כמי שסובלת כרונית מכאבי גב
יש לי כמה תשובות אפשריות, ואני מקווה שד"ר קרני יוסיף את חוות דעתו המקצועית: א. כאבי גב תחתון הם שכיחים ביותר, ורובם נובעים מיציבה לא נכונה, ישיבה ממושכת, היעדר תמיכה בכף הרגל עקב נעליים לא מתאימות וכו'. הם יכולים (כאבי הגב והטרשת) להתקיים זה בצד זה, ואין בהכרח קשר ביניהם. סתם, עוד תוספת חביבה למאגר הצרות... ב. כאבי גב תחתון יכולים להיווצר כתוצאה מהליכה מאומצת ונוקשה, שיכולה לנבוע מהטרשת, עקב חולשה בגפיים התחתונות. כשיש חולשה כזו, העומס עובר לשרירי הגב, שהם בדרך כלל לא מספיק חזקים ולא נועדו לתפקיד הזה. יכולה להיות גם דחיקה של אחד או יותר מהדיסקים בין החוליות, דבר שבהחלט גורם לכאבים. פתרונות? התעמלות, התעמלות ועוד פעם התעמלות. מומלץ מאוד להיעזר בידע מקצועי של פיזיוטרפיסט מוסמך, ולמצוא אסכולת עבודה על הגוף שמתמקדת ומתמחה בבעיות מהסוג הזה. יש המלצות רבות ושונות וביניהן: פילאטיס, יוגה, שיטת פלדנקרייז, טכניקת אלכסנדר, שחייה (לא לקפוץ למים ללא הדרכה!!) ועוד. כולן בונות ומחזקות את שרירי הבטן (שגם הם חלשים מדי אצל רובנו) על מנת שיתמכו בגב, וכן מחזקות את הגב התחתון וכמובן את יתר הגוף, תוך נשימה נכונה. לא הייתי משתמשת במילה ריפוי בהקשר הזה. זו צריכה להיות דרך חיים, והאימון והעבודה לעולם אינם נגמרים. מדהים להיווכח כמה מהר יכול הגוף שלנו להתחזק בעבודה נכונה, אבל עוד יותר מדהים לגלות עד כמה מהר הולכים לאיבוד כל ההישגים אם מפסיקים להתאמן - ואלה דברים הנכונים לכל אדם, בלי שום קשר לטרשת.