קצת יותר סדר
אני אתרום גם קצת מהנסיון שלי. חשוב לי להדגיש
שאני משתדל למסור מידע מדוייק ככל הניתן אולם אין ספק שהוא לא שלם ושלכל אחד יש מאפיינים שונים של פעילות שיכתיבו קשר שונה מול שלטונות המס בישראל. אין לראות בדברים שלי משום המלצה מקצועית, הדרכה, ובכל מקרה אני לא אחראי על כל דבר שקורה עקב שימוש במידע ! קודם כל, צריך לדעת שכל פקיד שומה (האנשים שעובדים במס הכנסה) רוצה לקחת ממך כסף. לכן, צריך לדעת תמיד מה רוצים ואיך עושים את זה. אנחנו מדברים במקרה הזה במדינת ישראל על 3 סוגי מס:
מס ערך מוסף: המס שאתה אמור לשלם על הערך המוסף של העבודה שלך. ערך מוסף = עבודה + רווח. אם קנית ב- 100 ש"ח וייצרת כיסא ומכרת ב- 200, הערך המוסף הוא 100 והוא שווה לעבודה שלך + רווח. על הסכום הזה משלמים היום 17%.
פה נכנס הקטע של חשבוניות מס. כדי שתשלם למע"מ רק 17% על ה- 100 שהרווחת ולא על כל ה- 200, אתה מציג חשבונית מס ממי שמכר לך את העץ לכיסא כהוכחה. בעסקי בניית האתרים בעצם כמעט כל ההכנסות הן ערך מוסף (למעט המחשב עצמו וכו').
עוסק פטור: מטעמי יעילות, שלטונות מס ערך מוסף לא מתעסקים עם מי שמכניס פחות מסכום מסויים (משתנה כל שנה בשיעור שולי, סביבות 65,000 ש"ח). אלה מקבלים מעמד של עוסק פטור. המשמעות של זה היא שאתה לא צריך לשלם מע"מ אבל מאידך - אתה גם לא יכול להנפיק חשבוניות מס, רק קבלות (קבלות זה עסק של מס הכנסה, לא של מע"מ). כלומר, כשאתה גובה כסף מגוף עסקי, אסור לך לגבות ממנו מע"מ ומצד שני, הוא לא מקבל ממך חשבונית ולכן הוא לא יכול לקזז את הסכום שהוא שילם לך ממה שהוא הולך לשלם למע"מ (במובן הזה, יש סוג של נחיתות באטרקטיביות מול עסקים שכן משלמים מע"מ).
כלומר, אם מדפיסים קבלות, אסור לרשום עליהן חשבונית מס / קבלה, אלא רק קבלה. אני אגב לא מדפיס קבלות, הלכתי לקרביץ וקניתי ב- 5 ש"ח פנקס קבלות. עשיתי חותמת וחתמתי עליו את השם שלי עם מספר ת.ז. אם נרשמים כעוסק פטור במע"מ, הדבר היחיד שצריך לעשות כל שנה זה לשלוח אליהם גלויה (שמקבלים מהם בדואר בסוף כל שנה) ושבה מצהירים כמה הכנסות היו. ככה הם מוודאים שלא עברת את הרף של עוסק פטור.
מס הכנסה: המס העיקרי במדינת ישראל, מוטל על ההכנסה שלך בניכוי הוצאות (כלומר, לוקחים הכנסות פחות הוצאות וממסים רק את הרווח) והוא פרוגרסיבי. כלומר, עד סכום מסויים משלמים נגיד 10%, על כל שקל נוסף עד רף מסויים משלמים 15% ומעל זה משלמים בשביל הדוגמא 20%. נגיד שעל 1000 ש"ח ראשונים משלמים 10% ועל כל שקל נוסף משלמים 15%, אם הרווחתי בשנה מסויימת 1200 ש"ח, אני אשלם 130 ש"ח מס. כשנרשמים במס הכנסה נרשמים כעוסק. מאותו הרגע יש בעצם במדינת ישראל עסק על שמכם, כשמספר תעודת הזהות שלכם הוא "מספר החברה". אילו אישורים צריך לקבל ממס הכנסה ? אישור על ניכוי מס במקור (להתעקש שיהיה 0% או 5% לכל היותר) ואישור על ניהול ספרים. שני האישורים האלה חשובים למוסדות ציבוריים (אוניברסיטאות, עמותות לעיתים וכו') שאסור להם לשלם לכם בלעדיהם. איך משלמים למס הכנסה ? בעיקרון בסוף השנה מגישים דו"ח שנתי למס הכנסה שבו יש הצהרה על כל ההכנסות שלכם, כל ההוצאות שלכם (רק הוצאות מוכרות ! אי אפשר לרשום בגדים בקסטרו כהוצאה לצורך העניין אלא אם אתם בכלל דוגמנים...) ומה השורה התחתונה - הרווח שלכם. חשוב להגיד שלעניין ההוצאות, חייבים להתחיל לשמור קבלות על כל דבר ולתייק ! לפי זה מחשבים לכם את מס ההכנסה. אבל, מס הכנסה לא פראייר ורוצה לקבל מכם כסף באופן שוטף כדי שלא "תיעלמו" בסוף השנה. זה נקרא
מקדמות. תקבלו פנקס שבו תצטרכו ללכת כל חודשיים ולחשב על גבי הפנקס כמה הרווחתם ולשלם לפי אחוז מס מסויים שיקבעו לכם. אם בסוף השנה יתברר לפי הדו"ח השנתי ששילמתם לאורך השנה יותר כסף ממה שהייתם צריכים, תקבלו החזר מס. אם יתברר שהרווחתם יותר, תקבלו הוראה לשלם מיד את ההפרש. בכל הנושא של הדו"ח השנתי כדאי מאוד להיעזר במבוגר שיש לו נסיון בתחום, או באיש מקצוע.
ביטוח לאומי ומס בריאות: שני סוגי מס שנגבים ביחד ע"י המוסד לביטוח לאומי. לכל אחד בעיקרון יש סכום מינימום שהוא צריך לשלם כל חודש עבור ביטוח לאומי ומס בריאות. יש פטור עד גיל 18 ובזמן הצבא הצבא משלם. המס הזה נגזר מגובה ההכנסה ולכן, מקבלים גם כאן פנקס מקדמות שאותו צריך לשלם בכל חודש (אפשר גם במכה אחת הכל אם רוצים). בסוף השנה המוסד לביטוח לאומי מקבל את הנתונים ממס הכנסה ומחשב מחדש את הסכומים ששולמו כל השנה ובודק אם אתה נדרש להוסיף / לקבל החזר. כמובן שמבחינה חוקית חייבים להירשם כעוסק אם רוצים לגבות כסף עבור משהו. זה גם משתלם כי בסופו של דבר הרבה מאוד לקוחות לא יסתכלו עליכם בלי שתהיו עוסקים כיוון שפשוט אסור להם לשלם בלי לקבל קבלה. צריך רק להתרגל לרעיון שמעכשיו, על כל צ'ק שתפקידו בבנק, "האח הגדול" יקח לכם שיעור לא מבוטל של 20%-30%. צריך פשוט לקחת את זה בחשבון ולתמחר את זה. זהו נדמה לי, אם יש עוד שאלות - בשמחה !