יש לי בעיה... אולי תוכלו לעזור...

tamarp

New member
יש לי בעיה... אולי תוכלו לעזור...

שלום לכולם, ומצטערת מראש שזה יהיה ארוך, אנא נסו להישאר איתי... לפני כמה שנים אדם מאוד יקר לי החל לקחת חוג יוגה של אחה"צ, במרכז ליד הבית, ביחד עם אשתו. בהתחלה הכל נראה טוב ויפה. מדובר באדם שהיה סגור ומסוגר, לא מכון לחשוב בכלל על כיוונים רוחניים, אי אפשר היה לדבר איתו על כלום, היה תמיד לחוץ כספית ועצבני. הוא ואשתו החליטו ללכת לחוג כחלק מטיפול זוגי שיעץ להם לעשות משהו ביחד. אשתו היא זו שמשכה לכיוון של היוגה, והוא אחרי השיעור ממש התלהב והחליט להישאר. הזמן חלף עבר לו, והכל נראה מצויין ואף מועיל. היחס שלו למשפחה שלו השתנה, הוא הפך להיות הרבה יותר פתוח, וגם התחיל לקחת את החיים ביתר קלילות (אפילו נסע להודו כמה פעמים, לפגוש את הגורו), והצליח להלהיב את כל המשפחה שלו, וגם הם הצטרפו לחוג, ואף הם נסעו להודו. אבל לאט לאט הכל החל נראה לא כל-כך ורוד כמו שזה היה. המדריך של החוג הפך להיות הרבה יותר תובעני, החל לדרוש מהתלמידים לתרגל בבית, ומי שלא היה מתרגל - היה מרגיש את מבטו הזועם, המדריך החל לארגן כל מיני סדנאות ל"תלמידים מובחרים" ומי שלו נראה לו (כמו אישתו של המכר שלי), לא הוזמן להשתתף, החלו לארגן כל-מיני מפגשים שעלו הון כסף ועוד ועוד ועוד. לאט לאט השליטה של המדריך על חייו של מכרי הפכו להיות דבר שבשגרה, כך שהוא לא היה עושה דבר מבלי להתייעץ עם המדריך שלו קודם.... עוד יותר גרוע מזה. המדריך החל להסביר לתלמידים שהבודהיזם הוא מקביל ליהדות ולקבלה, ושזה בעצם אותו הדבר. מכרי החל לבצע את התרגולים שלו מול תמונות של הגורו ההודי (להשראה בלבד), ולא מוכן לשמוע בכלל על שום דבר אחר. כל דבר שמדברים עליו, כל תחום אחר בחיים הוא סמוך ובטוח שהכל היוגה המציאה, שהיא המקור להכל - ואף לאחרונה התחיל להתעצבן כאשר מנסים לומר לו אחרת, ושהכל צריך לקחת בערבון מוגבל. אישתו - שראתה לאיזה כיוון זה הולך (לדעתה זה מתחיל לקבל צורה של כת: המדריך וכל עדת מאמיניו), עזבה את החוג, וזכתה לשטיפה וליחס מכפיר מצד המדריך, ומכל אלה שפעם אמרו שהם חברים שלה. גם ילדיו עזבו את החוג. אך הוא דבק בחוג ולא מוכן לשמוע על שום דבר אחר. אי אפשר כבר לדבר איתו. היחסים שלו עם אשתו מתערערים - כי כל פעם שהוא חוזר מהעבודה, הוא ישר הולך לתרגל (תרגולים שנמשכים שעתיים ולפעמים שלוש), הוא כמעט לא בבית, או בעבודה, או בסדנה כזו או אחרת, או פעילות אחרת מטעם החוג ועוד ועוד. מה עושים? איך אפשר לעזור לו לחזור להכרה הגיונית? הרי המדריך הזה לא באמת לקוח אחריות על התלמידים שלו, והרבה פעמים הוא פגע (פגיעות חמורות ביותר) באנשים שביקשו את עצתו - וזה נתן עצות גרועות ביותר (הייתה תלמידה אחת שממש התחילה להתבלבל בין היוגה ליהדות לקבלה, מה מותר מה אסור - וכששאלה לעצת המדריך הוא אמר לה אל תתקשרי אלי יותר. הבחורה פשוט נשברה והרגישה שהחיים נהרסו לה!!!!). האם זה חוקי לעשות דבר כזה? אני יודעת שאנשים אחראים על החיים שלהם, אבל מדובר באיש תמים מאוד!! האם מה שהמדריך עושה זה בסדר? אנא עזרו לי. תודה מראש!

