יש לכם כח לקרוא?

דנטל

New member
יש לכם כח לקרוא?

כי, משום מה, יש לי כח לכתוב, למרות שזה מעיק כבר מלא זמן וחסכתי מעצמי את הכתיבה. עכשיו סיימתי לענות בשרשור של ההימורים בפמ"ע וזה יצר בי צורך להוציא. אנחנו משפחה פיצית. אמא, בת ובן. וזהו. הוא היום בן 31. קטן ממני בשנה וחצי. בכתה ט' החליט שהוא לא מעונין ללמוד יותר והתחיל לעבוד בבורגראנץ'. בדלת הסמוכה פתחו בינגו. זה היה נשמע נורא תמים. בינגו. הוא וחברים היו הולכים לשחק בבינגו. הוא טיפוס כזה שאיפה שיש בעיות הוא הולך. נורא רוצה לתקן את העולם ובכל זאת נמשך לצרות. אבא שלי עוד אפילו היה חי כשבגללו הלכנו לעובדת סוציאלית. ואיפשהו מזל שאבא שלי מת כשהייתי כמעט בת 18 ופספס את הבלגן. מאידך, אני הרבה נוטה לחשוב שאם אבא שלי לא היה מת, אנחנו היינו משפחה יותר נורמלית, אבל בתכלס ההימורים הרי היו קודם. הוא היה פעם באיזו קבוצת גמילה. שם אמרו לאמא שלי שהסיכוי שלו להגמל נמוך כי הוא מודע. כלומר, הרבה מהמרים פשוט חושבים שיום אחד הם יביאו "מכה" ויהיו מסודרים בחיים ולא יצטרכו להמר ואותם אפשר לגמול על ידי פיצוץ הבועה שבה הם חיים. הוא יודע שהימורים לא עושים אותך עשיר ושאין ממש דרך מהירה לעשות כסף ושזו בטח לא הדרך. הוא לא חי בבועה. אין את מה לפוצץ. הוא באמת לא נגמל. לפני כמה שנים נסע להודו. לא הימר שם. חזר לארץ להפסקונת של חודש בשביל להיות ביום ההולדת שלי ובאזכרות של אבא שלי וסבתא שלי וסבא שלי ולטפל בענינים של הדירה שלו ושב להודו. האריך קצת את הטיול המתוכנן ואז החליט שמשעמם לו והוא חוזר. התחיל לעבוד בהרצליה ואחרי כמה זמן עבר לסניף בראש פינה. היה אמור להיות שם שנה, אבל לקראת הסוף חטף עצבים והחליט לחזור לתל אביב. הבעיה היתה שהדירה שלו היתה מושכרת, אז הוא היה בחדר הנוסף שלי 5 חודשים והיה צריך לחפש עבודה. באיזה שלב היו ימים שלמים שהוא הסתגר בחדר וישן. היה לי נח להתעלם מהעבודה שזה מעיד על בעיה. אמא שלי שאלה אם אני שמה לב שקורה לו משהו. אמרתי שהוא רק ישן כל הזמן. היא אמרה לי שהוא ביקש ממנה שתשיג לו פסיכיאטר. הוא סיפר לה שהוא בדכאונות מההימורים ושבכל הפעמים שהגיח לתל אביב היה מהמר, אז עכשיו שהוא ממש גר פה שוב, הוא בזבז את כל החסכונות שלו מראש פינה שהוא רצה לעוד חו"ל ארוך. שאלה אם ראיתי חתכים בידיים. לא ראיתי. הוא גם באמצע הקיץ מסוגל ללבוש ארוך וזה לא היה קיץ. הוא נכנס לדכאונות בגלל הידיעה שההימורים יותר חזקים ממנו והוא לא שולט על עצמו, ובגלל שהוא קרע את התחת כמעט שנה בראש פינה בלי החברים מהמרכז ובלי בילויים והכל הלך. אני גם ככה סובלת מנדודי שינה ולא יכולה להרדם מהשטות הכי גמורה, אז מה שהיא סיפרה לי בכלל חיסל לי את השינה. כשהייתי יוצאת מהבית פחדתי לחזור ולמצוא אותו