזני ולחזור עם עודף בכיס ולשמור אותו לנסיעה הבאה מאשר לתכנן גרעוני ולחזור עם חור בצורת תאילנד בבנק..
כעת אנסה לפרט את סוגי ההוצאות השונים שיתנו לך תמונה כללית וקצת רקע להתחיל להתמודד איתו.
לינה - משתנה הלינה תלוי ברמת המלון, האיכות שלו, התשתיות ושירותים הנדרשים מהמלון, מיקומו, ואופיו. גסט האוס פשוט, בו יש לכם חדר עם מיטה בלבד, ללא מיזוג, כשהשירותים והמקלחת נמצאים בקצה הקומה ומשותפים לכל החדרים בקומה, יכול להתחיל מעלות של כ-12 דולרים ללילה. לעומתו מלון באיכות חמישה כוכבים, יכול גם להיות 250 דולרים ללילה ואף יותר.
נסיעות ומעברים - מעבר ממקום למקום הוא ה"מוצר" היחיד שבכל מקרה שתבחרו "עולה" לכם בשני סוגי "תקציב" שונים, הזמן והכסף. יש הרבה מקום למשחקים עם זה, וכל החלטה שתעשו תשפיע באופן ישיר על לפחות אחד משני ה"תקציבים" באופן משמעותי.
לדוגמה, בואו ניקח את המעבר הראשון האפשרי, בין שדה התעופה בבנגקוק לעיר. אם תקחו מונית פרטית זה יעלה לכם בין 250 ל400 בהאט, תלוי בעומסי התנועה, בדרכי הנסיעה (כבישי אגרה או לא) וכדומה.
לעומת זאת, רכבת או אוטובוס מהשדה לעיר יגיעו במקרה היקר ביותר לרבע מהמחיר של מונית, משך הזמן הוא פחות או יותר זהה.
כדוגמה נוספת, אתן את המעבר בין בנגקוק לסאמוי (כדוגמה, לא יודע באיזה איים תבקרו), את המעבר ניתן לעשות במספר דרכים שונות - טיסה, רכבת יום/לילה/אוטובוס + מעבורת.
תיקחו אוטובוס - משך הזמן יהיה הגדול ביותר אך העלות הנמוכה ביותר. ברכבת לילה - העלות גבוהה יותר, משך הזמן הוא לילה, אבל אתם לא משלמים על מלון ללילה זה. לעומתם - טיסה תיקח לכם כשלוש שעות מתקציב הזמן אך הרבה יותר מתקציב הכסף. גם כי היא עולה יותר וגם כי עכשיו יש לכם עוד זמן פנוי להוציא בו עוד כסף.
אטרקציות - אטרקציות יש בשפע, החל ממופע ועד יום טיול, דרך שייט נעים ועד לקפיצת בנג'י, לכל דבר יש עלות!
מופע קברט יעלה כ-500 בהאט (לאדם), ויום טיול כולל איסוף מהמלון וארוחת צהריים יעלה כ-1000 בהאט (לאדם) לטיול מסוג אחד ו2500 בהאט (לאדם) לטיול במסלול אחר שניהם יקחו אותך בסיור מודרך למקדש הזה, דרך חוות הסחלבים ההיא והשוק ההוא, ובדרך יסביר לכם המדריך על איך ומה.... או לחילופין, לשכור רכב או אופנוע ב250 בהאט ליום (לקטנוע פשוט, ללא דלק), לקנות מפה ולנסוע לבד לחפש את אותם שני אתרים...
אבל רגע, מה עם המסאג' בסוף היום לשחרור הרגליים התפוסות? או הגב מהתיקים שסחבתם כל היום? גם להם יש עלות (200 בהט, לחצי שעה של מסאג' רגליים אם אני זוכר נכון).
מזון - מנעד מחירים מאוד מגוון, אם תסתפקו בלאכול בדוכן ברחוב את האוכל הפשוט והמקומי שסביר שבעלות מקסימלית של כ150 בהאט (לאדם) תוכל לקבל את המנה שתשביע אותך לכמה שעות טובות, ובאותה מידה תוכלו גם למצוא מסעדה מערבית בעלות של כ-600 בהאט (לאדם) לארוחה ואף יותר.
תת-משתנה הנשנושים - ארטיק מדי פעם בseven eleven הקרוב, בקבוקי מים, קולה, בירה או כל חטיף אחר ועד פרי עסיסי בפינת הרחוב או שייק בננה-קוקוס בשוק הלילה, גם להם יש מחיר (כל הדברים הנ"ל הם בין 5 ל50 בהאט).
תקשורת - גם היא משתנה שיכול להיות לו מנעד רחב מאוד! אם תשתמש בטלפון הסלולרי הישראלי שלך, עלות דקת שיחה לארץ תעלה לכם בין 1.30 ל 25 שקלים לדקת שיחה (או חלק ממנה - תלוי בחבילה ו/או בחברה), אם תרכוש סים מקומי, דקת שיחה לארץ תעלה לך כ-40 אגורות, צריך חבילת גלישה, גיגה בחבילה מהארץ יעלה לך 139 שקלים, ואילו עם סים מקומי יעלה פחות.
צריכים מחשב אמיתי? (כדי להזמין טיסה, לקרוא מיילים, סתם לבדוק מה שלום החברים בפייסבוק), אינטרנט קפה בפינת הרחוב יעלה לכם כ-60 בהאט לשעה, ואילו בלובי המלון יכול לעלות 120 בהאט לשעה או אפילו יותר.
קניות - משתנה מאוד משמעותי - כמה קונים ואיפה? בשווקים או בקניוני המותגים? באיזה כמות? - חולצה אחת במקום הזה וחולצה נוספת במקום ההוא, ושלישית בכלל בעיר אחרת או את הכל במקום אחד ואז אולי להתמקח ולקבל הנחת כמות. זה משהו שאין דרך לדעת, פתאום מוצאים בגד שאוהבים, פתאום מתקלקלת המצלמה וצריך לקנות חדשה, פתאום.. לא תמיד יש דרך לצפות מראש.
לכן אין לאף אחד יכולת להגיד לך סכום מדויק של עלות יום כלכלה, כמו שראיתם יש מספר רב של משתנים (סביר גם שיש כאלה שכלל לא הזכרתי), הכל תלוי במה ואיך עושים. חשוב להבין שלעתים יש משתנים שמושפעים מאוד ממשתנה אחר, לדוגמה משתנה המזון, אם אתם ישנים במלון שבו יש גם ארוחת בוקר, משתנה המזון יצטמצם. או כדוגמה נוספת משתנה הנסיעות, אם המלון או הגסט האוס ישלח רכב מטעמו לאסוף אתכם ללא עלות בהגיעכם לשדה התעופה, יחסוך לכם את 350 הבהאטים שהייתם מוציאים על מונית אם לא היה עושה כך.
כל סכום שאדם יגיד לך כממוצע - יהיה טעות! הוא יהיה נכון עבורו ועבורו בלבד!