יש דבר כזה יותר מדי פירות ירקות ושיבולת שועל בתפריט?

יש דבר כזה יותר מדי פירות ירקות ושיבולת שועל בתפריט?

שלום
בחור בן 34. בריא. מתאמן בצורה ממוצעת בחדכ"ש + 5 קמ פעמיים בשבוע.
187/81
הדיאטה שלי היא ללא פחממות ריקות. משתדל לאכול מאוד בריא. אבל כמותית אוכל הרבה.
הלכתי לייעוץ אצל תזונאית. אני מבין שתזונאית ספורט מתאימה לי יותר ובכל זאת הייתי קצת בשוק ממה שאמרה לי התזנואית של קופח.
היא בעיקר נתנה לי ציטוטים מאיזה ספר שלמדה פעם על כמה חשוב לגוון (בפחמימות כולל פסטה ולחם וחובה לאכול גם חלמון...).
לא ככ הצלחתי להבין ממנה למה המפחמימות שאני צורך בפירות, בירקות, בשיבולת שועל שאני אוכל הרבה במהלך היום - בכל זאת דורשות גיוון.

אני יכול להבין שילוב של שומן מן הצומח. ועוד. אבל הגיוון באמת חשוב בפחמימות? (גם המיתוס של מג'דרה כבר ניפצו)
מצ"ב את התפריט שלי (לא מצפה לניתוח אישי. אבל אם מישהו רוצה לחו"ד - אשמח).
הוא בעיקר כולל מלא מלא ירקות ופירות. חזה עוף נקי. מוצרי חלב. ושיבולת שועל לאורך כל היום.

היא המליצה לי להוריד כמויות בחצי. בלי להגיד מה המטרה (אני בחור רזה והפתיע אותי שהיא לא הייתה מוכנה לדבר איתי על מטרה אלא רק על חינוך לאכילה נכונה כמותית).
האם יש באמת סיבה להוריד כמיות אם אני לא מרגיש מפוצץ? אם אני מרגיש שאני נהנה מהתפריט שלי?
עודף סיבים. עודף סוכר פירות. עודף חלבון (יכול להפוך לשומן. כמובן).
המטרה שלי היא לאכול בריא. להתחטב ביחד עם האימוני כח ואירובי. ולעזור לגוף להראות שרירי.

אשמח לחו"ד. כי אני יודע שאני אוכל הרבה אבל לא חשבתי שהיא תגיד לקצץ בחצי.
מה גם שהתשובות שלה היו: צריך עד 3 פירות ליום (למי? לאדם בגילי? בBMI שלי? לאורח חיים שלי?) - הכל נשמע מצוטט מאיזה ספר שהיא קראה פעם. בלי הרבה אדפטציה למטופל.
 

dan912

New member
גיוון זה המלצה של כל הדיאטניות

היא התכוונה שבתפריט יש הגזמה בסוג אחד של מזון (קווקר) על חשבון מזונות אחרים מאותה קבוצה (דגנים מלאים) שהיא גם הכי גדולה בתפריט (50-55% מהקלוריות)
כמו שמגוונים בירקות אמורים לגוון גם בשאר הקבוצות (דגנים, קטניות, שומנים, חלבונים)
&nbsp
המטרה בגיוון היא שאין מזון אחד בקטגוריה מסוימת שמכיל את כל הרכיבים שנמצאים באותה קטגוריה
למשל בחיטה יש רכיבים שאין בקוואקר (בטאין) ובקוואקר יש רכיבים שאין בחיטה (בטא גלוקן)
עוד סיבה לגיוון היא במזונות מסוימים יש יתרונות אבל גם חסרונות (ביצה וכולסטרול, חלב ושומן רווי, וכו)
למשל כוסמת מכילה רוטין אבל גם חומצה אוקסלית ואם תגזים איתה (תאכל רק אותה ולא דגנים אחרים) היא תעלה את הסיכון לאבנים בכליות
&nbsp
ירקות ופירות רצוי 16 סוגים בשבוע, בתפריט הזה גם בירקות יש יותר מדי מאותו סוג (2 מלפפון ביום נחשב מנת ירק אחת), וחסר ירקות שורש (גזר/בטטה/סלק/צנון/קולורבי), מצליבים (ברוקולי/כרובית/כרוב), עלים כהים (רוקט/פטרוזיליה/סלרי), ומעט מאוד כתום וסגול
&nbsp
ירקות לא נחשבים לפחמימה בבניית תפריט, אם גבינה מכילה פחמימה (סוכר החלב) זה לא אומר שמתייחסים לגבינה בתור פחמימה
מה שכן נחשב פחמימה זה דגנים (מבושלים, לחם, פסטה), קטניות, ירקות עמילניים (בטטה ותפוא) ופירות
&nbsp
לחם פסטה בורגול עשויים מאותו דגן (חיטה)
פחמימה ריקה זה סוכר/דבש/סילאן, לחם זה פחמימה מורכבת (גם לבן)
פייבר 1 וברנפלקס זה מוצרים מעובדים
שום עדיף טרי ולא אפוי כי היתרונות שיש בו נהרסים בחום
אבוקדו אפשר גם כל יום
 

