כול תחליפי סוכר והשפעתם על הבריאות,,
כתבה מתוך "סגנון חיים" - ינואר 2014:
הממתיקים המלאכותיים הומצאו על מנת להחליף את הסוכר המזיק כל כך לבריאותנו.
כמו כן הוא תחליף לסוכר לאנשים רבים כגון: חולי סכרת,לאנשים שרוצים לשמור על הגזרה
וכמובן למנוע עששת לשיניים .
התועלת והנזקים של הממתיקים המלאכותיים:
מה זה ממתיקים מלאכותיים?
ממתיק מלאכותי הוא תוסף מזון כימי בעל ערך תזונתי נמוך מאוד,המשמש להמתקת המזון
כתחליף לסוכר ומיוצר באופן סינתטי.
חלק מתחליפי הסוכר הם טבעיים ואחרים הם מלאכותיים ומכונים "ממתיק מלאכותי".
ממתיקים מלאכותיים הם בעצם מרכיבים דלי -קלוריות ופחמימות ולכן אינם באים על חשבון
מרכיבים בתפריט היומי ולא משפיעים על רמות הסוכר בדם.
מדובר במגוון רחב של מוצרים על בסיס המתקה שונה ולכן אף ההשלכות שונות על הבריאות,
בואו נכיר ביחד את ההבדלים.
רשימת הממתיקים המלאכותיים:
סורביטול - עשוי מסירופ התירס ,
סורביטול - הינו אלכוהול סוכר,מתוק כ- 2-4 מסוכר לבן.
עשוי מסירופ התירס ,
נמצא באופן טבעי אף בתפוחים,אגסים,אפרסקים,שזפים,דובדבנים,תמרים,משמש.
מסומן כ- E420.משמש לעיתים קרובות במזונות דיאטה כגון סוכריות מנטה,בסירופ נגד שיעול
במשקאות, גלידות,מסטיק ללא סוכר,ואף נמצא גם במשחות שיניים.
סורביטול עלול להחמיר תסמונת מעי רגיז וכאבי בטן.(וגם משלשל).
סכרין (ידוע גם בשם סוכרזית) - סכרין הינה הממתיק המלאכותי הראשון
(התגלה בשנת 1879 על ידי קונסנטין פאלברג). אבל הסכרין משאיר אחריו טעם לוואי -מר,
במיוחד בריכוזים גבוהים.
הסכרין נשאר יציב בחימום או בנוכחות חומצות.נשמר היטב לאורך זמן.
ערבוב של ממתיקים שונים עוזר להתגבר על החסרונות של כל אחד בנפרד.
לדוגמה:
במשקאות דיאטטיים רבים נעשה שימוש בסכרין מעורבב עם אספרטם.
כך שהסכרין שומר על מתיקות לאורך זמן גם לאחר שחיי המדף של האספרטם פג.
ואילו האספרטם מבטל את טעם הלוואי המר של הסכרין.
אספרטם - ממתיק ללא טעם לוואי,המתאים בעיקר למשקאות קרים ולמוצרים שאינם דורשים
בישול או חימום,משמש כתחליף לסוכר במאכלים ובמשקאות דיאטטים רבים .
המינון המומלץ הינו 40-50 מ"ג לק"ג משקל אדם.
מנתול מהאספרטם נחשב כרעיל למערכת העצבים ובפרט לעצב הראייה.
בפחית משקה ממותק (כ- 330 מ"ל) מקבל הגוף כ- 18 מ"ג .
במיצי פירות בפחיות בנפח דומה :23 מ"ג מנתול במיץ תפוזים.29 מ"ג במיץ תפוחים,
ולמעלה מ-100 מ"ג מנתול ב- 350 מ"ל מיץ עגבניות.
חשוב לדעת,שחומצת האמינו החיונית "פנילאלנין" נמצאת באספרטם ,
והיא מהווה סיכון בריאותי ממשי,לסובלים מהמחלה התורשתית "פנילקטונוריה".
(מחלתם של פגועי אוטיזם,או אפילפסיה ,עקב חוסר של אינזים בתאי המוח).
אצסולפאם K : ניחן בטעם לוואי מריר לרוב מעורבב עם תחליפי סוכר אחרים,
כגון:סוכרוז (הסוכר הלבן), על מנת לתת לו טעם כולל דמוי סוכר ולטשטש את טעמו המר.
מחקרים העלו חשד לפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי.
סוכרוז : הינו סוכר לבן העשוי מסלק אדום וקנה סוכר.
ישנם השפעות שליליות רבות מאכילת סוכרוז כגון: עששת השיניים עודף משקל,סוכרת,
ואף עלייה ביתר לחץ הדם.
סוכרלוז - הינו סוכר לבן לייט הינו מתפרק בגוף האדם .
מחקרים שנעשו ,גילו כי הסוכרלוז גורם לעודף משקל בדיוק כמו הסוכר הלבן,
יש לו את אותם התכונות כמו סוכר לבן רגיל.
