אני עקרונית נגד משאלי עם
משאל העם האמיתי הוא הבחירות. אבל יש דרכים רבות להגיע להסכמה יותר רחבה בעם. אין לי אשליה שיהיה קונצנזוס מוחלט. זה לא יהיה ותמיד יהיו מתנגדים מכאן ומכאן. אבל בהחלט ניתן ליצור מנגנוני הידברות בין נציגים מכל רחבי ושכבות הציבור. יצירת מנגנוני הידברות קבועים בין המנהיגים הפוליטים השונים, בין אישי ציבור שונים, הידברות קבועה בין גופי השלטון והממשלה לבין נציגי האזרחים (במקרה זה נציגי תושבי יו"ש). הידברות קבועה, מתמשכת, ללא משוא פנים, במטרה כנה להגיע לכמה שיותר הסכמות ולא פחות חשוב להסכמות על דרך ניהול המחלוקות (כי אלה הרי לא יעלמו לחלוטין). באחד מהדיונים בפורום הזה בנושא גודל הממשלה ומספר השרים ללא תיק, העלאתי ברצינות רבה (ולא בציניות) הצעה למנות שר שיהיה אחראי על ההידברות הפנימית ועל הקטנת המחלוקות). אם כבר שרים בלי תיק, אז שיופנו באמת לעסוק בנושאים חשובים. אני בעד שתוכנית ההתכנסות תגובש לאחר שיחות מעמיקות בין נציגי הממשלה וראש הממשלה לנציגי הציבור שאליו (בעיקר) נוגעת תכנית ההתכנסות, לא כפי שהיה עם תכנית ההתנתקות. אני בעד לנסות להביא את מרבית אותו ציבור כשותף לאותה תכנית ולגיבושה ולא להנחית אותה עליו, אבל אחת מההסכמות שצריכה להיות ברורה, היא שגם כשאין הסכמה, אלימות אינה לגיטימית בכל מקרה וההכרעה הסופית נתונה בידי הממשלה. השלטון והכנסת הם הריבון. אם אין הסכמה על כך - הכל יתפורר.