dan912

New member
דגנים

חיטה (פסטה)
שיפון (לחם)
שעורה (גריסים)
כוסמין
כוסמת
קינואה
אורז
 
תודה, אקרא בעיון

בינתיים שאלה קטנה:
יש באמת בעיה באכילת קוואקר כמקור יחיד לפחמימה?
צריך גיוון בפחמימה(שהרי לא מכילה ויטמינים או מינרלים- שם מקור ההמלצה לגיוון בירקות) ?

מה יתרום לי לאכול אורז מדי פעם במקום קוואקר?
פחמימה ריקה במקום סיבים?

מה גם כששומרים על תפריט קבוע נורא קל למדוד ולדעת בדיוק מה מכניס לגוף.
 

אבי519

New member
גם כששומרים על תפריט קובע אפשר לגוון

וזה רצוי , אפשר פעם קוואקר פעם אורז (מלא כמובן) וכן הלאה..
אין ביניהם הבדלים משמעותיים אתה יכול כל החיים לאכול רק אחד מהם ולא תרגיש שום הבדל .
אגב גם אם תאכל רק קטניות וירקות ולא תאכל אף דגן , אף פעם, לא תרגיש שום הבדל.
אין בדגנים שום יתרון מלבד איזו חומצה אמינו אחת שיש פחות בקטניות ויותר בדגנים - ולכן ממליצים לאכול אותם (כלומר דגן עם קטניה) ביחד, אבל זה "בקטנה".
 

אבי519

New member
אני גם לא מגוון בדגנים

מכל הדגנים אני אוכל רק אורז בסמטי מלא . ( ביחד עם עדשים )
 

אבי519

New member
לכל דגן יש ערכים תזונתיים ידועים וזה מופיע ברשת

אתה יכול להשוות בעצמך ולראות את ההבדלים .
יש גם אתרים שיש בהם יומן תזונה שעושה לך חישוב של כל מה שאתה אוכל וכל הכמויות של הנוטריאנטים החשובים שאתה מקבל מהמזון -למשל :כמה שומן כמה חלבון כמה פחממות , כמה ויטמין מכל סוג,ן כמה אומגה 6 וכמה אומגה 3 וכמה אבץ וכן הלאה..
&nbsp
בכל זאת לא הכל מופיע, ויש נוטריאנטים שלא מופיעים למשל פלבנואידים שיש בהדרים 0 יש יותר מ 40 כאלה) או כל מיני אנטי אוקסידנטים שהם פיגמנטים ( צבענים) שיש בירקות ולכן כדאי גם לגוון בירקות שונים למשל לאכול ירקות מכל הצבעים וכ"ד.
גם בדגנים יש חומרים שישי יותר בדגן מסויים ופחות באחר אבל דווקא בדגנים ההבדלים לא משמעותיים כלכך ולכן לדעתי אין כלכך חשיבות לגוון.
&nbsp
 

