יש לי שאלה

יש לי שאלה

עם איזה כאב קשה יותר להתמודד? כאב פיזי או כאב רגשי?

חן1

New member
לדעתי נפשי אבל..

זה כמובן תלוי בסוג ורמת הכאב. יש כאב פיזי חזק ויש חלש יש כאב נפשי חזק ויש חלש.. בעצם לא יודעת אי אפשר להשוות

נטע-יקרה

בספר לשלוט על הכאב -של ד"ר ברוך אליצור-בהקדמה שלו, הוא דן בכמה שאלות: "האם טיפול בכאבי בטן או בכאבי ראש הנובעים מדחק נפשי, הם בתחום הרפואה או בתחום הפסיכולוגיה? האם פסיכולוג יכול להקל על כאביים גופניים, כמו אלה הנגרמים משבירת רגל או מחלת סרטן, או שהטיפול חייב להתמקד רק בתרופות משככות כאבים? מי אמור לטפל בחולה שאיבד כל רצון להמשיך לחיות, וכתוצאה מכך מערכת החיסון בגופו התמוטטה פסיכולוג או רופא? מחקרים רפואיים שפורסמו בשנים האחרונות, מצביעים על קשר גומלין הדוק בין הגוף לנפש. לכן: כאשר הפרקים כואבים,אנו עלולים לחוש חרדה או לשקוע בדכאון. כאשר אנו שרויים בחרדה או בדכאון,כאבי הפרקים עלולים להתחזק. כאשר אנו מתרגלים שיטות הרפיה פסיכולוגיות, כאב הפרקים עשוי להחלש. ונקודת המוצא של ספר זה היא, שגוף ונפש הם שני חלקים של אותו שלם. אני מאמין , שבכל תהליך גופני, כמו כאב, נפילה למשכב או החלמה ממחלה, הנפש מעורבת ומשפיעה רבות". כבחורה שחיה עם המון כאבים פיזיים, ללא הודעות מוקדמות, עם התקפים של נשימה והפרעות קצב בלב , אני חיה גם עם המון חרדה , בזמן התקף החרדה מגבירה את כל הכאב ואת ההתקף....וזו הבעיה הכי קשה לטפל בי בנפש, והמטפל הטוב ביותר בשבילי בזמן ההתקף הוא אני, כי כל מטפל בצדק אומר לי בזמן ההתקף-אני רוצה לעזור אבל אני לא יודע כמה מזה רפואי כמה מזה חרדה בזמן הארוע ..תרגיעי את עצמך..תעבדי על עצמך..... אז בעצם כל כאב פיזי מלווה בכאב רגשי, במצבים קשים , כאבים חזקים חוזרים, ולהפך חרדה ויאוש, ודכאון אצלי לפחות כמו שבוע שעבר מגבירים כאבים פיזים, אז אין מה יותר קשה...שניהם קשים כי הם משולבים. הלוואי והרופאים שלי(מלבד רופא המשפחה) שיורדים עלי המון שאני בחרדה בגלל מצבי , ובמשבר היו מכניסים למוח הקטן שלהם את הקשר הישיר. אבל האמת התרגלתי שהם מעליבים או יורדים , או מסתכלים עלי כפסיכית מהלכת,כי אחרים פשוט לא מספרים להם שהם מפחדים או חרדים, או סובלים נפשית מהכאבים, או מההתקפים. אצלי ממש מדהים לראות את התופעות של הקשר בין הגוף והנפש, ממש מדהים לראות את זה מבחינת הרפואה. איך אחרי שרופא בודק אותי בזמן אמת, ומרגיע אותי ,כשנותן טיפול כדור, או מסביר מה קרה לגוף....ויחד נרגע קצת ההתקף, הכאב... רחל-נשמה

כמה שאת צודקת

אני אמנם לא סובלת מהתקפי חרדה, ואין לי בעיות פיסיות מיוחדות, אבל זה נכון. גם כשמגיע הכאב הרגשי, מגיע איתו גם כאב פיסי. הוא מתחיל בבטן בדרך כלל ומקרין לשאר חלקי הגוף. ובדרך כלל המצוקה הכי גדולה שאני מכירה אצלי זה הקושי או כמעט חוסר היכולת בעצם לבכות. הבכי הזה שכלוא שם ולא יוצא. זה נורא. היום בבוקר הבכי יצא ומדהים כמה שההרגשה השתפרה. גם הפיסית וגם הנפשית כמובן. רחל, איך את מרגישה עכשיו? יש שינוי בעוצמת הכאבים?

