לדעתי, גם וגם, הסבר בפנים...
טוב, אז ככה: כל תכונה באיזשהו מקום היא גם מולדת. אני אישית די מאמינה שיגיע יום, ואולי לא בעוד הרבה זמן, שבו ימצאו את הגן האחרי לכריזמה. אך - מעבר לכך - גם אנשים שיש להם את הגן הזה ייתכן ולא פיתחו אותה. המון אנשים, בגילאים מסויימים נחשבים לאנשים מאוד נטולי כריזמה וקסם אישי, ובתקופות אחרות של החיים שלהם נחשבים לבדיוק ההיפך. איך זה קורה? כנראה, שהגורם הגנטי איננו השחקן היחיד. חוסר כריזמה יכול לנבוע גם מבטחון עצמי נמוך, דימוי עצמי נמוך, מעמד חברתי נמוך, חוסר עניין חברתי (גם אם זה לא מה שקורה אצלך...), או מהסיבה ש'אנו מתנהגים בחברה בדיוק כמו שאני מאמינים שמצפים מאיתנו להתנהג', עם כל המשמעויות של המשפט הזה, שאמר פסיכיאטר דגול, שאיני זוכרת את שמו אך לומדים עליו בסוציולוגיה. רק על המשפט הזה אפשר לפתוח בפורום זה דיון שלם. חוסר כריזמה (ואגב, בדיוק ככה גם חוש הומור...) יכול, אם כך, לנבוע מהידיעה שלא מצפים ממך להיות בעל כריזמה, ומתגובה תואמת. כך גם הכריזמה של החברים שלך, אם יש להם. הרבה פעמים היא נובעת הרבה מאוד מהידיעה שמצפים מהם להיות בעלי כריזמה. איך זה מתחיל? בצורה די אקראית, הייתי אומרת. אם כך, אפשר ורצוי לשבור את מעגל הקסמים הזה. להתחיל, בכוחות גדולים ובמודעות גבוהה לכל מה שאמרתי עכשיו, לצפות מעצמך שתהיה לך כריזמה. להאמין בכל לבך שיש לך את היכולת...יותר מזה, להאמין ש'יש לך את זה!'. לא רק את היכולת - אלא גם את הכריזמה. את התוצאה. כבר השגת אותה...זה אחד הדברים שיעזרו לך מאוד לפתח אותה. אני באמת חושבת שכריזמה היא הרבה פעמים תוצאה של חברה מקבלת ואוהבת... אך היא גם גורמת לחברה להיות עוד יותר מקבלת ואוהבת, כך ששוה לעשות את המאמץ, ולפתח אותה. אז מה תעשה אם החברה שלך לא מקבלת ואוהבת? תקבל ותאהב את עצמך! וכך, יהיה לך לפחות חבר אחד (אתה, שתהיה חבר טוב מאוד של עצמך) שיתן לך את הקרקע הנכונה והמתאימה לפתח עליה כריזמה. זה מספיק. אני יודעת טוב מאוד שזה מספיק. מילה שלי. אל תגיד 'וואו. כל כך הרבה חברים לא יתנו לי את הקרקע המתאימה , ורק חבר אחד (אני) אתן לי אותו? אז זה בטח לא יעזור'. זה יעזור מאוד. במיוחד - אם תפסיק לתייחס בהסטריה לכל מה שכל חבר אומר לך, ותתחיל להתיחס הכי ברצינות למה אתה אומר על עצמך. כמובן, לא להשתמש במשפט זה כדי לתרץ הדחקה של תוכחות, או של עזרה של חבר שחושף בפניך את חסרונותיך, כדי לעזור לך לשפר אותם ולהמנע מטעויות בעתיד... אליו אתה תשמע טוב, כדי שיתן לך מידע על התדמית שלך בעיני אחרים. אבל כעיקרון, כדי לשפר את הכריזמה שלך אתה צריך להעריך את עצמך מאוד, לאהוב את עצמך ולהיות החבר הכי טוב של עצמך, כך שהכי חשוב יהיה לך מה אתה חושב על עצמך ופחות חשוב יהיה לך מה אחרים חושבים. כך, תוכל להיות בעל כריזמה אפילו שהחברים שלך יצפו ממך בהתחלה להיות ללא. לאט לאט, הם יתרגלו לרעיון, ויתחילו לצפות ממך להיות כן בעל כריזמה, ואז יהיה לך יותר קל... בהצלחה... טל.