אבי519

New member
כל הפחממות הופכות לגלוקוז ואין שום הבדל בין סוכר לעמילן

לא צריך לגוון בפחממות , דיאטניות בגלל בורות קוראות למאכלים שיש בהם הרבה עמילן כמו לחם פסטה אורז ותפוחי אדמה ודגנים וקטניות שונים בשם "פחממות ".
אבל פחממות יש בכל הצומח ובכמויות גדולות ומספקות ולא צריך לדאוג להם בכלל בתזונה.
צריך לדאוג לא לאכול מה שנקרא פחממות ריקות (סוכר, קמחים לבנים, אורז מלוטש ...)כי הם באים בלי מספיק סיבים תזונתיים ויטמינים ומינרלים ובנוסף גם מבזבזים ניטריאנטים כאלה שאנחנו מקבלים ממזונות אחרים על תהליך העיכול שלהם, וזה הכל מה שצריך לדאוג לגבי פחממות.
מצד שני כן צריך לגוון במזון כדי לקבל את כל יתר הנוריאנטים האחרים :
כל הויטמינים, כל המינרלים אנטיאוקסידנטים שתי חומצות שומן החיוניות, וחלבונים מלאים ( כל 20 חומצות האמינו ההכרחיות) וחומרים מועילים אחרים כמו פיטו סטרולים ביופלבנואידים וכ"ד שיש בצמחים.
תורמי קלוריות ריקות ומיותרות כמו שומנים לא חיוניים, ופחממות , נמצאים בכל דבר מאכל ובדרך כלל בעודף כזה שהגוף לא צריך אותו.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
בגלל בורות?
כמה התנשאות וזחיחות...

 

trilliane

Well-known member
מנהל
זו לא בורות, זו הכללה סיווגית לצורך פישוט

 

trilliane

Well-known member
מנהל
נו באמת... זו שיטה פשוטה שנועדה לאנשים שאינם אתה

ולא יושבים לקרוא מאמרים בנושא תזונה בכיף שלהם. משתמשים בה שנים בכל העולם והיא לא איזו גחמה או המצאה מוזרה של דיאטנית מסוימת וודאי שלא "בורות". אתה כן חושב שפסטה ועגבנייה הן אותו הדבר? אני מניחה שלא, אז למה אתה שוב מז××× בשכל?
 

אבי519

New member
"אנשים שאינם אתה". למה את לא יודעת שבכל הצמחים יש פחממות ?

המאכלים עתירי העמילן שהדיטאניות קוראות להם "פחממות" הם בעצם מאכלים שבכלל לא חובה לאכול, אופילו רצוי לא לאכול, כי בכל הצמחים יש די הרבה פחממות ויות רממה שהגוף צריך. ואילו במאכלים האלה יש יותר מידי פחממות.
אנשים מקבלים רושם שאם לא יאכלו את המוצרים האלה (פסטה, לחם, פירה, ואורז...) יחסרו להם הפחממות החשובות , ויקרה להם משהו לא טוב כתוצאה מכך.
ומכאן באות השאלות "האם צריך לגוון בפחממות" .
 

trilliane

Well-known member
מנהל
אם אתה רזה, בריא ומרוצה, מה הבעיה? לשם מה ללכת לתזונאית?

אתה אוכל הרבה שיבולת שועל (וקצת ברנפלקס, אם הבנתי נכון) ולדעתי עדיף לגוון ולו כדי שלא יהיה משעמם וחדגוני, אבל אם זה מה שעושה לך טוב ואתה בריא ונהנה ובמשקל הרצוי, לא ברור לי מה מפריע לך. לא כתבת כמה קלוריות זה יוצא, אבל אם אתה רזה והמשקל יציב אתה כנראה אוכל בהתאם לצורכי הגוף שלך, אז למה להוריד כמויות ועוד בחצי?
&nbsp
למיטב ידיעתי אין דבר כזה "עודף פירות וירקות", בעיקר לא ירקות (פירות ממליצים להגביל לשלוש מנות פרי ביום, אבל אם אתה רזה, בריא ולא אוכל קינוחים/ממתקים אני לא רואה סיבה). הייתי ממליצה לגוון יותר את סוגי הפירות והירקות, שיהיו מכמה משפחות וביותר צבעים, אבל לא בטוחה עד כמה זה קריטי.
&nbsp
עודף חלבון לא ראיתי (לא מהחי וגם לא קטניות), ואם אתה מחפש לפתח שרירים זה הכיוון – יותר חלבון, בעיקר אחרי אימון, ופחות פחמימות. אם אתה מגדיל שרירים ומקטין שומנים זה אמור לגרום לגוף שלך "להתחטב". כדאי גם להיפגש עם מאמן כושר, להציב מטרה ריאלית ולבנות תוכנית אימונים אישית שתעזור לך להגשים אותה. אה, ואם אתה לא מרוצה מהדיאטנית, אל תחזור אליה, ואם אתה בריא, מרוצה מהמשקל ומהתזונה שלך והכול סבבה אגוזים, אין צורך שתלך לאחר/ת...
 
