כיצד לאכול נכון בתקופת ההיריון

תוכן-מקודם

Member
מנהל
pexels-shvets-production .jpg
קרדיט תמונה PEXELS​
בתקופת ההיריון, בוודאי שמעת את המשפט הזה בעבר, את "אוכלת בשביל שניים". מטבע הדברים, התזונה הנכונה המומלצת עבורך שונה מהתזונה אליה היית רגילה בעבר. בשלושת השנים הראשונות לחיי הילוד, עוד מהתקופה בה הוא עובר ראשוני, חשוב מאוד להקפיד במיוחד על התזונה הנכונה והבריאה לו- מכיוון שיש לכך השלכות משמעותיות על התפתחותו התקינה והטובה בעתיד, ובפרט התפתחות מוחו, מערכת החיסון שלו ויכולות התפקוד הגופניות שלו ומחלות שיפתח בעתיד. בנוסף לכך, בתקופת ההיריון מתרחשים שינויים בגופך הדורשים הספקה מספקת של חומרים לגופך- כמו התפתחות רקמות הרחם והשלייה, הגדלת אספקת הדם, והכנת השדיים להנקה.

עלייה במשקל בזמן ההיריון בריאה לאם ולעובר- ומפחיתה את הסיכוי לרעלת וסוכרת הריון, ללחץ דם במהלכו ולסיבוכים נוספים. אלו החומרים הנדרשים לגוף והכללים התזונתיים עליהם חשוב להקפיד לכל אורכו, כדי לעבור אותו בצורה הטובה ביותר:

שתי הרבה מים​

כדי למנוע התייבשות, לאפשר את גדילת כמות הדם ולהפחית את הסיכון להתפתחות צירים מוקדמים ולפגיעה בעובר, חשוב לשתות כמויות גדולות של מים במשך שבועות הריון. שתי לפחות שני ליטרים של מים ביום- הכמות המדויקת המומלצת עבורך תלויה במשקלך, בגודלך ומרמת הפעילות של גופך- תוכלי להתייעץ על כך עם הרופא המטפל. בכל מקרה, מתן שתן בצבע בהיר או שקוף הוא סימן טוב לשתייה נכונה.

יוד​

עוד לפני ההיריון, בתקופה בה בכוונתך להרות, מומלץ שתתחילי לצרוך יוד- ולהמשיך לאורך כל תקופת ההיריון וההנקה. מחשבון הריון יוכל לסייע לך בתכנון צריכת החומרים החיוניים. את היוד ניתן למצוא במזונות כמו דגים, אצות ים ופירות ים, ביצים, מלח מיודד עשיר ביוד ומוצרי חלב, אך ניתן גם להשתמש בתוספי תזונה המכילים יוד- כדי לספוג את הכמות המספקת הדרושה לגופך.

היוד חיוני לתפקוד תקין של בלוטת התריס. תפקוד לא תקין של הבלוטה עלול לגרום לעיכוב בגדילה הגופנית והשכלית של העובר ומערכת העצבים שלו, ובהמשך להתפתחות קוגניטיבית לקויה בתור ילד.

חומצה פולית​

עוד כשלושה חודשים לפני הכניסה להריון ולאורכו, חומצה פולית הכרחית להתפתחות העובר. החומצה היא מכיב חיוני לבניית DNA, לכן בעיקר בשבועות הראשונים להריון היא הכרחית לבנייה הראשונית של איברי גוף העובר ומוחו. מחסור בחומצה עלול לגרום למום בתעלה העצבית- אשר עלול לגרום לנכות, לחולי ואף למות העובר. ניתן למצוא את החומצה הפולית במזונות כמו עלים ירוקים, פירות הדר וקטניות, אך מומלץ מאוד ליטול גם חומצה פולית כתוסף כיוון שהכמות הנדרשת לגופך גבוהה מהכמות הנמצאת במזונות באופן טבעי.

ברזל​

החל מסוף החודש השלישי ועד מעט לאחר הלידה, חשוב להקפיד על צריכה נכונה של ברזל. גופך דורש כמות גדולה של ברזל כיוון שחלה עלייה בנפח הדם, והעובר שבבטנך דורש גם הוא ברזל על מנת להתפתח. מחסור עלול להוביל לאנמיה ולמחסור במאגרי הברזל אותם שומר העובר לחודשיו הראשונים כילוד. מומלץ לאכול מזונות עשירים בברזל כמו בשר אדום, הודו ובקר, קטניות, קינואה, שיבולת שועל, שקדים ואגוזים, טחינה ופירות יבשים. כדי לספוג את הברזל הנמצא במזון כדאי לצרוך תוסף ויטמין C, המסייע בספיגת הברזל.

ויטמין D​

הגוף דורש בהריון כמות גדולה יותר של ויטמין D- שכן הוא אחראי לספיגת הסידן במעיים ולשמירת רמת המינרלים התקינה בעצמות, חיוני לבניית העצמות ולשמירת חוזקתן, מסייע בבניית מערכת החיסון והשרירים ואף מונע זיהומים שונים. ניתן לצרוך אותו במנות דגים "שמנות" כמו סרדינים, סלמון ומקרל, בבשר אדום, ביצים ומוצרי חלב. חשוב לצרוך גם תוספי תזונה המכילים ויטמין D.
 
למעלה