כוחה של הבטלה

סליידר

New member
כוחה של הבטלה

מה שלומכם? שלומי טוב, ליום הולדתי קיבלתי מחברתי מתנה, ספר בשם "אלוף בטלות", "שכולו שיר הלל לחיי הבטלה המרנינים", "עם עצות נהדרות בנוגע לנושאים חשובים כמו מנוחה, ארוחות צהריים ארוכות, אמנות התנומה, השתייה והחגיגה, אלוף בטלות מספק לכם את כל ההשראה הנדרשת כדי לקחת את החיים בקלות בעולם שכולו עבודה, עבודה ועוד עבודה". היא ידעה מה לבחור לי. היא קלטה את הראש שלי. עכשיו אתם בטח חושבים שסליידר הוא עצלן, שוכב על הגב כל היום ולא עושה כלום, אז קנו לו ספר שיסביר לו מה הוא עושה כשהוא בטן-גב. אז לא, הספר, כמו שתיארתי, הוא סוג של מזמור. מתארים בקלות דברים מענגים, כמו ההתעוררות בבוקר, אך במקום לקום מהמיטה, להישאר בה, לחשוב, לתהות על קנקנו של העולם, או מה שעולה על רוחכם. כל פרק מ-24 הפרקים (ע"פ שעות היממה), מתאר שעה של היום, בצירוף מטעמי משוררים, סופרים ופילוסופים המפארים את יופיה של הבטלה. אוקי, אז אחרי שקיבלתם טעימה קטנה, לאן אני חותר? שוב אנחנו מגיעים אל ה"קונספירציה הגדולה". מדוע אנחנו הולכים וקונים לעצמנו מכשיר כמו "שעון מעורר"? מטרתו של המכשיר הזה הוא להעיר אותנו (במקום להמשיך לישון) על מנת שנקום, נלך לעבוד, נפרנס את עצמו (ובעיקר את מעסיקנו) וחוזר חלילה. יש את אלה שאמרו "לך על הנמלה עצל..." . המערכת האריסטוקרטית של עולם הנמלים שבו כולם עובדים עבור המלכה - עבור זה אנו קמים לעבוד. הבטלה היא הדרך הראשונה אל עבר העולם האמיתי, עולם שבו איננו עבדים של אף אחד. האם גם אתם בטלנים?

MetalSinagouge

New member
Let us be lazy in everything, except in

loving and drinking, except in being lazy... בטלה מתמדת היא לא דבר פשוט ולדעתי גם לא דבר רצוי. ובגלל זה צריך שעון מעורר לפעמים הנדירות ההן שבהם אתה צריך להרוויח משאבים כדי להמשיך להתבטל. אבל... אפשר לומר שהמאבקים החברתיים, כל המאבקים מהסוג, שאי פעם התרחשו ויתרחשו הם בעצם לא מאבקים על חופש, אלא על זמן בטלות. מי שאומר אחרת- כנראה נמצא בעמדה גבוהה ומסוכנת מספיק עם הרבה זמן בטלות והרבה כוח (כמו למשל הכוח בלהורות על עובדים לעבוד 13 שעות ולממן את הבטלנות שלו). החברה שלנו ממלאת אותנו כל הזמן בדברים שאנחנו *צריכים* לעשות: לשרת, לעבוד, להקים משפחה, לקרוא 1001 ספרים לפני שנמות... אבל המציאות הרבה יותר פשוטה: אין שום דבר שאתה צריך לעשות. הלוואי שהייתי מודע לזה בגיל של בית ספר. השורה התחתונה והיחידה: Do what thou wilt shall be the whole of the law.

Gilliana

New member
רק לידיעה - הבטלה מקצרת את החיים

ואינה מוסיפה לבריאות - לא הנפשית ולא הפיזית. לא אומרת שצריך לעבוד כמו חמורים כל הזמן, אבל בהחלט צריך למצוא את האיזון ולהשתדל לעסוק בנושאים האהובים עליכם והמעניינים אתכם. בינינו, בטן-גב משעמם ובכלל לא מהנה ואני לגמרי לא מסכימה שהבטלה היא הדרך הראשונה אל העולם האמיתי אלא בדיוק ההיפך - הבטלה מעוורת והופכת אותנו לזומבים. ואני מצטערת, לעולם - אבל לעולם, אינך עובד "עבור מישהו אחר" (המעסיק) - אתה עובד עבור עצמך שכן אינך עובד בהתנדבות אני מניחה. אם נראה לך שהמעסיק מנצל אותך ומרוויח על גבך, זה כבר סיפור אחר ואתה חופשי לצאת ולחפש לך מעסיק אחר או לפתוח עסק משל עצמך. הגישה שלך לטעמי לנושא הזה מאד מאד שגויה.