מת. הוא היה שם סגור בחדר ולא הייתי קוראת לו עד שאמא שלי היתה מכריחה אותי בטלפון כי פחדתי שאין יותר מי שיענה. הייתי בעצמי בדכאון וכעסתי שהדכאון שלו מדכא אותי ואני לא יכולה לישון אחרי שסוף סוף הרגשתי שיפור באיכות השינה שלי. האבא של החבר הכי טוב שלו הוא גם מהמר. שם כבר מדובר בסכומי עתק. באיזה שלב האמא אמרה שזו או היא או ההימורים אז הוא הפסיק. אחרי זה הם גילו שהוא היה טס לחו"ל ומהמר שם. היה להם עסק משגשג. הכל הלך. אין עסק, אין דירות, רק חובות אדירים. הם לא מוכנים לדבר עם האבא. הבן אדם מנודה ממשפחתו. את החובות הם נאלצים לספוג. אני מדברת על סכומים שמשתעבדים אליהם כל החיים בלי הגזמה. אמא שלי ניסתה להאכיל אותו שככה הוא בסוף יעשה גם לנו, אבל הוא הרי יודע. הפסיכיאטר הביא לו כדורים נגד הימורים. נשמע הזוי, אבל זה עזר. הוא היה מאושר. לא רק מזה שזה עושה שלא תהמר, אלא גם בגלל שהכדורים האלה עושים אותך מאושר. לא יודעת מה השתבש. הוחלפו לו הכדורים, אני חושבת, והוא חזר להמר. הוא שוב בדכאונות ושוב מסתגר בבית וזה קצת מקל עלי שזה לא בבית שלי ואני אפילו ישנה חרא כרגיל ולא ממש-חרא כמו כשהוא גר פה. הוא לא עונה לשיחות כי חוץ מהשיחות מהגובים הוא גם חייב עכשיו לחברים. אפילו אני לא יכולה להתקשר כי הוא חייב לי 500 ש"ח כי לא היה נעים לי לסרב שוב להלוואה וגם לא היה לי תירוץ. אני פשוט לא ממש בן אדם שמסוגל לשקר אז בפעמים הקודמות באמת לא היה לי כסף, אבל הפעם היה אז לא היה לי מה להגיד והלוותי לו והוא הימר על זה במקום להחזיר לחברים כמו שהוא אמר. על זה גם נוספים לי עצבים על אמא שלי שכל הזמן מדברת עליו וזה אותו טקסט מעצבן "הוא שוב לא בסדר" ומלא רחמים על עצמה שזו תכונה די חזקה אצל אמא שלי שמרתיחה אותי. אני שותקת. מה אני אגיד לה? שתפסיק לרחם על עצמה? שתפסיק לתת לי הרגשה שהיא שוכחת שיש לה גם בת? והיא לא שוכחת. היא זוכרת אותי המון, אבל כשהיא מתחילה עם התקליט השבור עליו זו ההרגשה, וגם אני מרחמת על עצמי. זו אשמתי שאני אדם קר שלא מביע רגשות ולכן היא בכלל לא מודעת לזה שלא ישנתי ושפחדתי ושאני בעצבים. היא מעצבנת אותי, אבל לא בהכרח בצדק, רק שאני כזו - עצבנית. זה לא שאני באמת חושבת שאם היא היתה יודעת איך זה משפיע עלי, היא היתה מפסיקה לרחם על עצמה, אבל שיהיה. "מזל" שיש אנשים שהמצב שלהם יותר גרוע, אז אפשר לשמוח בחלקי. זהו, השרשור בפמ"ע הרגיז. לאנשים אין בעיה עם הימורים. בדיוק כשם שלי בטח לא תהיה בעיה עם דברים שאני לא מבינה את ההשלכות שלהם. רציתי שעוד כמה אנשים יבינו מה הימורים יכולים לעשות. תודה
. מקוה שלא התשתי יותר מדי. זה בכל זאת 16 שנה בהודעה אחת. זה בעקרון מתאים לבלוג, אבל לא לבלוג הספציפי שלי. אני מקוה שאני יכולה לישון קצת עכשיו.

