תשובות
קודם כל על מנת להבין, כולסטרול זה שומן שמצטבר בתוך הדם. אם רמתו גבוהה באופן חריג, נוצרים קרישי דם ואפשר חלילה לקבל התקף לב/שבץ. במו עיני ראיתי אנשים שזלזלו וחטפו התקפי לב. מדובר כמובן סביב גיל 50-60. אבל כדאי כבר להתחיל לשמור על מנת להגיע לגילאים האלה במצב טוב. הגוף מייצר כולסטרול לבד וגם מקבל אותו ממקור חיצוני. אם אנחנו מגזימים בצריכת השומן שלנו, רמת הכולסטרול קופצת. זה מעין משחק תזונתי כזה. אוכל שמן=רמות שומן גבוהות בגוף, גם כולסטרול וגם טריגליצרידים. כפי שהסברתי בהודעה הקודמת, זה לא כל שומן. פעם ההמלצה היתה להימנע משומנים באופן גורף. אבל היום מבינים שצריך להבדיל בין סוגי השומן. יש שומנים רעים - טראנס ורווים שמעלים את רמות הכולסטרול, ויש שומנים טובים שיכולים אפילו להוריד את רמת הכולסטרול. כאן אנו מדברים על שמן זית, קנולה, אבוקדו, טחינה, בוטנים, אגוזים למינהם. שומנים רעים מגיעים מביצים (בחלמון ביצה יש כמות כולסטרול מטורפת, את לא מאמינה. אחרי שתדעי תפסיקי עם הביצים), בשר ומוצרי חלב. בפרוסת גבינה צהובה, יש סביב 27 מ"ג כולסטרול. במאה גרם קוטג' 5% נדמה לי יש 15 מ"ג כולסטרול. ועכשיו תחזיקי חזק - בחלמון ביצה אחת יש 236 מ"ג כולסטרול!!! את מבינה? ביצה זה אסון. בחמאה יש כמות ענקית של כולסטרול. להוציא בכלל מהבית חמאה. כשאת קונה מוצרים, תסתכלי על התווית - קודם כל על מנת לבדוק שלא דחפו לך חומרי שימור, צבעי מאכל וניחוחות למינהם. דבר שני לבדוק את היחס בין השומן הכללי לבין השומן הרווי וספציפית את רמת הכולסטרול. אם רשמו לך שומן כללי 7 מ"ג ומתוכו שומן רווי 5 מ"ג, את יודעת שיש המון כולסטרול בפנים. לאט לאט תשתלטי על הנושא ותביני את היחסים האלה. אגב יש יצרנים ששינו לחלוטין את התפיסה שלהם. למשל עוגיות מזרחיות עבאדי, פעם היו משתמשים במרגרינה. היום הם משתמשים בשמן צמחי ורמת השומן הרווי בחטיפים שלהם ממש שולית. שמן צמחי הכוונה לשמן שאיננו מהחי (חמאה) ואיננו מרגרינה (שנקרא שומן מוקשה חלקית). שמן צמחי הכי טוב זהו הקנולה, אבל הוא יקר ואף יצרן לא יטרח להשתמש בו, אז משתמשים בשמן סויה, שמן תירס וכך הלאה. הרע במיעוטו. בכל שמן צמחי אין כולסטרול (כאמור כולסטרול מגיע רק מהחי). למרות הנאמר לעיל, יש שומן צמחי שהוא מאוד מזיק וזהו שמן הדקל שהוא מאוד רווי. אני עדיין לא הבנתי איך קוראים לשמן הזה במוצרים. האם שמן צמחי? האם שומן צמחי? לא שמעתי על שום קשר בין גלולות לבין העלאת כולסטרול. הייתי בינתיים נשארת עם זה, במיוחד אם את מתחת לגיל 30 וטרם ילדת (מה תעשי, תשימי כעת התקן? זה לא מתאים. את צריכה להיות מוגנת). תעזבי את הגלולות, אלא אם כן את מעשנת ואז זה מסוכן. אחרי הילד הראשון תעזבי את הגלולות ותשימי התקן. לגבי מיונז ללא כולסטרול, סימן שזה ללא ביצים - אז מה זה בדיוק? לא רוצה לחשוב על כל הזבל שהכניסו פנימה. זו ההזדמנות שלך בכלל לפתח מודעות לאותיות הקטנות שיש על מוצרי המזון ולהבין את הדקויות. תשתדלי לאכול מזון שאין בו חומרי שימור וצבעי מאכל. אין צורך לקנות חומוס וטחינה שמכניסים לשם המון שמן וחומרי שימור. אפשר לעשות לבד ועם שמן זית שהוא בריא. בשר - לא לקנות שניצלים מוכנים אלא לקנות מהקצב ולהכין לבד. אפשר להקפיץ במקום לטגן אחד אחד. כל מיני טריקים כאלה. לשים לב על איזה מוצרים רשום "שומן מוקשה חלקית" שזה = מרגרינה, לא לגעת. פעם שמעתי שעל מנת לשמור על הלב (שזה בעצם מה שאת עושה אם יש לך רמת כולסטרול גבוהה), צריך לקנות מוצרי חלב שהם פחות מ - 1.5%. כל מה שלמעלה מזה, נחשב לא טוב. אני בכל זאת כן קונה גבינה צפתית/בולגרית/קוטג' שהם 5%. אבל לא נוגעת בגבינה צהובה, לא בגבינות שמנות, שמנת למינהן (מתוקה, חמוצה). כשאני קונה מעדנים (יוגורטים למינהם) אני מקפידה שיהיה רשום עליהם 1.5%. וגם עם אפשר ללא תוספות - צבע, פירות וכך הלאה. רק יוגורט. תבדקי אם יש יוגורט עיזים דל שומן. קודם כל אפשר להכין רוטב לפסטה ללא שמנת - רוטב עגבניות הוא ללא שמנת. אפשר להקרים רוטב פטריות עם קצת חלב. אם את ממש נעולה על שמנת, תשתמשי בשמנת לבישול 15%. א-ב-ל - רק באירועים חגיגים כגון סופי שבוע, אירוחים וכך הלאה. באמצע השבוע כשאת מבשלת לעצמך, בלי שמנת בכלל! תשתמשי בחלב להקרמה או תעשי רטבים שלא זקוקים להקרמה. סידן לא צריך רק ממוצרי חלב. אפשר גם טחינה, ועוד כל מיני דברים. אני באופן אישי נוטלת תוסף סידן באופן קבוע. גבינות עיזים הן מאוד שמנות. יכולות להגיע עד 30%. שימי לב. תקני גבינות עיזים רזות. ביצה ליומים - מדוע? את צמחונית? תעברי לביצה אחת לשבוע, זה מספיק.