יש חיים אחרי הספליטינג של השחפים ?!

strix butleri

New member
יש חיים אחרי הספליטינג של השחפים ?!

ברצוני להעלות לדיון בפורום נושא כאוב, ההופך את הצפרות בארץ בפרט ובעולם בכלל לקשה ומאתגרת בהרבה: לאן, לאן נעלם השחף הכספי הזכור לטוב מהמגדיר הישן של היינצל ופרסלאו ? מאז שהוספלטו ( מלשון splitting- הפרדת 'מין על' למספר מינים שונים; בד"כ נעשה מתוך שעמום וע"מ להגדיל את ה-lifelist ואת האגו... ) השחף הכספי והשחף השחור אי אפשר למצוא את היידים והרגליים. אולי הפורום הוא לא בדיוק המקום להעלות שאלות זיהוי שכאלה, אבל אני חושב שמדובר בנושא חשוב ולא מוכר, בעיקר בהעדר ספרות עזר בעברית בנושא ( מה עם כתבה ב"עזנייה", בדומה לכתבה על הדוחלים והאיות המזרחיים/יות ? ). 'תחמס' ו'שלך', אשמח אם תעזרו לי ( וכמובן גם ת.ל שאינני יודע את כינויו- הראה את עצמך ! ) : 1.מה סימני הזיהוי של (Caspian Gull (L. Cachinnans ו-Pontic Gull (L .Michahellis) ? 2.מה הסטטוס של שניהם בארץ- מי מקנן באיי החוף ומי חורף ? 3.מי מופיע בארץ מקבוצת השחף השחור, חוץ מ-(Baltic Gull (L. fuscus ; האם זה L.Graelsii או L.Intermedius ? 4.איפה מסווג L. Barabensis- בתוך ה- L. Heuglini או שהוא קרוב יותר ל"שחף צהוב רגל" על קבוצותיו השונות ? מה סימני הזיהוי שלו ? 5.ומה בנוגע ל- L. Taimyrensis ו- L. Vegae ? 6.והשאלה החשובה ביותר: האם המידע בתנ"ך (The birds of Israel, Shirihai 96) בנוגע לשאלות הנ"ל עדיין רלוונטי ? בכל זאת, עברו כמה שנים מאז... אם אין לכם מושג על מה אני מדבר זה לא נורא, הרי כולנו באתה הסירה. הכל בגלל השוודים המטורפים והחורפים הארוכים שלהם ( "יה, אריק, כבר חודשיים השמש לא עלתה ואפילו הינשופים נתפזרו דרומה... מה נעשה?!" "אה, קארל, אפשר להמציא מינים חדשים של שחפים, ורק אנחנו נדע שבעצם אי אפשר להבדיל בינהם וככה נשלוט בעולם הצפרות, מו-הא הא הא הא" "יה, יה, בוא נצלצל מהר ללארס ונבקש ממנו שיכתוב על זה ספר... איזה צחוקים..." ). ובנימה אופטימית: יש צפרים בארץ שיודעים לפחות חלק מהתשובות לשאלות האלה. אני מקווה שהודעות בסגנון הנ"ל ימשכו אותם להשתתף בדיונים בפורום, וכך להפוך אותו לכתובת אמיתית לשאלות זיהוי ברמה שמעבר ל"ראיתי ציפור קטנה חומה עם בטן לבנה ומקור קטן, מישהו יכול לעזור לי?" וכו'.