סליידר

New member
בטלה אינה בטן-גב

בספר מתואר על אדם שקם בבוקר אך נמנע מלקום מהמיטה. במקום, הוא עוצם את עיניו, וחושב מה ילבש בבוקר לעבודה. עולם מדהים של חומרים, צבעים וסגנונות! העלתי את הנושא בפורום על מנת לפתח אותו, יש לחשוב על "המעסיק" ברמה המטאפורית. עבור מה אנחנו קמים בבוקר? בסופו של דבר, אולי כולנו סוללות?

Gilliana

New member
איזה קטע...

עניתי לך אתמול ועכשיו אני רואה שהתגובה שלי איננה, כמה מוזר... בכל אופן - מה שכתבתי היה שאם זה כך - אז בעצם איזו סיבה יש לקיום? איזו סיבה יש לקיומו של היקום ומה זו בכלל סיבה? הרי סיבה בהקשר הזה היא רצון אינטרסנטי של גורם X, אז מה נותן קיומו של היקום ולמי? רצית פילוסיפיה - אז עד הסוף...

סליידר

New member
לא התכוונתי להגיע עד כדי כך רחוק,

אבל המסקנה המתבקשת היא שאולי להיות אנשי רוח זאת מטרה טובה לחיים.

בטלה

אני לא מאמין בבטלה, אני מאמין שכל אחד צריך לעשות את מה שהוא בוחר, מה שאצל אנשים מסויימים נראה לחברה כבטלה. כלומר, אם התעוררתי ואני עומד לאחר לעבודה, אבל בדיוק עלתה לי מחשבה* שאני רוצה לסיים לנתח אותה ולהעלות על כתב, אני אעשה את זה ורק אז אצא לעבוד, רוב החברה תראה בזה כבטלה מסוג שהוא. *אתם יודעים שאנחנו הכי פורים כשאנחנו מתעוררים, הולכים לישון או שיכורים, כן?

דנה^^

New member
קצת מאוכזבת ממך..