המון תודה

אני רזה. פשוט מרגיש לי שאם אוכל יותר מבוקר. אדע באמת כמה חלבונים פחמימות וקלוריות אני צורך - יש מצב שאגיע לתוצאות אפילו יותר יפות ונראות לעין עם החיטוב.

אני גם חושב שאני לא מגזים עם המנות. אבל אולי אנסה לספור יותר.

לגבי מנות חלבון:
4 חלבונים ביום. 3 כפות קוטג' בבוקר. 3 כפות פטה בבוקר. 1 כף לבנה.
יוגורט 0% בערב. וגורט 3% בבוקר.

זה עודף החלבון שהיא דיברה. אמרה בגדול שצריך 2-3 מנות חלבון ביום.
זה נשמע לי קצת הזוי למתאמן. אבל אוטלי צודקת כיח אני מתאמן רק חצי שעה אימוני כח כפול 4 ו2 אירובי בשבוע.

זה לא סופר אינטנסיבי.

האמת שאני רוצה לדעת מה לאכול. והיו לי שאלות - בדף הראשון שציינתי.
כמו לדוגמא אם אכילת פירות בארוחה משפיעה לרעה על העיכול.

היו לי גם תחושה של גזים בגלל הסיבים והירקות. אבל לא משהו שמפריע לי לתפקד.
לכן הלכתי אליה
 

trilliane

Well-known member
מנהל
אז נהל יומן אכילה שסופר לך קלוריות, מה הבעיה?

לא חסרים היום יישומונים לסלולרי שיעשו לך את זה.
&nbsp
ההגזמה העיקרית שלך עם האוכל, לדעתי, היא חוסר הגיוון, ולא רק בין הימים, באותו יום ממש אתה אוכל שוב ושוב את אותם מזונות. אני לא מומחית שיכולה לומר לך שזה לא בריא, ואם זה מה שעושה לך טוב – קטונתי, אבל משהו בזה נראה לי קצת מוזר או מוגזם. גיוון נחשב לטוב לא רק כי הוא פחות משעמם אלא כי כל מזון מביא איתו שילוב קצת שונה של רכיבים תזונתיים, ויש לזה גם השפעה על חיידקי המעיים, אאל"ט.
&nbsp
בעניין מנות חלבון, 3 כפות גבינה הן לא "מנת חלבון" למיטב ידיעתי, בפרט למי שמעוניין לבנות שרירים. וכל מה שציינת זה מוצרי חלב ומאותו סוג – גבינה לבנה, יוגורט... (למה פעמיים ביום? זה קצת מוגזם בעיניי) במקום חלבונים לא מעובדים שהם ממש מהחי כמו ביצים, בקר, עוף, דגים... (שאתה אוכל רק בסופ"ש אם ראיתי נכון) ואלה חלבונים שחשובים יותר למתאמנים. ואם אתה מעדיף יוגורט, לדעתי עדיף שתאכל אחרי האימון יוגורט אחד גדול (200 גרם) עשיר בחלבון (יש עכשיו כמה וכמה כאלה על המדפים) במקום לפצל לשניים בבוקר ובערב. אם אתה לא רוצה מהחי, תאכל קטניות. גם קינואה מומלצת.
&nbsp
גזים בגלל ירקות ופירות (בפרט בכמויות האלה) זה הגיוני מאוד... ייתכן שזה גם בגלל סוגים מסוימים, יש כאלה ש"ידועים לשמצה" מהבחינה הזאת, וכמובן, כל אחד והרגישויות שלו (אתה יכול לשחק עם הסוגים, השילובים והמינונים ולראות). בפירות יש סוכר והרבה בבת אחת יכול בהחלט "להתסיס" לך את המערכת, או שילובים שלא מתאימים לך וכו'. אני מכירה למשל מישהו שנמנע מתפוחים כי בשבילו תפוח הוא משלשל טבעי...
&nbsp
ואם זה מה שמפריע לך זו שאלה שונה מאוד מהשאלות שכתבת קודם וזו שאלה שונה לגמרי. בהחלט חשוב שתגיע לתזונאית עם רשימת שאלות ומטרות, ומה שהיא אומרת לך צריך להתאים להן. אם היא לא מתאימה את עצמה אליך ולסיבה שבגללה באת אליה, לך למישהי אחרת.
 
למעלה