אממ

אני לא יודעת אם את רוצה שגם נגיב [או שאולי זו סתם הייתה פריקת עצבים ומתחים]. ניסיתן לשכנע את אחיך ללכת לפסיכיאטר ולשאול לגבי הכדורים? אם הם באמת הוחלפו לו, אם יש אפשרות לקבל את הסוג הקודם? מפגר ובנאלי עד כמה שישמע, אבל אני מקווה שזה יפסיק והוא יתאפס על עצמו. כבר קרו מקרים של אנשים שיצאו מזה, אל תוותרו

דנטל

New member
זו היתה פריקת עצבים

אני לא מתעסקת בענין הפסיכיאטר. זה מראש היה דיבור שלו עם אמא שלי והיא זו שהשיגה פסיכיאטר והיא גם לפעמים הולכת בעצמה אליו כדי לדעת איך הוא מתרשם. אותו כנ"ל לגבי שאר הסיפור. הוא לא שיתף אותי. הוא סיפר לי רק את הדברים הטובים. אמר לי כשהכדורים עשו לו טוב. בא איתי למסיבות כשהפסיכיאטר אמר לו להתחיל עם בנות (מין שיעורי בית שכאלה). לא אומר לי על הדברים הרעים. את אלה אני שומעת מאמא שלי. הבן אדם היה גר אצלי וידעתי את הדברים מאמא שלי ולא ממנו. עכשיו, אם הוא בוחר לא לספר לי, אז אני לא אלך ואשאל. מבחינתי, זה כאילו הוא אמר לאמא שלי "אבל אל תספרי לה" ואני לא דוחפת את האף. היתה סיבה בגללה הכדורים הוחלפו ובטח יש סיבה למה לא מחזירים אותם. או שאני לא יודעת מה הסיבה, או שאני לא זוכרת. צריכה לשאול את אמא שלי. הוא אמר שהוא החליט שלא תהיה לו משפחה, בשביל שהם לא יצטרכו לסבול כמו המשפחה של החבר הכי טוב שלו. זה אומר שהוא בעצמו לא מאמין שהוא יצא מזה, נכון? נראה לי שהוא כבר לא נאבק. כבר נותן להתמכרות להיות יותר חזקה ממנו. מדוכא לאללה מזה, אבל מתדרדר עם זה. אם הוא שיקר לי על ה- 500 ש"ח זה כבר מדורדר לגמרי. הוא בחיים לא שיקר קודם. לוותר בטוח שלא. אי אפשר לוותר לדבר כזה.

לא לוותר

עליו כבן אדם - במקביל כן להציב גבולות בעניין הכסף. אין שום סיבה שתאפשרו להתמכרות שלו לגרור אתכם לחובות. אותו כנ"ל עם מכורים אחרים. ממשכים לדאוג ולאהוב אותו ולא לתת יד להתמכרות שלו. לנסות להפריד בין האדם להתמכרות למרות שנורא קל לבוא ולהגיד "אבל ההתמכרות היא חלק ממנו"... נכון, אבל זה החלק שאתם לא אוהבים וזה החלק שאתם לא רוצים לשתף עמו פעולה. ובאופן יותר פרקטי: לתת אוכל, קורת גג, בגדים - אבל לא כסף. אם נגיד הסכמתם לתת 500 ש"ח לחובות, דאגו שאתם משלמים לאדם שחייבים לו ולא לסמוך עליו שיעביר את התשלום. במידה והוא מתחיל לגנוב או למכור את רכושכם - או אז צריך לחשוב שוב פעם.

דנטל

New member
אני בחיים לא מלווה לו יותר

לגבי אמא שלי זה יהיה קצת אחרת, אבל היא סיכמה איתו על איזה הסדר שהמשכורת שלו תעבור אליה והיא תנווט משם את הכספים על פי שיקוליה, כך שבקושי יהיו רגעים נתונים בהם יש לו כסף נזיל. בינתיים, הוא כל הזמן דוחה את ההליכה לבנק.

דנטל

New member
שהוא יפסיק

שיפסיק להיות מכור, וזה כבר יפסיק את השקרים והדכאונות והמצוקה של אמא שלי והפחדים שלי.