סיריוס

New member
מושג העזרה הרפואית

מאד ברורה העובדה כי את היא זו השולטת במה שאחראי לקשר בין נפשך לגופך. אבל האם עובדה זו מונעת ממך להפוך חיבור זה לשליטה גם על חייך? אומרים כי אם אדם מבקש עזרה, עליו לצפות שמי שנותן לו עזרה יעשה זאת בדרכו שלו. אולם לפעמים עלינו לבחור בסוג העזרה אותה אנו מבקשים, ואפילו ממי לבקש ואיך לקבלה. חלק עצום מתהליך זה קשור בהבנת הסביבה הקרובה, ואיך אפשר לשפר, ולקוות לטוב. ברפואה אלטרנטיבית אומרים כי באדם חולה יש מערכה בין כוח החיות לבין הכוח העוין, והדרך להגיע לבריאות היא לשחרר את הזרימה הטובה של כוח החיים.

stonefroze

New member
היי נטע.

זאת שאלה מורכבת שיש להתמודד עמה ברצינות. ניתן לחלק אותה למרכיביה וניתן(ואולי אף רצוי) להתמודד איתה כמכלול. כאב פיזי נוצר במצב שבו מערכת העצבים בנקודה מסויימת בגוף מאותתת למוח שדבר מה אינו כשורה ואינו פועל כפי הנדרש. כיוון שהמוח משמש כמרכז בקרה הוא יכול להנחות איברים אחרים לבדוק מה הבעיה במידה ומדובר בפגם חיצוני(כוויה או חתך או כל פגיעה אחרת)ואו אז במידה והפגם אינו חמור האדם מסוגל באמצעים רפואיים סטנדרטיים,לפעמים מבלי ללכת לרופא להרגיע את הכאב ולפתור בזמן קצר יחסית את הבעיה. זהו כאב מהיר יחסית וחולף שלאדם קל להתמודד איתו ולהשלים עמו.(ניתן לשים יוד,קרח ,פלסטר וכדומה) לעיתים הכאב הפיזי כתוצאה מפגיעה חיצונית הוא כל כך עז שאו אז האדם מאבד את ההכרה ובכך מנותקים המסרים של הכאב אל המוח(כך זה נראה לי) הכאב הפיזי יכול להיות גם כתוצאה מפגם פנימי,העשוי לרמז על התפתחות נסתרת של מחלה.זהו כאב שבא והולך והתפקיד שלו לומר לאדם שכדאי ללכת לרופא ולבדוק בעיה אפשרית. כאבים פיזיים,אם כן,מעידים א)על בעיה גופנית פנימית מתפתחת,לפעמים גם כתוצאה ממצב כמו רעב וצמא לדוגמא ב)על פגיעה קלה או חמורה במרקם החיצוני של הרקמות ג)לעיתים הם מעידים על מתח נפשי עז הבא לידי ביטוי באורח גופני (על הקשר בין גוף ונפש היו כבר אינספור מחקרים) עם כאבים פיזיים ניתן להתמודד באמצעות טיפול ממוקד בגורם הכאב ונסיון להרגיעו. כאשר הכאבים הפיזיים הם חמורים במיוחד,כמו בשעת מחלה קשה או פגיעה חמורה ברקמות הגוף(תאונות דרכים,שריפות,פיגועים חבלניים) הרופאים נוהגים בדרך כלל להרדים את המטופל,על מנת שלא ירגיש בכאב. המטופל אמנם אינו חש בכאב אולם הוא גם אינו חש בשום דבר אחר כלשהו. כל אדם מתמודד אחרת עם כאב פיזי ויש בני אדם אשר הם בעלי יכולת גבוהה יותר להתמודד עם כאב פיזי לעיתים אפילו עד כדי התעלמות ממנו. יחד עם זאת כל כאב פיזי מבטא מצב מסויים של חוסר איזון ושלמות בגוף. כאב נפשי מבטא מצב מסויים של חוסר איזוןותחושת סיפוק ושלמות בנפש. כאב נפשי הוא מצב של נפש רעבה.נפש המרגישה שחסר לה משהו.או שמשהו בשלמותה נפגע כתוצאה מארוע כלשהו(אובדן,תאונה,או כל ארוע טראומטי אחר) המשנה את תפישת הדברים של הנפש באופן פתאומי ולכן יוצר משבר . כל עוד הנפש מרגישה שחסר לה מרכיב מסויים שבו היא רואה מרכיב מהותי ומשמעותי לעצמה ולתפקודה,או כל עוד הנפש מאמינה שאיבדה מרכיב שכזה או אז היא נמצאת במצב של כאב. יחד עם זאת ,מה היא ההגדרה של נפש? כמובן שאני אינני יודע יותר מהאחרים בעניין זה,אבל בואו נבחן את העניין מההיבט הפיזיולוגי(דהיינו המוח וכל מה שמתרחש שם), וההיבט האישיותי