ובגלל שהמחשבות שלי כבר משתוללת בראש ואני לא יודעת מהיכן להתחיל, אני אתחיל מהסוף - עם הדוגמאות. תראה, יש אצלי בעבודה מישהו מבוגר, שבכל הזדמנות טוען שזה רע לעבוד ושצריך רק לנוח. אני לא מסכימה איתו. לא חושבת שעבודה זה רע. מישהו אחר טען בפני שאם הייתי זוכה בלוטו והופכת למליונרית, הייתי מפסיקה לעבוד. גם איתו לא הסכמתי, (אמנם לא הייתי עובדת בעבודה הנוכחית שלי.. אבל בעבודה אחרת כן). יש סוגים רבים של עבודות, וכל אחת משרתת מטרה כלשהי. אני אתחיל מהמטרה הטריוויאלית דווקא בסוף- כסף. בוא נתחיל מהמטרות האחרות- מטרות חברתיות (עבודה היא אחלה מקום להכיר בו אנשים, ולגבי אישית אמנם לא הגעתי במטרה להכיר חברים חדשים, אך יצא שהכרתי דרכה כמה וכמה אנשים מקסימים שאין לי ספק שיהוו חלק חשוב מהחיים שלי למשך זמן רב), התפתחות אישית- אם זה חשיבה, התפתחות רוחנית או כל דבר אחר. והמטרה שבסוף רציתי להגיע אליה- כסף- כן.. כולנו חיים בעולם שכדי לחיות בו טוב צריך כסף, והכסף חייב להיות מטרה על הדרך, כדי שתוכל להשתמש בו כאמצעי. לא נוגעת בשאלת מהות הקיום שלנו כפי שהוזכרה באחת ההודעות, על אף שנושא זה העסיק אותי הרבה.. אני מעדיפה כרגע פשוט להינות ממנו, כי אני סבורה שלעולם לא נוכל לגלות את המהות הזו. ועכשיו לנושא בו רציתי לפתוח. יצא לי לדבר עם אחת הבנות בעבודה שלי על כמה שזה צבוע מצד מפורסמים למיניהם לנסות לתקן את העולם ולבקש מאנשים שמרוויחים שכר ממוצע לתרום את כספם. הרי בסופו של דבר (או בתחילתו?) העולם החל בכך שאיש אחד גידל כבשים, והאיש השני ירקות, והשלישי בנאי.. וכדי לחיות טוב יותר, היה עליהם לנצל את זה משאביו של זה. אז כדי שההוא יבנה לו בית, הוא נתן לו 50 כבשים, וככה כולם נהנו 'מכל העולמות'. הפער הכלכלי שקיים הוא פער, שכמה שעצוב, חייב להמשיך להתקיים ע"מ שנוכל להמשיך את הקיום שלנו כפי שאנו מכירים אותו היום (אם יש לך שיטה טובה יותר, אנא שתף) - ובכל זאת, אסייג ואומר שהפערים לא חייבים להיות מטורפים כאלה.. אתן מספר דוגמאות קיצונית ע"מ להמחיש את העניין. בוא נניח שאנו חיים בעולם אידאלי בו לכולנו יש הרבה הרבה כסף. יום אחד בעל המכולת, קם לו לצלצולו של השעון המעורר וחושב- רגע.. יש לי מלא מלא כסף. למה לי ללכת לעבוד? הבחור החביב מחליט לסגור את העסק (הרי יש לו מלא מלא כסף שיחזיק אותו עוד שנים רבות..). כך חושב גם הבנאי, מגדל הצאן, ועוד מיני אנשים במקצועות שאין לי כוח לחשוב עליהם בשעה זו. מכל זה יצא, שלכל אלו יש הרבה הרבה כסף, אך ללא שימוש (אף אחד לא מוכר שום דבר..), ואיש לא מסוגל להיעזר בשירותיו של אחר וכך חזרנו לימי קדם שתמורת בית הוא יתן לו 50 כבשים, - אין לכסף שום ערך. דוגמא 2. בצורה נפלאה למדי הצלחנו למגר את העוני. אין שכבות חלשות באוכלוסיה, מכאן שגם אין שכבות חזקות בה. כולם שווים, התוצאה תהיה זהה למתואר בדוגמא הראשונה. מכאן שחייבים להיות פערים. אדם חייב ללכת לעבוד בשביל שהחילוף במשאבים הזה יוכל להמשיך להתקיים. הדרך היחידה שחשבתי שזה יוכל להיפסק הוא מעין דיתוף קיבוצי, ממש כמו של פעם, רק כלל עולמי.. בהמשך לתחילת ההודעה, לא מרגישה עבד כשאני הולכת לעבודה. משלמים לי (לבחירתי..) על הזמן שלי, ואם אני לא מרוצה כמובן שאני יכולה להתפטר\לא לעבוד כלל, ולשאת בתוצאות. (לעבוד הרבה באופן עצמאי- לבנות בית, לגדל ירקות, וכו') או לעבוד 'בשביל מישהו אחר' להרוויח כסף ולהינות ממנו מהשירותים האלו. אני חושבת שהעבודה פה היא סוג של בטלנות.. במקום לעבוד קשה להיות ספצית בכל הדבירם הקשים הללו, אני משקיעה את הזמן שלי ומקבלת תמורתו מגוון שירותים אחרים. אז אמנם זה דורש ממני לפעמים לקום כשהגוף שלי מתחנן עוד לישון.. אבל לדעתי זוהי השקעה משתלמת :) ואגב, בנוגע לחשיבה ולהיות אנשי רוח- לא חושבת שזה סותר את עניין העבודה. אני אדם שחושב המון, ומהרהר המון, במהלך כל היום. אני לא מפסיקה לחשוב כשאני בעבודה.. להיפך. כמה שיותר גירויים מוחיים מפתחים יותר את החשיבה. רק השבוע חשבתי על 2 תחומים מסויימים בהם אני רוצה לשנות את גישתי, ומחשבות אלה נבעו במהלך יום העבודה שלי. לילה טוב.