נשמע חשוד בהחלט

על פי התיאור, מדובר בשרלטן. את מתארת "מורה ליוגה" שמדבר על בודהיזם, שהיא תפיסה מנוגדת ליוגה השוללת את היוגה. כמו כן, את טוענת שאותו אדם טוען שיהדות ובודהיזם הם מקבילים. אם הוא היה טוען שיהדות ויוגה מקבילים זו אכן היתה קביעה נכונה. אבל הקביעה שהיהדות והבודהיזם מקבילים לא נכונה מכיוון שהבודהיזם היא תפיסה אימפרסונאלית בעוד היוגה והיהדות הן תפיסות תיאיסטיות-פרסונאליות. על פי סימנים אלו ואחרים ככל הניראה מדובר במעין גורו "עידן חדש". כלומר, מישהו ששמע כמה מושגים בחצי אוזן ויורה אותם לכל מיני כיוונים תוך שהוא לא ממש יודע מה הם אומרים אבל מדבר בצורה כריזמטית ומושך אליו מאמינים. אין הרבה שאפשר לעשות. לא ניתן לשנות אמונה של אנשים בהיגיון. האדם שאת דואגת לו הגיע למצב שהוא היה מעוניין להגיע אליו. אפשר להציג בפניו טיעונים הגיוניים בנושא אבל כל עוד זה הכיוון אליו הוא נמשך אי אפשר לעשות הרבה.

tamarp

New member
תודה רבה על התגובה!

אתה בהחלט צודק. באמת מדובר בשרלטן.... אין חוקים נגד הדברים האלה? אני מניחה שלא.... סתם שחרור קיטור... תודה בכל אופן!

ובכן, אני לא משפטן

אבל על פי מה שידוע לי יש חוק נגד פרסום מידע כוזב. אבל כמו שאמרתי, אין הרבה מה לעשות. אנשים בוחרים את המקום בו הם נמצאים. אם זה לא חוקי הוא ימצא גירסא חוקית של אותו הדבר.

govinda

New member
עומר - זה גם וגם...

כל מילה שנאמרת יכולה להיות נכונה ושגויה, פוגעת או תומכת. הדבר קשור בנסיבות. באיזה הקשר נאמרו הדברים, למי נאמרו וכו'. כך שלאמר שבודהיזם נוגד את היוגה- זה נכון ובאותה נשימה גם שגוי. אתה התייחסת להגדרות יבשות, אולי פילוסופיות. אך ברמה הפרקטית- לא סתם תלמידים רבים מתרגלים גם יוגה וגם שןאבים השראה מבודהיזם. שניהם חותרים במידה רבה למהות דומה: יכולת לחשוף את המציאות כפי שהיא, התחברות לעל-זמני וכך הלאה. לגבי יוגה ויהדות:שוב- איני יודעת מה נאמר שם- אך באופן אישי אני חשה שתרגול ויישום היוגה מקרבים אותי עם השנים אל עצמי כיהודיה. במובן זה של הכרה בעליון, בנוכחות שישנה בכל מקום ובכל זמן, מחוצה לנו ובתוכנו. תקראו לזה ברהמן. תקראו לזה אלוהים.מכיוון שישנו אחד, מוחלט, שהוא אמת המקיפה כל- ישנן דרכים רבות אל האמת - אך היא עצמה אינה דואלית.אשמח לדעתך. ובאשר למכתב הנוגע ללב של תמר- 1. הגבול בין טוב ורע הוא לפעמים דק ואפילו שקוף... בסופו של עניין- מורה ישר ישאף תמיד לעצמאות תלמידיו ולא לתלות שלהם בו. דרך ראויה תאפשר להולך בה להפתח לסביבה, לשכלל את רמת התקשורת שלו- ולא להיות מכווץ ונבדל.(אם כי בשלבים בדרך יש מצבי הסתגרות ובדירה) 2. לעיתים משהו בנטייה אישית של אדם , גורם לו לבחור תמיד בקיצוניות. לצערי, מלבד אהבה וסבלנות לא תמיד יש מה לעשות. מאחלת לך שתצליחי תמיד לשמור על נתיב פתוח בינכם- כדי שביום בו יבחר- הדרך חזרה תהיה פתוחה בפניו.

