יש לי שאלה על המודוס הלוקרי

tal and ted

New member
יש לי שאלה על המודוס הלוקרי

מדוע הוא נאסר לניגון בתקופת ימיי הביניים והכנסיה? ז"א אני יודע שזה בגלל איזשהי קווארטה מוקטנת, אבל אני לא מבין את זה. ז"א יש היפוך של הסולם שכן מנגנים, נראה לי היפו פריגי או משהו כזה, חוץ מזה שבשביל שתהייה קווארטה מוקטנת יש צורך בבמולים מה שלא היה בתקופה הזאת?... אני לא מבין את הנושא הזה של הלוקרי. אם מישהו יוכל לתת לי תשובה מפורטת אני יודה לו. תודה.
 

locnar

New member
לא תשובה מפורטת אבל

1. במודוס לוקרי הקוורטה אינה מוקטנת, אלא טבעית. הקווינטה לעומת זאת, מוקטנת (ובגלל שילוב העובדה הזאת עם השביעית המונמכת המודוס והאקורד מכונים "חצי מוקטן"). 2. קווארטה מוקטנת שקולה אנהרמונית לטרצה גדולה - מרווח קונסוננטי ומקובל בכל התקופות. נראה לי שאתה מתכוון לקוורטה מוגדלת (או קווינטה מוקטנת) - "טריטון" - מרווח שאני מכיר לגביו מיתוס שהוא נאסר לשימוש בשל היותו "שטני", אבל אני לא יודע מה המקור של העובדה הזאת. 3. "אני *אודה* לו" - "יודה" זה בגוף שלישי, או, עם שורוק, עיוות של "יהודה".
 

Molchansky

New member
אמממ..

במודוס הלוקרי, סי הוא הפינאל (שזה בעצם כמו טוניקה בסולמות מג'ור מינור) והפה זה הטנור (שזה כמו הדומיננטה בסולמות מג'ור מינור) נוצר לך טריטון בין הפינאל לטנור, וכמובן שטריטון היה אסור לשימוש בהיפו פריגי, אמנם המודוס מתחיל מסי, אבל הפינאל שלו הוא עדיין מי כמו בפריגי רגיל והטנור עדיין לה בתקופה ההיא, בשימוש המודוסים הקטע היה מסתובב בעיקר סביב הפינאל והטנור וזה יוצר בעיה כשיש לך טריטון ביניהם. אגב בתקופה ההיא התחילו להשתמש כבר בבמול על סי כדי להמנע מטריטון, זה עד כמה שאני יודע
 
למעלה