סליידר

New member
דוגמאות מצוינות

אני לא חושב שיש לך מה להתאכזב ממני, זה ספר שאני קורא ומאוד אוהב. זה לא אומר שאני בטלן. אני משקיע את החודשים האחרונים ואת הבאים במציאת עבודה חדשה שאני אוכל להשקיע בה הרבה וללמוד באמצעותה. אז - אל תקראו לי בטלן. לאחר שזה הובהר, אני אתמקד בשורה אחת שכתבת: "אז אמנם זה דורש ממני לפעמים לקום כשהגוף שלי מתחנן עוד לישון.. אבל לדעתי זוהי השקעה משתלמת :)" "כשהגוף שלי מתחנן לישון" . אני בטוח שכל מי שקורא את השורה הזאת כרגע, מרגיש סוג של חולשה\הרפיה או מילה אחרת שאני לא מוצא שמעבירה את הרעיון של "משהו טוב". תחשבו אולי על אורגזמה או טריפ. לאחר שאנחנו בפוקוס, תבינו שמישהו לקח את הרעיון הזה ובנה ממנו ספר הלל ל"שינה"\ "בטלה" או איך שתרצו לקרוא לזה. אולי על מנת שלא תרגישו רע אם מידי פעם תיקחו איזשהי רגיעה - ותתפנקו. אין זה הופך אותנו לאנשים רעים, ואין זה הופך אותנו לפחות חכמים. ההפך. אי אפשר בלעדיה להפוך למאושרים.

Gilliana

New member
אני אחדד את זה עוד יותר...

רגיעה היא הכרחית ואיננה בגדר מותרות. מנוחה או "פינוק" כפי שאתה קורא לזה, הכרחיים לגוף מבחינה פיזית לצורך התחדשות, בניית המערכת החיסונית ועוד ועוד. יחד עם זאת - רגיעה איננה בטלה, גם לא לעבוד עבור שכר איננו בטלה, ובטח ובטח שלא שינה - כפי שמתארת דנה. אם הגוף שלנו "מתחנן לישון" סימן הוא שאנו פיזית זקוקים לשינה הזו.

דנה^^

New member
תגובה משותפת לך ולסלייד-

מסכימה שמנוחה היא הכרחית- בלעדיה הגוף משתגע ולא יכול להתקיים. כמו כן מעולם לא טענתי ששינה היא בטלה.. אם כבר טענתי שללכת לעבוד עבור שכר מסויים שקונה לי X, Y וZ זה הרבה יותר פשוט מלישון ולאחר מכן להשיג את כל הX Y וZ האלו לבד.. בכוונה נתתי את הדוגמא שהגוף כבר מתחנן לישון אבל אנחנו עדיין 'מושכים' כי למי זה לא קרה.. אם זה בבוקר, אחרי שישנתי שעתיים ואני עדיין קמה לעבודה\לימודים, ובסופו של דבר ה כל נעשה מבחירה, ולכל בחירה ההשלכה שלה. לא אומרת אם בחירה מסויימת היא טובה\רעה.. הכל בעיניו של הבוחר, ולפיהן הוא מקבל את ההחלטה.. סלייד, אחרי ההודעה השנייה שלך הבנ תי קצת יותר את דבריך. אל תיקח קשה את האכזבה שלי, היא קשורה אך ורק אלי :) אני, למען הסר ספק, הייתי מאוכזבת רק לאותו רגע, ושום דבר מה'שליליות' ההיא לא עבר איתי הלאה. היה לי יום מעולה היום :) לא קראתי לך בטלן- קיבלתי את הרושם שאתה חושב שזה מה שחשבתי עליה ושזה דבר רע.. שיהיה בהצלחה במציאת העבודה. איזה תחום מעניין אותך? ולגבי הפסקה האחרונה שלך- פעמים מסויימות קבוצה של חברים שלי ואני מוצאים את עצמנו חסרי מעש בעבודה, ברגעים אלו אנו ננים מהבטלה עד מאוד.. וכמה שהיא ממכרת :) כ"כ קשה לאחר מכן לחזור לעבודה השוטפת, שלפעמם אני מרגישה שקל היה יותר להמשיך בעבודה מאומצת.. סוג של- קל יותר לרוץ מרחק מסויים בריצה שוטפת, מאשר לרוץ מרחק קצר ספינרט, לאחר מכן חצי שעה בהליכת- בוא נלך ונריח את הפרחים, ולאחר מכן לחזור לספרינט... מה שכן- לעולם איננו מרגישים רע על הבטלה הזו.. אנו תמיד מרגישים שהרווחנו אותה ביושר :)

למעלה