והנה ה"חוקים"
מה החברים שלך חושבים עליך? --------------------------------------- 25 ביוני 2007 מאת דיסוננס קוגניטיבי אזהרה: פוסט זה עשוי לשנות את חייך. מי שקצר בזמן, מוזמן לדלג על ההקדמה המעט ארוכה ולעבור ישירות לתכל'ס, שמתחיל מיד לפני התמונה הראשונה. תמונה עצמית היא מושג המתאר את האופן שבו כל אחד מאיתנו תופס את התכונות הקבועות שלו: בין אם תכונות חיצוניות שניתנות לבחינה אוביקטיבית ("יש לי שיער בלונדיני", "אני זכר") ובין אם תכונות פנימיות שנחוות רק בעקיפין ("אני חרוץ", "אני אוהב מוסיקה אלקטרונית"). התמונה העצמית מתגבשת לאורך החיים, ונוטה לשמור על יציבות יחסית. לכאורה, הגיוני לצפות שהתמונה העצמית של כל אחד מאיתנו תהיה די מדויקת (או בפסיכולוגית מדוברת: תהיה "מכוילת"). אחרי הכל, מי מכיר אותי טוב יותר מאשר אני עצמי? אבל בפועל, מתברר, התמונה העצמית אינה בהכרח מדויקת. מי לא מכיר את האדיוט שמשוכנע שהוא גאון הדור? את המניאק מהעבודה שבטוח שכולם אוהבים אותו? ולחילופין, את הבחורה המדהימה שחושבת שהיא לא נראית משהו בכלל? לעיתים קרובות מתברר כי הדרך שבה אנשים תופסים את עצמם שונה מאוד מהדרך שבה הם נתפסים ע"י אחרים, ומחקרים רבים (למשל [1998]) מוכיחים כי רוב האנשים תופסים את עצמם כחכמים יותר, מצחיקים יותר ונחמדים יותר מאיך שהם במציאות. למעשה, סביר להניח שגם התמונה העצמית שלכם מוטה. תמונה עצמית מוטה היא בעייתית, כיוון שסופה של כל אשליה להתנפץ. לדוגמא, במחקר ארוך טווח בקרב סטודנטים [2001] נמצא כי תמונה עצמית מוגזמת ניבאה (לאורך זמן) ירידה בהערכה העצמית, בהתעניינות בלימודים ובאופן כללי באיכות החיים (well being). ההטיה לא הביאה לשיפור במדדים אובייקטיביים (הצלחה בלימודים, למשל), כפי שאולי ניתן היה לחשוב בטעות. גם אם האשליה לא תתנפץ לעולם, לתמונה עצמית מוטה לפחות היבט שלילי אחד נוסף: חוסר היכולת להשתפר. אדם אכפתי שמגלה שהוא נתפס כקר ומנוכר, סביר להניח שיעשה מאמץ לשנות זאת. כל עוד הוא חי באשליה שהכל בסדר, אין סיבה שהמצב ישתנה. איך אפשר לדעת האם התמונה העצמית שלך מוטה? במילים אחרות: איך אפשר לדעת האם הדרך שבה אתה תופס את עצמך אכן מבטאת את המציאות? כדי לעשות זאת יש למצוא מדד כלשהו שאינו מבוסס על דיווח עצמי. עבור תכונות מסויימות, קיימים מבחנים אוביקטיבים שעשויים לתת תשובה מספקת. לדוגמא, אינטליגנציה ניתן למדוד בעזרת מבחן IQ כזה או אחר, ומראה חיצוני ניתן להעריך בעזרת אתרים כמו HOT or NOT (באופן אישי, אני חושב שאדם צריך להיות בעל אישיות קיצונית - חזקה או מעורערת באופן יוצא דופן - כדי שיכניס את התמונה שלו לאתר כזה, אבל לפחות בתיאוריה האפשרות קיימת). מה לגבי תכונות אחרות? איך אפשר לדעת עד כמה אני מצחיק, או עד כמה אפשר לסמוך עלי? לרוב התכונות אין מבחנים סטנדרטיים שאינם מבוססים על דיווח עצמי, וגם אם היו כאלה - עבור תכונות רבות השאלה המעניינת היא לא איך אני באמת במציאות (אם יש לכך בכלל משמעות), אלא איך אני נתפס ע"י אחרים. למשל, הרבה פחות מעניין אותי לדעת עד כמה אני באמת אדם אכפתי - איך בכלל אפשר למדוד את זה? - מאשר עד כמה אני נתפס כאדם אכפתי, וספציפית עד כמה אני נתפס כאדם אכפתי ע"י אנשים שדעתם חשובה לי. למעשה, השאלה המעניינת באמת היא מה החברים שלך חושבים עליך. אז איך בעצם אפשר לדעת? לשאול אותם ישירות (סטייל קל"ע שעושים בקורס קצינים) לא עומד על הפרק, כי סביר להניח שלא תקבלו תשובה אמיתית - בטוח לא לגבי סוגיות רגישות באמת. לכאורה אפשר להעביר מבחן סוציומטרי בחבר'ה, אבל בפועל ברור שגם זה בלתי אפשרי: מעבר לזה שסוציומטרי הוא מבחן ארוך ומייגע, הוא דורש ניתוח מקצועי ע"י גורמים מוסמכים. רימזו (rimzu) היא הפתרון לבעיה, שפיתחנו במשך