יש לי שאלה

sidharta

New member
יש לי שאלה ../images/Emo9.gif

אני לא רוצה להתקיף, אבל יש משהו שאני לא כל כך מבינה: אני לומדת באוניברסיטת בר-אילן, ובשיעור יהדות מסויים שהשתתפתי בו, המרתה בקשה מכל הגברים לשים כיפה (יש לה את הסמכות לעשות זאת כשמדובר בשיעורי יהדות). בכל פעם שמישהו שכח להביא כיפה, היא היתה ניגשת אליו עם חיוך גדול וזוהר על פניה
....אחרי הכל היא עושה מצווה. השאלה שלי היא: האם כאשר אדם חילוני, מתבקש להניח כיפה, כאשר לכיפה אין שום משמעות בעיניו, וזוהי בשבילו רק חתיכת בד, האם אין זו דווקא זילות של מצוות הנחת כיפה? כלומר, מה הטעם בהנחת כיפה, אם הנחתה לא תורמת דבר מלבד תחושת תהייה וזלזול כלפי המצווה (כמובן זוהי אינה אשמת המרצה, אך זוהי תגובה נפוצה ומתבקשת מצד אדם לא מאמין שצריך לשים כיפה). אשמח אם תחוו את דעתכם . תודה מיכל

sidharta

New member
תיקון (חוסר תשומת לב...)

"היא הייתה ניגשת אליו....." ומביאה לו כיפה מהאוסף הגדול שלה :)

אין מצווה כזה

בכל התרי"ג מצוות בתורה וגם במצוות שחז"ל הוסיפו אין מצווה של הנחת כיפה. מדובר במנהג בלבד.

sidharta

New member
תודה על המענה...

ועדיין, האם אין בכך זילות של המנהג? האם חילוני ששם כיפה כאשר הוא מתבקש לכך (מתוך כבוד בביקור בבית אדם דתי/ דרישה בשיעורי יהדות בבר-אילן וכו').... אני מבינה את הרעיון של חבישת כיפה/ לבוש צנוע בבית כנסת ככיבוד המקום (כמו בכל הדתות).... אבל עדיין מציק לי הרעיון של חוסר ההתאמה בין ההצהרה של חבישת הכיפה לבין המשמעות שיש לחבישה אצל אדם שהוא חילוני. בעלי, למשל אינו שם כיפה בקבלת שבת אצל אמו (שהיא ממש לא דתיה אך שומרת על הדלקת נרות ובשר-חלב. היא נוסעת בשבת, ומכאן שסרובו אינה פוגע בה באמת, כי אם רק אינו מסתדר למה שהיא רגילה אליו, למה שנהוג), משום שהוא אינו רואה טעם בחבישת כיפה שאינה מתוך אמונה אמיתית.

sidharta

New member
התשובה של הרב עוזיאל אינה

נותנת לי תשובה. האם את, כאדם דתי, מרגישה שאם אדם חילוני יחבוש כיפה בבואו לביתך, את תרגישי "מכובדת", למרות העובדה שחבישת הכיפה היא מעשה צבוע מצדו, שהרי הוא לא מאמין? סוגיית כיבוד האנשים סביבי איננה רק עניין "המכבד" אלא גם גישת "המכובד"...האם רק כדי שיכבדו אותי, אני מעוניינת שהמכבד אותי יעשה דבר שאינו תואם את אמונתו?

sidharta

New member
לגבי עניין הכומתה

עניין הכומתה הוא טפשי בעיני במידה רבה, אך כאן אין עניין של אמונה, כי אם איזה שהוא נסיון להשריש בחייל משמעת. דבר שאינו מוריד מטפשות הדבר, אך אני לא מנסה למצוא הגיון בצבא...:(

lala897

New member
אני לא מרגישה "מכובדת" מעצם

זה שהוא שם כיפה, אני מרגישה "מכובדת" מכך שהוא חשב עלי, התחשב במנהגים שלי והשתדל לכבד אותם.

yoyo10

New member
באופן כללי

אני באמת חושבת שצריך לכבד את האנשים ואת המקום אבל יחד עם זאת אם מחייבים משהוא לקיים מצווה היא לא באה מה
זה מוריד מערך המצווה

lala897

New member
לא זה לא זילות.

זה כבוד לתורה. אולי זה פוגם בכבוד העובדה שהוא לא מאמין בזה אבל זה עדין כבוד. כשבאים אלינו חילונים ורוצים לשתות הרבה מהם מבקשים כיפה (מצידם כמובן- אף אחד לא ביקש מהם) ומברכים. זה מין אקט של כבוד.

sidharta

New member
מה אני אגיד לכם....

אני מכבדת את דעתכם, אבל קשה לי עם הרעיון הזה. לפני חתונתי אבני ובעלי באנו לבית הרב, שהיה מאוד נחמד. לא באתי עם חצאית, והשיער שלי היה פזור (אבל באתי בבגדים לא חשופים מידי, כי בכל זאת אני מכבדת אותו), ובעלי לעתיד בא ללא כיפה- פשוט כי זה לא אנחנו, וניסיון ליצור מצב שקרי אינו מסתדר עם סולם הערכים שלנו, שחלק גדול ממנו הוא לא לשקר, לא לאחרים ובמיוחד לא לעצמינו, ובטח שלא למטרות "פוליטיקה" בין אישית. וזה נכון גם לגבי יחסים בעבודה, בלימודים ובכלל. ואני לא חושבת שזה הפריע יותר מידי לרב. ולדעתי זהו המצב הרצוי. אבל כאמור, זוהי דעתי :) ורציתי לדעת איך אנשים אחרים חושבים. אשמח לשמוע דיעות נוספות תודה מיכל

למעלה