חברתי. המוח הוא הכלי שבו נמצאת האישיות שלנו,שבו בא לידי ביטוי האופי, נוצרת התנהגות,מובעים רגשות שונים,אצורים זכרונות,נחלמים חלומות. למכלול של כל הדברים הללו ניתן לקרוא נפש. עם כל הדברים הללו אנו יוצאים אל העולם ולעיתים אנו מרגישים שהם חוסמים את העולם שאליו אנו רוצים להגיע בפנינו. גם התחושה של החסימה של העולם בפני הנפש הרוצה להרגיש באחדות עם העולם ועם כל מה שסובב סביבה היא הכאב. כי הנפש רוצה לזרום והנפש רוצה להתמזג ורוצה לחוש שהיא לא לבד בתוך דלת אמותיה(המוח),שיש לה אינטראקציה חיובית עם נפשות אחרות בעולם מעבר למחסום הגוף ועם העולם או היקום עצמו. כאשר הנפש רואה שכל מה שקיים הוא רק גוף ואין היא מצליחה לחרוג מגבולות הגוף של עצמה או אז היא מרגישה כאב. אם נבחן את הדבר מההיבט הפיזיולוגי,הרי לפעמים הכאב הנפשי אינו אלא,באופן ידוע,בעיה פיזיולוגית מוחית ראשונית,המשפיעה באופן ברור לחלוטין על התפישה של האדם ורגשותיו וכתוצאה מכך מערערת בהדרגה את האיזון של האדם מול העולם והאחרים ולכן מביאה בעצם לאותה תוצאה בדיוק הנוצרת גם ללא בעיה פיזיולוגית כלשהיא. כי הבעיה הפיזיולוגית לא בהכרח אמורה להביא למצב של נפש "רעבה", היות ובהיבטים פיזיולוגיים רבים ניתן לטפל בכדורים, אולם במקרים רבים נוצר כאב נפשי כתוצאת לואי שלה גם כאשר ההיבטים הפיזיולוגיים מטופלים נקודתית. זהו כאב שהוא קשה מאוד לטיפול כי צריך לטפל בהרבה מאוד דברים בעת ובעונה אחת.ולכן הטיפול נמשך לאורך זמן ומצריך אף לימוד מתמיד של דרכי התמודדות חדשות וסביבה מאוד מאוד תומכת. ושוב כמו בהיבט הפיזי ניתן לחלק את הכאבים הנפשיים לקלים,בינונים וחמורים כאשר הבינונים והחמורים מצריכים כבר טיפול בעזרת בני אדם אחרים ולעיתים סוגי כדורים שונים(כמו כאב פיזי)והוצאת האדם לפעמים מהסביבה הגורמת כאב לסביבה אחרת,תומכת יותר,אשר בה יהיה לו קל יותר,גם בעזרת בני אדם אחרים להתמודד עם הכאב וללמוד כלים חדשים להתמודות עם הכאב. ובקלים ניתן להתמודד בעיקר לבד באמצעות מנגנוני הגנה בריאים שיש לכל אחד. (שינה טובה עוזרת להתמודד עם הרבה בעיות להרבה אנשים.) למוח יש מערכת איזון עצמית עבור כאבים קלים כשם שהגוף יודע להפריש חומר קורש דם כאשר יש שריטה קטנה כלשהיא) יחד עם זאת בעיות נפשיות יוצרות לפעמים בעיות גופניות,שלעיתים אינם אלא סימפטום לבעיות הנפשיות,אולם לעיתים הופכים ממש להיות בעיות גופניות אמיתיות.וההתמודדות לכן,הופכת להיות קשה כפליים. לטעמי,כאב הוא כאב,בין אם יהיה נפשי ובין אם יהיה גופני. כאבים גופניים חזקים כמו גם כאבים נפשיים חזקים מסכנים את האדם באופן קיומי ומצריכים התמודדות דרסטית והתערבות חיצונית כלשהיא על מנת לייצב את המצב. כשם שלעיתים לוקח לאדם פגוע פיזית להשתקם במשך חודשים ושנים,כך לוקח לעיתים לאדם פגוע נפשית כמעט אותו משך זמן ולעיתים אף יותר. (דוגמא טובה לכך היא הלומי קרב) הנפש והגוף הם מכלול אחד.הם מחזקים אחד את השני.יש להם יכולת הבראה מופלאה וכל מה שאנו צריכים לעשות זה לקוות,לעשות, להלחם ולהעזר בלי כל בושה באחרים הנחלצים לעזרתנו, ובאחרים הרוצים להעזר בנו. כי תקשורת בריאה בין אנשים עם חוויות קיומיות דומות מהווה את אחד המפתחות החשובים ביותר להתמודדות והתגברות על הכאב. ואם יש דבר אחד שאותו צריך לזכור,הרי זה במיוחד הדבר הזה.