מלטודקסטרין - הינו רב סוכר מתיקותו משתנה בהתאם להפקתו.
הוא מופק מעמילן משמש בדרך כלל ליצור משקאות מוגזים וממתקים .
ניתן אף למצוא אותו במזונות בעובדים אחרים.
אינו מומלץ בכלל לסובלים מרגישות לגלוטן -לצליאק.
מלטיטול -הינו סוכר אלכוהולי משמש כתחליף סוכר,מתיקותו כסוכרוז משמש בעיקר ליצור
ממתקים ללא סוכר כגון:סוכריות מסטיקים שוקולדים מאפים וגלידות .
כמות גדולה מהמלטיטול עלול לגרום לשלשולים.
אירתריטול -הינו אלכוהול סוכר,מתוק כ-60%-70% סוכרוז .נמצא באופן טבעי בפירות וירקות
מותססים,נמצא במזונות תעשייתים ומעורבב עם שמרים ליצירת תסיסה.
אינו משפיע על רמות הסוכר בדם.הוא נספג באופן חלקי על ידי הגוף ומופרש בשתן ובצואה.
אבל במינונים גבוהים עלול לגרום לבחילות.
סירוף אגבה:
הינו "צוף" נקטר, מתוק יותר מדבש נוטה להיות פחות צמיג.מגיע ממכסיקו ודרום אפריקה.
מורכב מפרוקטוז וגלוקוז.
יש סוגים שונים של סירופ אגבה כהה- בהיר ומשמש לטיבול קינוחים בשר עופות מאכלי ים.
ואף משמש כתוספת לפנקיק וופל,טוסט צרפתי.
עקב רמתו הגבוהה של פרוקטוז עלול להוביל לעמידות לאינסולין וגורם סיכון למחלות לב.
תחליפי סוכר טבעיים:
סטיביה - צמח תבלין נטול קלוריות מתוק פי 10 מסוכר לבן ,
אבקת הסטיביוזיד המופקת מהצמח מתוקה פי 200 מסוכר לבן.
הצמח בעל 240 סוגים שונים,
אחד ממיניו הוא סטיביה רבאודיאנה מגודל לשם חומרי המתקה המצויים בעליו.
משמש ליצור ממתקים טבעיים .
למיצוי עלי הסטיביה השפעה זניחה על רמת הגלוקוז בדם ועל כן נחשב כממתיק יעיל,
ונטול קלוריות.
טעמו של הסטיביה הוא טעם אניס או שומר .
כתבה מתוך "סגנון חיים" - ינואר 2014:
הממתיקים המלאכותיים הומצאו על מנת להחליף את הסוכר המזיק כל כך לבריאותנו.
כמו כן הוא תחליף לסוכר לאנשים רבים כגון: חולי סכרת,לאנשים שרוצים לשמור על הגזרה
וכמובן למנוע עששת לשיניים .
התועלת והנזקים של הממתיקים המלאכותיים:
מה זה ממתיקים מלאכותיים?
ממתיק מלאכותי הוא תוסף מזון כימי בעל ערך תזונתי נמוך מאוד,המשמש להמתקת המזון
כתחליף לסוכר ומיוצר באופן סינתטי.
חלק מתחליפי הסוכר הם טבעיים ואחרים הם מלאכותיים ומכונים "ממתיק מלאכותי".
ממתיקים מלאכותיים הם בעצם מרכיבים דלי -קלוריות ופחמימות ולכן אינם באים על חשבון
מרכיבים בתפריט היומי ולא משפיעים על רמות הסוכר בדם.
מדובר במגוון רחב של מוצרים על בסיס המתקה שונה ולכן אף ההשלכות שונות על הבריאות,
בואו נכיר ביחד את ההבדלים.
רשימת הממתיקים המלאכותיים:
סורביטול - עשוי מסירופ התירס ,
סורביטול - הינו אלכוהול סוכר,מתוק כ- 2-4 מסוכר לבן.
עשוי מסירופ התירס ,
נמצא באופן טבעי אף בתפוחים,אגסים,אפרסקים,שזפים,דובדבנים,תמרים,משמש.
מסומן כ- E420.משמש לעיתים קרובות במזונות דיאטה כגון סוכריות מנטה,בסירופ נגד שיעול
במשקאות, גלידות,מסטיק ללא סוכר,ואף נמצא גם במשחות שיניים.
סורביטול עלול להחמיר תסמונת מעי רגיז וכאבי בטן.(וגם משלשל).
סכרין (ידוע גם בשם סוכרזית) - סכרין הינה הממתיק המלאכותי הראשון
(התגלה בשנת 1879 על ידי קונסנטין פאלברג). אבל הסכרין משאיר אחריו טעם לוואי -מר,
במיוחד בריכוזים גבוהים.
הסכרין נשאר יציב בחימום או בנוכחות חומצות.נשמר היטב לאורך זמן.