ובכן, דנתי בזה בעבר

באשר ליוגה, יהדות ובודהיזם: הבודהיזם הוא תפיסה אתיאיסטית והיהדות היא תיאיסטית פרסונאלית. אני טוען, על סמך שום דבר מלבד הוודות עצמן שהיוגה היא תפיסה תיאיסטית פרסונאלית כמו היהדות. בניגוד לתפיסה שלי, תפיסת האדוויתה של שנקרה מגדירה את היוגה כתפיסה אימפרסונאלית ורואה בברהמן (ולא בבהגוואן הפרסונאלי) כעליון. נעזוב לרגע את העובדה שהאדוויתה הופרכה זה מכבר בנסיבות אלו ואחרות ונקבל שהיוגה, כמו הבודהיזם, היא כביכול אימפרסונאליסטית. אז עדיין יש את הניגוד המובהק עם היהדות שהיא כאמור תיאיסטית פרסונאלית במובהק. במילים אחרות: 1- אם המטרה שלך ביוגה היא יחסים עם הבהגוואן הפרסונאלי (התפיסה הוישנוית) המטרה שלך היא כמו של היהדות. אלא שהבודהיזם שולל אלוהות פרסונאלית ולכן זו אינה התפיסה הבודהיסטית. 2- אם המטרה שלך ביוגה היא התמזגות בברהמן (תפיסת האדוויתה) המטרה היא כמו של הבודהיזם. אלא שאז זו תפיסה השוללת את היהדות השואפת ליחסים עם אלוהות פרסונאלית. אם כך נסכם ש: 1- במידה ויוגה ויהדות הם אותו דבר לא יתכן שיוגה ובודהיזם הם אותו הדבר. 2- במידה ויוגה ובודהיזם הם אותו הדבר לא יתכן שיוגה ויהדות הם אותו הדבר. כלומר: יתכן, עד כה, שיוגה ובודהיזם הם אותו הדבר או שיוגה ויהדות הם אותו דבר. יוגה היא או אחד עם היהדות או אחד עם הבודהיזם. אך לא אחד עם שניהם בו זמנית בשום אפשרות.

govinda

New member
עומר יקר- המהות המהות! וגם - תרגיל

אין לי ספק שהיית מביס אותי בכל ויכוח אם היינו בקורס לפילוסופיה של הרציונל. אך אני מבקשת אותך לדבר קצת שונה- לעזוב לרגע את המילים והניסוחים המורכבים ולחזור אל מהות פשוטה.אל החוויה. התרגיל הבה פשוט מאוד- אך דורש כנות. נתחיל? (וכולם מוזמנים) שלב 1: ** תתארגן על דף ועט והבא עצמך להרפיה עמוקה בכל דרך הנוחה לך (ולטובת המנוסים פחות: להתארגן על תנוחה נוחה, תאורה רכה, מוסיקה נינוחה או שקט, אפשרו לעצמכם להיות עם הנשימה הטבעית מס, דקות, עם כל שאיפה- לאפשר לדימוי של אויר נקי בריא להכנס וליצור מרחב בגוף, עם כל נשיפה לאפשר לרעלים ומתח לצאת מהגוף, ובו בזמן גם לאוויר הנקי לחלחל לעומק וקצוות הגוף, עד לתחושה של ריפיון) **עלה את השאלה: מה אני מחפש בחיים האלו? לאן אני הולך?(אפשרי לנסח באופן אישי שתוכל להתחבר אליו) חזור על השאלה מספר פעמים כך שיווצר הדהוד (פנימי). ** תן לכל דבר שעולה לעלות. ללא צינזור. רשום את המילים או הביטויים שעלו- בלי לנסח או לשנות. שלב 2: לאחר שתיידע אותי שהשלב הקודם בוצע- נמשיך.(אני מבטיחה לעשות אותו בעצמי ) בהצלחה! |

govinda

New member
../images/Emo118.gif תקן אותי אם אני טועה....

אבל יש לי תחושה שהתשובה הגיעה ממקום של מידע- ידע שנצבר מקריאה, שיחות, סצנגים...אני ניסיתי לבקש אותך למצוא תשובה מהמקום בו אתה נמצא כעת, היום. מתוך מקום של הקשבה ללב, אינטואיציה , חוויה. לא מהאינטלקט. ובעניין זה אני מעלה פנייה לכל באי הפורום- וממש לאו דווקא אליך: כשאני נכנסת לפורום יוגה, לעיתים מלווה אותי התחושה לא נינוחה. אנשים רוצים להראות שהם יודעים- גם במחיר של להיות עוקצניים ופוגעים. גם במחיר של לא להקשיב. רק לעצור ולהקשיב. לאחר, לשונה, למקומם. איך אני יודעת? אני עצמי עדיין לוקה בזה לפעמים. כלומר: אנשים פה בקיאים ב"ארון הספרים היוגי", אך ידע לבדו לא תמיד מועיל.(מלבד לאגו). מצד שני הוא יכול להזיק (ליצור אשליה של אמת, של הבנה- וליצור התנשאות ושאננות). במסורת בה אני הולכת, יש חשיבות לאיזון בין התירגול והידע. תרגול על המזרון, על כרית הישיבה- ובכל רגע ורגע. מטרת הידע- לאפשר הכלה והבנה של מה שנחווה בתרגול. אך לעולם לא במקומו. כמו שתרגול ללא ידע לא מאפשר צמיחה של חכמה. קטונתי. אך אפשר לקחת דוגמא מגדולי המורים- המשתמשים בלשון פשוטה ובהירה- ולא בהתפלפלות דחוסת ביטויים ופילפולים. לעולם לא יחזרו על עצמם מילה במילה- אלא יתבטאו מתוך אותה רעננות שהרגע מזמן. נקודה למחשבה לשבוע החדש... באהבה גובינדה