עוד שאלה ואף תשובה

בהרבה מגדירים ראיתי ששחף כספי הוא די שכיח ואני לא מדברת על כאלה ישנים במיוחד, ובמגדיר עדכניים יותר כתוב שהוא נצפה בארץ פעם או פעמיים (ממש אין לי כוח לבדוק עכשיו). אז מה נסגר אתו? האם שחף צהוב רגל armenicus סווג פעם כתת מין של הכספי? למישהו יש מושג? אגב, שחפים בכלל הם נושא כאוב אצלי, למה חילוף נוצות כזה מסובך? כולם יותר מידי דומים :\ לפחות יש את מי להאשים. השוודים מנסים להשתלט על העולם (they'er pinky and the brain).

strix butleri

New member
שחפים ארמניים הם הנפוצים

דווקא בנוגע לארמניים והכספיים יש לי מושג כלשהו: -שחף ארמני אכן נחשב בעבר כתת מין של שחף כספי, בדומה לעוד מספר מינים שהופרדו מהשחף הכספי, אשר לרובם אין בכלל שמות בעברית. דווקא הארמני יחסית קל לזיהוי, ושונה למדי מ"צהובי הרגל", ה"סיביריים" וה"שחורים" למיניהם: יש לו עין כהה יחסית, ראש מעוגל בד"כ ומקור קצר ועדין באופן יחסי. לבוגרים רק 'מראה' לבנה אחת באברות היד השחורות, ונקודה/פס שחור על המקור. תקנו אותי אם אני טועה... -שחף כספי בצורתו הנוכחית הוא מין צפון-מערב אירופאי שנצפה בארץ פעם אחת. ביינתים מצאתי שני אתרים שימושיים שרק הגבירו לי את הבלבול, אבל לפחות טוענים שם שיש להם מושג איך להפריד בין המינים:

osprey

New member
יש המון כתבות, מאמרים וצילומים

באינטרנט. נכון שהכל באנגלית אבל אין מה לעשות, כמעט כל הספרות המקצועית הנה באנגלית. בכמה דקות של חיפוש באינטרנט מצאתי המון כתבות וצילומים, דוגמת הקישור המצורף.

Dowitcher

New member
תשובה אחת ולינקים...

בנוגע לשאלה 2: L.C.Michahellis דוגר באיים מול חוף הים התיכון (10-15 זוגות) וכנראה גם מקייץ לא דוגר, בעוד ש L.C.Cachinnans חולף וחורף מצוי למדי. להלן 3 מאמרים העוסקים בנושא השנוי במחלוקת של זיהויי שחפים (נלקחו מ- Surfbirds.com):

Dowitcher

New member
עוד עץ למדורה

למי שעדיין אינו מבולבל מספיק, הנה כתבה מבלגיה על הכלאות בין השחפים כספי, שחור, צהוב-רגל, וזיהויים. האם באמת מדובר בהכלאות, או שמא חברו הבלגים עם השוודים במטרה להוציא את צפרי המערב פליארקטי מדעתם?

strix butleri

New member
בנוגע לשחפים סיביריים

באתר ששלח השלך ( חה חה חה ), טוענים שלשחפים סיביריים (Heuglini) יש מקור דק וארוך, גב בצבע אפור כהה אך לא באופן קיצוני, וגזרה וגודל המזכירים שחף צהוב רגל על-יותר-מדי-צורותיו. הטענה הזו סותרת את שיריחי (1996) ולכן עולה השאלה: מהם אותם השחפים החורפים תדיר במספרים לא גדולים בארץ, העונים לתיאור הבא: בעלי מקור כבד, ראש גדול וחזה רחב, גב בצבע אפור כחלחל כהה מאוד וגוף מסיבי וגדול ששולל את הצורות האפורות של שחף שחור. ראיתי אותם בכנרת, באילת וביפו, ובתנ"ך של שיריחי יש תצלום של פרט כזה מהשפ"דן, ושם הוא מוגדר כסיבירי. לעזאזל כולם, אני מניח שבחורף הבא פשוט אמשיך להגדיר אותם כסיביריים...

osprey

New member
המלצה נוספת

הסבר מפורט בליווי איורים על ההבדלים בין שחף ארמני/צהוב רגל/סיבירי ניתן למצוא במקמילן: "The macmillan birder's guide to european and middle eastern birds" מחברים Alan Harris, Hadoram shirihai, & David Christie המדובר בספר קטן ולא יקר. לדעתי רצוי שיהיה בספריה הפרטית של כל צפר שמכבד את עצמו.

למעלה