אחת הבעיות

עם המשאלה שלך (שכבודה במקומה מונח) הוא שאת רוצה שמישהו אחר ישתנה כדי שלך יהיה יותר טוב... ועל הדרך את מכילה את מערכת הערכים שלך גם עליו ואומרת לעצמך "וגם לו יהיה יותר טוב". וזה נכון, זו משאלה מאוד מכובדת אבל בלתי אפשרית. כלומר, לא בלתי אפשרי שיום אחד הוא ייגמל, אבל אם וכאשר זה יקרה, זה יקרה כי הוא מספיק רוצה שינוי כדי לעמוד בפיתויים, ולא כי את או אמא שלך רוצות. אם היית יכולה לעשות משהו שישנה אצלך את הפרספקטיבות, משהו שיעזור לך לחיות את חייך יותר טוב אפילו שיש לך אח כזה, משהו שיעזור לך לתפוס את המהות שלו כמות שהיא ואולי לוותר על רצון לשנות אותו... אולי אז יהיה לך יותר קל. לא בטוח, רק אולי. ובמאמר מוסגר רק אגיד, שבלי קשר לסיפור הכואב שהבאת, אם היית עוצרת באופן מקרי אנשים ברחוב - כל אחד היה יכול להגיד לך בשליפה מיידית מה לדעתו צריך לקרות בעולם כדי שהוא יוכל לחיות את חייו יותר טוב או יותר בקלות ממחר בבוקר. הכי קל זה לבקש שהשינוי יבוא מבחוץ, מהסביבה, שמישהו אחר יעשה אותו - אבל הכי קשה שבאמת יקרה שינוי כזה.

היא לא יכולה לשנות משהו בפרספקטיבה

שלו? הרי ממנו צריך לבוא הרצון לשינוי, וכדי שהוא יבוא, הוא צריך לקבל "חוות דעת נוספת" על כל מה שהוא עושה, כדי שזה יגרום לו לרצות לשנות את עצמו, לטובת כל האנשים שהוא גורם להם סבל, והם, מאידך, ממשיכים לאהוב אותו ולתמוך בו.

הלואי

בינתיים מסתבר שלא. שינוי פרספקטיבות הוא הליך מודע שאדם עושה בעצמו. קשה מאוד לגרום לאנשים להשתנות. אפשר כמובן לנסות, רק צריך לקחת בחשבון שני דברים: 1- שאולי לא יחול שינוי 2- שאולי יחול שינוי, אך לא השינוי המיוחל רק לפעמים חל השינוי המיוחל. אין הבטחת הצלחה. בינתיים, המציאות היא שזה כבר כמה שנים טובות מנסים לשנות לו פרספקטיבות, ולא כל כך הולך. אפשר כמובן להמשיך לעשות מה שעשו עד עכשיו, ואפשר גם לנסות משהו שונה. דרך אגב (וזו רק עניות דעתי) - אדם שלא רוצה או אין לו מוכנות לשמוע, לא שומע. למרות 100 חוות דעת מאוד מאוד שוות מסביב.

דנטל

New member
החיים שלי דווקא יפים ואני אדם מאושר

יש לי המון דברים בחיים שלי שאני מעריכה ואני בכל מקרה לא ממש אדם מסכן כי יש לי קורת גג ויש לי עבודה והמון חברים ובריאות (ויש פה אנשים שכבר מכירים אותי ויעידו שאני מסתכלת מעולה על חצי הכוס המלא), ואני לא יכולה לצפות למושלמות בחיים שלי כי זה לא הגיוני וזה גם איפשהו גורם לך לא להעריך את מה שיש לך. אני רוצה שהוא ישתנה בשביל שלי יהיה טוב יותר בגלל שהוא הסיבה שלי טוב פחות. כל פעם שהיה לי לא הכי טוב, עשיתי משהו בנדון. עברתי מתיכון חדש לתיכון שעפים אליו למרות שלא העיפו אותי, עברתי מקורס תכנות בצבא לקורס מדריכי יישומי מחשב, עזבתי מקומות עבודה. רדפתי אחרי האושר. אז יש פינה קטנה אצלי שמעיקה על האושר וזה בגללו. איך אני יכולה לעשות שינוי פנימי ולהגדיר במערכת הערכים שזה בסדר שבערך בן המשפחה היחיד הוא "אובדני"?

שאלה מצוינת!!