האם תתכן תשובה שבאה ממקום אחר?

המערכת המנטאלית שלנו מושפעת בין השאר מדברים שקראנו ולמדנו. אני מבטיח לך שהתשובה שלי היתה התשובה הראשונית ביותר שלי לעניין. ובכן, לפני שאנחנו מתרגלים ישיבה על כרית, אנחנו צריכים לשאול את עצמנו מה זה יוגה. התשובה לכך מצויה בטקסטים שחור על גבי לבן. במידה ואת מדברת על טכניקה כלשהי שאין לה הרבה קשר עם הכתוב, אולי זאת טכניקה שטובה לך ומתאימה לך, אבל העובדה היא שאין לה קשר עם יוגה. אם נתמקד בנושא: העלתי טענה פשוטה. הטענה היא שיוגה ובודהיזם הם דברים שונים. וגם אם אנחנו מחפשים פרשנויות אחרות למושג יוגה, העובדה היא שבודהיזם ויהדות הם דברים שונים. ויש להדגיש שאין הכוונה ליהדות העידן החדש ול"מרכזי קבלה" למיניהם אלא ליהדות כמות שהיא, לבודהיזם כמות שהוא, וליוגה כמות שהיא.

govinda

New member
בהקטי בהקטי.....

א.שונים כן, בהחלט. אך לא מנוגדים- ולא שוללים זה את זה - כפי שניסית לטעון (דפדף למעלה ותזכר). ב. יוגה מתחילה מידע? לאו דווקא. לעיתים תתחיל שם . לעיתים תתחיל בחוויה. אם מורה פיתה אותך לחשוב שאחד הוא נכון והשני שגוי- אולי ראיתו היא זו שמוגבלת.וצר לי לאכזב אותך- אך אמנם יש בתרגול שלי טכניקה- אך הוא כרוך ומלופף עמוק אל תוך הגיתה, אל ההתה יוגה פרדיפיקה ואל הסוטרות של פטנג'לי. מבלי להזכיר השפעה של יוגים בני זמננו. נהג מידת צניעות ואל תמהר לומר לי אם אני הולכת בדרך היוגה. רק לי לשפוט. יוגים גדולים ממך וממני, חיו לאורך דורות בהודו כשהם ממשיכים שושלת של אסכולה מסויימת, תוך כבוד וסובלנות לזרמים אחרים. ג. אני מתנצלת אם הגערה על התשובה לתרגיל לא היתה במקומה. ההמשך יבוא בימים הקרובים (אני קצת עמוסה ועייפה...) אז המשך שבוע נעים

בהקטי

א. העובדה היא שנקודת המוצא של הבודהיזם היא שלילת קיומו של אותו הדבר שהוא הוא בדיוק התכלית של היוגה: אלוהות פרסונאלית ועל כן: ביטול הבהקתי שהוא למעשה תכלית היוגה. ב. ל אמרתי שיוגה מתחילה בידע. אמרתי שהגדרות מתחילות בידע. אם אין לנו ידע אנחנו לא יכולים להגדיר. אין קשר לתרגול. יש גם הבדל בין כבוד וסובלנות לזרמים אחרים לבין ניסיון מאולץ לאחד ביניהם תוך שברור לחלוטין שהם שוללים זה את רעיונותיו של האחר. ג. אני מחכה להמשך.

seaoflove

New member
התנשאות

עד למשפט שאמרת ואני מצטט "תרגול ללא ידע לא מאפשר צמיחה של חכמה" דיברת ועמדת מאחורי המילים שלך עצמך "בפשטות ולא בהתנשאות" ... ומשם והלאה חזרת להיות כמו כולם מתנשאת וידענית גדולה שפה יפה בהחלט יש לגברת אבל... אז תרשי לי לסתור את דעתך בענין כי יש התחברות שיכולה להגיע לחכמה בעזרת הגוף לפני הידע. מניסיון אישי עשיתי יוגה לפני שידעתי שאני עושה יוגה

למעלה