יש לי שאלה

יש לי שאלה

האם יש משמעות מסוימת לסדר האלף-בית שכמעט זהה בעברית, אנגלית, ערבית יוונית וכו', או שסדר האלף-בית נעשה באקראי והסיבה שהוא דומה בשפות השונות היא שהן נוצרו במקור משפה אחת? אלף - איי - אליף - אלפא ..... ..... .....

הערות (לא תשובה)

ההתחלה אכן דומה. בערבית ההמשך שונה לחלוטין, בכתב לטיני, יווני, קירילי וגרוזיני ההמשך דומה יותר. מעניינת ההתחלה ברוסית: А - אָ Б - בֶּ В - בֶ (ב' רפה!) Г - גֶ Д - דֶ

../images/Emo32.gif כתב גרוזיני

הא'-ב' הגרוזיני (בלי נדר לדיוק מוחלט): ა ბ გ დ ე ვ ზ თ ი კ ლ მ ნ ო პ ჟ რ ს ტ უ ფ ქ ღ ყ შ ჩ ც ძ წ ჭ ხ ჯ ჰ ჱ ჲ ჳ ჴ ჵ ჶ אומרים שגם מוצאו מהכתב האשורי (ארמי?). שתי האותיות המבוטאות כ-T (אחת מהן עם תוספת "נשימה" h): ტ თ נראה לי די מזכירות את ט |סדגש ו-ת שלנו, אם כי הן באות בסדר הפוך.

גאך

New member
ההסבר לכך הוא פשוט

הבתא היוונית הפכה עם השנים לרפויה,-V (לכן ביוונית בשביל לרשם B כותבים צרוף של פאי ומיו) וכשהנזירים קירליוס ומתודיוס המציאו כתב מיוחד לעמים הסלאביים הם המציאו אות מיוחדת לעיצור B

friend9

New member
קצת סדר (היסטורי) בעניינים

א. מממצאים ארכאולוגים שיש בהם אלף בית מסודר, ותמיד לפי הסדר שלנו, עם סטיות קלות: 1. אלף-בית שלם בשפה האוגריתית, הכתובת כתובה בכתב האוגריתי. מאה 13-14 לפני הספירה. 2. ממצאים מיוון עם אותיות יווניות מסודרות לפי הסדר. מאה 8-7 לפני הספירה. 3. אותיות א,ב,ג,ד,ה חרותות על אבן-מדרגה בלכיש. מאה 7 לפני הספירה. 4. אקרוסטיכונים בתנ"ך. מאה 6 לפני הספירה, לפי חוקרים רבים. מכאן ברור שהסדר ראשיתו בשפות שמיות מערביות, ועם אימוץ הכתב ע"י יוונים, גם הסדר נדד שמה. ב. לא מצאתי ממתי הערבים אימצו את סדר הא"ב. כיום לרוב הצרכים יש להם סדר המבוסס על צורות האותיות, ולצרכי מספור משמש הסדר השמי הקדום. ג. הרומים קיבלו מן היוונים, אך שיבשו את הסדר כהוגן, ובעקבותיהם שאר עמי אירופה..

למעלה