זו בערך השאלה הכי מצוינת שאדם בוגר יכול לשאול את עצמו בתוך דילמה. ראשית, חשוב לזכור שמערכת ערכים אינה מוגדרת בשחור/לבן, בסדר/לא בסדר. מערכת ערכים בסך הכל מביאה לידי ביטוי את העדיפות שאת נותנת לדברים מסויימים על פני דברים אחרים. נגיד, העדיפות שאת שמה על "להיות מאושרת" (כמו שאת תופסת "אושר), היא זו שהביאה אותך לעשות החלטות לגבי מעברים, וקריירה, וחברים ומה לא... אבל כל ההחלטות הללו היו בידיך. אם את מחליטה לעבור את עוברת, אם את מחליטה לשנות - את משנה... והנה פה, את לא יכולה להחליט לשנות. ההחלטות שאת מחליטה או המניע לאושר כפי שאת תופסת אותו, לא כולל בתוכו את אחיך -שהוא אדם אוטונומי. הוא עומד בפני עצמו, מחליט את החלטותיו באופן זה או אחר לבד, והכי חשוב (או עצוב) – הוא אינו מונע ע"י מערכת הערכים שלך, זו שהביאה אותך עד הלום. הוא מונע ע"י מערכת ערכים אחרת ועל ידי עוד דבר שתפס פיקוד בעולמו – התמכרות. כמו שאת מבינה ביחס לדברים אחרים שלא הכל נתון להשפעתך, וכמו שאת מבינה שההחלטות שאת עושה קשורות רק לך וליכולת שלך לפעול בעולמך, כך גם כאן. ולא, זה לא "בסדר" שיש לך אח על מסלול הרסני. זו גם לא שאלה של "בסדר או לא בסדר". הדבר היחיד שאת יכולה לעשות הוא למקם את היחס שלך אליו – כמות שהוא, עם ההתמכרות – על מערכת הערכים שלך ועל העדיפות שאת נותנת ליחס אליו בחייך. את מחליטה כמה את נותנת לו ולהתמכרות שלו לנווט את החלטותיך לגביו ממש כמו שנתת לרצון שלך להרגיש מאושרת לנווט את החלטותיך לגבי דברים אחרים. בקיצוניות האחת [או עדיפות עליונה] – את עוצרת הכל ומפנה את כל כולך לעזור לו, לשכנע אותו לעבור גמילה וכו' בקיצוניות השנייה [או עדיפות תחתונה] – את מוותר עליו כאח וממשיכה את חייך כאילו אין לך אח (סליחה על הבוטות, אבל נסי להבין שאני לא מדברת עליו כרגע, אלא על עדיפות במערכת ערכים... באותה מידה יכולתי לדבר על משהו אחר). ובחיים, כמו בחיים, סדרי העדיפות שלך הם כנראה איפה שהיא באמצע. את אוהבת אותו ומוכנה לעשות עבורו, אבל יש גבול לכמה את מוכנה לעשות עבורו. הגבול מבטא את המיקום של העניין הזה על מערכת הערכים שלך. הנה, למשל למדת לא לתת לו יותר כסף, את לא זורקת אותו לרחוב כשהוא צריך קורת גג, את מכבדת את רצונו להסתגר בחדר ולא לתקשר עמך ימים שלמים, את 'מרשה' לו להשתמש בשירותייך – מה שאת יכולה ומוכנה לתת – גם אם את יודעת שלא יוצא לך שומדבר מזה... כל ההחלטות הללו בהחלט מצביעות על איזה עדיפות שאת כבר נותנת לעניין – אפילו שהוא לא משתנה ולא עושה צעד לכוון השינוי המיוחל. כדי להבין איך מערכת ערכים עובדת צריך לקבל שלא כל הדברים שאנו עושים בחיים הם עבור מטרה מוגדרת. את הרי לא מתְנה את שהותו בביתך בכך שייגמל, ואת לא תולה את התקיעות שלו במצבו בך ובדברים שעשית או לא עשית עבורו, הלא כן? אותו הדבר זה לקבל את העובדה שזה שהוא לא משתנה, לא קשור ולא תלוי בהחלטות שלך להתאמץ עבורו יותר או לוותר לו לגמרי. אני מאוד מבינה את השאלה שמנקרת ברקע: "האם יש איזה דבר שאפשר לעשות כדי לעזור לו להשתנות ולא עשיתי?" אני קוראת בין השורות שעשית הרבה. לזה אני מוסיפה את הדעה שלי שקרוב לודאי שאין על השאלה שלך תשובה חד משמעית, ואת המציאות - כפי שסיפרת אותה - שעד עכשיו כל מה שניסיתם לא עבד. לכן, לדעתי, מה שקשור לשינוי הפנימי שלך קשור להחלטה מודעת. את מחליטה איך את ממשיכה כיום, וכמה מקום (או עדיפות) את נותנת לעניין הזה לתפוס בחייך. כשתהיי שלמה עם גודל התפקיד שאת מציבה לעצמך בסאגה הזו, יהיה לך יותר קל. לא תשני אותו אבל תוכלי לחיות את חייך עם קצת יותר השלמה בקשר לעניין הזה ספציפית... ושוב, זה שאת מציבה לעצמך מטרות ותפקידים, תוחמת גבולות ומגדירה עדיפויות - לא אומר שוויתרת עליו ולא אומר שמעכשיו מבחינתך זה "בסדר" להיות אובדני. זה רק אומר שבחרת לחיות את חייך הכי טוב שאת יכולה נכון למציאות הזו... וכמו שאת מחליטה היום ככה מחר את יכולה להחליט אחרת. זה מה שיפה במערכת ערכים. שהיא גמישה מול קונטקסט. וקבלי
ענקי!