כמה ימים מרוכזים בקיץ האחרון - אי שם בין המבחנים, המילואים והכנסים. המטרה העיקרית מבחינתנו היתה להרים ביחד פרויקט צד מגניב (ולאו דוקא להרוויח ממנו כסף), ולכן רימזו אינה מערכת מסחרית. לפחות בעתיד הנראה לעין, זה גם לא הולך להשתנות. רימזו היא מעין מבחן אישיות (או מבחן סוציומטרי משוכלל, אם תרצו), רק אמין יותר והרבה יותר כיף. במקום לשאול אותך שאלות על עצמך, רימזו שואלת אותך שאלות על החברים שלך. כל שאלה היא השוואה פשוטה בין שני חברים, על בסיס תכונה מסויימת (למשל, "מי יותר אינטליגנטי: אמיר או בועז?"). המערכת מנתחת את התשובות של החברים שלך, מחשבת את הדירוגים האישיים שלך ומציגה אותם (לעיניך בלבד!) בגרפים מגניבים. כדי לשאול אותך את השאלות הנכונות, רימזו צריכה לדעת מי החברים שלך. מהבחינה הזו, רימזו דומה מאוד ל-LinkedIn, ל-Friendster, ל-Orkut ולשאר הרשתות החברתיות: אפשר לצרף חברים, לראות את החברים שלהם וכו'. המידע הזה משמש את המערכת פעמיים: מצד אחד לדעת על מי רלוונטי לשאול אותך, ומצד שני לדעת בדעתו של מי להתחשב בחישוב הדירוגים שלך. הייחוד של רימזו (מעבר לכך שהיא עונה על אחת השאלות המעניינות ביותר שאפשר לשאול), הוא הדיוק המדהים של התשובות שהיא נותנת. ה"מוח" מאחורי המערכת הוא מודל סטטיסטי מתוחכם למדי, שלמעשה מתחייב שהדירוגים שלך אכן מייצגים בדיוק את מה שהחברים שלך חושבים עליך: בהתחלה, רימזו מספקת דירוגים כלליים יחסית (למשל, אומרת שהחברים שלך חושבים שאתה נמצא "ב-50% הגבוהים במדד היצירתיות"). בהמשך - ככל שהחברים שלך עונים על יותר שאלות לגביך - המערכת מרשה לעצמה יותר ויותר להתחייב על הדירוג האמיתי שלך, ובסופו של דבר כל תכונה שלך מכומתת לטווח מצומצם ומדויק מאוד. בהקשר הזה, חשוב לציין שרימזו מקדישה תשומת לב מיוחדת לשמירה על המידע האישי של המשתמשים: ברמה הראשונה - הדירוגים האישיים הם באמת אישיים, ונגישים אך ורק למשתמש עצמו. זה מבטא את הגישה שלנו שרואה ברימזו כלי לשיפור עצמי, ולא תחרות פופולריות באינטרנט (כמובן, שום דבר לא מונע ממך להראות לאחרים את הדירוגים שקיבלת - אבל זו כבר הבחירה שלך). ברמה השניה - אף אחד, כולל אתה עצמך, לא יכול לראות כיצד דירגת את חבריך בעבר. המטרה היא להבטיח את האנונימיות המוחלטת של הדירוגים, כך שאפילו אם מישהו פרץ לכם לחשבון, הוא לעולם לא ידע מה אתם ספציפית חושבים עליו (או על כל אחד אחר). מאותה סיבה, לא ניתן לראות את הדירוגים שלך כל עוד לא דורגת ע"י לפחות חמישה אנשים שונים (שוב, כדי להבטיח שלעולם לא תדע מה אדם ספציפי חושב עליך). נכון לרגע זה רשומים ברימזו למעלה ממאתיים אנשים, ועד כה קיבלנו תגובות חיוביות מאוד. כדי להבטיח שהמערכת תמשיך לתפקד בצורה הטובה ביותר, בחרנו לעבוד בשיטת ההזמנות, ז"א משתמשים קיימים יכולים להזמין משתמשים נוספים להצטרף לרימזו. מי שלא מכיר משתמש קיים, יכול למלא כתובת אימייל בעמוד הראשי ולבקש הזמנה (הזמנות נשלחות בדרך כלל תוך יום-יומיים). אז אם מעניין אתכם לדעת מה באמת החברים שלכם חושבים עליכם, אם אתם מחפשים מנגנון מדויק שיאפשר לכם לזהות ולשפר את החלקים הפחות טובים באישיות שלכם, או אם אתם משוכנעים שאתם הכי אחלה שבעולם ורק רוצים טפיחה על השכם - רימזו מחכה לכם. אהה, וזה אפילו כשר. בלי קשר, בעתיד הקרוב אני מתכנן לכתוב פוסט נוסף על הטכנולוגיה שמאחורי רימזו. כטיזר אומר רק שפיתחנו את רימזו במתודולוגיה שונה לחלוטין (ולדעתי טובה יותר) מזו שמקובלת בפיתוח אתרים. בין היתר, אנחנו מאפשרים למפתחים חיצוניים להתממשק לרימזו בקלות ובעוצמה שטרם נראו. מי שלא יכול לחכות מוזמן לקרוא בינתיים על ה-API שאנחנו מספקים, ואת הביקורת שקיבלנו (אני לא מסכים עם רוב מה שנאמר שם - ארחיב על כך בעתיד).