כולל שירות ו-טיפ

כולל שירות ו-טיפ

בפורום השכן מתקיים דיון מעניין בנושא טיפים לשליחים, שכמיטב המסורת התרחב לנושא טיפים בכללי.

הרבה דובר על נושא הטיפים, אבל יש דברים שמצליחים להפתיע אותי כל פעם מחדש, כמו הסיפור של אותה בחורה. גם אני נתקלתי בשליחים הזויים בחיי, אבל זה נשמע כמו מקרה קיצוני ואני במקומה הייתה מדווחת על זה למקום עצמו ואם זו רשת, אז גם להנהלת הרשת.

הועלו כמה תגובות ענייניות בדיון, חלקן עסקו בתרבות הטיפים הכללית שהתפשטה למקומות הזויים, והועלתה גם הטענה הפופולארית - שאם מקום העבודה שלך לא משלם לך שכר נאות ולכן אתה בונה על הטיפים, אל תעבוד שם. מהצד השני, יש אנשים שאין להם יותר מדי אפשרויות ואת זה אנשים נוטים לשכוח (אם כי זה עדיין לא מצדיק התנהלות כמו שתוארה וכמו שקיימת לא מעט).

מה עמדתכם בנושא? כנותני שירות אתם מזדהים עם הצד של השליחים, או עם זה של הלקוחות?

עמדתי בנושא-

השליח בסיפור הזה פשוט חצוף, אם הייתי במקומה סביר שהייתי בשוק, ולא יודעת איך להגיב. או שפשוט מרוב עצבים הייתי נאלמת..

פשוט חוצפן.

לרוב אני נותנת כמה שקלים טיפ, למרות שהשליחים באיזור שלי כנראה רגילים לא לקבל כלום ולרוב הם נותנים את המשלוח ותוך מאית שניה מסתובבים והולכים, ואז אני צריכה לקרוא להם לחכות רגע ולתת טיפ

nofi1456

New member
הגבתי גם בדיון ההוא וזה העלה בי תהיה קטנה

הגבתי שם שלא בטוח הייתי נותנת טיפ לשליח.
כי דעתי (גם כלקוחה וגם כנותנת שירות) היא כזאת:
אני רוצה משהו מסוים, אני משלמת עליו.
למשל אם אני רוצה אוכל במסעדה, אז אני משלמת עליו. ואז יש את השירות שמצא חן בעיני ואני בוחרת לתגמל גם את מי ששירת אותי.
אבל כשיש דמי משלוח על משלוח מסוים, אז שילמתי גם עבור המוצר, וגם עבור השירות, שהוא שירות המשלוחים.

וזה העלה בי תהיה קטנה:
נהוג להשאיר טיפ למלצרים. אבל יש עוד כל כך הרבה אנשים שמשרתים אותנו, למה לא נהוג להשאיר להם טיפ?
הקופאית בסופר, הקצב באיטליז...כל מיני כאלה. ברור שאם נתחיל לתת טיפים לכולם אנחנו לא נצא מזה בחיים, אבל עדיין - למה דווקא למלצרים כן ולשאר לא?

LemonLimeLilach

New member
כי המלצרים לא מקבלים שכר מינימום

אלא רק טיפים. ממה שידוע לי שליחים כן מקבלים שכר מינימום (או אולי בחלק מהמקומות רק?) ואז זה מרגיז שהם מצפים לטיפ. כשאני הייתי קופאית בשכר לא ציפיתי לטיפים וככה גם רוב נותני השירות (נציגים פרונטליים, מוכרים וכו')

לגבי ההבדלים בין מלצרים לשליחים

נושא שכר הבסיס כבר לא מדוייק - בימינו מקובל כן לשלם שכר בסיס למלצרים, אמנם לפעמים מבססים אותו על הטיפים (בדרך חוקית) או שמדובר בהשלמה למינימום במידה ולא מגיעים אליו, מה שנדיר שקורה במסעדה פעילה, אבל בכל מקרה זה לא תירוץ. אחד הטיעונים הנפוצים נגד מתן טיפים למלצרים הוא שאם לא משלמים שכר אותו אדם יכול למצוא עבודה אחרת, ולא לבנות על כך שהלקוחות יממנו את השכר שלו.

בימינו נוסף טיעון נוסף, וזה ששכר מינימום אינו שכר ראוי, שזה נכון, אבל עדיין אין מה להלין לדעתי על כך שהטיפים נמוכים מדי/יש לקוחות שלא נותנים טיפ. זה מעצבן ללא ספק, אבל עדיין אותם מלצרים ושליחים משתכרים שכר יפה מאוד כי עדיין לקוחות אחרים נותנים טיפים, ולהתווכח עם לקוחה ככה לא יתן שום דבר מלבד אנרגיות שליליות.

idos2

New member
אני מניח שהדעה שלי קצת שונה

מאחר ואני לא גר בארץ (אבל גרתי מספיק שנים כדי לדעת "איך זה עובד" בארץ), פה זה עובד קצת אחרת.
אין (בכלל) תרבות של טיפים, בין אם זה לברמן בפאב, לשליח של האוכל, למלצר במסעדה או לכל נותן שירות הזוי אחר שבארץ היה מקבל טיפ,
אם ישבתי במסעדה ושילמתי 30/40/50 יורו על הארוחה אני כנראה כן אשאיר טיפ, כמה? תלוי כמה כסף קטן יש לי באותו רגע... אבל זה כנראה יהיה באיזור ה2-3 יורו, לא 10% ובטח שלא 12% (אלא אם כן השירות באמת היה יוצא דופן)

האם פה מלצרים מועסקים לפי החוק ולא בקומבינות "השלמה למינימום מהטיפים" וכו? כנראה שכן.
האם זה אומר שהם מרוויחים יותר ממינימום? יכול להיות, בא לא נשכח שברוב העולם נותני שירות זה מקצוע מכובד ולא עבודת סטודנטים כמו בארץ, למי שעושה את זה כעבודה זמנית המשכורת לא תהיה מעל המינימום.

רמת השירות פה במסעדות/פאבים די דומה למה שיש בארץ, רק שכאן אף אחד לא מצפה לקבל על זה טיפ, הגיוני לחלוטין לדעתי.

בהקשר הזה

כשאירחתי תיירים ממדינות שונות, שאלתי אותם על הנושא הטיפים אצלם. רובם ענו לי שאצלם לא מקובל לתת טיפ למלצרים, וכששאלתי למה זכיתי לתשובה שזה בגלל שהם מקבלים שכר. הם היו מודעים לכך שבישראל המלצרים לא תמיד מקבלים שכר, והם ביצעו את ההבדלה הזאת, וגם כאן נכנס העניין של עבודת סטודנט מול עבודה כמקצוע.

אני נותנת טיפ

לצערי כי "חונכתי" שאם לא אתן טיפ, לא יהיה למלצר כסף.
אני עבדתי בתור מלצרית ב80 שקל ליום (שעבדתי 10 שעות, כלומר 8 שקל לשעה). בקושי היו מביאים טיפים לצערי(ככה היה נהוג שם-מקום כשר למהדרין וגם ככה יקר ), והבעל מקום ברוב הדרו השלים לי ל80 שקל. מיותר לציין שהרגשתי מנוצלת ונטשתי לאחר עשרה ימים.
רק פעם אחת נתקלתי בשירות גרוע ולא הבאתי טיפ. אבל הלב שלי נחמץ ואני מביאה כמה שיש =\.

למעלה