OrlyNL

New member
דנטל,

מכיוון שאני זאת אחת מאלה ש"אין לה בעיה עם הימורים", אני מרגישה צורך לענות לך. אני רוצה שתדעי, שאני עומדת מאחורי כל מה שכתבתי בשרשור בפמ"ע, א-ב-ל זה לא אומר שאני מזלזלת בצער שלך על אח שלך, או שאני מזלזלת בהשלכות שיש להתמכרות (אם זה להימורים, סמים, אלכוהול, או כל דבר אחר). אני מבינה שפגענו בנקודה רגישה, ואני מקווה שאת מבינה שזה לא אישי נגדך, או נגד משפחתך. צודקת, קשה לי להזדהות איתך, כי אף פעם לא הייתי כ"כ קרובה למישהו שסובל מהתמכרות, אבל כן איבדתי את אבא שלי למחלה קשה, ואני כן מבינה את ההתמודדות על החיים, את חוסר האונים של אי היכולת לעזור, את הכאב והצער. אני מאחלת לך את מה שאת מאחלת לעצמך - שאחיך יפסיק עם ההימורים, ויבנה לעצמו חיים חדשים ובריאים.
ובאמת סליחה עם פגעתי. זאת לא היתה הכוונה

דנטל

New member
לא כתבתם דברים פוגעניים

כתבתם מנסיונכם שהוא אחר מנסיוני (שמחה בשבילכם המון על כך) והרגיז אותי לקרוא אנשים שלא חיים בתוך זה וכותבים על זה. לא הרגשתי שאתם כותבים לי אישית ולא התרגזתי עליכם אישית. אתם לא מבינים איך זה ואני בטח לא מבינה איך זה הרבה דברים אחרים שאתם כן יודעים. ככה זה. כל אחד בא ממקום אחר ומשם נקודת מבטו ויש בכך בעיקר ללמד ולהתפתח. לא היה לי ממה להפגע, היה לי רק להבין יותר איפה אני עומדת לעומת אחרים וההרגשה היתה שזה איפשהו עמוק בתוך תהום כשהאחרים עומדים למעלה ואני רואה אותם והם לא רואים אותי כי אני בחושך (מאוד ציורי, אבל זו ההרגשה), אז התפרצתי פה. את לא פגעת, אלא רק פתחת לי איזו קונכיה ששם ישבתי עם עצמי ולא נתתי לאף אחד להכנס
.

TheBeast

New member
יש כוח, אין תגובה הולמת..

לא נראה לי שיש תגובה הולמת לסיכום שכזה ל16 שנים.. אז, כמו תמיד-

sh53

New member
את אחות מקסימה

וכמו שאמרו לך לפניי - אי אפשר לעזור למי שלא רוצה לעזור לעצמו. יכול להיות שלאחיך רע, אפילו רע מאוד, אבל אם אין לו את הכוחות + הרצון לעזור לעצמו, זה לא ישנה כמה את תרצי וכמה את תחשבי שזה טוב בשבילו, עדיין הרצון לשינוי צריך לבוא ממנו. שולחת לך
לעידוד.

למעלה