ערבוב של ממתיקים שונים עוזר להתגבר על החסרונות של כל אחד בנפרד.
לדוגמה:
במשקאות דיאטטיים רבים נעשה שימוש בסכרין מעורבב עם אספרטם.
כך שהסכרין שומר על מתיקות לאורך זמן גם לאחר שחיי המדף של האספרטם פג.
ואילו האספרטם מבטל את טעם הלוואי המר של הסכרין.
אספרטם - ממתיק ללא טעם לוואי,המתאים בעיקר למשקאות קרים ולמוצרים שאינם דורשים
בישול או חימום,משמש כתחליף לסוכר במאכלים ובמשקאות דיאטטים רבים .
המינון המומלץ הינו 40-50 מ"ג לק"ג משקל אדם.
מנתול מהאספרטם נחשב כרעיל למערכת העצבים ובפרט לעצב הראייה.
בפחית משקה ממותק (כ- 330 מ"ל) מקבל הגוף כ- 18 מ"ג .
במיצי פירות בפחיות בנפח דומה :23 מ"ג מנתול במיץ תפוזים.29 מ"ג במיץ תפוחים,
ולמעלה מ-100 מ"ג מנתול ב- 350 מ"ל מיץ עגבניות.
חשוב לדעת,שחומצת האמינו החיונית "פנילאלנין" נמצאת באספרטם ,
והיא מהווה סיכון בריאותי ממשי,לסובלים מהמחלה התורשתית "פנילקטונוריה".
(מחלתם של פגועי אוטיזם,או אפילפסיה ,עקב חוסר של אינזים בתאי המוח).
אצסולפאם K : ניחן בטעם לוואי מריר לרוב מעורבב עם תחליפי סוכר אחרים,
כגון:סוכרוז (הסוכר הלבן), על מנת לתת לו טעם כולל דמוי סוכר ולטשטש את טעמו המר.
מחקרים העלו חשד לפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי.
סוכרוז : הינו סוכר לבן העשוי מסלק אדום וקנה סוכר.
ישנם השפעות שליליות רבות מאכילת סוכרוז כגון: עששת השיניים עודף משקל,סוכרת,
ואף עלייה ביתר לחץ הדם.
סוכרלוז - הינו סוכר לבן לייט הינו מתפרק בגוף האדם .
מחקרים שנעשו ,גילו כי הסוכרלוז גורם לעודף משקל בדיוק כמו הסוכר הלבן,
יש לו את אותם התכונות כמו סוכר לבן רגיל.
מלטודקסטרין - הינו רב סוכר מתיקותו משתנה בהתאם להפקתו.
הוא מופק מעמילן משמש בדרך כלל ליצור משקאות מוגזים וממתקים .
ניתן אף למצוא אותו במזונות בעובדים אחרים.
אינו מומלץ בכלל לסובלים מרגישות לגלוטן -לצליאק.
מלטיטול -הינו סוכר אלכוהולי משמש כתחליף סוכר,מתיקותו כסוכרוז משמש בעיקר ליצור
ממתקים ללא סוכר כגון:סוכריות מסטיקים שוקולדים מאפים וגלידות .
כמות גדולה מהמלטיטול עלול לגרום לשלשולים.
אירתריטול -הינו אלכוהול סוכר,מתוק כ-60%-70% סוכרוז .נמצא באופן טבעי בפירות וירקות
מותססים,נמצא במזונות תעשייתים ומעורבב עם שמרים ליצירת תסיסה.
אינו משפיע על רמות הסוכר בדם.הוא נספג באופן חלקי על ידי הגוף ומופרש בשתן ובצואה.
אבל במינונים גבוהים עלול לגרום לבחילות.
סירוף אגבה:
הינו "צוף" נקטר, מתוק יותר מדבש נוטה להיות פחות צמיג.מגיע ממכסיקו ודרום אפריקה.
מורכב מפרוקטוז וגלוקוז.
יש סוגים שונים של סירופ אגבה כהה- בהיר ומשמש לטיבול קינוחים בשר עופות מאכלי ים.
ואף משמש כתוספת לפנקיק וופל,טוסט צרפתי.
עקב רמתו הגבוהה של פרוקטוז עלול להוביל לעמידות לאינסולין וגורם סיכון למחלות לב.
תחליפי סוכר טבעיים:
סטיביה - צמח תבלין נטול קלוריות מתוק פי 10 מסוכר לבן ,
אבקת הסטיביוזיד המופקת מהצמח מתוקה פי 200 מסוכר לבן.
הצמח בעל 240 סוגים שונים,
אחד ממיניו הוא סטיביה רבאודיאנה מגודל לשם חומרי המתקה המצויים בעליו.
משמש ליצור ממתקים טבעיים .
למיצוי עלי הסטיביה השפעה זניחה על רמת הגלוקוז בדם ועל כן נחשב כממתיק יעיל,
ונטול קלוריות.
טעמו של הסטיביה הוא טעם אניס או שומר .