סטון-יקר וואו איזו תשובה

התגעגעתי אליך:)))) נטע-עכשיו כשאני קוראת את הדיון בנושא, אין לך מושג כמה אני מודה לך שהעלת את הדיון.אין לך מושג כמה זה קשור לדיון שאני עשיתי עם שתי השאלות....אני חושבת שזה מדהים....ונתן לי חומר למחשבה. רחל-נשמה

רחל, אני שמחה לקרוא את זה ../images/Emo13.gif

חזרתי עכשיו מהבריכה וכרגיל מייד הדלקתי את המחשב, והאמת היא שגם אני מאוד נדהמת מהדיון שהתפתח כאן כתוצאה מהשאלה שלי.

סטון, תודה על ההסבר המפורט

קראתי אותו מתחילתו ועד סופו ולמדתי דברים חדשים ומדהימים שעד עכשיו לא חשבתי עליהם.

לנטעלה ../images/Emo13.gif

קראתי את כל מה שכתבת על הכאב שלך וזה נגע לליבי(איך אפשר שלא)צר לי לאכזב אותך אולי אבל הכאב הוא תכונה אנושית מוזרה שלא נפטרים ממנו אף פעם והיא נוטה לצוץ ברגעים הכי לא מתאימים(כמה מעצבן את צודקת)אבל ככה אנחנו אנושים שכאלה ואולי אולי לא לחינם הכאב קיים אלא כדי לחדד את הראיה שלנו, לגרום לנו להעריך את יופי החיים(כן דרכים מוזרות יש לבורא עולם)אז ככה זה.מאחלת לך שתמצאי את הדרכים המיוחדות לך להתמודד. שלך חנה גונן

תודה לך חנה

ואצלי בכל אופן, כשמדובר בכאב רגשי, המתורגם לכאב פיזי, אז אולי בעצם הכאב הוא פחד, או שאולי הם שני אויבים שנלחמים ביחד.

לנטעלה ../images/Emo24.gif ../images/Emo24.gif ../images/Emo24.gif ../images/Emo24.gif

לא בושה לכאוב לא בושה לפחד להחצין רגשות מראה על כוח נפשי חזק. ואם יש לך כוח זה הרי אני מאמינה שתוכלי להתמודד עם כל דבר בעולם. שלך חנה גונן

למעלה