דבר ראשון קודם ושני אחר כך
אין שום קשר בין יקום 616 (העולם הרגיל של הקומיקס של מארוול) לבין הסדרות המצויירות, סרטי הקולנוע או יקום האולטימייטס למעט שמות הדמויות והקווים הכלליים להתנהגותם! או במילים אחרות, כל דבר שתראי בסדרה אקס מן אבולושן, אין ולא היתה ולא תהיה לו משמעות לגבי כל דבר אחר שקשור לקומיקסים של אקס- מן. דבר שני, "תגידו מגנטו היה יהודי?" כן, ולא! כשכריס קלרמונט יצר את הרקע הבסיסי לדמות, הוא התכוון שמגנטו יהיה דמות עם שורשים יהודיים, אם כי לא בהכרח יהודי "כשר" (ז"א שאולי רק אבא שלו היה יהודי...). היות ואת ההרצה הראשונה שלו באקס מן קלרמונט סיים בריב די גדול עם העורך הראשי דאז, הרקע ההיסטורי לדמותו של מגנטו לא הובהר מעולם. בין שאר הדברים שראשי מארוול לא אהבו היה הרעיון שמגנטו הוא יהודיף הסיבה די פשוטה, זה היה עושה יחסי ציבור גרועים מאוד לחברה, אם הדמות של הרע האולטימטיבי שלה היה יהודי ועוד ניצול שואה, כי אז היהודים באמריקה היו עלולים לחשוב שמארוול חברה של גזענים שמנסים להגיד שהיהודים הם עם רע שרוצה להשתלט על העולם, ועם נקמני שרוצה לחסל את כל המתנכלים לו וכן הלאה. ולכן חלק ה לא. בשום מקום מארוול לא הודתה שמגנטו יהודי, ונהפוכו! בכל הזדמנות מאז שקלרמונט עזב את הסדרה, ניסו הכותבים במארוול לטשטש את שאלת יהדותו של מגנטו. הפתרון היה די פשוט, מגנטו הוכרז כצועני. אמנם כל הרעיונות וכל הסימנים ששתל קלרמונט בתקופת כתיבתו המרשימה (כמה שנים טובות באורך) מצביעים לכך שמגנטו יהודי, אבל בהעדר הוכחות חותכות (כמו למשל שמגנטו בעצמו יגיד את המשפט: "אני יהודי כי אמא שלי הייתה יהודיה וגם עשו לי ברית מילה!"), מגנטו מוכרז ומוכר היום כצועני. גם הפרטים שכן ידועים סותרים בחלקם את יהדותו. מגנטו היה באוושויץ בירכנאו כילד - כן. מתי? לא ידוע, הנתונים סותרים! המספר על ידו מראה על תקופה שקרובה לסוף מלחה"ע ה II, ברם זכרונותיו כפי שמתוארים בסדרה מצביעים על כך שהוא היה במחזורים הראשונים של בירכנאו (מה שמצביע על תחילת המלחמה), ב COVER STORIES שמאוגדים ב TPB הקרוי VEGGNATES, ישנו סיפור על קורותיו של מגנטו לאחר היציאה מאושוויץ עם אישתו מגדה. סיפור יפה, אבל לפי הגיל של הילדה, הוא התרחש הרבה אחרי שתיאורתית הוא היה לבד כי מגדה עזבה אותו (אם מסתמכים על דבריו בחוברות אחרות של הסדרה) היות ואני כותב עכשיו מהעבודה אין לי את תיקיית הקישורים שלי כדי להפנות אותך למאמר המפורסם IS MAGNETO JEW? שדן בנושא לעומק כחלק מלימודים אקדמאיים של איזו מישהי אמריקאית, וכולל דוגמאות לחוברות רבות, הקשרים משניים ו"עדויות שמיעה" של דמויות אחרות מהסדרה. אם למישהו שקורא את הפורום יש גישה ללניק הנ"ל אנא שרשר אותו. בקיצור. השאלה ששאלת היא נושא בעייתי שלאף אחד בתעשיית הקומיקס אין ממש סיבה לפתור. קצת כמו האוריג'ין המלא של וולברין. אני מניח שגם אם ירצו לפתור את העניין, הפלונטר כבר כל כך גדול, שיצטרכו כותב אקס מן שהוא גם חובב אקס מן מושבע וגם היסטוריון ואולי גם חצי משיח כדי להצליח. מקווה שנתתי תשובות יותר מאשר פתחתי שאלות. עופר.